Συμβουλές για ομαλή σχολική επαναπροσαρμογή

Πάρος

Η μετάβαση από τις καλοκαιρινές διακοπές στο σχολικό πρόγραμμα μπορεί να είναι αγχωτική για όλη την οικογένεια.

Οι χαλαροί ρυθμοί των διακοπών και η έλλειψη σταθερού προγράμματος συχνά δυσκολεύουν την επαναπροσαρμογή των μαθητών στο σχολείο και τις υποχρεώσεις τους. Η πρώτη μέρα του σχολείου πλησιάζει και σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα και το τέλος της ευχαρίστησης. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για γονείς και παιδιά για μια ευχάριστη και επιτυχημένη σχολική χρονιά.

 

Οργανώστε τις ημέρες σας:

Προσπαθήστε σιγά σιγά να επαναφέρετε το παιδί σας στο χειμερινό πρόγραμμα ύπνου, στην συνήθεια να κοιμάται σε καθορισμένο χρόνο και να ξυπνά νωρίτερα αλλά και στο υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.

Πληροφορήστε το παιδί σας:

Είναι ωφέλιμο να ενημερώσετε το παιδί σας σχετικά με τις αλλαγές που πρόκειται να υπάρξουν, καθώς αλλάζει τάξη και μαζί διαφοροποιούνται οι απαιτήσεις. Σε περίπτωση που αλλάξει σχολείο περάστε για μία αναγνωριστική βόλτα από εκεί και γνωρίστε τον νέο ή τους νέους εκπαιδευτικούς.

Εξοπλιστείτε και τακτοποιηθείτε:

Ελέγξτε με το παιδί σας τα σχολικά είδη που δεν χρησιμοποιήθηκαν την περσινή χρονιά και αναζητήστε μαζί του εκείνα που θα χρειαστεί φέτος. Τακτοποιήστε μαζί του τα χειμωνιάτικα ρούχα στην ντουλάπα και φροντίστε να ετοιμάζει μόνο του τα ρούχα που θα φορέσει και την τσάντα του από το προηγούμενο βράδυ.

Θέστε στόχους:

Οργανώστε μια οικογενειακή συζήτηση όπου θα τεθούν οι στόχοι και οι κανόνες για τη νέα χρονιά. Αποφύγετε να θέσετε εσείς τους στόχους για το παιδί σας και δώστε του την ευκαιρία να τους εκφράσει το ίδιο. Διατηρήστε μια καρτέλα με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, τις δραστηριότητες και έναν οργανωτή με τα αναγκαία βοηθήματα της κάθε ημέρας.

Μειώστε τον χρόνο μπροστά στην οθόνη:

Πριν την έναρξη του σχολείου φροντίστε να μειωθεί σταδιακά ο χρόνος που περνά το παιδί μπροστά στην οθόνη και υπενθυμίστε ότι θα περιοριστεί σημαντικά κατά την διάρκεια της σχολικής εβδομάδας.

Δώστε σημασία στον χώρο μελέτης:

Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος μελέτης και εργασίας του παιδιού σας είναι φωτεινός, ευχάριστος και απομονωμένος από ενοχλητικά εξωτερικά ερεθίσματα, που ενδέχεται να αποσπάσουν την προσοχή του από την μελέτη.

Ελαττώστε τις υπερβολικές υποχρεώσεις:

Τηρήστε έναν καλό αριθμό εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Σε περίπτωση που το παιδί σας δεν κατάφερε να ανταποκριθεί με επιτυχία σε όλες τις δραστηριότητες της προηγούμενης χρονιάς, προσπαθήστε να αφαιρέσετε κάποιες, τουλάχιστον μέχρι να προσαρμοστεί στο νέο σχολικό πρόγραμμα.

Μιλήστε για την ασφάλεια:

Θυμηθείτε να συζητήσετε με το παιδί σας τους κανόνες ασφάλειας στο σχολικό περιβάλλον και να υπενθυμίσετε τις καλές πρακτικές διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων.

Ανανεώστε τις επαφές σας:

Λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία, επικοινωνήστε με άλλους γονείς και βεβαιωθείτε για τους συμμαθητές του παιδιού σας. Ένας γνώριμος φίλος συμβάλλει σημαντικά στην ομαλή επιστροφή στο σχολείο.

Απολαύστε τη νέα σχολική χρονιά!

Δημήτρης Βιτζηλαίος

Ειδικός παιδαγωγός, M.Sc, M.Ed(c)

Κλιμάκιο Πάρου

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων, ΕΠΑΨΥ

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.