15η Μικρασιατική συνάντηση στην Πάρο

Πάρος

Παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων των τοπικών πολιτικών φορέων, συλλόγων και θρησκευτικών αρχών έλαβαν χώρα οι εκδηλώσεις μνήμης στο πλαίσιο του προγράμματος της 15ης Μικρασιατικής Συνάντησης

Παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων των τοπικών πολιτικών φορέων, συλλόγων και θρησκευτικών αρχών έλαβαν χώρα οι εκδηλώσεις μνήμης στο πλαίσιο του προγράμματος της 15ης Μικρασιατικής Συνάντησης

που πραγματοποιήθηκαν και φέτος με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης στο Άσπρο Χωριό Πάρου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ατλαντίς» το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Το βράδυ του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ο Πανηγυρικός εσπερινός και αμέσως μετά στην εκδήλωση της πρώτης βραδιάς κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτριος Μπάιλας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ομιλία του στις πολιτικές ευθύνες της Μικρασιατικής καταστροφής.

Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Μπάιλα ακολούθησε μουσική εκδήλωση με την συμμετοχή της Χορωδίας του Συλλόγου γυναικών Μάρπησσας Πάρου. Τη χορωδία διεύθυνε και συνόδεψε με το μπουζούκι του ο κ. Αστέριος Ρήγας. Στην κιθάρα τον ακολούθησε ο κ. Γιώργος Χρονόπουλος ενώ ιδιαίτερο χαρακτήρα έδωσε με την φωνή του στο τραγούδι ο κ. Θοδωρής Κρητικός.

Το πρωί της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου, αντιπροσωπείες του φετινού φιλοξενούμενου Συλλόγου της Ένωσης Κρητών Νέας Σμύρνης και του Συλλόγου μας με παραδοσιακές φορεσιές πλαισίωσαν την λιτανεία της ιερής εικόνας.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την μουσικοχορευτική παράσταση «ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ» η οποία ξεκίνησε με ένα οπτικό αφιέρωμα της εποχής εκείνης με την μουσική υπόκρουση τριών ριζίτικων τραγουδιών που απέδωσαν οι μουσικοί της Ένωσης Κρητών συνοδεία αποσπασμάτων κειμένων με εξιστορήσεις γεγονότων από την μετακίνηση των προσφύγων το 1922 από την Μικρά Ασία στην Κρήτη.

Στη συνέχεια η Χορωδία Νάουσας Πάρου υπό την διεύθυνση της κ. Φένιας Θεοφίλου παρουσίασε με τέσσερα τραγούδια την εξέλιξη των τραγουδιών της Μικράς Ασίας από το Παραδοσιακό στο Σμυρναίικο ρυθμό και την αρχή της ρεμπέτικης μουσικής.

Ακολούθησε η παρουσίαση των χορευτικών ομάδων της «ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΗΤΩΝ» και του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «Νάουσα Πάρου» με χορούς Κρήτης, Μικράς Ασίας, Μυτιλήνης Κυκλάδων και Πάρου που μάγεψαν και άγγιξαν τις ψυχές των θαμώνων. Ενδιάμεσα έδωσε το στίγμα του αποδίδοντας άψογα δύο ριζίτικα τραγούδια στο πνεύμα της εκδήλωσης ο Κώστας Μακριδάκης

Ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» ο οποίος είχε και την ευθύνη διοργάνωσης των φετινών εκδηλώσεων ευχαριστεί θερμά όλους όσους βοήθησαν σ’ αυτές, τους συνδιοργανωτές, τους χορηγούς, τους συμμετέχοντες για την εμφάνισή τους, και τον κόσμο για την παρουσία τους.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.