Αποφάσισα: Τέλος το αγροκήπιο

Πάρος

Απρόσμενη κατάληξη είχε η πρόταση που είχε γίνει από φορείς για την αξιοποίηση του αγροκηπίου Παροικιάς.

Με δήλωση του δημάρχου Πάρου, Μ. Κωβαίου, οι οποίες σήκωσαν έντονες διαμαρτυρίες, λόγω του τρόπου που έγινε, η πρόταση που είχε κατατεθεί είναι ανεδαφική. Η δήλωση του κ. Κωβαίου έγινε στη συνεδρίαση στις 20 Σεπτεμβρίου 2019.

Το ιστορικό

Στις 19/7/2018 το δημοτικό συμβούλιο Πάρου –που είχε συνεδριάσει με την παρουσία εκπροσώπου της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας και δεκάδων πολιτών- είχε αποφασίσει ΟΜΟΦΩΝΑ τη συγκρότηση επιτροπής, σε συνεργασία µε την διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, από τους: Νικηφόρο Κυπραίο, Κωνσταντίνα Αλιπράντη, Βασιλική Σκαραμαγκά, Στέφανο Φιλίππου και Παναγιώτη Παπαδόπουλο, για τη διαμόρφωση πρότασης για την αξιοποίηση του χώρου του Αγροκηπίου Παροικιάς και της κοινής πρότασης που κατέθεσαν οι σύλλογοι, Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων, Σύλλογος Παρίων Αντιπαρίων «η Εκατονταπυλιανή» και ο Σύλλογος Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας.

Κατά τη συνεδρίαση στις 20/9/2019 η αντιπολίτευση ρώτησε τι έχει γίνει με το παραπάνω θέμα, καθώς έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος, και πότε θα συζητηθεί, αφού είχαν δεσμευτεί αυτό να γίνει έως τον Απρίλιο του 2019!

Λαμβάνοντας τον λόγο στη συνέχεια ο δήμαρχος Πάρου, Μ. Κωβαίος, προς έκπληξη όλων είπε ότι η πρόταση που είχε γίνει είναι ανεδαφική και στο αγροκήπιο μπορούν να κτιστούν μόνο 800 τ.μ., τα οποία φθάνουν ίσα-ίσα για το νηπιαγωγείο.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Θ. Μαρινόπουλου, ο οποίος είπε ότι αυτό που κάνει ο δήμαρχος Πάρου δεν είναι σωστό, αφού θεσμικά η όποια απόφαση (θετική ή αρνητική) πρέπει να είναι και πάλι του δημοτικού συμβουλίου και όχι προσωπικά του κ. Κωβαίου.

Η παράμετρος

Το κρατικό αγροκήπιο Παροικιάς (πλην του κεντρικού κτιρίου που τότε στεγαζόταν η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας), εμβαδού 20.532,80 τ.μ. παραχωρήθηκε με απόφαση του υπουργού Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτη, στις 25/7/2001. Στη συνέχεια παραχωρήθηκε όλο στον δήμο Πάρου.

Στην παραχώρηση που είχε γίνει γραφόταν ότι το κτήμα δίνεται για τη δημιουργία πάρκου και βοτανικού κήπου, καθώς και κέντρο προβολής αγροτικών προϊόντων, με σχετική μετατροπή των υπαρχόντων κτισμάτων αν απαιτηθεί, απαγορευμένης της καθ’ οιοδήποτε τρόπο αλλαγής χρήσης όλης της έκτασης έστω και τμήματος αυτής.

Η απόφαση παραχώρησης έκλεινε με τη σημείωση: «Η ανωτέρω παραχώρηση θεωρείται ανακληθείσα σε περίπτωση που ο δήμος προβεί σε οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα οριζόμενα στην απόφαση αυτή».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.