Δημιουργική ασάφεια…

Πάρος

Τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό με ζητήματα που βιώνει αυτήν την εποχή το νησί μας και τα επισήμανε με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου,

και τα όσα δόθηκαν ως απάντηση από τη δημοτική αρχή, μας κάνει να θυμηθούμε τον όρο «δημιουργική ασάφεια», που έγινε πλατιά γνωστός στη χώρα μας τον Φεβρουάριο του 2015, από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη.

Ο κ. Βαρουφάκης είχε αναφέρει τον όρο όταν παραδέχθηκε ότι η συμφωνία με τους δανειστές ήταν γεμάτη ασάφειες, δηλώνοντας εντούτοις υπερήφανος για αυτές. Τις χαρακτήρισε μάλιστα «δημιουργικές ασάφειες» και είπε: «Όχι μόνο εμείς, αλλά και οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφειες ώστε να περάσουν τη συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους».

Ο όρος «δημιουργική ασάφεια» πρωτομαθεύτηκε την εποχή του ψυχρού πολέμου από τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος όρισε ως «δημιουργική ασάφεια» τη συμφωνία που είναι ηθελημένα ασαφή ή αμφίσημη με αφαίρεση των σημείων αιχμής, ώστε η μία εμπλεκόμενη πλευρά να μπορεί να προσδώσει τη δική της ερμηνεία για το περιεχόμενο και φυσικά να μην μπορεί να αμφισβητηθεί από τους διαβάζοντας το κείμενο.…

Επί της ουσίας, οι θολές αυτές διατυπώσεις υπάρχουν για να αποπροσανατολιζόμαστε ή για να κάνουμε λογικούς συμβιβασμούς προσβλέποντας ίσως σε ευνοϊκότερους συσχετισμούς και βελτιωμένες μακροπρόθεσμες συνθήκες… Το σημαντικότερο είναι ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν αναλαμβάνει κανένας την ευθύνη για οτιδήποτε στραβό συμβαίνει.

Και ο τέλειος μαθητής σ’ αυτό είναι ο ίδιος ο δήμος της Πάρου, ο οποίος στις 25/10/2019 έγραψε με τέλεια «δημιουργική ασάφεια», μία απάντηση στα ερωτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου.

 

2019 11 04 marathi3

Οι ασάφειες

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου για την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης από Αγ. Πακού, ρώτησε σε ανακοίνωσή της: «Το έργο έχει σταματήσει πάλι και το ενδεχόμενο να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος το πιο πιθανό. Η αποκατάσταση του οδοστρώματος στο τμήμα του έργου που εκτελείται παρουσίασε επικίνδυνη καθίζηση για την ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων. Με καθυστέρηση τοποθετήθηκε ενδεικτική σήμανση. Θέσαμε τις συνέπειες από την καθυστέρηση του έργου για την υδροδότηση της Παροικιάς και τα ζητήματα ασφάλειας των διερχόμενων οδηγών».

Η δημοτική αρχή για το παραπάνω θέμα απάντησε:

«Σε κάθε διαδικασία δημοπράτησης ενός έργου ακολουθούνται από τις υπηρεσίες του Δήμου, όλες οι νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές και τους όρους διακήρυξης των μειοδοτικών διαγωνισμών (…).

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 21/10/2019, ενημερώθηκε το σώμα για την πορεία των έργων, τις όποιες δυσκολίες έχουν προκύψει καθώς και για τις ενέργειες του Δήμου προς την επίλυσή τους. Συγκεκριμένα, στο έργο «Αντικατάσταση Κεντρικού Αγωγού Ύδρευσης Παροικιάς από δεξαμενή Αγίας Υπακοής έως δεξαμενή Αγίων Αναργύρων», όπου παρατηρείται καθίζηση του οδοστρώματος σε τμήμα του έργου, έχει ακολουθηθεί η κατά νόμο προβλεπόμενη διαδικασία για τη συμμόρφωση του εργολάβου ή σε αντίθετη περίπτωση την αποκατάσταση του οδοστρώματος από συνεργείο του Δήμου και έξοδα του εργολάβου(…)».

Τι δεν μας είπαν:

Το έργο εντάχτηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα στις 5/10/2016! Στις 31/7/2017 το δημοτικό συμβούλιο Πάρου αποδέχθηκε το έργο ύψους 1.824.762,62 ευρώ. Ο εργολάβος ξεκίνησε -με αρκετή καθυστέρηση- την εκσκαφή, στις 6/12/2018, (ως ημερομηνία έναρξης του έργου έχει οριστεί η 12/5/2017). Οι εργασίες γίνονταν με αρκετή καθυστέρηση και έτσι έως τις 2/6/2019 είχε προχωρήσει μόνο το 25% των εργασιών!

Στις 27/8/2019 δόθηκε παράταση των εργασιών στον εργολάβο, έως τις 30/12/2019! Ο δήμος Πάρου στην απάντησή του προς τη Λαϊκή Συσπείρωση επικεντρώνεται στην αποκατάσταση του οδοστρώματος και όχι στο όλο έργο και την ολοκλήρωσή του. Ακόμα και σ’ αυτό το θέμα, δηλαδή της ασφάλειας, δε μας λένε πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα με δεδομένο ότι ο φθινοπωρινός – χειμωνιάτικος καιρός, δε βοηθάει για ασφαλτοστρώσεις.

 

2019 11 04 aliki1

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου για το αλιευτικό καταφύγιο στην Αλυκή ρώτησε: «Για μια ακόμα φορά το έργο σταμάτησε καθώς ο εργολάβος επικαλείται  βλάβη μηχανήματος και αλλαγή προτεραιότητας στις εκτελούμενες εργασίες. Ένα έργο που κατάντησε «γεφύρι της Άρτας» και οι κάτοικοι της Αλυκής  αγανακτισμένοι, απαιτούν να μάθουν τον πραγματικό χρόνο ολοκλήρωσης του έργου, μετά από τις αλλεπάλληλες κοροϊδίες».

Η δημοτική αρχή για το παραπάνω θέμα απάντησε: «Στην περίπτωση του αλιευτικού καταφυγίου της Αλυκής, ενημερώθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Σύμβουλοι των Κοινοτήτων που παρευρέθηκαν ότι οι εργασίες δεν έχουν σταματήσει με υπαιτιότητα του εργολάβου αλλά λόγω βλάβης του κύριου μηχανήματος και αναμονής ανταλλακτικού από το εξωτερικό».

Τι δεν μας είπαν:

Στις 26/9/2017, στα γραφεία του λιμενικού ταμείου Πάρου – Αντιπάρου, υπογράφηκε η σύμβαση έναρξης εργασιών του έργου. Το έργο θα ξεκινούσε τον Οκτώβριο του 2017 και η ολοκλήρωσή του αναμενόταν εντός ενός έτους, δηλαδή, περίπου, τέλη Οκτωβρίου 2018… Σήμερα, αρχή Νοεμβρίου 2019 (ένα χρόνο μετά), η δημοτική αρχή μιλάει για βλάβη ενός μηχανήματος… και δεν κάνει κουβέντα για το πότε θα ολοκληρωθεί το έργο (η δημιουργική ασάφεια που γράφαμε…).

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου για το ακίνητο που στεγάζεται η τράπεζα Πειραιώς ρώτησε: «Χαρακτηρίσαμε απαράδεκτη την κατάσταση μη απόδοσης απαιτούμενων ενοικίων επταετίας στο Δήμο από την Τράπεζα Πειραιώς και ζητήσαμε την άμεση ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου από το νομικό σύμβουλο του Δήμου για το γεγονός αυτό».

Η δημοτική αρχή για το παραπάνω θέμα απάντησε: «[…] Με την υπ’ αρ. 136/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε η ανάκληση της δωρεάς του δημοτικού ακινήτου προς την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος με αναδρομική ισχύ από την 27/7/2012, όπου και έγινε η πρώτη αναφορά του θέματος στο Δ.Σ., κοινοποιήθηκε σχετικά στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Αγροτική Τράπεζα υπό εκκαθάριση. Η απόφαση που διαπίστωσε την ανάκληση της δωρεάς μεταγράφηκε νόμιμα στο Υποθηκοφυλακείο Πάρου. Ακολούθως ο Δήμος Πάρου προέβη σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την απόδοση χρήσης του κτιρίου στον Δήμο και την πληρωμή των ενοικίων για το χρονικό διάστημα που παραμένει σε αυτό η Τράπεζα Πειραιώς, με την άσκηση αγωγής ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου. Η Τράπεζα Πειραιώς μετά την άσκηση της αγωγής του Δήμου Πάρου άσκησε αντίθετη αγωγή διεκδικώντας την κυριότητα του κτιρίου. Τόσο ο Δήμος Πάρου όσο και η Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσαν νόμιμα και εμπρόθεσμα τις προτάσεις που απαιτούνται σύμφωνα με τη δικονομία. Μετά το κλείσιμο των φακέλων και την εκδίκαση των αγωγών πλέον είμαστε σε αναμονή της δικαστικής απόφασης. Όπως είναι αυτονόητο μέχρι την έκδοση απόφασης επί των αγωγών ο Δήμος δεν μπορεί να παρέμβει».

Τι δεν μας είπαν:

-  Στις 20/12/2016, σε ερώτηση του τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Χρ. Βλαχογιάννη, αν η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει, ο δήμαρχος, Μ. Κωβαίος, απάντησε σε ό,τι αφορά το νομικό μέρος για την υπόθεση του κτιρίου της πρώην Αγροτικής τράπεζας, ότι το θέμα έχει λήξει

- Στις 21/12/2016 από το γραφείο δημάρχου Πάρου δημοσιοποιήθηκε δελτίο Τύπου που έκανε θέμα για το εν λόγω ακίνητο και τόνιζε: «Στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2016 μετεγράφηκαν στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Πάρου τα δωρηθέντα ακίνητα της στέγασης των γραφείων της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος στην Παροικία και (…). Η ακίνητη δημοτική περιουσία είναι ένας κρυμμένος θησαυρός, ο οποίος πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών».

- Στις 22/8/2018 η οικονομική επιτροπή δήμου Πάρου αποφάσισε ομόφωνα την καταβολή αποζημίωσης χρήσης ποσού 1500 ευρώ μηνιαίως αναδρομικά από τις 27/7/2012.

Τελικά, πότε έλεγαν αλήθεια; Γιατί δεν ενημερώθηκαν οι παριανοί πολίτες όταν η τράπεζα έκανε αγωγή και διεκδικεί το κτίριο; Γιατί δεν μπορούμε δυναμικά με την κινητοποίηση του κόσμου να παρέμβουμε και να διεκδικήσουμε την περιουσία μας;

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου για τις εκθέσεις τουρισμού ρώτησε: «Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τρίτη 22/10\2109, χωρίς να έχουν γνώση οι εκλεγμένοι από τον παριανό λαό δημοτικοί σύμβουλοι, πέρασε κατά πλειοψηφία η πρόταση συμμετοχής του Δήμου(;) σε 18(!) τουριστικές εκθέσεις. Κατά ομολογία και του Δημάρχου η τακτική αυτή έχει μετατρέψει τον Δήμο σε τουριστικό πράκτορα ή μεσάζοντα συμφερόντων στην οικονομία του τουρισμού. Με χρήματα του παριανού λαού αιρετοί της πλειοψηφίας, συγγενείς τους και επαγγελματίες  του τουρισμού «αλωνίζουν» την υφήλιο με δυνατότητα να γνωρίζουν νέους τόπους  ή να κάνουν εμπορικές συμφωνίες. Την τακτική αυτή την καταγγέλλουμε, απαιτούμε όλες οι δράσεις και οι δαπάνες τους να περνούν από το Δημοτικό Συμβούλιο και αποδεικνύεται στη πράξη η δικαίωση της απόφασής μας να μη μετέχουμε στην επιτροπή τουρισμού».

Η δημοτική αρχή για το παραπάνω θέμα απάντησε ή μάλλον… δεν απάντησε ΤΙΠΟΤΑ! Έτσι, παρουσιάστηκε μία ανακοίνωση της τουριστικής επιτροπής με «πατριωτικές κορώνες» «ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της Πάρου», «σχεδιασμένο στρατηγικό πλάνο» κλπ και κατέληγε «δεν αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, που εδράζεται ο ισχυρισμός ότι οι άνθρωποι που μας αντιπροσωπεύουν στις εκθέσεις επιλέγονται με κριτήρια συγγενικά ή παρεΐστικα».

Τι δεν μας είπαν:

Ο δήμος Πάρου, αληθώς, θα μετέχει σε 18 τουριστικές εκθέσεις (βλ.: απόφαση 17321/24-10-2019 που έχει αναρτηθεί στο «διαύγεια»). Το θέμα αποσύρθηκε από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου… και πήγε στην οικονομική επιτροπή που μετέχουν 7 σύμβουλοι, εκ των οποίων 5 σύμβουλοι της πλειοψηφίας ελέω των νέων τροποποιήσεων του Νόμου… και μόνο δύο της αντιπολίτευσης. Δηλαδή, το 51% στον δήμο Πάρου εκπροσωπείται με 5 συμβούλους και το 49% με δύο… Έτσι, το θέμα συζητήθηκε εκεί που η δημοτική αρχή είχε σίγουρη πλειοψηφία και όχι στο δημοτικό συμβούλιο που το 14-13 είναι εύθραυστο σε κάθε ψηφοφορία.

Σε ό,τι αφορά το κόστος μεταφοράς εντύπων θα είναι από 100-200 ευρώ, ενώ η ενοικίαση περιπτέρου από 3-3.500 ευρώ και το κόστος κάθε εκπροσώπου από 1000 έως 2000 ευρώ. (Ένα σκασμό χρήματα δηλαδή, για να μοιράσουμε σε διερχόμενους επισκέπτες της έκθεσης 2-3000 έντυπα… Χαρτούρα όπως ακριβώς γινόταν στις εκθέσεις πριν 3-4 δεκαετίες…). Και αυτά σήμερα, στην εποχή του διαδικτύου, που οι πάντες με το πάτημα ενός κουμπιού μαθαίνουν και βλέπουν τα πάντα.

Ακόμα, η κάλυψη των εξόδων μετακίνησης παραμονής και ημερήσιας αποζημίωσης των αιρετών θα είναι –για πρώτη φορά- δύο ημέρες πριν την έκθεση και μία μετά, καθώς και των ημερών που διαρκεί η έκθεση. Το καλυτερότερο είναι ότι στις εκθέσεις αυτές θα εκπροσωπήσουν τον δήμο εκτός από τους δημοτικούς συμβούλους  και συγγενείς τους(!), συνεργάτες του γραφείου δημάρχου, φίλοι κλπ.

Τέλος, τον καλύτερο σχολιασμό γι’ αυτό το θέαμα με τα ταξιδάκια σύμφωνα με την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν αυτό που ακούστηκε στην οικονομική επιτροπή: «Η τακτική αυτή έχει μετατρέψει τον δήμο σε τουριστικό πράκτορα ή μεσάζοντα συμφερόντων στην οικονομία του τουρισμού».

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου για τη στέγαση της κοινότητας Παροικιάς ρώτησε: «[…] Μετά τις γνωστές παλινωδίες του δημάρχου που ενώ εξέδωσε απόφαση προσωρινής στέγασης της προέδρου σε δωματιάκι που στεγάζει άλλους (1191/2019), αρνείται ότι την έχει εκδώσει και ενώ ισχυρίζεται ότι υπάρχει αποφασιστικότητα επίλυσης του προβλήματος αυτό παραμένει άλυτο για μια πενταετία».

Η δημοτική αρχή για το παραπάνω θέμα απάντησε ότι: «[..] ο δήμος Πάρου από την πρώτη στιγμή, σε συνεργασία με την πρόεδρο, Μαργαρίτα Αργουδέλη, έλεγξε τους διαθέσιμους δημοτικούς χώρους και προέκρινε την πρόταση του αντιδημάρχου Παροικιάς κου Κεμπάμπη για το κτίριο της πρώην κοινότητας, πίσω από το ΚΑΠΗ. Η πρόταση της Κοινότητας για την στέγαση των γραφείων της στον πάνω όροφο του ΚΑΠΗ, δεν μπορούσε να υλοποιηθεί καθώς στεγάζονται ήδη σε αυτόν υπηρεσίες Νομικού Προσώπου. Ο Δήμαρχος έχει δώσει εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία (…)».

Τι δεν μας είπαν:

Η αλήθεια στο θέμα είναι μία και μοναδική. Ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το νέο δημοτικό συμβούλιο, η δημοτική κοινότητα Παροικιάς παραμένει άστεγη. Το θέμα κάθε εβδομάδα πηγαίνει από τον Άννα στον Καϊάφα… Όπως δίχως γραφείο και δίχως γραμματειακή υποστήριξη παραμένει και ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ ο Νόμος είναι συγκεκριμένος γι’ αυτό.

Επίλογος

Μέσα από την παραπάνω «αντιπαράθεση» των ερωτήσεων της αντιπολίτευσης και, των απαντήσεων που έδωσε η δημοτική αρχή προκύπτει η ασάφεια, και είναι φανερό, ότι δεν υπάρχει ουσιαστική πρόθεση να λυθούν τα προβλήματα.

Η «Φωνή της Πάρου» πιστεύει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ξεφύγουμε απ’ αυτή τη λογική, η οποία είναι ικανή να τινάξει στον αέρα την οικονομία του νησιού και την καθημερινότητα του πολίτη.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.