Κ. Ροκονίδας: «Η δύναμη που μας δόθηκε είναι η δύναμη των παριανών για το μέλλον»

Πάρος

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου και της αντιπολίτευσης, στο νέο δημοτικό συμβούλιο, Κώστας Ροκονίδας, παραχώρησε την πρώτη μεγάλη συνέντευξη στη «Φωνή της Πάρου», μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο κ. Ροκονίδας στη συνέντευξή του δηλώνει ότι σαν παράταξη αισθάνονται περήφανοι και δικαιωμένοι αλλά και μεγάλη την πολιτική ευθύνη απέναντι στον παριανό λαό. Δηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει κοινή στάση για την αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων αλλά όχι συνευθύνη στην πολιτική της συναλλαγής και της εξυπηρέτησης συμφερόντων που καταστρέφουν το νησί και το μέλλον των Παριανών. Απαριθμεί τα πολλά προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν στην προηγούμενη πενταετία ούτε προγραμματίστηκε η λύση τους και είναι μεγάλη η ευθύνη της δημοτικής αρχής. Επισημαίνει ότι το περιβάλλον της ανομίας και των  αυθαιρεσιών είναι αποτέλεσμα της πολιτικής πρακτικής του δημάρχου για την εξυπηρέτηση συμφερόντων αλλά και της ψηφοθηρικής πρακτικής που ακολουθήθηκε, σε συνδυασμό με την κεντρική πολιτική διαχρονικά που εμπορευματοποιεί τα δημόσια αγαθά. 

Τέλος ζητάει την εφαρμογή των διατάξεων για την γραφειακή και γραμματειακή υποστήριξη ώστε η αντιπολίτευση να μπορεί να λειτουργήσει θεσμικά στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος. 

Ολόκληρη η  συνέντευξη είναι η ακόλουθη:

Η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

Με δεδομένο την ικανή χρονική απόσταση από τις εκλογικές αναμετρήσεις,

μπορείτε να μας δώσετε την δική σας εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών; 

Κ.Ρ.: «Αισθανόμαστε δικαιωμένοι από αυτό. Με καθαρό τρόπο εκτιμήσαμε τις συνθήκες διαμόρφωσης του προεκλογικού τοπίου που έδωσε τελικά δυο συνδυασμούς. Από την άλλη είμαστε περήφανοι και δικαιωμένοι γιατί εμπνεύσαμε και κάναμε πράξη τη συσπείρωση και τη συστράτευση πολλών ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, που εκπροσωπούν τις ριζοσπαστικές δυνάμεις της τοπικής μας κοινωνίας. Το μέγεθος της επιτυχίας είναι μεγάλο. Μεγάλη όμως είναι και η πολιτική ευθύνη που έχουμε απέναντι στο μισό του εκλογικού σώματος του νησιού μας, αλλά και απέναντι σε όλους εκείνους που δεν μας ψήφισαν γιατί άλλοι παράγοντες βάρυναν στην επιλογή τους. Μας δίνετε τη δυνατότητα για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσουμε τις χιλιάδες των παριανών που μας τίμησαν με την ψήφο τους και όλους εκείνους που μας στήριξαν με κάθε τρόπο, είτε με τη συμμετοχή τους στο συνδυασμό, είτε με τη δουλειά τους δίπλα σε αυτόν.

Επιμείναμε στην ξεκάθαρη πολιτική αντιπαράθεση και με στόχο να απαντήσουμε στις πραγματικές ανάγκες του παριανού λαού, στην καθημερινότητά του και την προοπτική επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων του νησιού μας. Αυτό που εισπράττουμε τούτες τις μέρες στο νησί μας και που αποτελεί απαξίωση του τόπου και υποβάθμιση της ζωής των ανθρώπων, δυστυχώς μας δικαιώνει. Βρεθήκαμε απέναντι σε συμφέροντα και στην πελατειακή συμπεριφορά της δημοτικής αρχής.

Είμαστε σίγουροι ότι θα κερδίσουμε στο μέλλον το δικό μας στοίχημα. Ενωμένοι, συσπειρωμένοι και αισιόδοξοι θα διεκδικήσουμε μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο καλύτερες μέρες για μας, τα παιδιά μας και τον τόπο μας».

ROKO 2.JPG

Η συνάντηση στις Κολυμπήθρες

Η πρώτη μετεκλογική εμφάνισή σας με τον δήμαρχο, Μάρκο Κωβαίο, στην περιοχή των Κολυμπηθρών συζητήθηκε ποικιλότροπα από πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας. Δόθηκαν πολλές ερμηνείες. Ποια είναι η δική σας προσέγγιση;

Κ.Ρ.: «Είναι γνωστό ότι μας ανήκει η πρωτοβουλία αυτής της κίνησης, ενώ θα έπρεπε ο φραγμός στην ανομία και σε όλες τις ενέργειες αμφισβήτησης της δημοτικής και δημόσιας περιουσίας, των δικαιωμάτων των πολιτών να είναι παρούσα και ενεργή η δημοτική αρχή. Είναι γεγονός ότι υπήρξε ανταπόκριση σε εκείνην τη φάση από μέρους του δημάρχου. Από τότε όμως μέχρι σήμερα έχουμε δεκάδες φαινόμενα αυθαιρεσίας και παραβατικότητας, που δυστυχώς η δημοτική αρχή δέσμια των πελατειακών της αντιλήψεων, της  αδυναμίας της και της αδιαφορίας της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Η μόνιμη δικαιολογία είναι η έλλειψη δημοτικής αστυνομίας, γεγονός που είναι αληθινό. Όμως ποια ήταν η προετοιμασία της δημοτικής αρχής για τα προβλήματα της καλοκαιρινής περιόδου; Ποια πρωτοβουλία πήρε για τη συνεργασία με την αστυνομία και το λιμενικό; 

Προφανώς και έχουν τη κύρια ευθύνη οι κεντρικές πολιτικές επιλογές που στο βωμό της «ανάπτυξης» ξεπουλάνε με τη μορφή της μίσθωσης παραλίες, αιγιαλούς και άλλους κοινόχρηστους χώρους».

Πολύ συζήτηση έγινε για την συναινετική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν την καθημερινότητά τους οι Παριανοί. Πόσο εφικτό είναι να υπάρξει συναίνεση; Συναίνεση η συνευθύνη;

Κ.Ρ.: «Μακάρι οι Κολυμπήθρες να ήταν ο δρόμος που θα χάραζε τη συνέχεια. Τι λέτε ήταν;

Παρόλα αυτά συναίνεση σε επιμέρους ζητήματα όπως και συν-αντίληψη μπορεί να υπάρξει γιατί για μας πολιτική στάση δεν είναι η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Είναι η αντιπαράθεση στη βάση της δικής μας πολιτικής αντίληψης για τα πράγματα. Είναι τα κριτήρια της ικανοποίησης των αναγκών των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων, της αντίστασης τις κεντρικές πολιτικές που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα του τόπου και των ανθρώπων του, στη διεκδίκηση για αυτά που πιστεύουμε ότι μας ανήκουν. Αυτός είναι ο πυρήνας της διαφορετικής αντίληψης μεταξύ Λαϊκής Συσπείρωσης και της παράταξης του δημάρχου.

Εξάλλου, ας μη μας διαφεύγει ότι το 50% των ψηφοφόρων του νησιού υιοθέτησε ακριβώς αυτή τη διαφορετική αντίληψη. Αρνήθηκε την πολιτική της συναλλαγής και των πελατειακών σχέσεων. Θα μου επιτρέψτε να σας πω ότι συναίνεση στη λογική του «όλοι μαζί», χωρίς κριτήριο και για όλα είναι ουτοπία. Συνήθως αυτή είναι η στάση εκείνων που ήθελαν  να μας ψηφίσουν αλλά υπέκυψαν σε άλλες λογικές και τώρα επιζητούν την εξιλέωση από την ίδια τους την πράξη! Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει συνευθύνη. 

Υπάρχει η ευθύνη της εκλεγμένης δημοτικής αρχής έστω κι αν αυτή καθορίζεται από τη διαφορά μιας μόνο ψήφου στο δημοτικό συμβούλιο και η υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης. Ο παριανός λαός για ένα πράγμα μπορεί να είναι σίγουρος. Η δύναμη που μας έδωσε με το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι η δική του καθημερινή δύναμη στη διεκδίκηση των ικανοποίησης των πραγματικών του αναγκών».

Παραβατικότητα

Μετά από αυτά τα δημοσιεύματα υπήρξαν πολλές καταγγελίες από όλες τις περιοχές του νησιού για μεγάλη παραβατικότητα, αυθαιρεσίες και ανομία που στόχο έχουν τον πλουτισμό κάποιων λίγων. Πως αντιμετωπίζετε αυτό το φαινόμενο που τείνει να γίνει καθεστώς;

Κ.Ρ.: «Είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν αντιδράσεις πολιτών στα φαινόμενα της αυθαιρεσίας και της παραβατικότητας. Αυτό φυσικά ως μεμονωμένη αντίδραση δε φτάνει. Πρέπει να μετατραπεί σε ένα ζωντανό κίνημα που προασπίζεται τα κοινωνικά αγαθά απέναντι σε όποιον τα επιβουλεύεται και κάποιοι πρέπει να τραβήξουν μπροστά και να εμπνεύσουν. Η δημοτική αρχή δεν έχει τέτοια διάθεση απ’ ό,τι φαίνεται. Από τη θέση ευθύνης που μας αναλογεί δεσμευόμαστε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι παρούσα».

Πολλοί συζητάνε ότι γινόμαστε Μύκονος, μεταξύ αυτών και ο αντιδήμαρχος, Γ. Τριπολιτσιώτης, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Συμμερίζεστε μια τέτοια άποψη και αν ΝΑΙ ποια η δική σας προσέγγιση;

Κ.Ρ.: «Δε μου αρέσει αυτή η λογική της σύγκρισης με άλλους τόπους. Επιμένουμε στα γεγονότα και το γεγονός είναι ότι ο τόπος κατακρεουργείται από κάποιους στο όνομα του μεγαλύτερου κέρδους τους αδιαφορούν  για οτιδήποτε άλλο. Η κραυγή αγωνίας βέβαια του κ. Γ. Τριπολιτσιώτη θα έπρεπε πρωτίστως να απευθύνεται στον δήμαρχο για την κατάσταση και όχι μόνο γι’ αυτό το καλοκαίρι. Όταν όμως το προεκλογικό «επιχείρημα» του συνδυασμού τους στη Νάουσα από τους «τοπάρχες» ήταν «εμείς είμαστε εδώ για σας, οι κομμουνιστές θέλουν να σας κλείσουν τα μαγαζιά» και άλλα ανάλογα, θερίζουμε τώρα ότι αυτοί έσπειραν.

Πού είναι οι χρήσεις και η σήμανση των παραχωρημένων κοινόχρηστων χωρών  ώστε οι αρχές να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, που είναι οι ελεύθεροι χώροι κίνησης των πεζών;».

Τα προβλήματα

Η δημοτική αρχή μπορεί να εξασφάλισε την επανεκλογή της για μια τετραετία, όμως τα προβλήματα παραμένουν και διογκώνονται. Τα σκουπίδια, ο ΧΥΤΑ, το κυκλοφοριακό, οι καταστροφικές παρεμβάσεις στο φυσικό τοπίο, το επικίνδυνο traffic στο λιμάνι της Παροικιάς και η απαράδεκτη κατάσταση στο αεροδρόμιο

είναι επιγραμματικά κάποια από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Υπάρχει λύση;

Κ.Ρ.: «Θα ξαναπούμε ότι το θέμα δεν είναι μόνο ότι δε λύθηκαν προβλήματα την προηγούμενη πενταετία αλλά δεν προετοιμάστηκαν λύσεις για την επόμενη τετραετία. Βλέπετε ότι δε λύνονται τα ζητήματα ούτε της απλής καθημερινότητας. Πού να πρωτοαναφερθεί κανείς. Παρά την πρόσληψη προσωπικού και τις εργολαβίες καθαριότητας η κατάσταση στην αποκομιδή δεν έχει αλλάξει σημαντικά. Σημεία αποκομιδής που βρωμούν και ζέχνουν, κάδοι που δεν πλένονται. Η πλειοψηφία του στόλου των απορριμματοφόρων γερασμένα και υποσυντήρητα οχήματα. Η εντατικοποίηση της δουλειάς του προσωπικού καθαριότητας είναι δεδομένη. Έχω ζητήσει ήδη από τον προϊστάμενο πολεοδομίας και περιβάλλοντος να επισκεφτούμε τον ΧΥΤΑ για να δούμε τα σημερινά του δεδομένα. Η ασφάλεια των πεζών έχει καταντήσει ανέκδοτο αφού οι διαγραμμίσεις στις διαβάσεις είναι εξαφανισμένες και τα πεζοδρόμια ανύπαρκτα λόγω αυθαίρετης κατάληψης. 

Το κυκλοφοριακό φέτος είναι «σε άλλα επίπεδα» λόγω και του γεγονότος της ταυτόχρονης άφιξης πολλών πλοίων τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Τι πρόβλεψη υπήρχε για αυτό; Ποια ήταν η παρέμβαση της δημοτικής αρχής όταν το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών καθόριζε τα δρομολόγια ικανοποιώντας τις εφοπλιστικές απαιτήσεις; Καμία. Απλώς θριαμβολογούν κάθε φορά που το Λιμεναρχείο ανακοινώνει τους αριθμούς επιβατών και οχημάτων που φτάνουν στο λιμάνι της Πάρου. Ζητήσαμε σχετικά, άμεση σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου πριν από μερικές ημέρες αλλά «φωνή βοώντος…».

749iucvn9r9qw.jpg

Για τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέγγιση των πλοίων και τους χώρους έλεγχου από μέρους του Λιμενικού Σώματος πήραμε την πρωτοβουλία και επισκεφθήκαμε εγώ και ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος, Β. Σιέττος, τον λιμενάρχη Πάρου, Ν. Τσαντουλή. Του θέσαμε από μέρους μας τις απόψεις μας, είχαμε από μέρους του ενημέρωση για θέματα αρμοδιότητάς του και μια εποικοδομητική συζήτηση για τα προβλήματα του λιμανιού και όχι μόνο. Ο δήμαρχος Πάρου έχει κάνει κάτι αντίστοιχο;

Η απαρίθμηση των προβλημάτων και η έλλειψη παρέμβασης από μέρους δημοτικής αρχής είναι ένας μακρύς κατάλογος. Το βασικό είναι ότι δεν υπάρχει στρατηγική και προφανώς έλλειψη τακτικής. Τα προβλήματα στον τόπο μας δεν είναι οριζόντια. 

Για άλλα υπάρχουν λύσεις άμεσες, για άλλα μεσοπρόθεσμες. Για άλλα χρειάζεται μελέτη και άλλα ξεπερνούν τις αρμοδιότητες της δημοτικής αρχής και είναι ζήτημα διεκδίκησης και απαίτησης λύσεων από την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία».

Η οργάνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ο ρόλος της Λαϊκής Συσπείρωσης από την θέση της αντιπολίτευσης θα είναι καθοριστικός, με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης της ΝΔ. Πώς σκέφτεστε να οργανώσετε την παρουσία σας μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο;

Κ.Ρ.: «Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ στο όνομα της «κυβερνησιμότητας» των δήμων και των περιφερειών καταθέτει την ώρα που μιλάμε σχέδιο νόμου που θα ψηφιστεί την ερχόμενη βδομάδα και το οποίο γενικά «εξυπηρετεί» την παράταξη του κάθε δημάρχου. Το πλήρες περιεχόμενο δεν είναι γνωστό. Το σίγουρο είναι ότι ανατρέπει βασικές διατάξεις του «Κλεισθένη», όπως για παράδειγμα το τεχνικό πρόγραμμα που υλοποιείται από τις κοινότητες, την αναλογικότητα στη συγκρότηση των δημοτικών επιτροπών κλπ. Ένα είναι σίγουρο ότι οι αλλαγές κινούνται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση αφού αλλοιώνουν τη λαϊκή ψήφο. Θα μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα όταν θα έχουμε πλέον το νόμο στα χέρια μας. Στην περίπτωση τώρα του δήμου μας η δημοτική αρχή καλείται να λύσει ένα μεγάλο ζήτημα που υπάρχει για τη λειτουργία του θεσμού και που είναι απαίτηση του νόμου.

Το πρόβλημα της γραφειακής εγκατάστασης του συνδυασμού μας και το θέμα της γραμματειακής υποστήριξής του.

Δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησης μας από την εφαρμογή των υποχρεώσεων της δημοτικής αρχής σε αυτά τα θέματα. Κάναμε υποχωρήσεις τα προηγούμενα χρόνια όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας επειδή η εκπροσώπηση όλων ήταν ολιγομελής. Το μισό δημοτικό συμβούλιο για να λειτουργήσει θέλει χώρο που θα στεγάζεται και υποστήριξη από έναν υπάλληλο. Ανάλογα είναι τα προβλήματα της δημοτικής κοινότητας της Παροικιάς. Δεν είναι δυνατόν η πρωτεύουσα του νησιού να μην έχει χώρο στέγασης και υπάλληλο, όταν αυτό έχει εξασφαλιστεί και στην μικρότερη κοινότητα».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.