Δημοτικές εκλογές στην Πάρο | Τοπίο στην ομίχλη!

Πάρος

Οι δημοτικές εκλογές στην Πάρο στις 26 Μαΐου 2019 αποτελούν μία σπαζοκεφαλιά, αφού τρεις μήνες πριν από αυτές και δύο μήνες πριν την κατάθεση των συνδυασμών στο πρωτοδικείο, οι συνδυασμοί που έχουν δηλώσει επίσημα την κάθοδό τους σ’ αυτές είναι μόνο δύο!

Οι δημοτικές εκλογές στην Πάρο στις 26 Μαΐου 2019 αποτελούν μία σπαζοκεφαλιά, αφού τρεις μήνες πριν από αυτές και δύο μήνες πριν την κατάθεση των συνδυασμών στο πρωτοδικείο, οι συνδυασμοί που έχουν δηλώσει επίσημα την κάθοδό τους σ’ αυτές είναι μόνο δύο!

Ο συνδυασμός του νυν δημάρχου Μ. Κωβαίου, με τη νέα του επωνυμία: «Πάρος, Επιμένουμε στην Πράξη» και ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση», με επικεφαλής τον Κ. Ροκονίδα.


 

Οι απουσίες


 

Τόσο ο σημερινός συνδυασμός της μείζονος αντιπολίτευσης «Ενιαία Κίνηση Πολιτών, Ενότητας για το Μέλλον», του Χρ. Βλαχογιάννη, όσο και ο συνδυασμός της ελάσσονος αντιπολίτευσης «ΚΕΠ-ΟΣΑ», δεν έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν δημοτικό συνδυασμό έως σήμερα, αλλά ούτε και να «γεννήσουν» νέους συνδυασμούς, παρά του ότι είχαν τους τελευταίους μήνες αρκετές συναντήσεις και συζητήσεις.

Οι δύο συνδυασμοί έκαναν αρκετές συναντήσεις από το 2018 με στόχο την παρουσίαση κοινού ψηφοδελτίου, αλλά οι συζητήσεις αυτές δεν απέδωσαν. Σημειώνουμε, ότι από τη μία πλευρά (Ενότητα), υπήρχε δημοσιοποίηση αυτών των συναντήσεων, καθώς και αποφάσεων από συναντήσεις φίλων και μελών του συνδυασμού, αλλά από την άλλη πλευρά ειπώθηκε ότι «συνδυασμός ΚΕΠ-ΟΣΑ δεν υπάρχει». Έτσι, άλλοτε παρουσιάζονταν επίσημα ως τοπική Οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ –διά εκπροσώπων τους- και άλλοτε ως μεμονωμένα άτομα. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι «εκπρόσωποι» αυτής της πλευράς κινούνταν στον παραπάνω ιδεολογικό χώρο.


 

Καλοκαίρι 2018


 

Οι πρώτοι ουσιαστικά που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να ηγηθούν ενός ψηφοδελτίου της αντιπολίτευσης ήταν η κ. Γρ. Πρωτολάτη και ο κ. Γιώργος Μπιζάς.

Οι δύο τους ήθελαν να κινηθούν στον χώρο ουσιαστικά της παραδοσιακής κεντροαριστεράς στο νησί μας, αν και είχαν διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Η κ. Πρωτολάτη το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Μπιζάς τη ΝΔ.

Η κ. Πρωτολάτη συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση από την «Ενότητα» και τον κ. Χρ. Βλαχογιάννη, που την κατηγορούσαν για τις εκλογές του 2010 και την επιθετική πολιτική που είχε ακολουθήσει ο συνδυασμός της, «Πάρος ΑΞΙΑ», εναντίον τους, αλλά και ότι είχε «βοηθήσει» στις εκλογές του 2014 τον συνδυασμό Κωβαίου. Η κ. Πρωτολάτη στις αρχές του καλοκαιριού ξεκίνησε για την επανεμφάνισή της στα κοινά του νησιού, αλλά συναντούσε μεγάλη άρνηση από τους φίλους και δημοτικούς συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης. Ακόμα, εκείνη την εποχή συνάντησε και αντίδραση από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και τους φίλους της ΚΕΠ-ΟΣΑ, και ουσιαστικά ήταν φανερό ότι κινούνταν σχεδόν μόνη της με ελάχιστους πιστούς. που είχε από τις εκλογές του 2010.

Στον αντίποδα, ο κ. Γ. Μπιζάς, ήταν φανερό ότι είχε την υποστήριξη υψηλόβαθμων στελεχών της «Ενότητας», οι οποίοι υποστήριζαν ότι λόγω της πολιτικής του καταγωγής (ΝΔ), θα μπορούσε να εμβολίσει το κύριο σώμα των ψηφοφόρων του κ. Κωβαίου.

Ένα τρίτο πρόσωπο, το οποίο τυγχάνει μεγάλης εκτίμησης από μία μερίδα της «Ενότητας», αλλά όχι των υψηλόβαθμων στελεχών, ήταν η δημοτική σύμβουλος Μαρία Χανιώτη. Η κ. Χανιώτη ήθελε να παραμείνει «πιστή» στην επίσημη γραμμή του συνδυασμού της (συζητήσεις με άλλες κινήσεις κλπ) και έτσι, ουδέποτε εκδήλωσε το ενδιαφέρον της δημόσια, παρά του ότι ήταν φανερό ότι σε μία εσωπαραταξιακή συνάντηση για επικεφαλής του συνδυασμού είχε τις περισσότερες πιθανότητες να φτάσει στην επικράτηση. Η κ. Χανιώτη ουσιαστικά αυτοπαγιδεύτηκε θέλοντας να δείξει ότι δεν κάνει κινήσεις έξω από τον συνδυασμό της και το μόνο που υποστήριζε ήταν «να μαζευτούμε όλοι οι ενδιαφερόμενοι και να πάμε σε εκλογές».


 

Φθινόπωρο – Χειμώνας 2018


 

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι είχαν θέσει ως στόχο για να κάνουν γνωστό το ενδιαφέρον τους προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, που θα είχε τελειώσει η τουριστική σεζόν και θα υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα κοινά από τους συμπολίτες μας. Μόνο που…

Ο Σεπτέμβριος τους βρήκε όλους να έχουν αλλάξει τακτική. Δηλαδή, την κ. Πρωτολάτη να ισχυρίζεται ότι δεν είχε πρόβλημα, ενώ βρισκόταν στην ίδια θέση με τις αρχές του καλοκαιριού, τον κ. Μπιζά να ακολουθεί την τακτική αποσιώπησης κάθε είδησης περί αυτού ή του φερόμενου «έτοιμου» ψηφοδελτίου που είχε με δεκάδες νέα πρόσωπα και την κ. Χανιώτη, που ασχολιόταν περισσότερο με το τι κάνουν οι άλλοι δύο και τι της έλεγαν τα μεσαία στελέχη, οι οποίοι όμως «γλυκοκοίταζαν» και τις άλλες δύο πλευρές…

Τον Οκτώβριο έδειξε το κλίμα να αλλάζει σιγά-σιγά για την κ. Πρωτολάτη και η ίδια σκεπτόταν να ανακοινώσει την κάθοδό της μία δύο ημέρες πριν τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Κάτι που δεν έγινε, καθώς η μεταστροφή του κλίματος δεν ήταν αυτή που επιθυμούσε. Από την άλλη, ο κ. Μπιζάς, έλεγε στην ομάδα του ότι «έως την Παρασκευή θα ανακοινώσω την κάθοδο». Και οι Παρασκευές περνούσαν… και το μόνο που ανακοίνωσε ήταν ότι θα έφευγε στις ΗΠΑ για επαγγελματικές υποχρεώσεις, και όταν θα επέστρεφε θα έκανε την ανακοίνωση. Κάπου εκεί έγινε γνωστή επίσημα και η ύπαρξη μίας μικρότερης ομάδας –που αρχικά «χρεωνόταν στον Γ. Μπιζά- στην οποία ξεχώριζε η παρουσία του κ. Αλέξη Γκόκα.


 

Το στριπτίζ του Δεκεμβρίου


 

Και ενώ όλοι είχαν πιστέψει ότι η Γρ. Πρωτολάτη τελικά θα ηγούνταν συνδυασμού της κεντροαριστεράς, καθώς όλοι οι άλλοι καθυστερούσαν, η πρώην έπαρχος έφυγε για την Αγγλία, λέγοντας ότι πήγαινε να δει τον ανιψιό της και την οικογένειά του!

Από την άλλη ήταν ολοφάνερο ότι ο Γ. Μπιζάς με τις συνεχείς ανακατασκευές των λεγομένων του δεν ήταν έτοιμος για ένα τέτοιο άλμα (επικεφαλής), αλλά ούτε είχε μαζί του και τα άτομα που έλεγε. Όσο και αν η περίπτωση Μπιζά φαινόταν η ενδεδειγμένη λύση για πολλούς και είχε «ανοιχτά» υποστηρικτές, ο ίδιος δεν έκανε την υπέρβαση. Μέχρι που και αυτός έφυγε για διακοπές στην Αθήνα, ενώ άνθρωποι που ήταν κοντά του υποστήριζαν ότι είχε ενοχληθεί από δημοσίευμα εναντίον του στο διαδίκτυο. Έτσι, όλα οδηγήθηκαν στις ευχές και ότι με τη νέα χρονιά (έστω και αν είχε χαθεί πολύτιμος πολιτικός χρόνος), θα υπήρχε λύση.


 

Το αδιέξοδο του 2019


 

Η νέα χρονιά βρήκε εκτός παιχνιδιού αρχικά τον Γ. Μπιζά, ο οποίος απεχώρησε. Έτσι, η κ. Πρωτολάτη –μετά την ατολμία της κ. Χανιώτη- φάνηκε να είναι η μοναδική και αναγκαστική λύση.

Την ίδια στιγμή και οι του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ έβλεπαν το αδιέξοδο και οι 2-3 φίλοι που είχε η κ. Πρωτολάτη σ’ αυτό τον πολιτικό χώρο πολλαπλασιάστηκαν. Κάπου εκεί «υποχώρησε» και η αντίδραση Χρ. Βλαχογιάννη και αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί μία «οριστική» συνάντηση -και με την παρουσία Πρωτολάτη- ώστε να αποφασίσουν στο πώς μπορεί να διαμορφωθεί ο ενιαίος συνδυασμός της κεντροαριστεράς.

Οι της «Ενότητας» υποστήριζαν ότι οι ενδιαφερόμενοι (που είχαν μείνει τρεις, Πρωτολάτη, Χανιώτη, Γκόκας), θα έπρεπε να κατέλθουν σε εκλογική διαδικασία μεταξύ των ατόμων που θα στήριζαν αυτόν τον συνδυασμό και να επιλεγεί ο/η επικεφαλής. Η αρχική συνάντηση αναβλήθηκε διότι θα έλειπε η κ. Πρωτολάτη στην Αθήνα. Εκεί φάνηκε –καθώς όλοι δέχθηκαν την αναβολή- ότι η λύση Πρωτολάτη ήταν σχεδόν μονόδρομος και δεν ήθελαν η συνάντηση να πραγματοποιηθεί δίχως εκείνη. Λίγες ώρες όμως πριν γίνει η δεύτερη τελική συνάντηση δημοσιεύτηκε μία απαξιωτική άποψη για την κ. Χανιώτη, ενώ σχόλια φίλων του κ. Γκόκα ήταν επίσης απαξιωτικά για την «Ενότητα». Όπως ειπώθηκε «η παρέα του καφενείου απαξιώνει τον δημοτικό συνδυασμό που επί 5 χρόνια κάνει αντιπολίτευση». Τα παραπάνω δημιούργησαν «κλίμα», αλλά τελικά προσήλθαν στη συνάντηση, πλην της κ. Χανιώτη. Και εκεί, ήρθε η μεγάλη έκπληξη! Δεν προσήλθε η κ. Πρωτολάτη και μέσω συνεργατών της ανακοινώθηκε ότι η ίδια δεν ενδιαφέρεται πλέον!


 

Η προσπάθεια Γκόκα


 

Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο δύσκολη. Αποκαμωμένη η «Ενότητα» και έχοντας εκτεθεί, διάφοροι ή έχοντας δείξει τις προτιμήσεις τους για επικεφαλής ενός ενιαίου ψηφοδελτίου, δεν μπορούσαν να κάνουν άλλες κινήσεις από την αρχή.

Ο Αλ. Γκόκας υποστηριζόμενος πλέον από μία ολιγομελή ομάδα και έχοντας τη στήριξη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ -την οποία δεν επιθυμούσε πάντως- προσπάθησε να σχηματοποιήσει δημοτικό συνδυασμό. Σ’ αυτήν την προσπάθεια έκανε υποχωρήσεις. Κάτι όμως που δεν απέδωσε και έτσι φτάσαμε στο σημείο σήμερα να μην υπάρχει δημοτικός συνδυασμός με βάση την «Ενότητα» και την ΚΕΠ-ΟΣΑ, που στις προηγούμενες εκλογές είχαν αποσπάσει το 42,58% του εκλογικού σώματος.

Ως την ώρα που γράψαμε το σημερινό μας θέμα υπήρχε ενδιαφέρον, από τον κ. Κυριάκο Γεωργίου, με συγγενείς στη Μάρπησσα, όμως άγνωστος στην Πάρο. Στόχος να συγκεντρώσει «τα ορφανά» των παρατάξεων που δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν εκλογικό συνδυασμό και να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Μέχρι την στιγμή αυτή που γράφεται το κείμενο αυτό (20/2/19) δείχνει και αυτή η προσπάθεια να βαίνει άκαρπη.

Την ίδια στιγμή κατά τις πληροφορίες μας η κ. Χανιώτη συνεχίζει την προσπάθεια της για τη δημιουργία νέου συνδυασμού.


 

Κωβαίος!


 

Ο σημερινός δήμαρχος, Μάρκος Κωβαίος, απέφυγε ως τώρα όλα τα αρνητικά σενάρια. Δηλαδή, δε θα έχει απέναντί του κάποιον ομοϊδεάτη του πολιτικά (π.χ. Γ. Μπιζά), ενώ έχει ρίξει στο καναβάτσο και τον αντίπαλό του (συνδυασμό Βλαχογιάννη) στις εκλογές του 2014.

Παρά ταύτα, ο κ. Κωβαίος, μπορεί από τη μία να είχε την πολυτέλεια χρόνου να δράσει και να οργανωθεί, τη στιγμή που η μείζονα αντιπολίτευση «ψαχνόταν» για επικεφαλής, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχει λύσει όλα τα προβλήματα ενόψει των εκλογών. Ακόμα, ο συνδυασμός του μπορεί να έχει «ξεφύγει» επικοινωνιακά από την αυστηρή προεκλογική κριτική από τους υπόλοιπους, αλλά στις μικρές κοινωνίες όπως η δική μας μεγάλο ρόλο παίζουν και οι υποψηφιότητες που στελεχώνουν ένα συνδυασμό. Και υποψηφιότητες ως σήμερα, δεν έχουν γίνει γνωστές.

Ο κ. Κωβαίος θα έχει την πρώτη του μεγάλη συνάντηση με τους πολίτες την επόμενη εβδομάδα (Τετάρτη 27/2/2019), στο ΕΠΑΛ Πάρου. Η συνάντηση θα σημάνει ουσιαστικά και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στο νησί μας για την παράταξη του κ. Κωβαίου. Απ’ ότι διαβάσαμε στην πρόσκληση που ανάρτησε στο διαδίκτυο στην πρώτη συνάντηση ο κ. Κωβαίος θα εστιάσει στο έργο επί δημαρχίας του και στη βοήθεια που είχε από τους σημερινούς δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του.

PRWTO_THEMA_2-220219.jpg

Η αισιοδοξία της Λαϊκής Συσπείρωσης


 

Η Λαϊκή Συσπείρωση ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στη μείζονα αντιπολίτευση αλλά και σε συνδυασμό με αυτές, βρίσκεται ίσως στην καλύτερη στιγμή της ιστορίας της στην Πάρο.

Η «επιχειρηματολογία» των αντιπάλων της ότι αποτελεί «κομματικό συνδυασμό» πέφτει στο κενό, αφού η στήριξη, η συσπείρωση και η συμμετοχή πλέον σ’ αυτήν ξεπερνά κατά πολύ τις δυνάμεις του ΚΚΕ. Από την άλλη η παρουσία της, η μαχητικότητά της και η στάση της όλα αυτά τα χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και η εκτίμηση των πολιτών της Πάρου στο πρόσωπο του επικεφαλής Κ. Ροκονίδα και των συνεργατών του, έχει δημιουργήσει μεγάλο «ρεύμα» σε όλο το νησί.

Ήδη και επίσημα δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, που είχαν εκλεγεί ή συμμετείχαν με άλλους συνδυασμούς το 2014, εξέφρασαν την υποστήριξη τους στη Λαϊκή Συσπείρωση. Μεταξύ αυτών ο πρώην πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ, Αθ. Μαρινόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος, Φρ. Κεφάλας, η τοπική σύμβουλος, Όλγα Τζαννετάκη, κ.α. Ακόμα, με δημόσια δήλωσή του τάχθηκε υπέρ της Λαϊκής Συσπείρωσης και ο κ. Μανόλης Ισιγώνης πρώην δημοτικός σύμβουλος της Κίνησης Ενεργών Πολιτών, μέλος της ΚΕΠΟΣΑ, πρώην Συντονιστής της ΟΜ Πάρου του ΣΥΡΙΖΑ (2012-2015).

Με τον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης αναμένεται ακόμα να συμπαραταχθούν και να θέσουν υποψηφιότητα άτομα που έχουν τη δική τους ιστορία στην τοπική μας κοινωνία, και την αυτοδιοίκηση του τόπου μας.

Όσο και αν δεν έχει εκφραστεί σε υψηλούς τόνους, ο συνδυασμός της αντιπολίτευσης του δήμου Πάρου –για πρώτη φορά- στοχεύει στη μεγάλη ανατροπή στα χρονικά της αυτοδιοίκησης του νησιού μας.

PRWTO_THEMA_1-220219.JPG

Έντυπη έκδοση Φ.τΠ. 22/2/2019 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.