Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Οδός Ναούσης

Πάρος

 

Η Νάουσα βρίσκεται ΒΑ της Παροικιάς σε απόσταση 10 χιλιομέτρων και σε υψόμετρο 10μ. και είναι το δεύτερο σε πληθυσμό χωριό της Πάρου.

 

Η Νάουσα βρίσκεται ΒΑ της Παροικιάς σε απόσταση 10 χιλιομέτρων και σε υψόμετρο 10μ. και είναι το δεύτερο σε πληθυσμό χωριό της Πάρου.

 

Η ετυμολογία της λέξεως (από το ρήμα νάω=ρέω, προς το οποίο συνήψαν οι ιστορικοί το όνομα Νάουσα) λεγομένη με ουσιαστικό δηλ. νάουσα πηγή ή νάουσα κρήνη (=ρέουσα πηγή εν ενεργεία, αλλού τρέχουσα). Και στη Νάουσα της Πάρου αλλά και στη Νάουσα της Μακεδονίας υπάρχει αφθονία υδάτων.

Η ονομασία Νάουσα απαντά ήδη από το 1614 σε έγγραφα, ακολουθεί η ονομασία Άγουσα το 1634 και στη συνέχεια και οι δύο. Από τον Μαρτίνο Κρούσιο (1526-1607) διασώθηκε η ονομασία Αγόστα. Οι αγρότες μεταχειρίζονταν την ονομασία Άουσα (Αουσανός/νη) που προήλθε από την Άγουσα και στη συνέχεια μετατράπηκε σε Νάουσα.

Η Νάουσα διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στην ιστορία του νησιού κατά την εποχή της Ενετοκρατίας (1207-1537), της Τουρκοκρατίας και ιδίως κατά της Ρωσικής παρουσίας (1770-1774). Τον 15ο αι. είχε ήδη κτιστεί το σωζόμενο σε ερείπια ενετικό φρούριο, έργο της δυναστείας των Σομμαρίπα (1386-1516).

Μνημεία και ιστορικές τοποθεσίες της Νάουσας: η νησίδα Αγία Καλή όπου είχε το στρατηγείο του ο ναύαρχος Αλέξιος Ορλώφ, οι Κουκουναριές όπου αποκαλύφθηκε μυκηναϊκός οικισμός, οι μονές του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Ανδρέα, του Αϊ Γιάννη του Δέτη, ο Αϊ Γιώργης στο Μεροβίγλι, κ.α. καθώς και τα γραφικά δρομάκια του μεσαιωνικού τμήματος της Νάουσας.  

 

Πηγές: «Τα Τοπωνύμια της Πάρου» του Ν. Χρ. Αλιπράντη

Η οδός «Ναούσης» βρίσκεται στην περιοχή «Λιαροκόπι» και ξεκινάει από την οδό «Φιλοθέου Ζερβάκου» έως την οδό «Δριού».

(Στη περιοχή «Λιαροκόπι» έχουν αποθανατιστεί τα χωριά της Πάρου)

 

Χριστόδουλος Μαούνης

Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.