Ζήτημα Δημοκρατίας! Εκτός Οργάνων η αντιπολίτευση στους ΟΤΑ

Πάρος

Εν είδη μαριονέτας η κυβέρνηση της ΝΔ παίζει με την αυτοδιοίκηση στη χώρα μας και αλλοιώνει τη βούληση των πολιτών και τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του Μαΐου 2019.

Οι «νεοδημοκράτες» δήμαρχοι είχαν εξαγγείλει από τον περασμένο Ιούνιο τις αλλαγές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αυτοδιοίκηση, αλλά πραγματικά κανείς δεν μπορούσε να σκεφτεί το ανοσιούργημα που τελικά επετεύχθη.

Η ΝΔ προκειμένου να καλύψει τα δεκάδες όσα προβλήματα επέφεραν οι αλλαγές στον εκλογικό Νόμο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Έτσι, εκτός της αναγκαστικής σύμπραξης παρατάξεων –με υποχρεωτική τη συμμετοχή του συνδυασμού του εκλεγμένου δημάρχου σε εκείνες τις περιοχές που ο δήμαρχος δεν είχε την πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή- προχώρησε και στην κατάργηση των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων των τοπικών συμβουλίων.

Ακόμα, επανέφερε το σύστημα συγκρότησης επιτροπών, όπως προέβλεπε ο προηγούμενος Νόμος «Καλλικράτης» το 2010. Σ’ αυτές τις επιτροπές, ειδικά των Οικονομικών και της Ποιότητας Ζωής, όπου θα έχει πλειοψηφία η πρώτη σε ψήφους παράταξη θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, όταν οι προτάσεις της δεν εγκρίνονται από το δημοτικό συμβούλιο. Έτσι, στην ουσία, ο δήμαρχος, μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τις αντιρρήσεις της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου και να αποφασίσει μόνος του επί σειρά θεμάτων με άλλο τρόπο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τις αλλαγές που πραγματοποίησε εν μέσω διακοπών… (9 Αυγούστου), δεν έχει αλλάξει την απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων (τουλάχιστον όχι ακόμη). Αυτό που ουσιαστικά κάνει είναι να δώσει ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες στον δήμαρχο και περισσότερο χώρο στην παράταξή του, ακόμη και αν δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, για να θεσμοθετεί με βάση τις επιλογές του ή όπως γράφεται κατά κόρον την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Τα τρελά των αλλαγών

Τα μέτρα για την αυτοδιοίκηση που ψηφίστηκαν εν μέσω καύσωνα στη χώρα… και πραγματοποιήθηκαν χωρίς καμία διαβούλευση δεν αποτελούν ρυθμίσεις διευκόλυνσης της λειτουργίας των ΟΤΑ, αλλά μέτρα εγκαθίδρυσης ενός ακόμα πιο συγκεντρωτικού, αυταρχικού τρόπου διοίκησης, καταστρατηγώντας φυσικά και τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στην αυτοδιοίκηση. Ουσιαστικά για τα νέα μέτρα πολλοί συνταγματολόγοι υποστηρίζουν ότι καταργήθηκε στην πράξη η απλή αναλογική και μπαίνει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Έτσι, οι διατάξεις για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο στις επιτροπές και στην πλειοψηφία του δημάρχου ελέγχονται ως αντισυνταγματικές.

 

2019 10 06 ipourgio esoterikon

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις:

α) Η σύμπραξη δημοτικών παρατάξεων (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου), θα λογίζονται ως ενιαία παράταξη για τη λειτουργία των οργάνων. Κάτι φυσικά που δεν το γνώριζε ο ψηφοφόρος στις εκλογές των ΟΤΑ. Σημειώνουμε ακόμα ότι η συμφωνία γίνεται «εφάπαξ» χωρίς δυνατότατα ανάκλησης ή καταγγελίας για όλη τη διάρκεια της θητείας της δημοτικής αρχής…

β) Η πλειοψηφία του δημάρχου για τη συγκρότηση και εκλογή της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, έφερε ολόκληρη αλλαγή στον Νόμο «Καλλικράτης». Σύμφωνα με την κυβέρνηση στην αιτιολογική της έκθεση ήρθε: «στο πλαίσιο ενίσχυσης της κυβερνησιμότητας, αλλά και της χάραξης και υλοποίησης της πολιτικής για την οποία εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης. Η νέα διαδικασία εκλογής είναι η πλέον ευέλικτη και αποτυπώνει στον βέλτιστο βαθμό τη λαϊκή ετυμηγορία» (βάλετε εσείς όσα θαυμαστικά θέλετε…).

γ) Εξασφάλιση πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα που έχει ο ΟΤΑ (ΝΠΔΔ, Δημοτικά Ιδρύματα, ΝΠΙΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, ΔΕΥΑ), ώστε υπάρχει πλήρης ευθυγράμμιση της πολιτικής του δημάρχου με τα Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ.

Τα πιο ωραία!

Η θητεία αντιπεριφερειαρχών και αντιδημάρχων μειώνεται σε ένα έτος. Ακόμα, δίνεται η δυνατότητα αιτιολογημένης αντικατάστασής τους μετά τη πάροδο 6 μηνών. Με λίγα λόγια όποιος αντιδήμαρχος φέρει την οποιαδήποτε διαφωνία με τον δήμαρχο, μπορεί άμεσα να αντικαθιστάται

Τα παραδείγματα στην Πάρο

 

2019 10 06 dimotiko simboulio

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου στις 30/9/2019 αυτά τα θέματα τέθηκαν από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κ. Ροκονίδα.

Ο κ. Ροκονίδας ανάγνωσε μάλιστα και μία ανακοίνωση διαμαρτυρίας ώστε αυτή να σταλεί ως ψήφισμα στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης υποστήριξε ότι με πρόφαση την υποτιθέμενη «ακυβερνησία» των δήμων λόγω της εφαρμογής της απλής αναλογικής, η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε μια σειρά τροπολογιών σχετικών με τη διοίκηση τους. Έτσι, για τα διοικητικά συμβούλια των Νομικών προσώπων, των επιχειρήσεων και εταιρειών του δήμου το 60% επί του συνόλου των μελών του Δ.Σ υποδεικνύεται υποχρεωτικά από το δήμαρχο, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου.

Συνεχίζοντας ο κ. Ροκονίδας είπε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου: «[…] Για να καταλάβει κανείς τι τελικά επεδίωκαν όταν νομοθετούσαν αναφέρουμε δύο παραδείγματα:

α) η σχολική επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου μας είναι 9/μελής. Μετέχουν δύο διευθυντές σχολείων, ένας εκπρόσωπος της ένωσης γονέων και κηδεμόνων, ένας μαθητής και πέντε οριζόμενοι από το δημοτικό συμβούλιο. Βάση της τροπολογίας όμως το 60% των 9μελών, λόγω στρογγυλοποίησης στην αμέσως επόμενη μονάδα είναι 6. Άρα ενώ οι οριζόμενοι είναι πέντε και ο δήμαρχος πρέπει να ορίσει έξι!

β) Το δημοτικό λιμενικό ταμείο Πάρου-Αντιπάρου έχει 11 μέλη. Ορίζονται από τη Πάρο 5 σύμβουλοι και από την Αντίπαρο τρεις. Ο δήμαρχος Πάρου ορίζει τέσσερις και έναν η Λαϊκή Συσπείρωση. Ο δήμαρχος Αντιπάρου δύο και έναν η αντιπολίτευση. Άρα το 50% του παριανού λαού θα εκφράζεται με 4 ενώ το υπόλοιπο 50% με έναν!».

Συνεχίζοντας ο κ. Ροκονίδας είπε: «Η αντιδημοκρατική κυβερνητική λογική που λέει όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, «κυρίαρχος του παιχνιδιού θα είναι ο δήμαρχος» βιάζει ευθέως και ανατρέπει τη λαϊκή βούληση όπως αυτή εκφράστηκε στις πρόσφατες εκλογές.

Καταδικάζουμε κάθε νομοθέτημα που ανατρέπει τη λαϊκή θέληση και μετατρέπει τον δήμαρχο από εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου σε αποφασιστικό, περιφρονώντας τους νόμους που οι κυβερνώντες διαχρονικά έχουν διαμορφώσει».

Σημειώνουμε ακόμα, ότι ο κ. Ροκονίδας υποστήριξε ότι το θέμα –με βάση τις τροπολογίες που έφερε η ΝΔ- οδηγούν σε τραγέλαφο και αυτό το τερατούργημα όπως υποστήριξε θέτει ζήτημα δημοκρατίας!

Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Μ. Κωβαίος, είπε ότι συμφωνεί σε πολλά εξ αυτών που ανέφερε ο κ. Ροκονίδας και η ποσόστωση για τους συνδυασμούς στην κατάρτιση των ΔΣ των Οργανισμών δεν είναι σωστή. Ο κ. Κωβαίος υποστήριξε ότι κατά την άποψή του καλύτερο είναι το ζήτημα να τεθεί στην ΚΕΔΕ και εκεί να μιλήσουμε για τις αλλαγές στον Νόμο «Κλεισθένης». Παρόμοια άποψη εξέφρασαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

Παρά ταύτα, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, για το αν εγκριθεί το ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο Πάρου, το προσχέδιο του ψηφίσματος έλαβε 13 θετικούς ψήφους (από τους συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης), ενώ οι 14 σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψήφισαν «παρών». Λόγω του ότι το θέμα τέθηκε σε προ ημερήσιας διάταξης θέμα, το ψήφισμα απορρίφθηκε, αφού δεν είχε την πλειοψηφία που απαιτούνταν. Δηλαδή 14 ψήφους. Σημειώνουμε ότι τόσο η άρνηση ψήφου, όσο και η λευκή ψήφος δεν υπολογίζονται στην καταμέτρηση θετικών και αρνητικών ψήφων.

Η πίτα ολόκληρη…

Η λαϊκή παροιμία «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος» εφαρμόστηκε στην εντέλεια από την παράταξη του κ. Κωβαίου.

Έτσι, υπήρξαν λόγοι συμπάθειας για τα ζητήματα που έθεσε ο κ. Ροκονίδας, υπήρχαν ακόμα και σκέψεις για την αδικία του Νόμου και τις ρυθμίσεις που έγιναν, αλλά υπήρχε και η πολιτική που έπρεπε να εφαρμοστεί από την πλειοψηφία… Οι της πλειοψηφίας δεν ήθελαν να ψηφίσουν «κατά» της πρότασης για το ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση, αλλά δεν ήθελαν συγχρόνως να φανούν ότι αντιδρούν και στις κυβερνητικές αποφάσεις. Γι’ αυτό, και γνωρίζοντας ότι το ψήφισμα ήθελε 14 θετικές ψήφους επέλεξαν την εύκολη λύση του «παρών». Δηλαδή, ουσιαστικά η πρόταση του κ. Ροκονίδα «κέρδισε» με 13-0, αλλά ουσιαστικά ήταν μια νίκη στα χαρτιά, καθώς δεν βγήκαν οι επιζητούμενοι 14 ψήφοι.

Η πλειοψηφία λοιπόν έμεινε ευχαριστημένη, αφού από τη μία δε φάνηκε να είναι ενάντια στην κοινή λογική των επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης και από την άλλη κέρδισε με πλάγιο τρόπο, και απέφυγε το ψήφισμα που ήταν ουσιαστικά σκληρή κριτική στα πεπραγμένα της ΝΔ στον Νόμο «Καλλικράτης».

Τέλος, για τις αντικομουνιστικές «κορώνες» που ακούστηκαν από 2-3 δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν τιμούν κανένα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν υπήρχε καμία πρόκληση από τη μειοψηφία. Κάποιοι όχι μόνο ξύνονται στη γκλίτσα του τσοπάνη, αλλά φαίνεται να το επιζητούν…

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.