«Έφυγε» σήμερα από κοντά μας, ο κομμουνιστής συμπατριώτης μας, ο αγαπημένος μας Θύμιος Μαύρης.

Πάρος

«Έφυγε» σήμερα 5-2-20 από κοντά μας, ο σύντροφος και συμπατριώτης μας, ο αγαπημένος μας Θύμιος Μαύρης.

Ο Θύμιος γεννήθηκε στην Πάρο το 1921 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στη σχολή Μηχανικών «ΗΦΑΙΣΤΟΣ». Εργάστηκε για λίγο σαν μηχανικός αλλά διωγμένος από παντού λόγω «κοινωνικών φρονημάτων», στράφηκε στο εμπόριο. Από μικρός γίνεται μέλος της Ο.Κ.Ν.Ε (ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ). Στη περίοδο της κατοχής παίρνει μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Μέλος του Ε.Α.Μ., αναδείχνεται σε ανώτερο στέλεχος της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων (ΕΠΟΝ).

Το καλοκαίρι του 1945 «τιμήθηκε δεόντως» όπως χιλιάδες άλλοι πατριώτες αγωνιστές και κομμουνιστές, συλλαμβάνεται για πρώτη φορά και βασανίζεται. Το 1948 ξανά συλλαμβάνεται, βασανίζεται από την ασφάλεια και εξορίζεται στη Μακρονήσο, με θητεία στο κολαστήριο της λεγόμενης «Γλαροφωλιάς». Το 1949 περνάει στρατοδικείο. Προτείνεται σε θάνατο αλλά τελικά καταδικάζεται σε 5 χρόνια φυλακή. Λαμβάνει μέρος στην ίδρυση της ΕΔΑ και το 1956 παίρνει μέρος στο καθοδηγητικό γραφείο Κυκλάδων.

Με τη χούντα αφού βασανίστηκε απάνθρωπα στέλνεται 3,5 χρόνια εξορία στη Γυάρο, στον Ωρωπό και στη Λέρο. Πρωτοστατεί στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Με τη μεταπολίτευση μπαίνει στο καθοδηγητικό γραφείο των Κυκλάδων του Κ.Κ.Ε., όπου βοηθά στην ανάπτυξη των οργανώσεων του Κόμματος στις Κυκλάδες και την επίλυση πολλών προβλημάτων του νησιού μας.

2020 02 05 thimios3

Υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στις Κυκλάδες το 1982. Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, ιδρυτικό μέλος πολλών συλλόγων, στυλοβάτης του προοδευτικού κινήματος του νησιού μας μετά την μεταπολίτευση.

Τιμήθηκε για τη δράση του, τους αγώνες του και την κοινωνική του προσφορά στο παρελθόν από το Δήμο της Αθήνας, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ανω Αμπελοκήπων, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρός του για πολλά χρόνια και τον ΜΕΑΣ Αρχίλοχο της Πάρου.

2020 02 05 thimios1

Ο Θύμιος μέλος του Κ.Κ.Ε. μέχρι την τελευταία του στιγμή, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ήταν παρών σε κάθε κινητοποίηση, κάθε διαδήλωση του Κόμματος, των συνταξιούχων, μπροστάρης σε κάθε διεκδίκηση της γειτονιάς του, μέχρι να πέσει στο κρεβάτι. Ιδεολογικά καταρτισμένος, άνθρωπος ευγενής, πάντα πρόθυμος να προσφέρει σε όποιον είχε ανάγκη τη βοήθεια του, αγαπητός σε όλους τους παριανούς και τους αμπελοκηπιώτες που τον γνώριζαν. Πάντα δρούσε αθόρυβα, με σεμνότητα δίχως το στοιχείο της προσωπικής προβολής. Νοιώθουμε τυχεροί που τον γνωρίσαμε, που μας συντρόφεψε σε μια σειρά αγώνες, που μας διαπαιδαγώγησε με τα λόγια του, μας μετέδωσε τις γνώσεις του και διδαχθήκαμε από  τη στάση του στη ζωή.

Θα ζει πάντα στη μνήμη μας και τις καρδιές μας.
Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 7/2 και ώρα 15.30 στον Ι.Ν Κωνσταντίνου και Ελένης στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

Κομματική Οργάνωση Βάσης του  2020 02 05 KKE

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.