Παροικιά: Ο λόγος στους πολίτες

Πάρος

Στις 24/11/2019 πραγματοποιήθηκε με απόφαση της δημοτικής κοινότητας Πάρου (Παροικιάς), λαϊκή συνέλευση

για να ακουστούν οι απόψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πολύπαθης πρωτεύουσα του νησιού μας.

Στόχος της συνέλευσης ήταν όχι μόνο να ακουστούν τα προβλήματα της πόλης που ζουν, αλλά ουσιαστικά με την πρώτη μετά από χρόνια λαϊκή συνέλευση, οι πολίτες να βρεθούν συμμέτοχοι των ζητημάτων και να δώσουν οι ίδιοι τις απόψεις τους.

Η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Πάρου Μαργαρίτα Αργουδέλη, στην αρχική της εισήγηση ενημέρωσε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου που ανέλαβε το νέο τοπικό συμβούλιο έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις συνεδριάσεις και όλες οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες. Ακόμη, διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνει το συμβούλιο της κοινότητας έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και ότι αυτές οριστικοποιούνται με τις όποιες πιθανές αλλαγές από το δημοτικό συμβούλιο.

2019 12 08 argoudeli

Ο πρώτος που έλαβε τον λόγο ήταν ο κ. Π. Κουτσουράκης, που έθεσε το θέμα της έλλειψης σχεδίου πόλης, αναφέρθηκε στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, που δεν έχει γίνει κάτι το ουσιαστικό, αν και στο παρελθόν οι φορείς της Παροικιάς είχαν προτείνει κάποιες λύσεις όπως η σηματοδότηση στη διασταύρωση Παροικιάς Νάουσας στον περιφερειακό δρόμο. Στόχος της συνέλευσης ήταν όχι μόνο να ακουστούν τα προβλήματα της πόλης που ζουν, αλλά ουσιαστικά με την πρώτη μετά από χρόνια λαϊκή συνέλευση, οι πολίτες να βρεθούν συμμέτοχοι των ζητημάτων και να δώσουν οι ίδιοι τις απόψεις τους.

 

Κύρια αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις πολιτών

Βαγ. Μοστράτος: «Λόγω της επαγγελματικής μου δραστηριότητας, βλέπω το νησί να ανεβαίνει στο φουλ. Προβλέπω ότι σε δύο με τρία χρόνια θα πατάει ο ένας πάνω στον άλλο. Θεωρώ ότι σαν προτεραιότητα άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό».

Στ. Μπόνης: «Εγώ αυτό που περιμένω από σας τους καινούργιους, είναι να κάνετε κάτι. Τα μικρά προβλήματα να λυθούν. Όλα δεν μπορούν να λυθούν (…). Έργα έχουν γίνει από τη δημοτική αρχή, αλλά δεν ευνοούν την Παροικιά».

Μαν. Μπαρούλιας: «Ο δρόμος που συνδέει την επαρχιακή οδό προς Λεύκες με την επαρχιακή οδό προς Νάουσα, στο ύψος του Έλητα, σε μήκος 60 μέτρων χρειάζεται επισκευή».

Γκρόζος: «Υπάρχει πρόβλημα στη πλατεία Αλυγαριάς με το θέμα της στάθμευσης. Κατά τους χειμερινούς μήνες ζητάμε να υπάρχει κάρτα στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους».

Χρ. Γεωργούσης: «Οι κοινότητες τώρα αρχίζουν να λειτουργούν. Γίνεται μια προσπάθεια να ξαναποκτήσουν την ισχύ που είχαν (…). Να ενημερώνεται και ο τοπικός τύπος. Είναι μεγάλη πρόοδος ότι έχουμε εβδομαδιαία εφημερίδα. Από τα μεγάλα προβλήματα η προστασία του κόλπου της Παροικιάς από τη ρύπανση (…). Η ανάγκη δημιουργίας δεύτερου κοιμητηρίου είναι μεγάλη».

Σωτ. Καστρουνής: «Συγχαρητήρια γιατί τολμάτε να μαζέψετε τον κόσμο. Τα προηγούμενα 5 χρόνια έγινε μόνο μια συνέλευση. Αυτό δείχνει κάποια πράγματα (…). Ανάμεσα στο λιμάνι και την Παροικιά προτεραιότητα έχει η Παροικιά. Στις μελέτες αυτή είναι η κατεύθυνση που πρέπει να δίνεται στους μελετητές. Η Παροικιά είναι μια σπουδαία πόλη για να την πετάξεις στα σκουπίδια».

Μιχ. Κυριαζάνος: «Έχουμε πει ως ομάδα για την πεζοδρόμηση του δρόμου της παραλίας από το λιμάνι μέχρι το μύλο της Πανδρόσου. Δε μιλάμε για ρύθμιση της κυκλοφορίας, αλλά αποκοπή (…). Το δεύτερο ζήτημα είναι με τα σκουπίδια που είναι εξολοκλήρου στη δικαιοδοσία του δήμου. Υπάρχει το θέμα με τα ανταποδοτικά τέλη. Δεν μπορεί ένα σπίτι να πληρώνει τα ίδια με μια επιχείρηση. Δεν μπορεί ένα σπίτι 50 τ.μ. που βγάζει μόνο 5 σακούλες  απορριμμάτων την εβδομάδα να πληρώνει τα ίδια με ένα σουβλατζίδικο 35 τ.μ. που βγάζει κάθε μέρα πολλαπλάσιες».

Σπ. Μητρογιάννης: «Για το πεζοδρόμιο του περιφερειακού μιλάμε εδώ και 30 χρόνια και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Το άλλο θέμα είναι ότι μια πόλη όπως η  Παροικιά με 5.000 κόσμο δεν έχει αίθουσα εκδηλώσεων. Η αίθουσα του ΕΠΑΛ δεν εξυπηρετεί». 

Αχ. Καρατζάς: «Θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω που το κοινοτικό συμβούλιο πήρε για πρώτη φορά την πρωτοβουλία της συνέλευσης. Εγώ πιστεύω ότι θα σας γράψει η ιστορία, εάν συνεχίσετε να γίνεται τακτικά αυτό (…). Αν πιστεύετε εσείς ότι η παραλιακή οδός για ένα τουριστικό νησί, που είναι ο ομφαλός των Κυκλάδων σας ικανοποιεί, εγώ ντρέπομαι σαν παριανός πολίτης».

Γεωρ. Παττέ: «Το 2ο δημοτικό είναι ένα μόνιμο πρόβλημα και τα παιδιά βγαίνουν έξω από το σχολικό χώρο για να πάνε στο πίσω μέρος του σχολείου που είναι ένα άλλο κτίριο και υπάρχει θέμα ασφάλειας όπως και η έλλειψη πεζοδρομίου στον περιφερειακό».

Νίκος Καλαμπαλίκης: «Στους πρόποδες του Δήλιου, που είναι ένας σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος, έχει καταληφθεί μια μεγάλη έκταση από φθαρμένα ελαστικά αυτοκινήτων και δεν έχει ενδιαφερθεί κανείς γι’ αυτό εδώ και πολλά χρόνια. Επιπλέον, εάν υπάρξει φωτιά θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην Παροικιά».

Μαλατέστας: «Να μετατοπιστούν οι κολώνες της ΔΕΗ στον περιφερειακό δρόμο και να υπογειωθεί το δίκτυο, για να αποκτήσει μεγαλύτερο πλάτος ο δρόμος και να κατασκευαστεί πεζόδρομος».

Βαγ. Σαρρής: «Θέλω να απευθυνθώ στον κόσμο εδώ. Οι αποφάσεις του συμβουλίου θα γίνουν πιο υλοποιήσιμες εάν υπάρξουν αγώνες και φωνές».

Δημ. Α. Σιφναίος: «Από τον Μάρτη έχουμε ζητήσει να βαφτούν στο λιμάνι οι προβολείς (…). Είναι αυτονόητο ότι οι λαϊκές συνελεύσεις πρέπει να γίνονται πιο συχνά».

Συρίγου – Σιφναίου: «Όταν έρχονται οι ξένοι και με ρωτούν, ντρέπομαι να τους πω που ’ναι οι τουαλέτες. Γιατί είναι σπασμένες, χωρίς νερό, χωρίς σαπούνι, βλέπουν τους Ρομά μέσα να πλένουν τα ρούχα τους. Ήμαρτον!».

Π. Δημόπουλος: «Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά πρέπει να φεύγουμε από τις όποιες μικροπολιτικές μας γωνίες, να ανεβαίνουμε τα σκαλιά πιο πάνω για να έχουμε τη σωστή εικόνα».

Ν. Δραγάτης: «Καταρχάς σας συγχαίρω για το ενδιαφέρον σας. Λόγω του μαγαζιού μου είμαι μπροστά σε όλα τα γεγονότα. Θα κάνω τα εξής ερώτημα και θα πω: Σε πιο χωριό της Ελλάδος περνάνε 300 φορτηγά μέσα από τη βιτρίνα της Πάρου. Εγώ έκανα κάποιες προσπάθειες αλλά βρήκα τοίχο».

Κ. Αργουζής: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που επιτέλους επανέρχεται ο θεσμός των λαϊκών συνελεύσεων. Από ότι ξέρω πριν από μερικές μέρες που συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο υπήρχαν 25 θέματα. Από την Παροικιά δεν υπήρχε κάποιο θέμα. Και αυτό έχει σημασία για τον εξής λόγο. Αν δεν παρθούν αποφάσεις μέσα στον Δεκέμβρη για το τι θα υπάρξει βελτιωτικό κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου του 2020, θα υπάρξουν δυσκολίες για να υλοποιηθεί έστω και κάτι που θα βελτιώσει την εικόνα της Παροικιάς».

Οι αιρετοί

Έπαρχος, Κ. Μπιζάς: «Το πρόβλημα με το εμπορικό λιμάνι είναι γνωστό και με το επιβατικό λιμάνι η Παροικιά δέχεται όλον τον κόσμο. Η μη φόρτωση των αδρανών υλικών για 4 μήνες, να εξετάσει η δημοτική αρχή αν μπορεί να επεκταθεί για άλλους δύο μήνες. Θα ήθελα να πεζοδρομηθεί η παραλιακή (…). Όσον αφορά τους επισκέπτες μας, το ζητούμενο δεν είναι να φέρουμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και άλλους, αλλά να φτιάξουμε τις υποδομές μας και να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο, αναπτύσσοντας άλλες μορφές τουρισμού (θρησκευτικό, περιπατητικό κλπ».

Κ. Ροκονίδας, επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης: «Εσείς ως κοινοτικό συμβούλιο βάζετε ένα στοίχημα: Πώς θα αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη των δημοτών απέναντι στα θεσμικά όργανα. Και αυτό είναι ένα στοίχημα που αξίζει να το κερδίσετε. Αξίζει δηλαδή αυτή η σημερινή συνέλευση να είναι η απαρχή μιας διαδικασίας που ο πολίτης θα νιώθει, ο δημότης θα νιώθει ότι έχει ένα στήριγμα, ώστε τελικά οι ανάγκες του, τα προβλήματά του να μπορούν να μεταφέρονται με έναν αξιόπιστο τρόπο και να διεκδικείται η λύση τους από τα αρμόδια όργανα. Πρέπει να ξεκαθαριστεί όμως στην παριανή κοινωνία, ότι η δική σας αρμοδιότητα είναι συμβουλευτική, δεν είναι αποφασιστική…Να συνειδητοποιήσει η παριανή κοινωνία ότι η επίλυση των προβλημάτων δεν έρχεται επειδή τα φορτώνει στις πλάτες ενός κοινοτικού ή ενός δημοτικού συμβουλίου, αλλά διεκδικεί με τρόπο καθημερινό η ίδια τη λύση των προβλημάτων της…Επόμενο μεγάλο ζήτημα για σας, ως κοινοτικό συμβούλιο, αλλά και για σένα αντιδήμαρχε της Παροικιάς, είναι να παρακολουθείτε την υλοποίηση των αποφάσεων αυτών, τουλάχιστον όσοι είναι σε αυτήν την αίθουσα και έχουν θητεύσει στην αυτοδιοίκηση ξέρουν πολύ καλά ότι οι αποφάσεις μπορεί να είναι αρκετές ή πάρα πολλές αλλά αυτό που υλοποιείται να είναι πολύ μικρό σε σχέση με το σύνολο των αποφάσεων που έχουν παρθεί. Και αυτό είναι ένα στοίχημα για το κοινοτικό συμβούλιο, αλλά και για τον αντιδήμαρχο της Παροικιάς…».

Ηλ. Κουντρομιχάλης, αντιδήμαρχος: «Εγώ δε θα προσπαθήσω να ωραιοποιήσω τα πράγματα, ούτε θα προσπαθήσω να απαντήσω στους προλαλήσαντες, ούτε να πω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Αντίθετα τα προβλήματα είναι πολλά. Και όλα αυτά που ακούστηκαν πράγματι είναι προβλήματα τα οποία βιώνουμε όλοι καθημερινά (…). Όσον αφορά τα προβλήματα, για το κυκλοφοριακό, πιστεύω και εγώ ότι είναι ένα από τα σοβαρότερα θέματα που απασχολούν την Παροικιά (…). Για το πεζοδρόμιο του περιφερειακού υπάρχει τοπογράφος του δήμου που ασχολείται μόνο με αυτό. Τουλάχιστον για την πεζοδρόμηση της μίας πλευράς του περιφερειακού. Δυστυχώς η Παροικιά έχει καταντήσει διακομιστικό κέντρο (…)».

Π. Κεμπάμπης, αντιδήμαρχος: «Είμαστε αδιάφοροι πρώτον, δεύτερο είμαστε άπληστοι. Για το θέμα της στέγης στους δασκάλους, προτιμάμε να νοικιάζουμε στο airbnb. Ο καθένας κοιτάει τη βολή του. Η ομάδα εδώ για την Αλυγαριά θέλει παρκινγκ. Θα πεζοδρομήσουμε όλη την παραλιακή και όσοι μένουμε εκεί θα πουν δώσε μου χαρτί να μπαίνω. Άμα δεν βάλουμε στην μπάντα τη βολή μας και δεν σκεφτούμε μονάχα για την Πάρο και δεν δουλέψουμε, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Και το άλλο το πρόβλημα είναι οι υπάλληλοι του δήμου, οι οποίοι είναι αρνητικοί, οι μισοί. Δεν ξέρω γιατί. Αντιπαροικιώτες είναι; Είναι πολλά τα χρόνια και έχει υπάρξει ο κορεσμός; Έχουν κάνει τα μαγαζάκια τους, έχουν κάνει τα τσιφλίκια τους; Κάθε μέρα σχεδόν τσακώνομαι εκεί πάνω (…). Και για να τελειώνω. Αν δεν αλλάξουμε εμείς, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Ο σώζων εαυτόν, σωθήτω». 

Μένεγος Μαύρης, κοινοτικός σύμβουλος: «Εμείς σαν κοινότητα οφείλουμε και εσείς σαν πολίτες, να αγωνιστούμε και να απαιτήσουμε, όχι με γνώμονα το προσωπικό συμφέρον, γιατί και εγώ είμαι ξενοδόχος και επιχειρηματίας. Θα σας επισημάνω από την πλευρά μου, ότι έχω παράπονο από τον κόσμο της Πάρου, από τη συνείδησή του και πιο πολύ από τους επαγγελματίες. Θα ήθελα να έχουνε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στα κοινά και να προσφέρουνε όπου μπορούνε».

PRWTO_THEMA_3.JPG

Το κλείσιμο της συνεδρίασης

Στο τέλος των ομιλιών μίλησε ο πρόεδρος της συνέλευσης, Λ. Κοντός, που μεταξύ άλλων είπε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους που βρισκόσαστε εδώ, που σεβαστήκατε τη διαδικασία, να ευχαριστήσω το συμβούλιο που πήρε αυτήν την πρωτοβουλία, να ξεκινήσει αυτόν τον κύκλο συνελεύσεων που σύμφωνα με το νόμο πρέπει να είναι τουλάχιστον μία. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να παρευρισκόμαστε σε πολλές και βήμα βήμα να προχωρήσουμε, και να συμμετέχουμε στην επίλυση σε πολλά από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν σήμερα. Και, το βασικότερο, να αποκτήσει πάλι η Παροικιά διάθεση για περισσότερη συμμετοχή (…)».

Η πρόεδρος της Κοινότητας

Η πρόεδρος της κοινότητας Πάρου, Μαργαρίτα Αργουδέλη, μίλησε τελευταία στη λαϊκή συνέλευση και είπε:

«Φτάσαμε στο τέλος της σημερινής πρώτης συνέλευσης κατοίκων. Χαίρομαι πάρα πολύ που ακούστηκαν ζητήματα τα οποία έχουν καταγραφεί και από εμάς, και από τις δημοτικές αρχές. Είναι όμως καιρός να περάσουμε από τα λόγια, τις προτάσεις στην πράξη. Και γι’ αυτό ζητήσαμε να έρθουμε εδώ ώστε να ιεραρχήσουμε αυτές τις προτεραιότητες και να πιέσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν αρκεί η κάθε δημοτική αρχή να κάνει προτάσεις, πρέπει να προχωράει και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Εμείς από πλευράς μας έχουμε ξεκινήσει, δουλεύουμε με ομόφωνες αποφάσεις, σκεπτόμενοι τα αιτήματά σας προς όφελος όλων. Θα δουλέψουμε, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε έτσι, θέλουμε να είσαστε κοντά μας, θέλουμε συνεργασία, πρέπει να υπάρχει ενεργοποίηση όλων. Δεν μπορεί ένας κούκος να φέρει την άνοιξη. Αυτά είχα να σας πω χαίρομαι πάρα πολύ για τη συμμετοχή σας, να ευχαριστήσω τον κ. Λοΐζο για την άψογη διαχείριση και διεξαγωγή της συνέλευσης αυτής. Δίνουμε ραντεβού, ελπίζω σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σας ευχαριστώ».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.