Πάρκο Πάρου: Προς ποια κατεύθυνση;

Πάρος

Έντονη συζήτηση με αντιπαραθέσεις είχαμε την Πέμπτη 7/11/2019 που συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο του νησιού μας, ως μέτοχος στη μονομετοχική ΑΕ του πολιτιστικού πάρκου δήμου Πάρου, στον Αϊ Γιάννη Δέτη, για τον ορισμό του διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής Α.Ε. «Πάρκο Πάρου».

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις του κώδικα το νέο ΔΣ δεν ψηφίζεται αλλά ορίζεται με απόφαση του δημάρχου, Μ. Κωβαίου. Αυτός ήταν και ο λόγος που η αντιπολίτευση ψήφισε «ναι, ως προς τη διαδικασία», αφού είχε εκφράσει τη διαφωνία της κατά τη συνεδρίαση για την πρόταση που έγινε από τον δήμαρχο, Μ. Κωβαίο, που πρότεινε για πρόεδρο της επιχείρησης τον κ. Ανδρέα Ανδριόπουλο.

Ο κ. Ανδρεόπουλος δεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον εκνευρισμό πολλών δημοτικών συμβούλων, διότι θεώρησαν ότι έτσι απαξιώνεται η όλη διαδικασία, αφού ο νέος πρόεδρος του πάρκου Πάρου, είναι εντελώς άγνωστος στους πολίτες του νησιού. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Κωβαίος, είναι γνωστός του τα τελευταία τρία χρόνια και είναι χημικός μηχανικός, ενώ υπηρετεί ως καθηγητής στην σχολή χημικών μηχανικών. Τα ενδιαφέροντα του –σύμφωνα πάντα με τον κ. Κωβαίο- είναι σχετικά με το περιβάλλον και την ενέργεια και έχει διατελέσει μέλος ή πρόεδρος σε παρόμοιους φορείς στο παρελθόν, ενώ το επιστημονικό έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και συνέδρια. Επίσης, είναι φίλος και επιστημονικός συνεργάτης του επιχειρηματία, Αθ. Κατρή, της WATT A.E..

Τέλος, η ειδικότερη εμπειρία του στη διαχείριση οικολογικών πάρκων προκύπτει από τη θητεία του ως Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ το 2011 και ως μέλους του ΔΣ του τεχνολογικού και πολιτιστικού πάρκου Λαυρίου από το 1995 έως το 2000.

PRWTO_THEMA_2.jpg

Το ζοφερό σχέδιο της άλωσης του πάρκου

Η πρώτη μεγάλη αντίδραση ήρθε πριν ακόμα αρχίσει η συνεδρίαση, όταν δημοσιεύτηκε επιστολή από την ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας μας (fonitisparou.gr) και τον «fileleutheros.net», της πρώην προέδρου του Πάρκου, Ελισάβετ Παπαζώη, με τίτλο: «Το ζοφερό σχέδιο της άλωσης του πάρκου».

Η επιστολή της κ. Παπαζώη είχε ως εξής:

«Αποκαλύφθηκε επιτέλους, μετά από πολλές παραπλανητικές κινήσεις και πολλές περί του αντιθέτου δηλώσεις, ο σχεδιασμός του Δημάρχου Πάρου και των συν αυτώ για το πώς και σε ποιους θα καταλήξει το Πάρκο.

Ως εγγύηση στις μέχρι πρόσφατα διαβεβαιώσεις του, ότι το Πάρκο θα συνεχίσει την πορεία του, ήταν ότι στο νέο Δ.Σ. θα ηγείτο διακεκριμένος πανεπιστημιακός με ειδίκευση στη διαχείριση οικολογικών Πάρκων, το όνομα του οποίου όμως, καθώς και η όποια σχέση του με την Πάρο, φυλασσόταν ως επτασφράγιστο μυστικό.

Γνωρίζουμε πλέον ότι πρόκειται για τον κ. Ανδρέα Ανδρεόπουλο, χημικό μηχανικό καθηγητή ΕΜΠ, ειδικό στη διαχείριση αποβλήτων και όχι οικολογικών Πάρκων, που καμία προσωπική σχέση δεν έχει με την Πάρο, πέραν του ότι είναι μελετητής συνεργάτης του κ. Κατρή, διευθύνοντα συμβούλου της WATT AE, που διαχειρίζεται το ΚΔΑΥ της Πάρου, έχει στην κατοχή του τον Ξενώνα της Νάουσας και είναι ο επιχειρηματίας που έχει την εκμετάλλευση της παραλίας του Φάραγγα.

Ο κ. Δήμαρχος ζητούσε ως άλλοθι των σχεδίων του την συμμετοχή του στο νέο Δ.Σ. του Νίκου Μαλατέστα, νυν Διευθύνοντα Συμβούλου του Πάρκου, πολιτικού μηχανικού και μέλους του Δ.Σ. του Πάρκου από το 2009, υποσχόμενος ότι η σύνθεση του νέου Δ.Σ. με τον κ. καθηγητή επικεφαλής και σημαντικούς πολίτες της τοπικής κοινωνίας θα εξασφάλιζε τη συνέχεια του Πάρκου. Χθες όμως. Όταν διαπίστωσε ότι οι συσχετισμοί δεν τον ευνοούν, τα σχέδια άλλαξαν και στη θέση του Νίκου Μαλατέστα προορίζεται ο κ. Βασίλης Γαβαλάς, γνωστός στην παριανή κοινωνία από την οικονομική διαχείριση του Κέντρου Υγείας ως διευθυντής, ο οποίος μάλιστα φαίνεται ότι θα αναλάβει και ως διευθύνων σύμβουλος. Ο κ. Δήμαρχος θα ολοκληρώσει την  άλωση και την καταστροφή του χαρακτήρα του Πάρκου με την τοποθέτηση δύο ακόμη φανερών πολέμιων του στο νέο Δ.Σ. της Δημοτικής Α.Ε., δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, του κ. Κουντρομιχάλη, νυν αντιδημάρχου και του κ. Τριπολιτσιώτη, δημοτικού συμβούλου, για τους οποίους έχω ήδη στείλει επιστολή στον Δήμαρχο, την οποία επισυνάπτω.

Σήμερα οι Δημοτικοί Σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης θα αποφασίσουν εάν θα συνταχθούν με την πρόταση του Δημάρχου και των συν αυτώ για να μετατρέψουν το Πάρκο ξανά σε «παραλία beach bar disco κατάλληλη για ουσίες και οινοπνεύματα» ή εάν θα κρατήσουν τη μοναδική χερσόνησο του Αϊ-Γιάννη για τα παιδιά της Πάρου, στα οποία ανήκει, τιμώντας τους εθελοντές και τους χορηγούς που το στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια.Εάν θέλουν να στηρίξουν το Πάρκο, δεν έχουν παρά στη νέα σύνθεση του Δ.Σ. να περιλάβουν έμπειρα στελέχη που έχουν συνεισφέρει αυτά τα 10 χρόνια στη διοίκηση του Πάρκου, άτομα που έχει προτείνει το απερχόμενο Δ.Σ. του Πάρκου και εκπροσώπους του Συλλόγου Ναϊάς, που έχει την έδρα του στο Πάρκο, και του Σωματείου των Φίλων του Πάρκου.

Από το Δ.Σ. του Πάρκου έχουν προταθεί οι παρακάτω: Μαλατέστας Νίκος, νυν Διευθύνων Σύμβουλος, Κασαπίδης Τάσος, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος, Συμεωνίδου Έλενα, υπεύθυνη περιβαλλοντικών προγραμμάτων του Πάρκου. Αναπληρωματικά μέλη οι ακόλουθοι: Κουλιανός Γιάννης, Πολυκανδριώτη Άννα, Κάγκανη Άννα

Επίσης κρίνεται απαραίτητο να συμμετέχουν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο εκπρόσωποι των παρακάτω φορέων: Δημοτικό Διαμέρισμα Νάουσας, Σωματείο Φίλων του Πάρκου, Ναυτικός Όμιλος Ναϊάς.

Και ένα υστερόγραφο: Η «Βιώσιμη Ανάπτυξη και ως πρότυπό της το Πάρκο του Αϊ-Γιάννη» έχουν γίνει καραμέλα στα χείλη του κ. Δημάρχου και των συν αυτώ. Αρχικά νομίζαμε ότι δεν την κατανοεί και την καταχράται, συνειδητοποιούμε τώρα ότι την χρησιμοποιεί σκοπίμως για να συγκαλύψει  ζοφερά σχέδια άλωσης  του Πάρκου».

PRWTO_THEMA_3.jpg

Η αντίδραση Κατρή

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον επιχειρηματία και επενδυτή σε επιχειρήσεις του νησιού μας, Αθανάσιο Κατρή, ο οποίος σε επιστολή που έστειλε στην εφημερίδα μας γράφει:

«Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση της κ. Παπαζώη στην ηλεκτρονική σας εφημερίδα στην οποία εμφανίζεται ως «μεμπτό» το γεγονός της φιλίας μου και της «συνεργασίας μου ως μελετητή» με ένα εξαιρετικό μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας που έχει διατελέσει Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Είναι δε «μεμπτή» κατά την κ. Παπαζώη η συνεργασία μου με τον κ. Ανδρεόπουλο γιατί είμαι διευθύνων σύμβουλος της WATT ΑΕ και έχω επενδύσει στο νησί κατέχοντας το ΚΔΑΥ της Πάρου, έχω αναλάβει με δικές μου δαπάνες την ανακαίνιση του ερείπιου «Ξενία» της Νάουσας και παρέχω μέσω εταιρίας συμφερόντων μου υψηλές τουριστικές υπηρεσίες στις πρότυπες εγκαταστάσεις της, στο Φάραγγα.  

Επί της ανωτέρω αιφνιδιαστικής ανακοίνωσης – επίθεσης θα ήθελα να παρατηρήσω  στην αξιότιμη κ. Παπαζώη τα ακόλουθα:

- Με την ανακοίνωση σας, που προφανώς γίνεται λόγω διαπαραταξιακών αντιπαραθέσεων, υποπίπτετε στο ατόπημα, μιας απρόκλητη επίθεση εναντίον αξιόλογων προσωπικοτήτων, εξαπολύοντας εναντίον τους τον ιδιαίτερα βαρύ παντελώς αστήρικτο και συκοφαντικό ισχυρισμό ότι συμμετέχουν σε προσπάθεια άλωσης ενός δημόσιου χώρου.

- Εμφανίζεστε πολέμιος της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στο νησί όταν μάλιστα αυτές έχουν ένα πολύ θετικό περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα και παρέχουν δεκάδες θέσεις εργασίας, αφού θεωρείτε όχι θετική αλλά αντικοινωνική την επιχειρηματική αυτή δραστηριότητα.

- Σας πληροφορώ ότι η εταιρία μου WATT AE διαθέτει σημαντικό αριθμό επιστημονικών συνεργατών και μελετητών. Αναπτύσσει επίσης ερευνητικά προγράμματα δημιουργώντας δική της τεχνογνωσία παγκοσμίου εμβέλειας, στα πλαίσια δε αυτά συνεργάζεται με εξέχοντα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και με επιστημονικά ιδρύματα.

- Κατά συνέπεια η συνεργασία μου με τον κ. Ανδρεόπουλο ούτε μοναδική αλλά και ούτε αποκλειστική είναι.

- Ουδεμία σχέση έχει η τυχόν εκλογή του καθηγητή κ. Ανδρεόπουλου ως προέδρου του οικολογικού πάρκου με τα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρίας μας, ο δε επιχειρούμενος εντελώς αυθαίρετος συσχετισμός είναι εκτός πάσης πραγματικότητας.

- Ιδιαίτερα προσβλητικός είναι και ο υπαινιγμός σας ότι στοχεύει τάχα η εταιρία μας να μετατρέψει τη χερσόνησο σε «παραλία beach bar disco κατάλληλη για ουσίες και οινοπνεύματα». 

- Ο συκοφαντικός αυτός υπαινιγμός δεν συνάδει ούτε με τις προθέσεις μου, ούτε με την ιστορία μου, ούτε με το χαρακτήρα των επενδύσεων της εταιρίας μου, αφού αποδεδειγμένα όλες οι δραστηριότητες της χαρακτηρίζονται από πνεύμα υψηλής αισθητικής, το σεβασμό στο κοινωνικό περίγυρο και τη προστασία του  περιβάλλοντος.

Τέλος θα ήθελα με την ευκαιρία της παρούσας να ευχηθώ στο όποιο συμβούλιο εκλεγεί, από το δημοτικό συμβούλιο της Πάρου, κάθε επιτυχία στο έργο του με διατήρηση και επέκταση του οικολογικού χαρακτήρα του πάρκου, καθώς επίσης το νέο συμβούλιο να πρωτοστατήσει για ένα πλούσιο το πολιτιστικό έργο και  να έχει μια δημιουργική θητεία, ανοικτή σε συνεργασίες με όλες τις υγιής δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την προκοπή, μεταξύ δε αυτών θεωρώ ότι εξέχουσα θέση έχει και η απερχόμενη πρόεδρος».

Ανταπάντηση Παπαζώη

Στην παραπάνω δήλωση-παρέμβαση του κ. Κατρή, η κ. Ελ. Παπαζώη απάντησε με την παρακάτω επιστολή:

«Αν και είναι τουλάχιστον περίεργο στην ανακοίνωσή μου σχετικά με τη σύνθεση του νέου Δ.Σ. του Πάρκου να απαντούν όχι οι υποτιθέμενοι θιγόμενοι αλλά ο επιχειρηματίας κ. Κατρής, οφείλω κάποιες απαντήσεις σε όσα αναφέρει προς άρση  πιθανών παρεξηγήσεων. 

Προφανώς δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό στη συνεργασία του κ. Κατρή ως επιχειρηματία  διαχείρισης  αποβλήτων με τον κ. Ανδρεόπουλο ως ειδικό επιστήμονα σε αυτό τον τομέα. Εδώ όμως δεν πρόκειται περί αυτού. Όπως δηλώνει ο κ. Κατρής, έχει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Πάρο, μεταξύ άλλων και με την εκμετάλλευση της παραλίας του Φάραγγα, οπότε μπορεί να υποθέσει κανείς, όχι μόνον εγώ αλλά πολλοί συμπολίτες μας, ότι είναι πιθανόν να έχει έντονο ενδιαφέρον για την  αντίστοιχη επιχειρηματική δραστηριότητα στο Πάρκο. 

Στην περίπτωσή αυτή ο κ. Ανδρεόπουλος δεν θα είναι επιστημονικός συνεργάτης του κ. Κατρή σε θέματα αποβλήτων αλλά πρόεδρος της  Δημοτικής Α.Ε. του Πάρκου που θα διαχειριστεί κρίσιμες διαδικασίες ανάθεσης.  Εάν ο κ. Κατρής δηλώσει δημοσίως ότι όσο είναι Πρόεδρος της Δημοτικής Α.Ε. ο κ. Ανδρεόπουλος δεν θα εκδηλώσει επιχειρηματικό ενδιαφέρον για  το Πάρκο, τότε θα ανακαλέσω όσα ανέφερα σχετικά με το σχέδιο εμπλοκής του σε αυτό. Διαφορετικά ο συσχετισμός είναι αναπόφευκτος και βεβαίως τίθεται ζήτημα δεοντολογίας.

Οι κοινοτοπίες περί «πολέμιων της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων» για τις οποίες με  κατηγορεί ο κ. Κατρής δεν αφορούν ούτε την απερχόμενη διοίκηση του Πάρκου ούτε εμένα προσωπικά. Το Πάρκο προκήρυξε δημόσιους ανοικτούς διαγωνισμούς για την κυρίως επιχειρηματική δραστηριότητά του, τη λειτουργία του εστιατορίου - καφέ μπαρ, μόλις νομοθετικά δόθηκε η δυνατότητα να τεθούν κανόνες και να εξασφαλιστεί ουσιαστικός έλεγχος. Οι δύο ιδιωτικές επιχειρήσεις που ανέλαβαν έκτοτε τη λειτουργία του αναβάθμισαν τις υπηρεσίες προς τους επισκέπτες ενώ παράλληλα  σεβάστηκαν τους κανόνες που είχαμε θέσει.

Ο κ. Κατρής γνωρίζει ως επιχειρηματίας καλύτερα από εμάς, ότι υπάρχει επιχειρηματικότητα που ασκείται με νομιμότητα και κανόνες στην προστασία των δημόσιων αγαθών και επιχειρηματικότητα βουλιμικών συμφερόντων που μετέρχονται όλων των μέσων. Η διοίκηση του Πάρκου έχοντας αναλάβει από το καταστατικό της την προστασία ενός δημόσιου αγαθού, της χερσονήσου του Αγίου Ιωάννη Δέτη, οφείλει να συντάσσεται με το πρώτο είδος επιχειρηματικότητας και να είναι πολέμιος του δεύτερου. Θα πρότεινα να αφήσουμε εκτός συζήτησης το θέμα της «υψηλής αισθητικής», που έχει  γίνει πρόσχημα κακοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος από όσους ακολουθούν πρακτικές που έχουν ως  αποκλειστικό γνώμονα το προσωπικό τους όφελος, πολιτικό ή οικονομικό. Στο Πάρκο δώσαμε ένα πραγματικό παράδειγμα αισθητικής αντίληψης συμβατής με την πανέμορφη παριανή φύση της  χερσονήσου. Ας μην  επιτρέψουμε να καταστραφεί με άλλου χαρακτήρα μεγαλεπήβολες παρεμβάσεις .

Τελειώνω, λέγοντας ότι δεν αξίζει σχολιασμού η άποψη του κ. Κατρή ότι η ανακοίνωσή μου απηχεί «προφανείς διαπαραταξιακές αντιπαραθέσεις», όταν στη διοίκηση του Πάρκου μετείχαν αυτά τα  δέκα  χρόνια πολίτες όλων των παρατάξεων και οι αποφάσεις ήταν πάντα ομόφωνες».

PRWTO_THEMA_4.jpg

Να υπερασπιστούμε τη συνέχεια της ποιοτικής πορείας του πάρκου, του Άη Γιάννη Δέτη

Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Πάρου-Αντιπάρου, υπό τον τίτλο: «Να υπερασπιστούμε τη συνέχεια της ποιοτικής πορείας του πάρκου, του Άη Γιάννη Δέτη», σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει:

«Συχνά από τα ασύδοτα επιχειρηματικά συμφέροντα και στο όνομα τάχα της προστασίας του περιβάλλοντος, γίνονται οι μεγαλύτερες αλλοιώσεις και καταστροφές περιοχών που έχουν εμβληματικό χαρακτήρα, λόγω του ιδιαίτερου φυσικού τους κάλλους.

Τέτοια περιοχή στο νησί μας είναι το ακρωτήρι του Αϊ Γιάννη του Δέτη, που διασώθηκε και αναδείχτηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση «ΠΑΡΚΟ Α.Ε.» με ήπιες επεμβάσεις που διατήρησαν ανέπαφο το φυσικό περιβάλλον και πρόβαλαν τα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία της περιοχής με εκδηλώσεις που κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν η επιστημονική γνώση και η ποιότητα.

Το χρωστάμε σε ευαίσθητους πολίτες της Νάουσας και στην πρώην υπουργό πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη, που τώρα αγωνιούν για το μέλλον αυτής της προσπάθειας μετά τις λαθεμένες ή και σκόπιμες αποφάσεις της δημοτικής αρχής που υποκρύπτουν πρόθεση παράδοσης της περιοχής σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στη νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο, έπειτα από πρόταση του Δημάρχου και παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, ορίστηκε πρόεδρος της επιχείρησης άγνωστο στην παριανή κοινωνία άτομο, που δεν έχει καμιά σχέση με την Πάρο και το οποίο δεν είχε την στοιχειώδη ευαισθησία να εμφανιστεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου έστω και για λόγους γνωριμίας.

Αλλά και τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που ορίστηκαν με εξαίρεση αυτά της αντιπολίτευσης, δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με το πολιτισμικό υπόβαθρο του νησιού μας. Αντίθετα μάλιστα κάποια από αυτά διατηρούν διασυνδέσεις με επιχειρηματίες που εποφθαλμιούν την περιοχή για να την μετατρέψουν σε κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει στις παραλίες της Μυκόνου.

Καλούμε τους φορείς και το σύνολο της κοινωνίας της Νάουσας να αντιδράσει δυναμικά σε μια τέτοια εξέλιξη με κύριο αίτημα την παραίτηση του νέου προέδρου της επιχείρησης και την αντικατάστασή του με Ναουσαίο δημότη, διατεθειμένο να υπερασπιστεί τη συνέχεια της δημιουργικής και ποιοτικής πορείας του Πάρκου».

Περιβαλλοντικό Πάρκο: Προς όφελος του παριανού λαού ή των επιχειρηματικών

συμφερόντων;

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου, μας δόθηκε για το θέμα ο παρακάτω σχολιασμός:

«Περιβαλλοντικό Πάρκο: Προς όφελος του παριανού λαού ή των επιχειρηματικών συμφερόντων;

Η δημιουργία του περιβαλλοντικού πάρκου στη χερσόνησο του Αϊ Γιάννη του Δέτη πριν από δέκα χρόνια, ήταν και παραμένει  ένα πολύ σημαντικό γεγονός, που άνοιγε την προοπτική ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης στο επίκεντρο του οποίου θα ήταν ο άνθρωπος, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και το φυσικό περιβάλλον. Δεν είμαστε εμείς που θα υπερθεματίσουμε για την επιλογή της νομικής υπόστασης του πάρκου, της Α.Ε. δηλαδή, από την τότε δημοτική αρχή. Δεν είναι όμως σήμερα αυτό το κύριο. Στα δέκα χρόνια ύπαρξης του πάρκου, παρά τις όποιες αδυναμίες και λάθη που έγιναν, επιτελέστηκε ένα τεράστιο έργο συγκριτικά με τα μέσα που υπήρχαν και που οφείλεται σε όλους αυτούς που το υπηρέτησαν από θέσεις διοίκησης αλλά και τους δεκάδες ανθρώπους που στήριξαν με την ανιδιοτελή προσφορά τους το έργο και τις δράσεις του όλα αυτά τα χρόνια. Χάρη σε όλους αυτούς, η Πάρος απέκτησε χώρους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αναψυχής, περιπάτου, χώρους πολιτισμού και ανάδειξης της ιστορίας του τόπου.

Αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί, σήμερα δε θα μιλάγαμε για το πάρκο και το μέλλον του, γιατί απλά δε θα υπήρχε. Επομένως η παριανή κοινωνία οφείλει σε όλους αυτούς ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Η δημοτική αρχή στην προηγούμενη πενταετία, δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με διοικητικό συμβούλιο του πάρκου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, ότι με τη στάση της ακύρωσε τη πρόταση αξιοποίησης του πρώην Ξενώνα της Νάουσας από μέρους του πάρκου. Για την ιστορία αυτός τελικά δόθηκε σε ιδιώτη με πλειοδοτικό διαγωνισμό, χωρίς να προϋπάρξει μελέτη κόστους – οφέλους για τον Δήμο.

Ενώ στα λόγια η Δημοτική Αρχή ευχαριστεί όλους όσοι συμμετείχαν μέχρι σήμερα στη διοίκηση του πάρκου, στην πρόταση της για το ΔΣ του δεν περιέλαβε κανέναν, αλλά και κανένα από αυτούς που αποδεδειγμένα σαν φίλοι του, εθελοντές του ή συνεργαζόμενοι σύλλογοι (Ναϊάς, Νηρέας) στήριζαν ενεργά τόσα χρόνια το έργο του. Αντίθετα πρότεινε πολίτες που καμιά σχέση δεν είχαν μέχρι σήμερα με το πάρκο, καμιά εμπλοκή στις δραστηριότητες του και κάποιοι παντελώς άγνωστοι στην παριανή κοινωνία, «φορετοί» θα έλεγε κανείς, ανεξάρτητα από την επιστημονική, κοινωνική ή άλλη τους υπόσταση. Πολύ περισσότερο όταν το δημοτικό συμβούλιο καλείται να τους επιλέξει χωρίς καν να τους έχει δει και δυστυχώς αυτοί που αποδέχονται τέτοιες υποψηφιότητες στο όνομα της σκοπιμότητας, να μην προσβάλλονται.

Είναι γνωστό ότι για μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα η Πάρος αποτελεί «επενδυτική ευκαιρία». Αναμενόμενο λοιπόν να θέλουν να την «αλώσουν» για τη δική τους κερδοφορία, αδιαφορώντας για το αν θα ασελγήσουν στο σώμα της. Εξάλλου τα κεφάλαιά τους, αν απαξιωθεί ο τόπος μεταφέρονται, οι παριανοί όμως όχι.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το πάρκο; Μα το πάρκο ήδη βρίσκεται εν μέσω επιχειρηματικών συμφερόντων. Αποτελεί ένα «φιλέτο» και εκείνοι που έχουν βλέψεις «αξιοποίησης» του, δε θα παραιτηθούν εύκολα από τις ορέξεις τους. Προς το παρόν συμπτώσεις με ερωτηματικά και ενδείξεις διαθέσεων μπορούν να χαρακτηριστούν, οι σχέσεις διορισμένων συμβούλων από τη δημοτική πλειοψηφία στο ΔΣ του πάρκου, με επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν  πολλαπλή σχέση με το Δήμο. 

Σε τελευταία ανάλυση, δε μας ενδιαφέρει ποιοι ορέγονται την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας των 800 στρεμμάτων για την τσέπη τους, αλλά αν αυτή η περιουσία στη βάση των καταστατικών αρχών του πάρκου, θα αξιοποιηθεί προς όφελος του παριανού λαού. Εμείς δηλώνουμε ότι θα προασπίσουμε μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο τους καταστατικούς του σκοπούς. Δεν αρκεί όμως εμείς να είμαστε θεματοφύλακες αυτών των αρχών. Το κύριο λόγο τον έχει η κοινωνία της Νάουσας και όλος ο παριανός λαός».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.