Λαϊκή Συσπείρωση: Δυναμική παρέμβαση για τα προβλήματα του νησιού

Πάρος

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου με συνεχείς της ανακοινώσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα πιέζει τη δημοτική πλειοψηφία, ώστε να υπάρξει μία λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική μας κοινωνία.

Ο συνδυασμός της αντιπολίτευσης στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου βάζει συνεχώς θέματα, ενώ προσπαθεί με παρεμβάσεις του να διερευνήσει διάφορες «περίεργες» υποθέσεις που ταλανίζουν το νησί μας.

Θρυαλλίδα για τη Λαϊκή Συσπείρωση αποτέλεσαν οι δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν(;) μέσα σε μερικές ημέρες σε δημοτικό κτήμα στο Ζευλάκι

 

2019 12 15 foties2

και στις οποίες καίγονταν ανεξέλεγκτα σύμμικτα απορρίμματα, στρώματα, επικίνδυνα υλικά για την υγεία, έως και βαμμένα είδη επίπλωσης. Όπως σημείωνε σε ανακοίνωσή της στις 28/11/2019 η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου «Δεν είναι δυνατό να κάνουμε τους χωροφύλακες στην αναξιοπιστία της δημοτικής αρχής». Ακόμα, ούτε λίγο ούτε πολύ η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι η δημοτικά αρχή έχει ανοίξει χωματερή στο Ζευλάκι 20 περίπου χρόνια μετά το σταμάτημα της καύσης των απορριμμάτων στο νησί μας.

Είναι κοινό μυστικό πλέον ότι ο ΧΥΤΑ Πάρου έχει φτάσει στα όριά του στο νησί μας και είναι αλήθεια ότι από πλευράς δημοτικής αρχής δεν έχει γίνει εδώ και πέντε χρόνια τίποτα ουσιαστικό για τη δημιουργία νέου κύτταρου. Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες για διάφορα «κόλπα» που εφαρμόζονται δεξιά και αριστερά στην Πάρο για την «εξαφάνιση» απορριμμάτων και υλικών, σε βάρος του περιβάλλοντος.

 

2019 12 15 foties

Φυσικά και τα ζητήματα με τα απορρίμματα δεν είναι τα μόνα που θέτουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, καθώς παρά τις ερωτήσεις που βάζουν στις συνεδριάσεις, δε δίνονται ξεκάθαρες απαντήσεις. Κάτω από την πίεση των προβλημάτων, η Λαϊκή Συσπείρωση βάζει θέμα άμεσης σύγκλισης του Δ.Σ. ώστε να συζητηθούν και να παρθούν ανάλογες αποφάσεις, για ζητήματα του χθες που έχουν να κάνουν με τη σχολική στέγη στο νησί μας. Ακόμα, τη διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη των αρχαίων λατομείων, όπως και ζητήματα του σήμερα που έχουν να κάνουν με την εύρεση στέγης, δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων στο νησί μας.

Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για σύγκλιση δημοτικού συμβουλίου

Φαίνεται ότι η υπομονή του δημοτικού συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης τελείωσε με τις απαντήσεις που δεν παίρνει όταν βάζει θέματα και έτσι στις 6 Δεκεμβρίου 2019 προκάλεσε η ίδια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου βάσει του άρθρου 67 παρ. 2 του N. 3852/2010 (ΦΕΚ Α’ 87 /7-6-2010). Βάση αυτού του άρθρου και καθώς ο συνδυασμός έχει 13 από τους 27 δημοτικούς συμβούλους στο δημοτικό συμβούλιο Πάρου υποχρεωτικά το προεδρείο πρέπει να συγκαλέσει συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η συνεδρίαση με βάση τα θέματα που έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση θα έχει ως εξής:

Απόφαση ΔΣ σχετικά με την παροχή κινήτρων σε εργαζόμενους από ΟΤΑ ορεινών και νησιωτικών περιοχών. Γυμνάσιο Πάρου: Αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος έλλειψης αιθουσών – κατάσταση φέροντος οργανισμού υπαρχόντων κτιρίων – επισκευές - συντηρήσεις κτιρίων – Προβλήματα κουφωμάτων που έχουν αντικατασταθεί – υγρομόνωση - συζήτηση και λήψη σχετικών αποφάσεων Γενικό Λύκειο Πάρου: Κτηριακά προβλήματα- φύλαξη αύλειου χώρου- συντηρήσεις επισκευές - Συζήτηση και λήψη σχετικών αποφάσεων 2ο δημοτικό σχολείο Παροικιάς: Αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος έλλειψης αιθουσών – κατάσταση φέροντος οργανισμού υπαρχόντων κτιρίων – Επισκευές - συντηρήσεις κτιρίων – Προβλήματα κουφωμάτων που έχουν αντικατασταθεί – υγρομόνωση - Συζήτηση και λήψη σχετικών αποφάσεων Δημοτικό σχολείο Μάρπησσας: Επισκευές - συντηρήσεις κτιρίων – προβλήματα κουφωμάτων που έχουν αντικατασταθεί – υγρομόνωση – προβλήματα αύλειου χώρου. Συζήτηση και λήψη σχετικών αποφάσεων Αρχαία λατομεία – Ενημέρωση για τα πορίσματα της ημερίδας της 16ης Νοεμβρίου που διοργανώθηκε στην Πάρο και της εκδήλωσης της 30ης Νοεμβρίου που διοργανώθηκε στην Αθήνα - Συγκρότηση επιτροπής για την επίλυση του ιδιοκτησιακού των αρχαίων λατομείων και του περιβάλλοντος χώρου, τη προστασία, την ανάδειξη και αξιοποίηση τους-Συζήτηση και λήψη σχετικών αποφάσεων.

Δημοτικό συμβούλιο ή «σύναξη» καφενείου;

Με αυτόν τον τίτλο «Δημοτικό συμβούλιο ή «σύναξη» καφενείου;» η Λαϊκή Συσπείρωση δημοσιοποίησε ανακοίνωση στις 9/12/2019, που έχει ως εξής:

«Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θέσαμε στους αρμόδιους αντιδημάρχους ερωτήσεις σχετικά με την συνεχιζόμενη καύση σύμμικτων απορριμμάτων στο Ζευλάκι της Παροικιάς, την τσιμεντόστρωση αγροτικού δρόμου στις Ασπριές και την ύπαρξη ή μη οικοδομικής άδειας στον πρώην Κοινοτικό Ξενώνα της Νάουσας στον οποίο εκτελούνται οικοδομικές εργασίες.

Από τις απαντήσεις των αρμόδιων αντιδημάρχων προκύπτει:

H προσπάθεια υποβάθμισης από μέρους της δημοτικής αρχής, της κατάστασης με την καύση απορριμμάτων στο Ζευλάκι. Κατά τη λογική δε του χωρικού αντιδημάρχου Παροικιάς, ο οποίος ορίστηκε για να λύσει η Παροικιά τα προβλήματα της, «γιατί να μη καίει ο δήμος κανένα βαμμένο ξύλο, όταν στα «ρακοκάζανα» καίγονται παλιά κουφώματα!».

Συνέχεια της «λογικής» της καύσης η ανάφλεξη (;) ανακυκλώσιμων υλικών στο χώρο συγκέντρωσης τους, στον Αγ. Βλάση την Παρασκευή 6/12, που παρά την επιχωμάτωση αναδύει νέφος τοξικότητας μέχρι σήμερα, χωρίς την κινητοποίηση κανενός αρμόδιου φορέα περιβάλλοντος ή υγείας.

H παράνομη τσιμεντόστρωση δρόμου στις Ασπριές έγινε χωρίς γνώση της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου και της αρμόδιας αντιδημάρχου Δ. Σαρρή- Παπακυρίλλου. Για  τον πρώην Κοινοτικό ξενώνα της Νάουσας υπάρχει άδεια κατεδάφισης, έχει κατατεθεί φάκελος αλλά δεν υπάρχει εγκεκριμένη οικοδομική άδεια.

Με αφορμή τα παραπάνω ερωτήματα, σύμβουλοι της πλειοψηφίας μετέτρεψαν με ακατονόμαστες εκφράσεις τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε πεζοδρομιακή «σύναξη». Ιδιαίτερα προκλητική ήταν η στάση του αντιδημάρχου Π. Κεμπάμπη, ο οποίος πολύ γρήγορα μπήκε στο κλίμα της «εξυπηρέτησης», της πολιτικής συναλλαγής, της αδιαφανούς διαχείρισης του δημοτικού χρήματος και της προκλητικής αγνόησης διαδικασιών στο όνομα ενός ιδιότυπου λαϊκισμού, ενός «τσαμπουκά», που και καλά «λύνει» ζητήματα, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την «ευθύνη» της παράνομης τσιμεντόστρωσης.

Θα πρέπει λοιπόν να μάθει ή να του πουν ότι, υπάρχουν δεκάδες αιτήματα τσιμεντόστρωσης ή ασφαλτόστρωσης αγροτικών δρόμων που προσκρούουν στο υπάρχον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του νησιού, το οποίο αγνοεί και χλευάζει συνολικά και που η δημοτική πλειοψηφία που μετέχει είχε και έχει χρέος να φέρει προς τροποποίηση.

Θα πρέπει να γνωρίζει επίσης ότι υπάρχουν χαρακτηρισμένοι οικισμοί και δημοτικοί δρόμοι στην Παροικιά που η δημοτική αρχή που υπηρετεί, τους έχει καταδικασμένους χωρίς να κάνει το παραμικρό έργο, εδώ και πολλά χρόνια.

Για όλα τα παραπάνω φαινόμενα και γεγονότα η ευθύνη του δημάρχου είναι τεράστια. Παρά την προτροπή μας να πάρει θέση ήταν σιωπηλός θεατής, καλύπτοντας αυθαιρεσίες με τη στάση του, στο όνομα των παραταξιακών ισορροπιών. Τα πρωτοφανή γεγονότα και λεγόμενα σε αυτή την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν έχουν προηγούμενο.

Ευθύνες βέβαια εκτός του δημάρχου και των μελών της πλειοψηφίας που πρέπει να πάρουν ξεκάθαρα θέση, έχουν και όσοι πιστεύουν, στηρίζουν και ενισχύουν με τη «σοφία» τους και την τακτική τους τη «μαγκιά» του αντιδημάρχου, γιατί πιστεύουν ότι είναι σε θέση να λύσει με αυτόν τον τρόπο προβλήματα προς όφελος του παριανού λαού.

Δυστυχώς οι υπηρεσίες τους είναι σε λάθος δρόμο».

Θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για το τεχνικό πρόγραμμα και τα δημοτικά τέλη

Για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Πάρου για το 2020 και τα δημοτικά τέλη, η Λαϊκή Συσπείρωση στις 11/12/2019 σε δελτίο Τύπου επισημαίνει μεταξύ των άλλων:

Α. ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Για μια ακόμα χρονιά ο Δήμος μας και η Τοπική Διοίκηση γενικότερα στερούνται τους εντελώς απαραίτητους πόρους για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι συσσωρευμένες ανάγκες της καθημερινότητας και να προγραμματιστούν τα απαραίτητα έργα υποδομής. Ο δημοσιονομικός «κορσές» που επιβάλλεται από τις κυβερνητικές επιλογές και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας «καταδικάζει» την Πάρο να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της για το 2020 με 328.000 ευρώ!

Φυσικά η δημοτική αρχή κουβέντα για όλα αυτά. Καμιά διάθεση αμφισβήτησης και αντίστασης στην κυρίαρχη πολιτική που «κόβει» από τους δήμους και τις Περιφέρειες, αλλά «βρίσκει» για τους «άγιους σκοπούς» του μεγάλου κεφαλαίου. Καμιά διάθεση από μέρους της για την ενημέρωση του παριανού λαού και την κινητοποίηση του. Στο τεχνικό πρόγραμμα δεν εγγράφονται κονδύλια ή δεν επαρκούν, για μελέτες ή έργα:

- Για πολιτική προστασία (αντισεισμική, αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση). 

- Για την αντιμετώπιση των τεράστιων αναγκών σχολικής στέγης κάθε βαθμίδας.

- Για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων με έργα αξιοποίησης χώρων αναψυχής, περιπάτου, άθλησης, πολιτισμού, διασφάλισης ελεύθερων χώρων, ασφαλούς κίνησης πεζών, αντιμετώπισης κυκλοφοριακών προβλημάτων.

- Για συντήρηση και επέκταση του δημοτικού οδικού δικτύου.

- Για το 2ο Κοιμητήριο που θα εξυπηρετεί Παροικιά και Νάουσα.

- Για τη διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων.

Είναι καθαρό ότι σε αυτά τα κρίσιμα για την ζωή των κάτοικων μας ζητήματα συγκρούονται δυο εκ διαμέτρου αντίθετες λογικές. Η κυρίαρχη, που βλέπει τις λαϊκές ανάγκες είτε ως κόστος είτε ως πεδίο κερδοφορίας και η πολιτική που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες ως οδηγό της ανάπτυξης, προϋπόθεση για την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας  με βάση αυτές τις ανάγκες.

Αν κατηγορούμε τη δημοτική αρχή για κάτι, είναι ακριβώς γι αυτό. Έχει ταυτιστεί στη πράξη ανεξάρτητα από προθέσεις με την πρώτη λογική. Αυτό αποτυπώνεται και στο φετινό τεχνικό πρόγραμμα, που δεν έχει το πολιτικό στίγμα της εξυπηρέτησης της καθημερινότητας, δεν ιεραρχεί τις ανάγκες του χτες και του σήμερα των παριανών που περιμένουν ένα θετικό διέξοδο και λύσεις στα προβλήματα, δε δίνει προοπτική γι αυτά, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της δημοτικής αρχής.

Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, το κράτος και η κυβέρνηση δεν αφήνουν όποιον διαφωνεί να κάνει έστω μία πρόταση αφού «οι τυχόν εναλλακτικές προτάσεις πρέπει να συνοδεύονται από εισήγηση της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας», όταν αυτή δεν μπορεί να ανταποκριθεί λόγω έλλειψης προσωπικού στα βασικά καθήκοντά της.

Β. ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ

Τις παρακάτω προτάσεις, τις καταθέτουμε επί σειρά ετών στο Δημοτικό Συμβούλιο και κάθε φορά το επιχείρημα της Δημοτικής Αρχής ήταν ότι θα το μελετήσει για τον επόμενο χρόνο. Το ίδιο συνέβη και φέτος ανεξάρτητα από προθέσεις. Προτείναμε:

Δικαιούχοι πλήρους απαλλαγής

Άποροι Πολύτεκνοι με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 €. Τρίτεκνοι με τρία προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 € Άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67%, και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000€. Χήρος-Χήρα που δεν έχει τελέσει άλλο γάμο, με 1 ή 2 προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€. Μονογονεϊκές οικογένειες των περιπτώσεων απόκτησης τέκνου -ων χωρίς γάμο ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης των γονέων, με προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000€. Μακροχρόνια Άνεργα Ζευγάρια (πάνω από 1 έτος) οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, δηλώνουν στην φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ για τον χώρο κύριας χρήσης και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 7.000€.

Σημείωση: Η απαλλαγή αφορά μόνο την περίπτωση ανεργίας του πρώτου και της δεύτερης υποχρέου στην φορολογική δήλωση και όχι στα φιλοξενούμενα τέκνα.

Δικαιούχοι απαλλαγής κατά το 50%

Πολύτεκνοι με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 30.001 έως 40.000 €. Τρίτεκνοι με τρία προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 25.001 έως 30.000 € Άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο ή ίσο του 67% και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 30.001 έως 40.000€. Μακροχρόνια Άνεργοι (πάνω από 1 έτος) οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, δηλώνουν στην φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως120 τ.μ για τον χώρο κύριας χρήσης και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 7.000€.

Σημείωση: Η απαλλαγή αφορά μόνο την περίπτωση ανεργίας του πρώτου ή της δεύτερης υποχρέου στην φορολογική δήλωση και όχι στα φιλοξενούμενα τέκνα.

Δικαιούχοι ΚΕΑ που δηλώνουν στην φορολογική δήλωση μόνο μία κατοικία έως 120 τ.μ για τον χώρο κύριας χρήσης.

Στους ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ κατηγορία για με αυξημένο συντελεστή για τα πολυκαταστήματα.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΠ Από 0,00035 σε 0,00025

ΤΕΛΗ ΣΦΑΓΕΙΟΥ

Τα τέλη ζύγισης να εκλείψουν αφού η ζυγαριά για ζωντανά ζώα δε λειτουργεί, δε είναι απαραίτητη, και πρέπει να αφαιρεθεί. Τα τέλη ψύξης πρέπει να ισχύουν για παραμονή στα ψυγεία πέραν του 24ώρου και για τα ύποπτα μέχρι την αποδέσμευση τους από την κτηνιατρική υπηρεσία. Η υπηρεσία «καθαρισμός πατσά» να αφαιρεθεί γιατί μόνο παρεξηγήσεις μπορεί να δημιουργήσει. Να προστεθεί μια κατηγορία τελών σφαγής για αμνοερίφια κάτω των 10 κιλών βάρους κρέατος κατά την περίοδο του Πάσχα, στα 2,8 ευρώ. 

Οι προτάσεις για τα τέλη σφαγείου έγιναν εν μέρει αποδεκτές από τη δημοτική αρχή».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.