Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Οδός Μάρκου Μάτσα Μαυρογένη

Πάρος

Ο Μάρκος Πέτρου Μάτζας – Μαυρογένης, γεννήθηκε στην Παροικιά το 1785. Ήταν ο πρώτος δήμαρχος Πάρου, διετέλεσε επίσης βουλευτής Παροναξίας,

πληρεξούσιος της Πάρου στην Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, Φιλικός και ένθερμος πατριώτης.

Γονείς του ήταν ο Πέτρος Μάτζας – Μαυρογένης, (γιος του Τζώρτζη Ν. Μάτζα και της Ειρήνης Πέτρου Τζανή Μαυρογένη, και ανιψιός του ηγεμόνα της Βλαχίας Νικολάου Μαυρογένη) και η Μαρία ή Μαργαρίτα Μαρκοπολίτη (+1828), (κόρη του Φιλικού και αγωνιστή του 1821 Μάρκου Πολίτη, από τη Νάξο), οι οποίοι νυμφεύονται το 1784 και αποκτούν τον Μάρκο ή Μαρκάκη, την Αικατερίνη ή Κατίγκω (συζ. του Φιλικού Παναγ. Δ. Δημητρακοπούλου 1781-1832 α’ γάμος και του Κωνσταντίνου Μάρ. Δαμία 1795-1886 β’ γάμος), τη Μαρουσώ ή Κοκονιώ (συζ. Παν. Βαφιόπουλου, έπαρχου Πάρου) και τον Γεώργιο ή Τζωρτζάκη (συζ. Μαριώρας Βιτσαρά).  Στο προαύλιο της Εκατονταπυλιανής σώζεται ο τάφος της μητέρας του Μαργαρίτας που πέθανε στις 7 Ιανουαρίου 1828. Στον ίδιο τάφο είχε ταφεί πριν δύο χρόνια το 1826 η αδελφή του Μαρουσώ, που πέθανε πολύ νέα.  

Ο Μάρκος νυμφεύτηκε την Ελένη (Ελέγκω) Τζώρτζη Δελαγραμμάτη, από τις Λεύκες, με την οποία απέκτησε επτά παιδιά: Πετράκη, Κωνσταντίνο, Θεμιστοκλή, Επαμεινώνδα, Μαρουσώ (συζ. Δημ. Π. Δημητρακόπουλου), Αγγελική και Ερατώ (συζ. Νικολ. Κονδύλη). 

Από τις 3 Νοεμβρίου 1823 αναφέρεται ως παραστάτης Βουλευτικού, δηλαδή βουλευτής. Στις 10 Φεβρουαρίου 1825 ορίζεται Έφορος του «Αλληλοδιδακτικού Σχολείου», μαζί με τον Τζώρτζη Χαμάρτο, από τον διδάσκαλο του Γένους Γρηγόριο Κωνσταντά, που διατελούσε «Έφορος της  Κοινής Παιδείας». Στις 25 Οκτωβρίου 1831 με διοριστήριο έγγραφο, που υπογράφουν όλοι οι κάτοικοι της Παροικιάς, διορίζεται δημογέροντας της Παροικιάς, μαζί με τους Αθανάσιο Μαύρο και Ζέπο Κυπριανό.

Με την υπογραφή του πρωτόκολλου του Λονδίνου, στις 22 Ιανουαρίου 1830 η Πάρος είναι τμήμα του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Το έτος 1836 ο Μάρκος Μάτζας Μαυρογένης είναι δήμαρχος Πάρου. Πέθανε το 1850 σε ηλικία 65 ετών.

Πηγές: «Χρονολογικό Πανόραμα της ιστορίας της Πάρου».

Η οδός ξεκινάει από την οδό «Νικολάου Στέλλα», έως το ρέμα των «Αγίων Αναργύρων», στη συνοικία «Κλήματα».

Χριστόδουλος Μαούνης

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.