Γραπτή παρέμβαση του Φ. Φόρτωμα προ το Υπουργείο Παιδείας.

Πάρος

Το πρωί της Δευτέρας, ο Βουλευτής Κυκλάδων επισκέφθηκε το ΕΠΑ.Λ. Πάρου, όπου είχε συνάντηση με τον Διευθυντή του σχολείου, Νικόλαο Φλέσσα, τους εκπαιδευτικούς καθώς και τους τομεάρχες των εργαστηρίων που λειτουργούν στο ΕΠΑ.Λ. Πάρου.


Με αφορμή το συγκεκριμένο πρόβλημα, ο κ. Φόρτωμας έκανε γραπτή παρέμβαση προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, ζητώντας τη συμβολή της αρμόδιας Υπουργού, Νίκης Κεραμέως και της Υφυπουργού, Σοφίας Ζαχαράκη, προκειμένου να λειτουργήσουν κανονικά τα ολιγομελή τμήματα στα νησιά των Κυκλάδων και να ολοκληρώσουν οι μαθητές απρόσκοπτα τη φοίτησή τους στα ΕΠΑ.Λ.
Το κείμενο της παρέμβασης του κ. Φόρτωμα είναι το ακόλουθο:

Κυρία
Νίκη Κεραμέως
Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Κυρία
Σοφία Ζαχαράκη
Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2019

Μη έγκριση ειδικοτήτων σε ΕΠΑ. Λ. του νομού Κυκλάδων

Τον Οκτώβριο 2016 με την απόφαση του τότε Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη (αρ. πρωτ: Φ12/159571/Δ4/28-09-2016) επιβλήθηκαν δραστικές μειώσεις και ουσιαστικά κατάργηση στα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑ.Λ. Το Υπουργείο Παιδείας έκλεισε δεκάδες τμήματα όχι μόνο σε νησιωτικές περιοχές, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτή η απόφαση αποτελεί, κατάφωρη καταστρατήγηση της νησιωτικότητας.

Πέρα από το γεγονός ότι ακυρώνεται στην πράξη η ισότητα στις ευκαιρίες εκπαίδευσης, αποδομείται το Δημόσιο σχολείο, καθώς πλήττεται η τεχνική εκπαίδευση και καταστρατηγείται η έννοια της νησιωτικότητας και του δυσπρόσιτου, (Υπ’αριθμ. πρωτ.134161/Y2 / 30 -08-2019 Υ.Α.).

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν έχει εγκριθεί το τμήμα ειδικότητας «Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών» της Γ΄ τάξης στο ΕΠΑ.Λ Πάρου με έξι (6) μαθητές, όπου σύμφωνα με το Νόμο το κατώτερο όριο αριθμού μαθητών είναι το οκτώ (8).

Σημειωτέον ότι οι έξι (6) αυτοί μαθητές, κάποιοι από τους οποίους προέρχονται από την Αντίπαρο, είναι πρακτικά αδύνατον να φοιτήσουν στην άλλη ειδικότητα του ίδιου τομέα, αυτή των Ηλεκτρολόγων, αφού σε αυτή είναι ήδη εγγεγραμμένοι δεκατρείς (13) μαθητές. Η λειτουργία του παραπάνω τομέα δεν απαιτεί πρόσθετη δαπάνη για την Πολιτεία εφόσον υπάρχει εκπαιδευτικό προσωπικό που μπορεί να ανταποκριθεί στις διδακτικές ανάγκες. Επομένως εκ των πραγμάτων είναι απόλυτα επιβεβλημένη η έγκριση της λειτουργίας της παραπάνω ειδικότητας.

Το ίδιο πρόβλημα συναντάται και σε άλλα επαγγελματικά Λύκεια των Κυκλάδων.

Πιο συγκεκριμένα:

ΕΠΑ.Λ ΣΥΡΟΥ, 2 τομείς τεχνολογίας Γ΄ τάξης, Τεχνικός εγκαταστάσεων και Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής. ΕΠΑ.Λ. ΑΝΔΡΟΥ, Τομέας Υγείας Β΄ τάξης (Ένας μαθητής, υπηρετούν όμως 2 μόνιμοι εκπαιδευτικοί μηχανολόγοι). ΕΠΑ.Λ ΝΑΞΟΥ, Τομέας Τεχνικών Εγκαταστάσεων Ψυκτικών και Υπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γ΄ τάξης. Υπηρετούν στο νησί μόνιμοι εκπαιδευτικοί των παραπάνω ειδικοτήτων, που σε περίπτωση μη λειτουργίας των τομέων αυτών, πλεονάζουν. ΕΠΑ.Λ ΚΕΑΣ, Τομέας Δομικών Έργων Β΄ τάξης και Πληροφορικής Τεχνικών Εφαρμογών, Γ΄ τάξης. ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑ. Λ. ΘΗΡΑΣ (το μοναδικό εσπερινό σε όλες τις Κυκλάδες), Τομέας Κομμωτικής Γ΄ τάξης.

Ζητούμε λοιπόν την παρέμβασή σας ώστε να λειτουργήσουν τα ενώ λόγω τμήματα προκειμένου να ολοκληρώσουν οι μαθητές την φοίτησή τους στα ΕΠΑΛ που αποτελεί την μοναδική σύγχρονη επαγγελματική μονάδα στα νησιά των Κυκλάδων.

Με εκτίμηση,

Φίλιππος Φόρτωμας

Βουλευτής Κυκλάδων

Κοινοποίηση: Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Κυκλάδων

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.