Πάνος Κεμπάμπης: «Η Παροικιά είναι η πιο αδικημένη κοινότητα στην Πάρο»

Πάρος

Ο νέος αντιδήμαρχος Πάρου, Πάνος Κεμπάμπης, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για τα θέματα της Παροικιάς, παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη στην εφημερίδα μας

για τα ζητήματα της πολύπαθης πρωτεύουσας του νησιού μας.

Η συνέντευξη του κ. Κεμπάμπη έχει ως εξής:

Όταν λέμε αντιδήμαρχος με ευθύνη την Παροικιά, τι ακριβώς εννοούμε;

Π.Κ.: «Η Παροικιά είναι η πρωτεύουσα του νησιού μας και πληθυσμιακά η μεγαλύτερη κοινότητα. Από τη νέα δημοτική αρχή κρίθηκε ανάγκη για πιο έντονη παρουσία και εκπροσώπηση της πρωτεύουσας στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Η αντιδημαρχία αυτή καθιερώνεται για πρώτη φορά από τη δημιουργία του καλλικρατικού δήμου. Ο αντιδήμαρχος Παροικιάς θα έχει την ευθύνη για τον προγραμματισμό την παρακολούθηση και την εκτέλεση όλων των έργων, και παρεμβάσεων στην Παροικιά, θα συνεργάζεται με την πρόεδρο της κοινότητας για την επίλυση προβλημάτων, θα μεριμνά για την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των πολιτών για τα θέματα κοινότητας. Μετά απ’ όλα αυτά πιστεύω ότι γίνεται πλήρως κατανοητό τι σημαίνει ο τίτλος αντιδήμαρχος Παροικιάς. Η Παροικιά είναι ο γίγαντας που κοιμάται. Το εμπορικό κέντρο του νησιού με τεράστια δυναμική ανάπτυξης που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από μεγάλα τουριστικά και εμπορικά κέντρα των Κυκλάδων».

Ο κ. δήμαρχος στην τελευταία συνεδρίαση του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου είπε ότι «η Παροικιά δεν αναπτύχθηκε όση η υπόλοιπη Πάρος». Εσείς πάνω σ’ αυτή τη δήλωση τι θα σχολιάζατε;

Π.Κ.: «Πολύ σωστά είπε ότι δεν αναπτύχθηκε όπως τα άλλα χωριά. Είναι γεγονός ότι η Παροικιά είναι η πιο αδικημένη κοινότητα στην Πάρο. Από τη γεωγραφική της θέση και τη λειτουργία του κεντρικού λιμανιού, επιβατικού, εμπορικού, τουριστικού, έχει μετατραπεί σ’ ένα διακομιστικό κέντρο εισόδου- εξόδου, χωρίς να γίνουν έργα υποδομής, χωρίς πρόβλεψη και διορατικότητα για το μέλλον, αδιαφορία και βόλεμα  δεκαετιών».

Οι ευθύνες, το σήμερα

Το απερχόμενο συμβούλιο της δημοτικής Κοινότητας Παροικιάς, έχει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της πρωτεύουσας του νησιού μας;

Π.Κ.: «Θα ήταν χάσιμο χρόνου και ενέργειας για εμένα να αναλωθώ σε κριτική παλαιότερων πολιτικών. Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του και μοναδικός κριτής είναι ο κάτοικος της Παροικιάς και όχι εγώ. Ο λαός έστειλε το μήνυμα του και ο νοών νοήτω. Αισθάνομαι τεράστιο αίσθημα ευθύνης απέναντι στον κόσμο που με την ψήφο του με εμπιστεύτηκε. Το δικό μας έργο θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας και τότε θα δώσουμε λόγο όλοι μας για αυτά που κάναμε, και για αυτά που δεν κάναμε».

Με δεδομένο ότι στο σημερινό συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Παροικιάς την πλειοψηφία έχει ο συνδυασμός της αντιπολίτευσης, πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αυτό το ρωτάμε γιατί πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις για την Παροικιά θα πρέπει να έχουν τη μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση –αν όχι την ομοφωνία- από συμβούλους του τοπικού και του δημοτικού συμβουλίου.

Π.Κ.: «Η Παροικιά και τα προβλήματα της μας χρειάζονται όλους. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για εσωστρέφεια και εγωπάθεια. Όποιος συγχωριανός μπορεί να βοηθήσει θα βρει βήμα ώστε να προσφέρει στον τόπο. Δεν υπάρχει συμπολίτευση και αντιπολίτευση, υπάρχει μόνο η Παροικιά. Και μην ξεχνάμε ότι πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο Πάρου υπάρχουν τόσοι Παροικιώτες».

Τα προβλήματα

Ποια είναι κατά τη δική σας άποψη τα κύρια προβλήματα που έχει σήμερα η Παροικιά. Πώς θα ιεραρχούσαστε τα άμεσα μέτρα που πρέπει να προταθούν για την άμεση ανακούφιση της Παροικιάς.

Π.Κ.: «Η ιεράρχηση -μερικών προβλημάτων- της Παροικιάς έχει ως εξής:

α) Καθαριότητα-σκουπίδια:
τήρηση κανονισμού καθαριότητας-
οριοθέτηση και νέοι κάδοι υπόγεια-ανώγεια, όλα συζητούνται-
στρατηγική τοποθέτηση και αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού-
επισκευή οχήματος πλυσίματος κάδων.-

β) Κυκλοφοριακό:
έως να έρθει η μελέτη για το κυκλοφοριακό.
αξιοποίηση χώρων στάθμευσης που ήδη υπάρχουν και εύρεση νέων
ταμπέλες και σήματα κυκλοφορίας, καλλωπισμός και φωτισμός στα σοκάκια που ενώνουν τους χώρους στάθμευσης με την παραλία
ελεγχόμενη στάθμευση σε όλο το παραλιακό μέτωπο
ωράριο τροφοδοσίας καταστημάτων σε όλη την Παροικιά
φανάρι στη διασταύρωση Παροικιάς – Νάουσας.

γ) Οδοποιία:
επισκευή δρόμων
διαγράμμισης
πεζοδρόμηση
φωτισμός

δ) Δημόσιοι χώροι:
καλλωπισμός και ανάδειξη πάρκων, κήπων, παρτεριών
δημόσιες τουαλέτες με πληρωμή δηλαδή ύπαρξη μόνιμου υπαλλήλου.

ε) Δημοτική συγκοινωνία:
αγορά δεύτερου λεωφορείου
στάσεις

ζ) Ρομά:
συνεργασία αστυνομίας,
λιμεναρχείου, οικονομικής υπηρεσίας
και έλεγχος μέσα στο λιμάνι».

Ποια είναι τα επιπλέον μέτρα (μεσοπρόθεσμα – μακροπόθεσμα), που είναι αναγκαία για την Παροικιά.

Π.Κ.: «Τι μεσοπρόθεσμο τι μακροπρόθεσμο, όλα θέλουν χρόνια. Το θέμα είναι να αρχίσουμε τώρα.

α) νέο λιμάνι Πάρου για οχηματαγωγά επιβατηγά, αποτελεί τη μόνη λύση του κυκλοφοριακού. Τα άλλα είναι ασπιρίνες.

β) πολεοδομικό γραφείο στη Πάρο

γ) Πραγματική ανακύκλωση και εκμετάλλευση αποβλήτων

δ) επέκταση αποχέτευσης και ύδρευσης

ε) αφαλατώσεις

στ) αίθουσα αναμονής λιμανιού αναπαλαίωση - ανακαίνιση όχι καινούρια (η γνώμη  μου)

ζ) κλειστό γυμναστήριο

η) αγροκήπιο

θ) πεζοδρόμια

ι) νεκροταφείο

ια) σχολεία

ιβ) αλιευτικό καταφύγιο

ιγ) απόβλητα σκαφών και ιστιοφόρων».

Η υπόσχεση – τα συμφέροντα

Εσείς, ως δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας έως πού είσαστε διατεθειμένος να φτάσετε προκειμένου να «υπερασπίσετε» τα συμφέροντα της Παροικιάς.

Π.Κ.: «Ένα υπόσχομαι! Θα παραμείνω ο άνθρωπος που γνωρίζετε και που εμπιστευτήκατε. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με όλη μου τη δύναμη να τα λέω, να πιέζω για να δω την Παροικιά των ονείρων μας. Μαζί μπορούμε περισσότερα. Βοηθήστε με να τα πετύχουμε».

Το ενδεχόμενο να υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων (που κατά την άποψή μας θα υπάρξει), μεταξύ των λύσεων που θα προταθούν για την Παροικιά και εκείνους που θα θιχτούν –κυρίως οικονομικά- από αυτά τα μέτρα, το έχετε σκεφτεί; Και αυτό το ρωτάμε διότι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν πολλές κινήσεις προς όφελος των επαγγελματιών της περιοχής και η τοπική εξουσία τους έκλεινε πονηρά το ματάκι…

Π.Κ.: «Περισσότερο μου το λένε φίλοι και γνωστοί, παρά το σκέφτομαι ο ίδιος ότι με τι λύσεις που θα προταθούν για τη Παροικιά θα υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων, και οικονομικό αντίκτυπο. Θέλω να πιστεύω ότι με τις λύσεις που θα προταθούν και που στο κάτω-κάτω είναι αποτυπωμένες εδώ και πολλά χρόνια και έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλους δήμους, και σε άλλα κράτη, θα είναι προς το κοινό συμφέρον. Αρκεί να μην έχουμε φαινόμενα απληστίας».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.