«Ανθέμιον»- Κυριακή Ραγκούση – Κοντογιώργου

Πάρος

Με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων που έφυγε από τη ζωή (13/9/2013) η αγαπητή σε όλους, Κυριακή Ραγκούση – Κοντογιώργου,

θα θυμηθούμε έναν σταθμό στην πολιτιστική εξέλιξη της Πάρου, το «Ανθέμιον».

Το «Ανθέμιον» ήταν δημιούργημα της ευαισθησίας και της αγάπης για τα πολιτιστικά στοιχεία, που έχουν σχέση με την Πάρο και κατ’ επέκταση τις Κυκλάδες και το Αιγαίο, ορισμένων ανθρώπων οι οποίοι έκαναν αυτή την ευαισθησία σκοπό ζωής, μόχθο και απόλαυση.

Με αίσθημα ευθύνης οι άνθρωποι του «Ανθέμιου» αποσκοπούσαν να προστατεύσουν και να διασώσουν από τον αφανισμό γνήσιους θησαυρούς της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να τους αναδείξουν και να τους προβάλλουν σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες, μέσα από διάφορες πολιτιστικές δράσεις.

Βασικός οραματιστής η Κυριακή Ραγκούση - Κοντογιώργου, η οποία αναζητούσε με πάθος κάθε στοιχείο, που έχει να κάνει με την ιστορία και τη ζωή του νησιού, μια ιστορία πλούσια και μοναδική στον Αιγαιοπελαγίτικο χώρο. Βασικός συντελεστής επίσης, ήταν και ο συλλέκτης από τη Νάουσα, Γιάννης Βασιλειόπουλος, με το πολύτιμο υλικό που συνέλεγε χρόνια.

Η οικογένεια Αλ. Κοντογιώργου ανέλαβε, με δικά της έξοδα, να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις στέγασης και έκθεσης των συλλογών. Παραχώρησε και διασκεύασε ιδιωτικό χώρο σε μουσειακό, με όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας και συντήρησης των έργων. Το αποτέλεσμα, ήταν μοναδικό για τα πολιτιστικά πράγματα της Περιφέρειας. Σε καλαίσθητο και ευρύχωρο κτίριο, με θαυμάσιους υπαίθριους χώρους όπου παντού ήταν έντονη η Κυκλαδική αρχιτεκτονική εκτίθονταν οι συλλογές, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου εμπλουτίζονταν με νέα στοιχεία. Τα πολιτιστικά αγαθά του «Ανθέμιου» συγκροτούσαν ενιαία σύνολα (συλλογές), με ιδιαίτερη ιστορική και επιστημονική αξία για την Πάρο και την ευρύτερη περιοχή.

Μέτρα και σταθμά: Μια από τις πληρέστερες συλλογές του είδους, με αντικείμενα από το Βυζάντιο ή και παλαιότερα μέχρι σήμερα.

Τάματα και λατρευτικά είδη: Αντιπροσωπευτική συλλογή με μεγάλο αριθμό αντικειμένων, μερικά από τα οποία κρίνονται σπάνια.

Ξίφη και πιστόλες: Παλιά ξίφη, πιστόλες και πολεμικά είδη από τους αγώνες των Ελλήνων.

Κοσμήματα - κεντήματα: Πλούσια συλλογή από κοσμήματα φερμένα από ξένους τόπους για τις γυναίκες της περιοχής και κεντήματα, αριστουργήματα της λαϊκής τέχνης.

Χρηστικά αντικείμενα: Κεραμικά, ξύλινα, μπρούτζινα, γυάλινα, χάλκινα, αργυρά, διάφορα χρηστικά είδη από τα νοικοκυριά, σημαντικές πηγές άντλησης ιστορικών πληροφοριών. Η συλλογή ήταν πλούσια και μερικά είδη ήταν σπάνια.

Οικόσημα και μετάλλια: Μικρή συλλογή από τις αναπαραστάσεις των οικοσήμων 12 παριανών οικογενειών και από αναμνηστικά μετάλλια, αγώνων και εκδηλώσεων.

Χαρακτικά: Πρόκειται για μια συλλογή με το μεγαλύτερο αριθμό χαρακτικών της περιόδου 1500-1900 που αναφέρονται κυρίως στα νησιά Πάρο και Αντίπαρο. Η ενότητα αυτή περιλάμβανε τις εξής επί μέρους συλλογές: Χάρτες-πορτολάνοι-ναυτικά όργανα, παριανές ενδυμασίες, παριανός χορός, σπήλαιο της Αντιπάρου, αρχαία λατομεία, διάφορες σκηνές της ζωής του νησιού.

Νομίσματα : Μια πλούσια συλλογή παλαιών και νεότερων νομισμάτων, με ξεχωριστή θέση για τα αρχαία, τα νομίσματα των αποικιών της Πάρου και εκείνα της Γαλλοβελγικής εταιρείας για εκμετάλλευση των μαρμάρων του 19ου αιώνα.

Γραμματόσημα: Παλαιά και νεότερα μαζί με φακέλους πρώτης ημέρας κυκλοφορίας και παλαιά επιστολικά δελτάρια και γράμματα από και προς την Πάρο.

Φωτογραφίες: Πλουσιότατη συλλογή με παλιές φωτογραφίες της εποχής που έφυγε. Αποτέλεσε κατά καιρούς πηγή άντλησης στοιχείων για μελετητές και συγγραφείς.

Ακόμα, το «Ανθέμιον» διέθετε βιβλιοθήκη, η οποία περιλάμβανε πέντε χιλιάδες βιβλία, περιοδικά, έντυπα, που αντιπροσώπευαν στο μεγαλύτερο μέρος τους, συγγραφείς που κατάγονταν ή ζούσαν στην Πάρο, ή οποιαδήποτε έκδοση ανάφερε πληροφορίες για την Πάρο και την Αντίπαρο για τις Κυκλάδες γενικότερα, χωρίς να παραβλέπονται τα βιβλία γενικότερου ενδιαφέροντος. Το «Ανθέμιον» ήταν στη διάθεση του μελετητή, της εκπαιδευτικής κοινότητας και κάθε πνευματικού και απλού ανθρώπου.

Ήταν μια πρωτοποριακή, ιδιωτική πρωτοβουλία, που δυστυχώς δεν καταφέραμε να την κρατήσουμε στο νησί μας.

Χριστόδουλος Α. Μαούνης

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.