Οδός Πιέρρου Καλακώνα

Πάρος

Ο Πιέρρος Καλακώνας, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1929 από παριανό πατέρα, τον Κωνσταντίνο Καλακώνα και Σαντορινιά μητέρα, το γένος Σιγάλα.

Απόφοιτος της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών (1955), ειδικεύθηκε στη χειρουργική. Διδάκτωρ της ιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1961) και υφηγητής (1964) της χειρουργικής της ίδιας σχολής. Το 1966 με υποτροφία μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο στον τομέα της χειρουργικής των αγγείων. Διέπρεψε ως πανεπιστημιακός καθηγητής και διευθυντής της χειρουργικής κλινικής στο Α’ Γεν. Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» Θεσσαλονίκης, και σε άλλα νοσοκομεία.

Είχε δημοσιεύσει πάνω από 100 μελέτες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και συμμετείχε σε πολλά συνέδρια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Υπήρξε εξέχων κοινωνικός παράγων της συμπρωτεύουσας μετέχοντας σε οργανώσεις με ομιλίες και άλλες δραστηριότητες. Είχε ξεχωρίσει ως εξαίρετος επιστήμων και ηθικός και θρησκευτικός άνθρωπος, που διακρινόταν για την ευγένεια και το ήθος του. Ασχολούνταν και με κοινωνιολογικά θέματα και με την προβολή του Αγίου Όρους σε σειρά διαλέξεων. Ήταν ο πρώτος που έκανε γνωστό στους παριανούς τον Όσιο Αγιορείτη μοναχό, Ιωσήφ τον Ησυχαστή. Μαζί με τ’ άλλα ασχολήθηκε με μεγάλες προσωπικότητες που είχαν σχέση με το νησί μας και έδρασαν στη Μακεδονία, τον ιατρό Μακεδονομάχο Γ. Μεταξά και τον ιατρό και εθνικό αγωνιστή της Μακεδονίας Γρηγόριο Γράβαρη. Για το κοινωνικό έργο του η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης τον είχε τιμήσει με το χρυσό μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου, είχε δε λάβει και άλλες τιμητικές διακρίσεις και από άλλους φορείς.

Είχε νυμφευθεί την Αλεξάνδρα Μπάλτα, από τη Θεσσαλονίκη, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, επιστήμονες με εξαίρετη φήμη, τον Κωνσταντίνο, την Νικολέτα και τον Απόστολο. Πέθανε στις 25 Δεκεμβρίου 2008 ύστερα από πολυβάσανη ασθένεια.     

Πηγές: «Παριανά» τευχ. 71, 112, 114)

Η οδός ξεκινάει από την οδό «Αναστασίου Καλλιέρου», έως την οδό «Αριστείδη Κυπριανού».

Χριστόδουλος Μαούνης

Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.