Ανοικτή επιστολή των μαθητών του γυμνασίου Παροικιάς για τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία (φωτο)

Πάρος

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Δημοτικοί σύμβουλοι,

Ως μαθητές και μαθήτριες του Γ1 τμήματος του Γυμνασίου Πάρου, αποφασίσαμε να σας στείλουμε αυτή την επιστολή με αφορμή τη δράση μας, στο πλαίσιο της ημέρας του Παγκόσμιου εορτασμού των ατόμων με αναπηρία, για να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί στην Παροικιά σχετικά με τις δυνατότητες πρόσβασης των ατόμων αυτών, σε κάθε σημείο της πόλης μας. Ταυτόχρονα θεωρήσαμε σκόπιμο να προτείνουμε ορισμένους τρόπους για να γίνει ευκολότερη η αυτοεξυπηρέτησή τους στοχεύοντας, όχι, σε μια τυπική αλλά πραγματική ισότητα με όλους τους άλλους.

2019 12 13 anapiria2

Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου με τη συνοδεία του Διευθυντή του σχολείου μας, κύριου Δρόσου Ιωάννη, και της υπεύθυνης καθηγήτριας του τμήματος, κυρίας Μπασακάρη Κατερίνας, κάναμε έναν εκπαιδευτικό περίπατο. Περπατήσαμε και φωτογραφίσαμε τους δρόμους της Παροικιάς, για να διαπιστώσουμε κατά πόσο οι υποδομές της πόλης μας προσφέρουν στα άτομα με αναπηρία τη δυνατότητα να αυτοεξυπηρετούνται αλλά και να κινούνται χωρίς εμπόδια και άλλες δυσκολίες.

2019 12 13 anapiria3

Είναι γεγονός ότι αν και υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι στάθμευσης για τους αναπήρους μπροστά από το Κέντρο Υγείας, τις τράπεζες και στο λιμάνι, ωστόσο δεν αρκούν. Επιπλέον διαπιστώνουμε συνεχώς ότι ασυνείδητοι συμπολίτες μας τις “καταλαμβάνουν” παράνομα.

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος από εσάς τους αρμόδιους, ώστε να μην συμβαίνουν τέτοια λυπηρά φαινόμενα. Συγχρόνως, πιστεύουμε ότι ως Δήμος χρειάζεται να κάνετε περισσότερες δράσεις για να ευαισθητοποιήσετε και να ενημερώσετε τους συμπολίτες μας.

2019 12 13 anapiria4

Επίσης παρατηρήσαμε ότι η ύπαρξη διαβάσεων σε ορισμένα σημεία του λιμανιού διευκολύνουν από τη μία, αφάνταστα την αυτόνομη μετακίνηση των αναπήρων, όμως αυτό δεν αρκεί. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να μεριμνήσετε για την επέκταση των διαβάσεων, όχι μόνο στους δρόμους του λιμανιού αλλά και στις κεντρικές αρτηρίες της Παροικιάς.

2019 12 13 anapiria5

Νομίζουμε ότι από την πλευρά μας, πήραμε μια πρωτοβουλία η οποία σε συνδυασμό με την ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών από την πλευρά σας, θα είναι προς όφελος των συνανθρώπων μας με αναπηρία, που ζουν μαζί μας ή επισκέπτονται το νησί μας. Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ίση με τη δική μας.

Καταλαβαίνουμε ότι αυτό σημαίνει ίσες ευκαιρίες σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Χρέος όλων μας είναι να σεβόμαστε τη θαυμάσια ιδιαιτερότητα των ατόμων με αναπηρία.

Με εκτίμηση,

το τμήμα Γ1 του Γυμνασίου Πάρου.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.