Ποιμαντορική εγκύκλιος του κ. Καλλινίκου

Πάρος

Η ποιμαντορική εγκύκλιος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Παροναξίας, κ. Καλλινίκου, για την εορτή των Χριστουγέννων 2019, έχει ως εξής:

«Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Με την καρδιά μας πλημμυρισμένη από δοξολογία και ευχαριστία προς τον πανάγαθο Τριαδικό Θεό στεκόμαστε για μια ακόμη χρονιά μπροστά στο ταπεινό αλλά συνάμα υπέρλαμπρο Σπήλαιο της Βηθλεέμ για να προσκυνήσουμε και να καλωσορίσουμε τον νεογέννητο Σωτήρα και Λυτρωτή Κύριό μας Ιησού Χριστό που σήμερα ως βρέφος εισέρχεται στον κόσμο για να ενώσει την γη με τον ουρανό και τον Θεό με τον άνθρωπο.

Τη μεγάλη ημέρα των Χριστουγέννων γινόμαστε κοινωνοί της απέραντης, μοναδικής και λυτρωτικής αγάπης του Θεού ο οποίος αποστέλλει τον Υιό του τον Μονογενή ως «βρέφος σπαργανούμενον» για να κατοικήσει ανάμεσά μας, να γίνει κοινωνός του πόνου αλλά και της χαράς μας, να θεραπεύσει τις ασθένειες της ψυχής και του σώματός μας, να φωτίσει τον κόσμο και να γίνει μέρος αυτού του κόσμου όχι όμως για να κρίνει τον κόσμο αλλά για να σωθεί ο κόσμος δι’ Αυτού.

Το γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού σημάδεψε ανεξίτηλα την ανθρωπότητα τόσο σε ιστορικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Ο Κύριος με την γέννησή Του εισέρχεται εν χρόνω στην ιστορία του κόσμου και των ανθρώπων όχι μόνο για να δηλώσει την παρουσία Του και να καταγραφεί ως αδιαμφισβήτητη ιστορική προσωπικότητα αλλά κυρίως για να διορθώσει με την υποδειγματική υπακοή Του στο θέλημα του Θεού και Πατρός την τραγική παρακοή των Πρωτοπλάστων που μας στοίχησε την έξοδό μας από τον Παράδεισο.

Ο Κύριός μας γεννάται ιστορικά και πνευματικά. Ιστορικά μεν γεννάται στην ταπεινή Βηθλεέμ μέσα στην φάτνη των ζώων. Πνευματικά δε γεννάται στις ταπεινές καρδιές, σε εκείνες που δεν έχουν εγωισμό και έπαρση και είναι κατάλληλες να γίνουν φάτνη για να φιλοξενήσουν το Θείο Βρέφος. Η ιστορική και η πνευματική διάσταση των Χριστουγέννων είναι τα δύο αλληλένδετα και αδιάσπαστα στοιχεία που χαρακτηρίζουν και περιγράφουν την εορτή. Αν προσεγγίσουμε τα Χριστούγεννα μόνο ιστορικά τότε γίνονται απλώς μια ακόμα ρομαντική ιστορία, από τις πολλές που υπάρχουν, με γλυκό και τρυφερό περιεχόμενο. Είναι δυστυχώς ο τρόπος που οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν για να εορτάσουν τα Χριστούγεννα. Αφήνουν την πνευματική διάσταση της Θείας Γεννήσεως και με φαντασμαγορικούς στολισμούς και εκδηλώσεις εορτάζουν απλώς μία ιστορική επέτειο γεννήσεως όπως γιορτάζουν και κάθε άλλα γενέθλια. Αν πάλι προσεγγίσουμε τα Χριστούγεννα μόνο πνευματικά ως ένα μήνυμα αγάπης και φιλανθρωπίας αρνούμενοι την ιστορικότητά τους τότε τα καταργούμε ως γεγονός. Και τότε αυτό που συμβαίνει είναι αυτό που παρατηρούμε κάθε χρόνο. Η αγάπη και η φιλανθρωπία αφού δεν εμπνέονται από την ζωντανή παρουσία του Χριστού ανάμεσά μας και δεν στηρίζονται στην σωτήρια διδασκαλία Του διαρκούν τόσο όσο διαρκεί και το στολισμένο δέντρο στο σαλόνι μας. Ο συνδυασμός της ιστορικής και της πνευματικής διάστασης των Χριστουγέννων είναι το κλειδί για να μπορούμε να εορτάζουμε και ταυτόχρονα να ζούμε την Γέννηση του Χριστού. Γι’ αυτό και η Ορθόδοξη Εκκλησία, μας προετοιμάζει πριν από την εορτή με την νηστεία ώστε αυτό που συνέβη ιστορικά άπαξ εν χρόνω να μπορούμε να το ζούμε πνευματικά και λειτουργικά κάθε χρόνο!

Αδελφοί μου,

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι μια ακόμα ευκαιρία για όλους μας μέσα από την ιστορική αλήθεια του γεγονότος της Γεννήσεως του Κυρίου να οδηγηθούμε στην πνευματική αναγέννηση που η ενανθρώπιση Του μας προσέφερε. Το Θείο βρέφος και πάλι βρίσκεται «κείμενον εν τη Φάτνη» και εμείς μέσα από το δώρο της ζωής που ο ενανθρωπήσας Χριστός μας χαρίζει έχουμε την δυνατότητα και φέτος να υμνήσουμε την δόξα Του μαζί με τους Αγγέλους, να προσκυνήσουμε το μεγαλείο Του μαζί με τους ποιμένες και να Του προσφέρουμε τις καρδιές μας ως δώρα μαζί με τους Μάγους. Έτσι και η δική μας γέννηση δεν θα είναι απλώς ιστορικό γεγονός αλλά και πνευματικό αφού η προέκτασή του θα είναι στην Βασιλεία του Θεού!

Εύχομαι από τα βάθη της πατρικής μου καρδιάς προς όλους τους αγαπητούς Ναξίους, Παρίους και Αντιπαρίους, τους εγγύς και τους μακράν, ιδιαιτέρως δε στους δοκιμαζομένους αδελφούς από ασθένεια, πένθος ή ανέχεια ο νεογέννητος Χριστός να σας χαρίζει υγεία ψυχής και σώματος, να σας ενισχύει στον καθημερινό αγώνα της εργασίας και του μόχθου και να μας αξιώσει όλους να απολαύσουμε τον γλυκύτατο Παράδεισο που με την Γέννησή του προσέφερε και πάλι στον κόσμο.

Χρόνια πολλά, ευλογημένα και αγιασμένα

Διάπυρος ευχέτης προς Κύριον

Ο Επίσκοπός σας

+ Ο Παροναξίας Καλλίνικος».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.