Επιστολή ΕΚΤΕΡ Α.Ε. για δημοσίευμα

Πάρος

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΡ Α.Ε.

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

"ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ"

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΡ Α.Ε.

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

"ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ"

Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, η εφημερίδα «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ» δημοσίευσε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου κας Δήμητρας Τριανταφύλλου, με τίτλο: «Πατώντας σε νόμο-έκτρωμα σηκώνουν ξενοδοχείο μαμούθ δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο», κάνοντας εκτενής αναφορά στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας ΕΚΤΕΡ Α.Ε., και παρουσιάζοντας πλήθος ανακριβών στοιχείων που πόρρω απείχαν από την πραγματικότητα.

Η Διοίκηση της ΕΚΤΕΡ Α.Ε. σεβόμενη τα στελέχη, τους συνεργάτες, την πελατεία της, αλλά και τους πολίτες της Πάρου συνέταξε άμεσα μια επιστολή –απάντηση με την παράκληση προς τον εκδότη της εφημερίδας «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ», να τη δημοσιεύσει στο προσεχές Κυριακάτικο φύλο της εφημερίδας του, ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια και να προστατευθεί το κύρος, η φήμη και η αξιοπιστία της εταιρείας.     

Δυστυχώς ο εκδότης της εν λόγω εφημερίδας, αγνόησε την παράκληση της εταιρείας και χωρίς κανένα ίχνος δημοσιογραφικής δεοντολογίας, δημοσίευσε μια απάντηση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του, στερώντας το δικαίωμα στους πολίτες της Πάρου να ενημερωθούν πλήρως, για τα όσα ανακριβή αναφέρθηκαν σε σχέση με τα προσεχή επενδυτικά σχέδια της εταιρείας ΕΚΤΕΡ Α.Ε. στην περιοχή Κολυμπήθρες της Πάρου.    

Η Διοίκηση της ΕΚΤΕΡ Α.Ε, μη έχοντας τίποτε να αποκρύψει και σεβόμενη το δικαίωμα των πολιτών της Πάρου να λάβουν μια έγκυρη και υπεύθυνη απάντηση για τα όσα ανακριβή αποτυπώθηκαν στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ», προχωρά σε πληρωμένη καταχώρηση του πλήρους κειμένου της επιστολής –απάντησής της, ώστε να λάμψει η αλήθεια και να διαλυθεί κάθε κακόβουλη υποψία ή φήμη.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής – απάντησης της Εταιρείας ΕΚΤΕΡ Α.Ε. σε σχέση με τα όσα ανακριβή αναγράφονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ» είναι το ακόλουθο:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΚΤΕΡ Α.Ε.

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

"ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ"

Αγαπητέ κύριε Εκδότη,

Σε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου κας Δήμητρας Τριανταφύλλου που δημοσίευσε η εφημερίδας σας («ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ»), την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, με τίτλο: «Πατώντας σε νόμο-έκτρωμα σηκώνουν ξενοδοχείο μαμούθ δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο», γίνεται εκτενής αναφορά στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας μας, παρουσιάζοντας πλήθος ανακριβών στοιχείων που πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα.

Με την παρούσα επιστολή μας, επιθυμούμε να απαντήσουμε στα όσα ανακριβή αναφέρονται για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και να συμβάλλουμε στην έγκυρη ενημέρωση των αναγνωστών σας.

Για το λόγο αυτό, επιθυμούμε να δημοσιεύσετε την απάντησή μας στο προσεχές φύλλο της εφημερίδας σας την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019.

Αγαπητέ κύριε Εκδότη,

Η δημοσιογράφος κα. Τριανταφύλλου χαρακτηρίζει το νόμο 4269/14 για τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια (ΕΧΣ) ως έκτρωμα και επίσης, προσπαθεί να δημιουργήσει αρνητικούς συνειρμούς στους αναγνώστες σας κατηγορώντας εμμέσως την εταιρεία μας, ότι χρησιμοποιεί ένα «νόμο-έκτρωμα» για να υλοποιήσει την επένδυσή της.

Παράλληλα, στην προσπάθειά της η κα. Τριανταφύλλου να απαξιώσει το νόμο και να τον συνδέσει με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά, αποφεύγει επιμελώς να πει όλη την αλήθεια.

Στους ανωτέρω ισχυρισμούς, απαντάμε ότι ο νόμος 4269/2014 είναι κανονικός νόμος του ελληνικού κράτους που είναι εν ισχύ και έχει εφαρμοστεί σε πάμπολλες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, η εκπόνηση ΕΧΣ αποτελεί νόμιμη διαδικασία για την έγκριση αναγκαίων ρυθμίσεων επικαιροποίησης του ΓΠΣ μιας περιοχής, ενισχύοντας την ανάπτυξή της. Τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια προβλέφθηκαν αρχικά από το νόμο 4269/2014 ως μνημονιακή υποχρέωση αλλά στη συνέχεια, επαναπροβλέφθηκαν εκ νέου από το νόμο 4447/2016, κατά τη διαπραγμάτευση του νόμου 4269/2014 μεταξύ της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα και των θεσμών και ισχύουν έως σήμερα. Αν συνεπώς  ο νόμος της προηγούμενης Κυβέρνησης ήταν έκτρωμα, τότε έκτρωμα παραμένει και ο νόμος της σημερινής, που όχι μόνο τον ενέκρινε αλλά και τον εφαρμόζει. Η εφαρμογή των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων δεν είναι άλλωστε πρωτόγνωρη, αφού έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις όπως στη ΔΕΘ Θεσσαλονίκης –με πρωτοβουλία της σημερινής Κυβέρνησης–, την περιοχή Αγίου Διονυσίου Πειραιά κ.α..

Επισημαίνουμε επίσης, ότι τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια δεν αφορούν ιδιωτική πολεοδόμηση για να εξυπηρετηθεί η επιχειρηματικότητα όπως υπονοείται. Συντάσσονται είτε από ιδιωτικούς φορείς –όπως και πολλά άλλα σχέδια χωρικού χαρακτήρα (π.χ. μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οικοδομικές άδειες)- είτε από φορείς του Δημοσίου (ΥΠΕΝ, Περιφέρειες, Δήμους κ.λπ.) και σε όλες τις περιπτώσεις εγκρίνονται από το κράτος, και μάλιστα όχι με τη διαδικασία έγκρισης των ΓΠΣ, δηλ.  με απλή Υπουργική Απόφαση, αλλά με ιδιαίτερα ενισχυμένη διαδικασία: μέσω προεδρικού διατάγματος, με επισπεύδοντα τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον προληπτικό έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας, και έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών  Επιπτώσεων (για την οποία γνωμοδοτεί και η Αρχαιολογική Υπηρεσία).

Η αναφορά σας ότι η περιοχή βρίσκεται «πλησίον αρχαιολογικού χώρου» επιχειρεί προφανώς να δημιουργήσει παραπλανητική εντύπωση για δόμηση σε αρχαιολογικό χώρο. Η πραγματικότητα είναι ότι από την συνολική έκταση των 327 στρεμμάτων που ανήκει στην εταιρεία μας, μόνο στο βορειότερο τμήμα περίπου 100 στρεμμάτων, ανήκει σε ζώνη προστασίας αρχαιολογικού χώρου. Το υπόλοιπο, μόνο στο οποίο χωροθετείται η προτεινόμενη ανάπτυξη επιτρέπεται και σήμερα η δόμηση, δεν θεσπίζεται για πρώτη φορά με το ΕΧΣ. Επιπλέον, στο ακίνητο έχει ήδη γίνει αυτοψία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία που δεν είχε κάποιο εμφανές αποτέλεσμα και αναμένεται η σχετική γνωμάτευσή της. Όπως προβλέπεται από την αρχαιολογική νομοθεσία και εφαρμόζεται παγίως, εφόσον το ΕΧΣ εγκριθεί και κατατεθεί φάκελος για το έργο, όποιες εργασίες γίνουν, θα γίνουν υπό την αυστηρή επίβλεψη και σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Σε κάθε περίπτωση ο προτεινόμενος χαρακτήρας της επένδυσης είναι τέτοιος που, εάν βρεθούν αρχαιότητες, αυτές θα προβληθούν μέσω της επένδυσής και όχι το αντίθετο.

Σε σχέση με την αναφορά περί ανέγερσης τεράστιου κτίσματος και «ολόκληρου πολεοδομικού χωριού» στο επιβαρυμένο νησί της Πάρου, επισημαίνουμε ότι δεν πρόκειται για χωριό και πολεοδόμηση αλλά για ήπιο τουριστικό συγκρότημα. Τα 12.000τ.μ. που θα αξιοποιηθούν αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό των εκτάσεων που ήδη έχουν οικοδομηθεί και συνεχίζουν να οικοδομούνται στο νησί της Πάρου, χωρίς καμία διαμαρτυρία από τους τοπικούς φορείς ή τους έγκριτους δημοσιογράφους του νησιού.

Λαμβάνοντας υπόψη επίσης, την ορθή αναφορά της κας Τριανταφύλλου για τους αυξημένους τζίρους (σε επίπεδο κατά πολύ μεγαλύτερο από τους τζίρους της προ κρίσης περιόδου) των εταιρειών οικοδομικών υλικών που δραστηριοποιούνται στην Πάρο, επισημαίνουμε ότι οι τζίροι αυτοί πηγάζουν από την άναρχη και εκτός σχεδίου δόμηση με υψηλό συντελεστή που ανέρχεται σε 0,2 και είναι 5,5 φορές μεγαλύτερος από το συντελεστή δόμησης της επένδυσης της εταιρείας μας που ανέρχεται σε 0,037, μέγεθος που τεκμηριώνει ακριβώς ότι στην περίπτωσή μας πρόκειται για πολύ ήπια ανάπτυξη.

Η συγκεκριμένη επιλογή των ήπιων όρων δόμησης έγινε εν γνώσει μας, με ευαισθησία στην προστασία του περιβάλλοντος, σεβασμό στον χαρακτήρα του νησιού, την κοινωνία του και τις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Γιατί για την συγκεκριμένη επένδυση, μπορούμε εναλλακτικά να επιλέξουμε τη διαδικασία FAST TRACK, που επίσης νομοθετήθηκε την ίδια εποχή με τα ΕΧΣ και εξακολουθεί να ισχύει και εφαρμόζεται και από τη σημερινή Κυβέρνηση, με την οποία στην εν λόγω έκταση μπορούν να οικοδομηθούν κτίσματα συνολικής επιφάνειας 44.000 τμ, παρακάμπτοντας το ΓΠΣ και χωρίς ιδιαίτερες εγκρίσεις και διαδικασίες.

Τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας σας, περί αθέμιτου ανταγωνισμού με τους υπόλοιπους ξενοδόχους της Πάρου και της τιμής κτήσης της έκτασης της εταιρείας μας θεωρούμε ότι είναι ανάξια σχολιασμού, αφού αφορούν μια συναλλακτική πράξη και το τίμημα της αγοράς το όρισε ο αρχικός ιδιοκτήτης της έκτασης. Σημειώνουμε μόνο, ότι η αγορά του ακινήτου έγινε από την εταιρεία μας σχεδόν δέκα χρόνια πριν την έγκριση του ΓΠΣ, όταν δεν υπήρχαν οι σημερινοί περιορισμοί δόμησης στο τμήμα των 217 στρ. αλλά αντίθετα δυνατότητα δόμησης με πολλαπλάσιο του συντελεστή δόμησης που θεσπίζεται με το ΕΧΣ. Επομένως η αναφορά του δημοσιεύματος σας για την μικρή αξία του γηπέδου κατά την χρονολογία αγοράς είναι προφανώς έωλη. Το αντίθετο μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι συμβαίνει.

Επίσης, παραγνωρίζεται το γεγονός, ότι το συνολικό τίμημα μιας αγοραπωλησίας καθορίζεται από πάρα πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα από τη χρονική συγκυρία που διεξάγεται μια συναλλαγή. Πως μπορεί να γίνεται λόγος για αθέμιτο ανταγωνισμό όταν μια έκταση που πουλήθηκε το 1974 είναι βέβαιο, ότι θα έχει τελείως διαφορετικό τίμημα από μια έκταση που πουλήθηκε το 2000 ή το 2015;

Υπό την ίδια οπτική, θεωρείται αθέμιτος ανταγωνισμός αν κάποιος αγοράσει μια εκτός σχεδίου έκταση και μετά από χρόνια η έκταση αυτή λάβει μεγαλύτερη αξία έπειτα από την ένταξή της στο σχέδιο πόλης;

Στα όσα αναφέρει στο ρεπορτάζ της η κα Τριανταφύλλου περί έγκρισης του έργου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενημερώνουμε ότι δεν πρόκειται για έγκριση του ίδιου του έργου του ήπιου τουριστικού συγκροτήματος αλλά για προκαταρκτική μελέτη καθορισμού χρήσεων γης. Δεν περιλαμβάνει λύσεις για τις υποδομές ούτε αυτές έχουν αποκρυβεί όπως ανακριβώς αναφέρει το δημοσίευμα, γιατί οι μελέτες χρήσεων γης δεν περιλαμβάνουν τέτοιες λύσεις (ούτε το ΓΠΣ περιλαμβάνει, άλλωστε). Η έγκριση του έργου θα γίνει μετά την έγκριση των χρήσεων γης (δηλ. του παρόντος σταδίου), αφού υποβληθούν από την εταιρεία μας στις αρμόδιες αρχές όλα τα στοιχεία και οι μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική, υδραυλική, περιβαλλοντική) που απαιτούνται από τη νομοθεσία και αν στη συνέχεια, ληφθούν οι σχετικές εγκρίσεις (έγκριση περιβαλλοντικών όρων, γνωμοδότηση και πάλι από το Δήμο, έγκριση Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, έγκριση και πάλι Εφορείας Αρχαιοτήτων και έγκριση οικοδομικής άδειας). Αυτές είναι οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες και στον εν λόγω φάκελο τηρούνται από την εταιρεία μας με συνέπεια, επιστημονική ακρίβεια και σοβαρότητα.

Επιπρόσθετα, στο ρεπορτάζ της εφημερίδας σας αναφέρεται ότι: «αν τελικά εγκριθεί το έργο -από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το υπουργείο Περιβάλλοντος- θα ανοίξει η πόρτα διάπλατα για μια σειρά ανάλογων εγκρίσεων που θα αφορούν σε περιοχές, οι οποίες έως τώρα δίκαια προστατεύονταν για μια σειρά σημαντικών λόγων (περιβαλλοντικούς, οικιστικούς, αρχαιολογικούς κ.λπ.)», γεγονός που αποτελεί μια αυθαίρετη εικασία της συντάκτριας του ρεπορτάζ.

Για την αποσαφήνιση του θέματος σας γνωστοποιούμε, ότι η έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Υπουργείου Πολιτισμού δίνεται κάθε φορά για συγκεκριμένη περίπτωση και έπειτα από εξέταση των συγκεκριμένων συνθηκών.

Για κάθε άλλη περιοχή ακολουθείται ακριβώς η ίδια διαδικασία, και η έκβασή της είναι ανεξάρτητη από το τι θα αποφασιστεί στην παρούσα περίπτωση.

Επομένως, δεν ανοίγει διάπλατα καμία πόρτα, διότι πρόκειται για ισχύουσα και συνεχώς εφαρμοζόμενη (εδώ και δεκαετίες) διαδικασία.

Σε σχέση με τα όσα αναφέρει η κα Τριανταφύλλου για την αλλαγή γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάρου, αν και δεν είμαστε αρμόδιοι εμείς να απαντήσουμε, επισημαίνουμε ότι εμείς βάσει του νόμου και των διαδικασιών που ορίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, καταθέσαμε τα σχετικά  έγγραφα  που  μας ζητήθηκαν και  ενημερώσαμε  διεξοδικά την αντιπροσωπεία του εν λόγω Δημοτικού Συμβουλίου προς άρση των αρχικών επιφυλάξεων και παρανοήσεων.

Τέλος, η άποψη του συντάκτη του ρεπορτάζ ότι «Η άκρως αναπτυγμένη τουριστικά Πάρος προφανώς και δεν έχει ανάγκη από ένα τέτοιο έργο», είναι λανθασμένη, αναχρονιστική και δεν συνάδει με τον κρατικό σχεδιασμό και τις κατευθύνσεις της νομοθεσίας για τον τουρισμό και την αειφόρο ανάπτυξη. Έντονη τουριστική ανάπτυξη υπάρχει και συνεχίζεται στην Πάρο, αλλά πολύ υψηλού επιπέδου όχι, αφού η μεγάλη πλειονότητα των καταλυμάτων είναι χαμηλής τάξης ή κατοικίες που χρησιμοποιούνται για στέγαση τουριστών. Μια τέτοια επένδυση, όπως αυτή που σχεδιάζεται σε αυτή την εξαιρετικά όμορφη αλλά υποβαθμισμένη σήμερα περιοχή του νησιού, η οποία δεν θα είναι προσανατολισμένη στο σενάριο «ήλιος και θάλασσα», αφού δεν έχει παραλία, θα προσθέσει κύρος και διεθνή αναγνωρισιμότητα στην Πάρο, θα προβάλει το πανέμορφο τοπίο της, κάθε ιδιαιτερότητα του νησιού αλλά και τους Αρχαιολογικούς θησαυρούς της και θα λειτουργήσει θετικά για όλο το νησί, τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του, ακόμα και για τις άλλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Ενδεχομένως μάλιστα η υψηλή ποιότητα της επένδυσης αυτής, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε σχεδιασμούς επενδύσεων άλλου είδους, που κάτω από την ομπρέλα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, μπορεί να αλλοιώσουν την γραφικότητα του τοπίου και να υποβαθμίσουν την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της Πάρου.  

Αγαπητέ κύριε Εκδότη     

Η Εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε. αποτελεί μια από τις κορυφαίες και αξιόπιστες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα, με σημαντικά επιτεύγματα όπως την κατασκευή μεγάλων οικοδομικών έργων και έργων υποδομής (νοσοκομεία, αεροδρόμια, σιδηροδρομικά έργα, κατασκευή ξενοδοχείων, διαχείριση απορριμμάτων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.α.) που διαχρονικά έχουν συμβάλει στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Στη μακρόχρονη πορεία της (έτος ιδρύσεως 1959), η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. πάντα υπήρξε συνεπής στις υποχρεώσεις της και την τήρηση των νόμων.

Με αίσθημα ευθύνης, σας δηλώνουμε ότι το ίδιο θα πράξουμε, και στην περίπτωση της επένδυσής μας στην περιοχή Κολυμπήθρες της Πάρου.

Σεβόμενοι τις περιβαλλοντικές, οικιστικές και τουριστικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, θα σεβαστούμε στο ακέραιο το νόμο και τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, ώστε -αν λάβουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Ελληνική Πολιτεία- να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό έργο που είμαστε βέβαιοι, ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής και θα τονώσει την οικονομική και κοινωνική ζωή της Πάρου.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας

Με εκτίμηση,

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΙΨΑΣ

Πρόεδρος Δ.Σ.

 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.