Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Οδός Πάρου Παρρασίου

Πάρος

Ο Πάρος, γιος του Παρρασίου και εγγονός του βασιλιά της Αρκαδίας, Λυκάονος, αποικίζει μαζί με άλλους Αρκάδες την Πάρο, γύρω στο 800 π.Χ.

Κατά τον Αριστοτέλη (όπως αναφέρει ο Ηρακλείδης ο Ποντικός) «Πάρου την νήσον ώκισε Πάρος, εξ Αρκαδίας Λαόν άγων». Από τότε ο Πάρος έδωσε το όνομα του στο νησί και παραμένει ως σήμερα αναλλοίωτο.  

Ο Παρράσιος, ήταν γιος του Λυκάoνα κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία. Ο Παρράσιος ίδρυσε στην περιοχή της Αρκαδίας την Παρρασία, που πήρε και το όνομά του.

Ο Λυκάων ο Αρκάδιος, ήταν γιος του Πελασγού και της Μελίβοιας (ή της νύμφης Κυλλήνης), και υπήρξε ο πρώτος (μυθικός) βασιλιάς της Αρκαδίας. Ο Λυκάων με διάφορες γυναίκες απέκτησαν 50 γιούς και μία κόρη, την όμορφη Καλλιστώ, την οποία ο Δίας μεταμόρφωσε σε αστερισμό, την Μεγάλη Άρκτο, για να την σώσει από τη ζήλεια της Ήρας. Από τον παράνομο δεσμό του Δία, με την Καλλιστώ, γεννήθηκε ο Αρκάς.

Ο Αρκάς ή Αρκάδας, ήταν πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας, επώνυμος ήρωας της Αρκαδίας, γενάρχης των Αρκάδων και τρίτος μυθικός βασιλιάς της Αρκαδίας. Κατά τον Παυσανία, ήταν γιος και διάδοχος του Νύκτιμου, εγγονός του Λυκάονα και απόγονος του Πελασγού, ονοματοδότης του λαού των Αρκάδων και της χώρας από Πελασγία σε Αρκαδία.

Οι Αρκάδες ήταν αρχαίο Ελληνικό φύλο εγκατεστημένο στην ορεινή Πελοπόννησο. Θεωρείται το αρχαιότερο ελληνικό φύλο που εγκαταστάθηκε στον ελλαδικό χώρο. Ήταν πιθανόν συγγενικό φύλο των πρωτοελλήνων τους οποίους οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ως Πελασγούς.

πηγές «Χρονολογικό Πανόραμα της ιστορίας της Πάρου», διαδίκτυο.

Η οδός ξεκινάει από την επαρχιακή οδό Παροικιάς-Νάουσας, έως την οδό Φιλοθέου Ζερβάκου.

Χριστόδουλος Μαούνης

Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.