Αργυρώ Ελευθεριάδου:Σύγχρονο καταφύγιο ευρωπαϊκών προδιαγραφών

Πάρος

Η πρόεδρος του συλλόγου προστασίας ζώων Πάρου «PAWS», Αργυρώ Ελευθεριάδου, παραχώρησε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα μας

σχετικά με το πρόβλημα των εγκαταλειμμένων ζώων στο νησί μας, όσο και για άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φιλοζωικές οργανώσεις στην Πάρο.

Ακόμα, η κ. Ελευθεριάδου, μίλησε για τη δημιουργία του πρότυπου καταφύγιου ζώων στο Μαράθι, καθώς και για άλλα ζητήματα του συλλόγου «PAWS».

Η συνέντευξη της κ. Ελευθεριάδου, έχει ως εξής:

κα Ελευθεριάδου, είσαστε στην τελική ευθεία για την κατασκευή ενός πρότυπου καταφυγίου στην Πάρο, για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Πείτε μας πως ξεκίνησε αυτό «το ταξίδι»;

Α.Ε.: «Το «ταξίδι» ξεκίνησε πριν 4 χρόνια περίπου, όταν μαζί με τις υπηρεσίες του δήμου, ξεκινήσαμε την έρευνα για εξεύρεση χώρου κατάλληλου για την κατασκευή ενός μόνιμου και σύγχρονου καταφυγίου για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς στην Πάρο. Αφού ο χώρος στον οποίο τα φιλοξενούμε, είναι ιδιωτικός και ο ιδιοκτήτης του μας τον έχει ήδη ζητήσει  για ιδιόχρηση.

Επειδή όμως όλες οι μέχρι τότε προσπάθειές μας αποδείχτηκαν άκαρπες, αφού όσοι  χώροι μας είχαν προταθεί, ήταν ακατάλληλοι (σε οικισμούς, αιγιαλούς, λατομεία, ΧΥΤΑ, βιολογικό καθαρισμό κλπ.) ή ακόμα, δεν πληρούσαν τις από τον Νόμο απαραίτητες προϋποθέσεις για δημιουργία καταφυγίου ζώων (επαρκής έκταση, μη δασικό, χωρίς αρχαιολογικά ευρήματα κ.ά.), την άνοιξη του 2018, ιδιοκτήτης αγροκτήματος 9,6 στρεμμάτων περίπου, στη θέση Μαράθι (χαρακτηρισμένη ως αγροκτηνοτροφική περιοχή), μας πρότεινε την αγορά του εν λόγω κτήματος σε ιδιαίτερα δελεαστική τιμή. Έτσι, αφού συγκεντρώσαμε το απαιτούμενο ποσό από δωρεές και λάβαμε την βεβαίωση χαρακτηρισμού από τη Δασική Υπηρεσία, προχωρήσαμε στην αγορά του ακινήτου στο όνομα του συλλόγου «PAWS». Ενώ αμέσως μετά, με την βοήθεια χορηγών και εθελοντών, εκδόθηκαν και όλες οι απαραίτητες άδειες: Αρχαιολογίας, Πολεοδομίας και τον περασμένο Ιούλιο, και η άδεια ίδρυσης του καταφυγίου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Εδώ επιτρέψτε μου να αναφερθώ και να ευχαριστήσω δημόσια τόσο την κ. Φωτεινή Μεχτάρη, προϊσταμένη της Δ/νσης Κτηνιατρικής Κυκλάδων καθώς και τον κ. Νίκο Τσιγώνια, κτηνίατρο και προϊστάμενο Τμήματος Κτηνιατρικής Πάρου, για την μεγάλη τους συμπαράσταση και βοήθεια σε όλη την μέχρι σήμερα πορεία νομιμοποίησης του καταφυγίου μας. Με αυτή την ευκαιρία, επιθυμώ να αναφερθώ και στην εξαίρετη συνεργασία που έχουμε μέχρι σήμερα με τον κ. Τσιγώνια στην διαδικασία διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην Πάρο».

Τα οικονομικά

Το έργο ακούγεται πολύ δύσκολο και τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί είναι πάρα πολλά. Ο σύλλογός σας πως τα έχει καταφέρει; Είχατε βοήθεια;

Α.Ε.: «Αν είχαμε βοήθεια, το καταφύγιο θα λειτουργούσε ήδη! Πέρα από το κόστος της γης, το κατασκευαστικό κόστος υπολογίζεται να φτάσει τα 135.000 ευρώ. Υπέρογκο ποσό για τις δυνατότητες του συλλόγου μας που, ως μη κερδοσκοπικός, λειτουργεί με δωρεές και χορηγίες. Ενώ, παράλληλα, τα ετήσια έξοδά του για την διαχείριση του προγράμματος αδέσποτων ζώων στο νησί, ανέρχονται σε 80-90.000 ευρώ περίπου.

Μέχρι σήμερα, καταφέραμε με δωρεές και χορηγίες (σε χρήμα και είδος) να επενδύσουμε 71.000 ευρώ περίπου, ενώ υπολείπονται 64.000 ευρώ μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Από αυτό το ποσό, έχουμε ήδη εξασφαλίσει 38.000 ευρώ περίπου (σε δωρεές και χορηγίες), με αποτέλεσμα να μας λείπουν ακόμα 26.000 ευρώ μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Σκεφθείτε ότι μόνο για την ηλεκτροδότηση του καταφυγίου, η ΔΕΔΔΗΕ μας ζητάει να προκαταβάλλουμε μετρητά(!) 12.000 ευρώ περίπου)».

 

katafigio2

Ο δήμος Πάρου

Οι φιλοζωικοί σύλλογοι της Πάρου ουσιαστικά υποκαθιστούν την υποχρέωση της δημοτικής αρχής απέναντι στα αδέσποτα όπως ορίζει ο νόμος. Ποια είναι η βοήθεια που έχετε στην διάρκεια του χρόνου από τον δήμο;

Α.Ε.: «Όπως είναι ήδη γνωστό, ο δήμος εγκρίνει κάθε χρόνο 20.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου 24% ΦΠΑ) από το δημοτικό πρόγραμμα για στειρώσεις και ιατρικές υπηρεσίες προς τα αδέσποτα του νησιού. Το ποσό αυτό βέβαια κατανέμεται ισόποσα σε δύο κτηνιάτρους οι οποίοι και το διαχειρίζονται και αφορά και τις δύο φιλοζωικές οργανώσεις του νησιού.

Αυτό όμως που χρειάζεται είναι η ουσιαστική συμβολή των δημοτικών υπηρεσιών στην διαχείριση του προγράμματος των αδέσποτων ζώων στο νησί, όπως εξάλλου ορίζει και η ίδια η νομοθεσία. Όπως συμβαίνει και με άλλους δήμους στη χώρα, θα έπρεπε να έχει ήδη δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία στον δήμο που θα δέχεται αιτήματα πολιτών για αδέσποτα, χτυπημένα, εγκαταλειμμένα και ζώα που χρειάζονται βοήθεια. Θα έπρεπε να υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο δημοτικό αυτοκίνητο με άτομα εκπαιδευμένα και με τον κατάλληλο εξοπλισμό για την περισυλλογή αδέσποτων, καθώς και χώρος φιλοξενίας αυτών. Όλα αυτά τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του Δήμου, εκτελούνται εδώ και χρόνια από τους ελάχιστους εθελοντές των φιλοζωικών οργανώσεων του νησιού, οι οποίοι όπως σωστά το είπατε, υποκαθιστούν τον δήμο ως προς τις υποχρεώσεις και ευθύνες του στον τομέα αυτό. Επίσης, ο δήμος οφείλει να ευαισθητοποιεί και να ενημερώνει συνεχώς τους πολίτες για την σωστή συμπεριφορά τους προς τα ζώα. Είναι θέμα παιδείας και πολιτισμού και θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα σε ένα ανερχόμενο τουριστικό προορισμό όπως η Πάρος!».

Κακοποίηση των ζώων

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για την κακοποίηση των ζώων, ρίχνουν φόλες στις Λεύκες, έχουμε και την παραδοσιακό περιορισμό των παραγωγικών ζώων με τις παστούρες. Ποια είναι η θέση σας για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα.

Α.Ε.: «Πράγματι, αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα! Και δυστυχώς επαναλαμβάνεται συχνά παρόλες τις παροτρύνσεις προς τους κατοίκους και τις επισημάνσεις. Όπως ανέφερα και πριν, είναι θέμα παιδείας! Οι φιλοζωικές του νησιού έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν κάθε προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για τη φιλοζωία, ενώ έχουν συχνά ανακοινώσει μέσω των δικτύων ενημέρωσης τις αντίστοιχες ποινές και πρόστιμα που επιβάλλει ο Νόμος.

Σχετικά με τις φόλες, το εύλογο ερώτημα που γεννιέται είναι ΓΙΑΤΙ; ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΖΩΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ; Κι εδώ ερχόμαστε στο θέμα των στειρώσεων. Εγώ προσωπικά και αρκετοί συνάδελφοί μου, είμαστε κατά των στειρώσεων, υπό μία προϋπόθεση όμως: να υπάρχει κάποιος που θα αναλάβει και θα φροντίσει τα νεογέννητα μετά και δεν θα τα πετάξει σε κάδους, στη θάλασσα, σε αυλές, χαντάκια, αγρούς και όπου βρει. Και το χειρότερο, να τα θανατώσει μόλις μεγαλώσουν! Δεν φταίνε τα ζώα που πολλαπλασιάζονται. Αυτή είναι η φύση τους. Φταίμε εμείς, που δε φροντίζουμε να τα στειρώνουμε για να περιορίσουμε των πολλαπλασιασμό των αδέσποτων στο νησί. Μάλιστα, όσον αφορά το κόστος, τόσο με το δημοτικό πρόγραμμα όσο και με άλλα προγράμματα που «τρέχουν», υπάρχει πάντα η δυνατότητα για δωρεάν στειρώσεις. Όμως ο περισσότερος κόσμος αρνείται να στειρώσει τα ζώα του και προτιμάει, αφού γεννηθούν τα μωρά, να πετάξει το «μπαλάκι» σε άλλους, εγκαταλείποντάς τα εδώ κι εκεί ή/και ακόμα θανατώνοντάς τα! Λυπάμαι, αλλά αυτό είναι έγκλημα, όπως και να το δει κανείς.

Όσο δε για τον μύθο που κυκλοφορεί ότι με το να στειρώνουμε γάτες και σκυλιά θα εξαλειφθεί το είδος(!), αυτό δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση. Διότι παρόλες τις στειρώσεις όλα αυτά τα χρόνια, τα αδέσποτα στην Πάρο αυξάνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές του νησιού να υποφέρουν: όπως οι Λεύκες, όπου πετάνε φόλες και τα θανατώνουν, η Νάουσα, ο Κώστος, η Σάντα Μαρία, η Αλυκή και άλλες. Αξίζει να τονίσω πως και φέτος το καλοκαίρι, «πνιγήκαμε» πάλι στα εγκαταλειμμένα κουτάβια και γατιά. Οι χώροι φιλοξενίας που διαθέτουμε έχουν εξαντληθεί και αρκετοί εθελοντές φιλόζωοι τα φιλοξενούν σπίτια τους. Το έχουμε επισημάνει πάρα πολλές φορές, η κατάσταση με τα αδέσποτα στην Πάρο δεν πάει άλλο. Αλλά δυστυχώς, κανείς δεν ασχολείται, αφού όλο το βάρος το σηκώνουν κάποιοι ελάχιστοι εθελοντές!..

 

katafigio3

Σχετικά με το παστούρωμα, το οποίο έχει σχεδόν καταργηθεί στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, εδώ στην Πάρο αλλά και γενικότερα στις Κυκλάδες εξακολουθεί να υπάρχει. Πολλοί το θεωρούν «παραδοσιακή κτηνοτροφία». Όμως, δεν παύει να είναι βασανισμός για τα ίδια τα ζώα τα οποία ταλαιπωρούνται για να βρουν την τροφή τους μέσα στον καυτό ήλιο. Άλλο ένα θέμα που οι κτηνοτρόφοι θα ’πρεπε να φροντίσουν, είναι τα σκίαστρα! Καθημερινά βλέπουμε παραγωγικά ζώα παρατημένα σε αγρούς να στοιβάζονται το ένα δίπλα στο άλλο, όπου βρουν κάποια ελάχιστη σκιά. Αυτό που πρόσφατα με χαροποίησε είναι η πληροφορία ότι σε ορισμένα μέρη της Πάρου έχουν τοποθετηθεί ειδικά ηλεκτροφόρα καλώδια χαμηλής τάσης, που αποτρέπουν τα ζώα να βγουν από τον χώρο βοσκής τους. Όπως επίσης και οι βοσκοί που υπάρχουν σε αρκετές περιοχές για να οδηγούν τα ζώα τους να βοσκίσουν υπό επιτήρηση, αντί να τα «παρκάρουν» παστουρωμένα. Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου αυτά τα καλά παραδείγματα να τα μιμηθούν και άλλοι κτηνοτρόφοι, έτσι ώστε σύντομα να εξαλειφθεί η παστούρα και στην Πάρο».

Πιστεύουμε πως θα το πετύχουμε

Να επανέλθουμε κυρία Ελευθεριάδου στο θέμα του καταφυγίου. Πιστεύετε ότι θα προλάβετε τον φετινό χειμώνα για να μεταφέρετε τα ζωάκια από το προσωρινό χώρο φιλοξενίας στην Τρυπητή;

Α.Ε.: «Αυτή είναι η επιδίωξή μας. Κάνουμε απεγνωσμένες προσπάθειες να εξασφαλίσουμε τα 26.000 ευρώ που μας λείπουν για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε και να λειτουργήσουμε το καταφύγιό μας πριν τον ερχόμενο χειμώνα».

Ποια θα είναι η δυνατότητα φιλοξενίας του νέου καταφυγίου και ποια είναι η τύχη αυτών των ζώων από την στιγμή που τα περισυλλέγετε;

Α.Ε.: «Το νέο καταφύγιο θα διαθέτει 32 μεμονωμένους χώρους φιλοξενίας σκυλιών μεταξύ των οποίων και 4 χώρους για αναρρωτήριο. Επίσης, θα υπάρχει η κατοικία όπου θα διαμένει μόνιμα ο/η υπεύθυνος του καταφυγίου καθώς και γραφείο/ χώρος υποδοχής και αποθηκευτικός χώρος. Στους μεμονωμένους χώρους των σκυλιών, όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν ένα ή/και περισσότερα σκυλάκια ανάλογα με την ηλικία τους, το γένος τους και το μέγεθός τους (π.χ. κουτάβια), θα τοποθετήσουμε και σκυλοσπιτάκια με κουβέρτες/στρωματάκια έτσι ώστε τα σκυλάκια μας να είναι ακόμα περισσότερο προστατευμένα τον χειμώνα. Θα υπάρχει παντού φωτισμός και παροχή νερού για το απαραίτητο καθημερινό πλύσιμο των χώρων με πιεστικό, ενώ στο αναρρωτήριο θα υπάρχει θερμαντικό σώμα καθώς και τραπέζι για ιατρική εξέταση. Επίσης, θα κατασκευάσουμε και ξύλινο οικίσκο με την κατάλληλη εσωτερική διαμόρφωση, όπου θα φιλοξενούμε γατούλες που θα έχουν ανάγκη ιατρικής φροντίδας και περίθαλψης.

 Όπως είναι γνωστό, ο σύλλογός μας φροντίζει να εξασφαλίζει υιοθεσίες σε καλές οικογένειες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 200 αδέσποτα ζώα «φεύγουν» κάθε χρόνο από τους δρόμους και τις πλατείες της Πάρου, με προορισμό τους καλά σπίτια που θα τα φροντίζουν και θα τα αγαπούν.  Σχετικά με το πώς τα ζώα μας διαβιώνουν στην Τρυπητή μέχρι να υιοθετηθούν, θέλω να προσκαλέσω όποιον θέλει να μας επισκεφθεί, για να διαπιστώσει από κοντά τις άψογες συνθήκες που επικρατούν στον προσωρινό χώρο φιλοξενίας που διαθέτουμε. Επίσης, αυτό που έχουμε πετύχει και γίνεται σπάνια σε άλλα καταφύγια, είναι ότι καθημερινά, εθελοντές μας βγάζουν βόλτα τα σκυλιά, υπό καθοδήγηση. Παράλληλα, ταΐζουμε 400 γάτες σε 20 περίπου γατο-γειτονιές του νησιού, έτσι ώστε να μη γυρίζουν πεινασμένες (τον χειμώνα κυρίως) και να ενοχλούν τους πολίτες και τους χώρους εστίασης».

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του καταφυγίου θα έχετε να αντιμετωπίσετε  το λειτουργικό κόστος. Θα υπάρξει κάποια συνεργασία για να έχετε βοήθεια είτε με άλλο σύλλογο είτε με τον δήμο;

Α.Ε.: «Το λειτουργικό κόστος το έχουμε και σήμερα ή μάλλον τα τελευταία 10-12 χρόνια που φιλοξενούμε αδέσποτα ζωάκια. Πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα ως προς αυτό, αφού έχουμε τόσους φίλους και μέλη που μας εμπιστεύονται και μας στηρίζουν.

Σχετικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, όπως γνωρίζετε, το πρώτο μας μέλημα και η απόλυτη προτεραιότητά μας, είναι η ευζωία των ζώων που φιλοξενούμε. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία ήθελε προκύψει, θα εξετασθεί και θα αποφασισθεί κάτω από αυτό το πρίσμα».

Και μια τελευταία και ίσως δύσκολη ερώτηση: Τι χρειάζεστε για να τελειώσετε και να προλάβετε τον χειμώνα;

Α.Ε.: «Όπως προ-ανέφερα, μας λείπουν ακόμα 26.000 ευρώ περίπου για να τελειώσουμε το καταφύγιο το συντομότερο και να προλάβουμε τον ερχόμενο χειμώνα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα μας βοηθήσει, τη στιγμή που ό,τι γίνεται είναι για το καλό της Πάρου και θα ωφελήσει όλο το νησί και τους κατοίκους του. Δεν ξέρω αν έχετε προσέξει, όλα τα κτίρια των σκυλιών, η κατοικία του υπεύθυνου του καταφυγίου και το γραφείο κατασκευάζονται λιθόκτιστα. Αυτές τις μέρες τοποθετούνται ειδικές θερμομονωτικές οροφές, ενώ όλοι οι χώροι και οι εγκαταστάσεις μας θα πληρούν τους απαραίτητους όρους ασφάλειας και υγιεινής. Επιθυμία μας είναι το νέο μας σύγχρονο καταφύγιο στο Μαράθι, που θα είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών, να γίνει πρότυπο για όλη την Ελλάδα! Πιστεύουμε πως θα το πετύχουμε».

Οικονομική βοήθεια

Σημειώνουμε ότι όποιοι φιλόζωοι επιθυμούν να βοηθήσουν το έργο του συλλόγου «PAWS», για δωρεές μπορούν να επικοινωνούν στο Paypal: paws@paws.gr ενώ ο λογαριασμός στην ALPHA BANK είναι: GR02 0140 6250 6250 0200 2013 349 υπέρ συλλόγου προστασίας ζώων Πάρου.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.