Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Οδός Μητροπολίτη Αμβροσίου Στάμενα

Πάρος

Ο Σεβασμιότατος Αμβρόσιος (κατά κόσμο Νικόλαος Αντ. Στάμενας) είχε γεννηθεί στη Μάρπησσα το 1922.

Η έφεση προς τα γράμματα, την πνευματική και ανθρωπιστική καλλιέργεια και η βαθειά πίστη που κληροδότησε από τους ευσεβείς γονείς του Αντώνιο και Μαρία, καθώς και από τον πνευματικό του πατέρα αοίδιμο όσιο Φιλόθεο Ζερβάκο, τον οδήγησαν στην απόφαση να περιβληθεί το αγγελικό σχήμα και να υπηρετήσει την Ορθόδοξη Εκκλησία με ιδιαίτερο ζήλο και αφοσίωση.

Έτσι το 1950, χειροτονήθηκε διάκονος και ακολούθως ως φοιτητής Θεολογίας διακόνησε σε ναούς των Αθηνών, ασχολούμενος ως κατηχητής και ιεροκήρυξ. Το 1953 θεολόγος πλέον, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και του απονεμήθηκε το οφίκιο του αρχιμανδρίτη. Τοποθετήθηκε στον ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής (1956-1965) όπου διακρίθηκε ως εξομολόγος ιεροκήρυξ, κατηχητής, ιερουργός, ηγούμενος και πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Παροναξίας.

Ακολουθεί η ποικίλη δραστηριότητα του ως ιεροκήρυκας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, από το 1965 μέχρι το 1974, όταν τότε εξελέγη παμψηφεί από την ιεραρχία επίσκοπος της Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου. Επί 17 έτη στην ακριτική Μητρόπολη θα διαπρέψει ως «καλώς ποιμήν» και θα προσφέρει λαμπρό έργο όπως: πνευματική διακονία (θείον κήρυγμα, εξομολόγηση, χριστιανική αγωγή νεολαίας, αντιαιρετική δράση, θρησκευτική υπηρεσία ασθενών, σχολή εκκλησιαστικής μουσικής,κ.α.), φιλανθρωπική διακονία (οικοτροφεία, εκκλησιαστικά γηροκομεία, συσίτια, κατασκηνώσεις, κ.α.), έκδοση δελτίου κηρύγματος και νεανικού περιοδικού.

Το 1991 μετατίθεται στη Μητρόπολη Παροναξίας, όπου θα διαποιμάνει το ποίμνιο του για 17 χρόνια.

Για όλα αυτά είχε αποσπάσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη του ποιμνίου του και από τις δύο Μητροπόλεις, αφού είχε καταστεί ένας από τους πλέον αξίους μητροπολίτες.

πηγές: Παριανά τ. 109.

Η οδός ξεκινάει από την οδό «Τζαννή Τζανετάκη», έως την οδό «Άγιου Φωκά»

Χριστόδουλος Μαούνης

Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.