Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Οδός Αριστίωνος

Πάρος

Ο Αριστίων υπήρξε αρχαίος έλληνας γλύπτης από την Πάρο και διέπρεψε τον 6ο αιώνα π.Χ.

Έργα που του αποδίδονται χρονολογούνται μεταξύ 540 και 525 π.Χ. Έχουν βρεθεί επιγραφές του σε πολλά ταφικά μνημεία.

Το 1839 και 1858 ανακαλύφθηκαν στην Αθήνα τρία τμήματα του ταφικού μνημείου του Αντίλοχου που φέρει την επιγραφή του: «ΑΡΙΣΤΙΟΝΜΕΠΟΕΣΕΝ». Στον Κεραμεικό βρέθηκε επίσης μια βάση αγάλματος που ήταν αφιερωμένη σε κάποιον Ξενοφάντη. Επιπλέον, σύμφωνα με την αρχαιολόγο Brunilde Sismondo Ridgway, η πατρότητα της βορείου και ανατολικής ζωφόρου του θησαυρού των Σιφνίων πιθανόν να είναι του Αριστίωνα από την Πάρο.

Το 1972 ήρθαν στο φως δύο αριστουργήματα στο όρος Μερέντα Αττικής (κοντά στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας) και πιο συγκεκριμένα η Κόρη και ο Κούρος του Αριστίωνα του Πάριου. Ο Κούρος ύψους 1,89 μ. και η Κόρη φυσικού μεγέθους και άρτια, ύψους 1,76 μ. είναι από τα ωραιότερα και συγκινητικότερα έργα της αρχαιότητας και χρονολογούνται στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. Το όνομα της Κόρης είναι Φρασίκλεια, αναφέρεται σε επιγραφή που είχε βρεθεί το 1730 στον τοίχο της Παναγίας στην ίδια περιοχή «ΣΗΜΑ ΦΡΑΣΙΚΛΕΙΑΣ, ΚΟΡΗ ΚΕΚΛΗΣΟΜΑΙ ΑΙΕΙ, ΑΝΤΙ ΓΑΜΟΥ ΠΑΡΑ ΘΕΩΝ ΤΟΥΤΟ ΛΑΧΟΥΣ’ ΟΝΟΜΑ», «ΑΡΙΣΤΙΩΝ ΠΑΡΙΟΣ Μ’ ΕΠΟΕΣΕ».

Η Φρασίκλεια, εντυπωσιάζει τον θεατή με το πλήθος των κοσμημάτων και των πλουμιδιών στο ένδυμα της που σκεπάζει ως κάτω το κορμί της, διαγράφοντας απαλές πτυχές και μια κάθετη κεντρική λωρίδα με σκαλιστό μαίανδρο. Στο λαιμό της φορεί ένα περιδέραιο. Στα αυτιά της σκουλαρίκια και στα χέρια βραχιόλια λαξευτά. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι το λουλουδένιο στεφάνι στα περίτεχνα χτενισμένα μαλλιά της. Το φημισμένο αυτό έργο του βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών.

Πηγές: «Παριανά» τεύχος 9

Η οδός ξεκινάει από την οδό «Αγοράκριτου», έως την οδό «Οδυσσέα Ελύτη», στην συνοικία «Κάστρο».

Χριστόδουλος Μαούνης

Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.