Το στεγαστικό πρόβλημα των εκπαιδευτικών

Πάρος

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια πολύ μεγάλη αύξηση του τουρισμού στην Πάρο. Αυτό έχει ωθήσει  πολλούς ιδιοκτήτες οικιών να εκμεταλλεύονται τουριστικά τα ακίνητα. Ακίνητα τα οποία παρέχονταν για μακροχρόνιες μισθώσεις πλέον παρέχονται για βραχυχρόνιες με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα σπίτια να είναι κάθε χρόνο και πιο λίγα.

Όλοι οι  εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα της εύρεσης κατοικίας στην Πάρο.

Οι αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι λόγω της ιδιαίτερης αυτής ελαστικής σχέσης εργασίας έρχονται να αντιμετωπίσουν μια ολοένα και πιο δύσκολη κατάσταση. Τα ενοίκια έχουν γίνει  πολύ ακριβά και επιπλέον τον Σεπτέμβριο  που προσλαμβάνονται οι περισσότεροι αναπληρωτές τα διαθέσιμα σπίτια είναι ελάχιστα γιατί τα περισσότερα είναι αυτή την περίοδο νοικιασμένα σε τουρίστες . Επιπλέον τα ξενοδοχεία νοικιάζουν δωμάτια στους αναπληρωτές σε «τουριστικές» τιμές.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα ποσοστό περίπου 30% να αρνείται την τοποθέτηση στις Κυκλάδες. Έτσι σημαντικά κενά στα σχολεία της Πάρου όπως καθηγητές μαθημάτων πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων καλύφθηκαν ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Για την αντιμετώπιση αυτών των  προβλημάτων η ΕΛΜΕ Πάρου-Αντιπάρου συμμετείχε στην διαμαρτυρία που οργάνωσε το Συντονιστικό Εργαζομένων Πάρου Αντιπάρου στο Δημοτικό Συμβούλιο οπού και τέθηκε το θέμα του επιδόματος στέγασης.

Η πρώτη αντιμετώπιση από πλευράς του δήμου ήταν αρνητική.

Την Πέμπτη 12/12/2019 διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Πάρου-Αντιπάρου παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Πάρου με μαζική συμμέτοχή των εκπαιδευτικών .

Στην συνάντηση με τον Δήμαρχο Πάρου τέθηκε το δίκαιο αίτημα των εκπαιδευτικών  για την λύση του  προβλήματος  της στέγασης. Η μόνη δέσμευση που ανέλαβε Ο Δήμαρχος είναι να εγγράψει ένα ποσό στον προϋπολογισμό του δήμου που θα αφορά στο επίδομα στέγασης. Παρόλο που αυτή η αλλαγή στάσης από την πλευρά του δήμου ήταν θετική, το ποσό που εγγράφηκε είναι εντελώς ανεπαρκές. Το ποσό που ανακοινώθηκε είναι 15000€ και το οποίο και θα πρέπει να μοιραστεί σε 140 αναπληρωτές και σε όσους άλλους εργαζόμενους το δικαιούνται. Θα πρόκειται λοιπόν για ένα ποσό περίπου 7 ευρώ ανά μήνα.

Για ένα Δήμο όπου τα έσοδα από τον τουρισμό  αποτελούν  ποσοστό λίγο κάτω από το 1% του ΑΕΠ της χώρας το ποσό αυτό είναι εξαιρετικά μικρό. Απαιτούμε την εγγραφή στον προϋπολογισμό ενός αξιοπρεπούς ποσού που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων.

Για το λόγο αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα και στηρίζουμε την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Πάρου-Αντιπάρου συμμετέχοντας σε νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

 στο δημοτικό συμβούλιο τόσο Την Πέμπτη 19-12-2019 17:30 ώρα  θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στην κεντρική πλατεία της Παροικιάς και στις 19:00 θα παραστούμε στο Δημοτικό συμβούλιο που έχει θέμα  την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Την Παρασκευή 20-12-2019 επίσης θα συμμετέχουμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο.

ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.