Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Πλατεία Νικολάου Μαυρογένη

Πάρος

Ο Νικόλαος Μαυρογένης γεννήθηκε το 1736 στα Μάρμαρα της Πάρου.

Γονείς του ήταν ο Πέτρος και η Πρεγούλα και είχε τέσσερα αδέλφια τον Δημήτριο, την Ειρήνη, τον Ιωάννη και τη Μαρία.

Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στο περίφημο σχολείο του Κεφάλου και στη συνέχεια στο γνωστό τότε ελληνικό σχολείο του Παναγίου Τάφου, στη Σίφνο. Το 1752 σε ηλικία δεκαέξι ετών, οι γονείς του τον έστειλαν στην Κωνσταντινούπολη κοντά στο θείο του Στέφανο, δραγουμάνο τότε του Οθωμανικού Στόλου. Εκεί ο Νικόλαος ολοκληρώνει τη μόρφωσή του, σπουδάζοντας την ελληνική, την ιταλική και την τουρκική γλώσσα. Συγχρόνως κοντά στους Φαναριώτες μαθαίνει και την τέχνη της διπλωματίας.

Στην Κωνσταντινούπολη εργάζεται στη γραμματεία της Δραγουμανίας της Υψηλής Πύλης και συνδέθηκε με άρρηκτη φιλία με τον Χασάν πασά, μετέπειτα Καπουδάν Πασά του Οθωμανικού Στόλου. Στις αρχές του 1770 σε ηλικία 34 ετών, καταλαμβάνει τη θέση του Δραγουμάνου (διερμηνέα) του Οθωμανικού Στόλου. Λίγα χρόνια αργότερα με τον φίλο του Καπουδάν Πασά συγκυβερνούσε τα νησιά του Αιγαίου και την Πελοπόννησο, βοηθώντας τους κατοίκους με πολλούς και ποικίλους τρόπους. Στην Κωνσταντινούπολη γνώρισε τη σύντροφο της ζωής του Μαρία ή Μαριόρα, Φαναριώτικης καταγωγής. Παντρεύτηκαν το 1775 και απέκτησαν την Σμαράγδα, την Ευφροσύνη, την Ρωξάνη, τον Πέτρο, τη Σουλτάνα, την Ελένη, την Ραλλού, τον Κωνσταντίνο και τον Ιωσήφ. Ο Ηγεμόνας είχε και μια κόρη Ειρήνη που την απέκτησε με την Ευδοξία, μια νέα από τη Νάξο, όταν ήταν Δραγουμάνος, την οποία την αναγνώρισε, τη σπούδασε, την προίκισε και την πάντρεψε. 

Σαν ηγεμόνας πραγματοποίησε σημαντικά έργα στο Βουκουρέστι όπως ο ιερός ναός Ζωοδόχου Πηγής, νοσοκομείο, υδραγωγείο, κ.α. και στην Πάρο αφιερώματα στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή όπως οι τρεις βυζαντινές εικόνες στο τέμπλο της, τα μοναστήρια Χριστού Δάσους, Άγιος Χαράλαμπος, κτήματα, κ.α.  Την Παροικιά την προίκισε με υδραγωγείο (τρεις βρύσες), καφενείο και πολλά άλλα κοινωνικά έργα. Το 1790 μετά τις αποτυχίες του τουρκικού στρατού, καθαιρέθηκε από το ηγεμονικό αξίωμα και θανατώθηκε με αποκεφαλισμό.

Η πλατεία βρίσκεται στον Κάτω Γιαλό επί της παραλιακής οδού, πριν την πλατεία της «Ζωοδόχου Πηγής». 

Σημ. η συγκεκριμένη ονοματοθεσία υπήρχε πριν τη δημιουργία της επιτροπής ονοματοδοσίας της Παροικιάς, περίπου τη δεκαετία του ’50 και λανθασμένα αναφέρεται ως πλατεία Βεντουρή. 

Χριστόδουλος Μαούνης

Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.