Περικοπές και μειώσεις στην εκπαίδευση των νησιών μας - Διαμαρτυρία της ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Πάρος

Διαμαρτυρία της  ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ για την κατάργηση ειδικότητας στο ΕΠΑΛ.

Ξεκινώντας τη νέα σχολική χρονιά, βρισκόμαστε δυστυχώς θεατές στο ίδιο έργο. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει εγκρίνει την ειδικότητα των ηλεκτρονικών της Γ τάξης του ΕΠΑΛ Πάρου, στην οποία έχουν γραφτεί έξι παιδιά. Οι συγκεκριμένοι μαθητές παραμένουν μετέωροι, ενώ η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει.

Υπενθυμίζουμε πώς:

Το κατώτερο όριο μαθητών στη Γ τάξη του ΕΠΑΛ είναι οι οκτώ μαθητές. Όταν υπάρχουν λιγότερες εγγραφές, το τμήμα θα πρέπει να εγκριθεί ως ολιγομελές. Οι έξι εγγραφές σε δυσπρόσιτο σχολείο, θεωρούνται παραπάνω από αρκετές για να εγκριθεί το τμήμα. Επίσης, στα τμήματα ειδικότητας του τομέα ηλεκτρολόγων/ηλεκτρονικών στο ΕΠΑΛ Πάρου, υπάρχει ανώτατο όριο μαθητικού δυναμικού το οποίο αντιστοιχεί σε 14 μαθητές. Στη δεύτερη ειδικότητα του συγκεκριμένου τομέα (ηλεκτρολόγοι) έχουν ήδη γραφτεί 13 μαθητές, κάτι που καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη "μεταφοράς" των έξι μαθητών της ειδικότητας ηλεκτρονικών στην όμορη ειδικότητα των ηλεκτρολόγων. Άλλωστε, φαντάζει παράλογο σε ένα απομακρυσμένο σχολείο να μη μπορούν να δημιουργηθούν δύο διαφορετικές ειδικότητες με δυναμικό 19 μαθητών!!! Οι περισσότεροι από αυτούς, έχουν σκοπό να προχωρήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, έχοντας μάλιστα αυξημένες πιθανότητες επιτυχίες.

Το σχολείο έχει προβεί από την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου σε όλες τις τυπικές ενέργειες, μέσω της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων στη Σύρο. Θεωρούμε, πως η ακατανόητη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας αποτελεί βάρβαρη παραβίαση της νησιωτικότητας και του δικαιώματος των μαθητών στην μάθηση. Με τα τωρινά δεδομένα, η μόνη διέξοδος των έξι μαθητών μας είναι η αναγκαστική μετανάστευση σε άλλο νησί ή σε άλλη πόλη, όπου λειτουργεί η ειδικότητα την οποία επέλεξαν.   

 Αντιλαμβανόμαστε όλοι, τι σημαίνει αυτό για τη συνοχή και τον προϋπολογισμό των οικογενειών τους.

Η ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ καλεί το Υπουργείο Παιδείας να αναλογιστεί τις συνέπειες της απόφασής του και να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στην άρση της αδικίας και στην έγκριση του τμήματος.

--

ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Το υπουργείο Παιδείας –δίχως να έχει ανοίξει μύτη- στην Πάρο… αποφάσισε να κάνει περικοπές και μειώσεις στην εκπαίδευση των νησιών μας

και μεταξύ άλλων «έκοψε» από το ΕΠΑ.Λ. Πάρου το τμήμα του Τομέα Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικών: Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων.

Το υπουργείο «Παιδείας» εκτός από το τμήμα Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικών του ΕΠΑΛ Πάρου έκοψε τμήματα και από τα ΕΠΑΛ Σύρου (2), Τήνου (2), Άνδρου, Κέας (2), Νάξου (2) και Θήρας (2).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων: «[…] Κόβοντας όλους τους παραπάνω τομείς και ειδικότητες το υπουργείο Παιδείας στερεί από τους μαθητές μας, που είχαν δηλώσει την επιθυμία να φοιτήσουν σ αυτές, να επιλέξουν να σπουδάσουν και να εργαστούν αργότερα πάνω στο αντικείμενο που επιθυμούν και «βίαια» τους μετακινούν σε άλλο πεδίο σπουδών, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη επιλογή σε άλλο σχολείο του νησιού που ζουν. Επιπλέον η παραπάνω απόφαση είναι κάτι παραπάνω από παράλογη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τμημάτων και τομέων (Τζια, Σύρο κ.α.) υπάρχει το κατάλληλο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό που εργάζεται χρόνια πάνω στους συγκεκριμένους τομείς, το οποίο αναμένεται σύντομα να βρεθεί χωρίς αντικείμενο!».

Η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων απαιτεί:

- Να εγκριθούν άμεσα και τα 12 ολιγομελή τμήματα στην περιοχή των Κυκλάδων

- Κανένας μαθητής μας να μη στερηθεί τη δυνατότητα να σπουδάσει το αντικείμενο που θέλει.

- Να γίνουν άμεσα μόνιμοι διορισμοί για να καλυφθούν όλα τα κενά σε γενική και ειδική αγωγή.

Τέλος, καλεί τους εκπαιδευτικούς σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.