Ανεμογεννήτριες: Μόνη λύση η ανάκληση των αδειών!

Πάρος

Την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020 το μεσημέρι, παρά τον άστατο καιρό, τον δυνατό άνεμο που έφτανε το οκτώ μποφόρ και τη χαμηλή θερμοκρασία, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση πεζοπορίας-διαμαρτυρίας για να μην εγκατασταθούν οι φαραωνικές ανεμογεννήτριες στο νησί μας.

Την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020 το μεσημέρι, παρά τον άστατο καιρό, τον δυνατό άνεμο που έφτανε το οκτώ μποφόρ και τη χαμηλή θερμοκρασία, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση πεζοπορίας-διαμαρτυρίας για να μην εγκατασταθούν οι φαραωνικές ανεμογεννήτριες στο νησί μας.

Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από τη μαχητικότητα και την αποφασιστικότητα των παριανών πολιτών, οι οποίοι ενωμένοι όσο ποτέ διαδήλωσαν, αλλά και συμπαρατάχθηκαν στον λαό της Τήνου, που αυτές τις ημέρες δίνει μία μεγάλη μάχη για το ίδιο θέμα.

Η εκδήλωση στην Πάρο είχε μπροστάρηδες τις τοπικές αρχές, τους συλλόγους και φορείς του νησιού. Όλοι βροντοφώναξαν ότι η μοναδική λύση είναι πλέον η ανάκληση των αδειών εγκατάστασης των ανεμογεννητριών και ότι για κανέναν λόγο δε θα κάνουν πίσω. Ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο παλιό σχολείο των Καμαρών και από εκεί ξεκίνησε την πεζοπορία με τους «Περπατητές Πάρου» που είχαν την αρχική ιδέα, προς τις τέσσερις ανεμογεννήτριες που υπάρχουν στον λόφο «Ανεφανή» και τοποθετήθηκαν εκεί το 2010 από τη ΔΕΗ. Στο εκκλησάκι του Άη Γιάννη οι πεζοπόροι διαδηλωτές διάβασαν ψηφίσματα κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πολίτες επέστρεψαν στο παλιό σχολείο των Καμαρών και είχαμε τις ομιλίες από εκπροσώπους της επιτροπής κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, εκπροσώπους των τοπικών αρχών (Μητρόπολη, Δήμος, Επαρχείο), του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Ν. Συρμαλένιου κ.α.

 

2020 02 16 anemogenitries1

Ενός λεπτού σιγή

Αρκετά συγκινητική ήταν η στιγμή που οι συγκεντρωμένοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Δημητρίου Παυλάκη, που έφυγε από τη ζωή προ ημερών, λόγω αυτοκινητιστικού ατυχήματος.

Ο Δ. Παυλάκης, ήταν ένα πρωτοπόρο μυαλό που είχε υπηρετήσει πολλά χρόνια στην τραπεζική αγορά σε κορυφαίες θέσεις και είχε συνδράμει σε εξαγορές και συγχωνεύσεις μεγάλων επιχειρήσεων. Ήταν πτυχιούχος του τμήματος Φυσικής και Μηχανολογίας του Dartmouth College και κατείχε μεταπτυχιακούς τίτλους στην Μηχανολογία και στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ).

Ο Παυλάκης, έδινε συνεχείς αγώνες από το 2008 και «όργωσε» την Ελλάδα προσπαθώντας να ενημερώσει τον κόσμο για το ζήτημα των ανεμογεννητριών. Μαχόταν σε όλη τη χώρα, για την απάτη των αιολικών πάρκων.

Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό στο πανελλήνιο κίνημα κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στα βουνά της χώρας μας.

Τι είπαν

Μ. Κωβαίος

Ο δήμαρχος Πάρου, Μ. Κωβαίος, διάβασε το κείμενο της Δημοτική Επιτροπής κατά των ανεμογεννητριών, στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων είπε:

 

2020 02 16 anemogenitries4

«Μαζευτήκαμε όλοι εδώ σήμερα για να δηλώσουμε για άλλη μια φορά την πλήρη αντίθεσή μας στο σχεδιαζόμενο έργο της εγκατάστασης δύο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με σύνολο 22 ανεμογεννητριών ύψους 105μ. σε πέντε σημεία του νησιού καθώς και σε όποια άλλα αντίστοιχα έργα έπονται (…).

Θα ήθελα να αναλογιστείτε για λίγο τη διαδρομή που κάναμε, την ομορφιά που συναντήσαμε και κοιτάξτε τώρα την εικόνα που βλέπουμε εδώ. Οι ανεμογεννήτριες αυτές έχουν ύψος 60μ, σχεδόν το μισό ύψος από αυτές που πρόκειται να εγκατασταθούν. Δείτε την βίαιη παρέμβαση στο τοπίο και φανταστείτε το σε πολλαπλάσια κλίμακα, στο μέγεθός τους, στη θεμελίωσή τους, στον αριθμό, στους δρόμους που θα διανοιχθούν (…). Η Πάρος όπως και τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια παρουσιάζουν μεγάλη ιδιαιτερότητα στη γεωμορφολογία, την υδρογεωλογία τους, στο μικροκλίμα τους, τη χλωρίδα και την πανίδα τους. Οι παράγοντες αυτοί, η ξηρά και η θάλασσά μαζί, της προσδίδουν ένα ιδιαίτερο φυσικό κάλος και έναν παραδοσιακό χαρακτήρα τα οποία προστατεύονται και από την νομοθεσία.

Όλες αυτές οι ιδιαιτερότητες, το κυκλαδίτικό τοπίο, το ήπιο ανάγλυφο, ο παραδοσιακός χαρακτήρας του νησιού με τις πεζούλες, τα μονοπάτια και τους ανεμόμυλους, η παγκόσμιας εμβέλειας πολιτιστική κληρονομιά μας, με τα διάσπαρτα σε όλο το νησί μνημεία (…). Αντιθέτως, ένα δίκτυο δρόμων μήκους 55 και άνω χιλιομέτρων, πλάτους τουλάχιστον 5μ και ακτίνα καμπυλότητας στις στροφές 25μ, θα καταστρέψει μεγάλο μέρος των μονοπατιών και των ξερολιθιών και θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα το ανάγλυφο των περιοχών απ’ όπου θα περάσει (…).

Μην ξεχνάμε ότι το νησί μας αποτελεί δίοδο μεταναστευτικών πουλιών στα οποία περιλαμβάνονται διάφορα προστατευόμενα είδη ενώ 10 από αυτά αποτελούν είδη ευαίσθητα στις ανεμογεννήτριες. Παρότι η ύπαρξη των ειδών αυτών γίνεται αποδεκτή και από την ΜΠΕ μέρος των ανεμογεννητριών χωροθετούνται εντός περιοχής προστασίας ορνιθοπανίδας GR153 «Νήσος Πάρος, Νήσος Αντίπαρος και νησίδες» και εντός καταφυγίου άγριας ζωής αλλά και  πλησίον της περιοχής natura 2000 GR422016 «Πεταλούδες» χαρακτηρίζοντας τις επιπτώσεις αμελητέες (…)».

Ο κ. Κωβαίος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Δε θα επιτρέψουμε την καταστροφή του τόπου μας μετατρέποντας τον από προστατευόμενο οικοσύστημα σε βιομηχανική περιοχή! Θα συνεχίσουμε πάντα να αγωνιζόμαστε! Ο αγώνας μας είναι δίκαιος!».

Κ. Μπιζάς

Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και έπαρχος Π.Ε. Πάρου, Κ. Μπιζάς, είπε:

 

2020 02 16 anemogrnitries4

«[…] Συνολικά, στη, Πάρο εγκαθίστανται δύο αιολικά πάρκα  αποτελούμενα από 22 Α/Γ, συνολικής ισχύος 50,60 MW. Κατά των αδειών για τα 9 μεγάλα Α/Π , η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έχει προσφύγει στο ΣτΕ μαζί με τους δήμους Πάρου, Νάξου, Τήνου και Άνδρου. Έχουμε συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης ενόψει των προτεινόμενων κάθε φορά από τους επενδυτές «τροποποιήσεων», καταθέτοντας τις αντιρρήσεις μας με νομικά και επιστημονικά εμπεριστατωμένο τρόπο. Οι μέχρι σήμερα εξελίξεις είναι οι εξής:

α) Οι αιτήσεις ακύρωσης (τις οποίες υπογράφουν φορείς, πολίτες, καθώς και οι 4 εμπλεκόμενοι δήμοι και η περιφέρεια Ν. Αιγαίου) κατά της ως άνω Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) ενώπιον του ΣτΕ έχουν αναβληθεί οίκοθεν για την 1.4.2020. Εισηγητής στις ως άνω αιτήσεις ακύρωσης είναι ο κ. Ντουχάνης και βοηθός εισηγητή ο κ. Χριστόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι οι οίκοθεν αναβολές θα συνεχιστούν (κατά πάσα πιθανότητα) μέχρις ότου εγκριθεί η Μελέτη Τροποποίησης των εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων που έχει καταθέσει στο υπουργείο ο επενδυτής (…).

β) Το Υ.Π.ΕΝ. μέχρι σήμερα δεν έχει καταλήξει εάν θα εγκρίνει την ως άνω Μελέτη Τροποποίησης του έργου (κατόπιν της συμπλήρωσής της με την προαναφερθείσα «Επικαιροποίηση»), όπως προτείνεται από τον επενδυτή ή ύστερα από βελτιωτικές από το ίδιο το Υ.Π.ΕΝ. παρεμβάσεις. Το γεγονός μάλιστα ότι έχει κατατεθεί σημαντικός αριθμός «Απόψεων» πολιτών και φορέων, που είναι στο σύνολό τους αρνητικές, πλην όμως ισχυρά τεκμηριωμένες, σημαίνει ότι η επεξεργασία της Μελέτης είναι πολύ πιθανό να διαρκέσει ακόμα επί μακρόν.

γ) Στις 12.3.2018 επιδόθηκε στην «ENEL GREEN POWER HELLAS Α.Ε.» (κατά 30% συμμετέχουσα εταιρεία στο έργο) η εξώδικη διαμαρτυρία 632 πολιτών και φορέων από το σύνολο των νησιών, με την οποία καλείται η εταιρεία να αποσυρθεί από το έργο για τους εκεί αναφερόμενους λόγους.

δ) Με τη με αριθμό 154/2019 ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητήσαμε ΑΝΑΣΤΟΛΗ οποιασδήποτε αδειοδότησης και εργασιών αναφορικά με τα αιολικά πάρκα, μέχρι να γίνει ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο (…)».

Στο τέλος της τοποθέτησής του ο κ. Μπιζάς είπε: «Σε τοπικό επίπεδο, η Περιφέρεια, οι δήμοι, η εκκλησία, οι συλλογικοί φορείς και οι πολίτες συνεχίζουμε ενωμένοι και προσηλωμένοι στο στόχο μας που είναι η ακύρωση του συνολικού έργου των 99 Α/Γ. Συνεχίζουμε για να μην επιτρέψουμε τη διάλυση της πατρίδας μας».

Κ. Ροκονίδας

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, Κ. Ροκονίδας, είπε:

 

2020 02 16 anemogenitries3

«[…] Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να γίνει κατανοητό τι πρόκειται να συμβεί και ποιά θα είναι η εικόνα του νησιού μας, όχι με 4 ανεμογεννήτριες που υπάρχουν τώρα, αλλά με άλλες 22 σε πρώτη φάση, συνολικού ύψους 100μ και 4πλασια περίπου δυνατότητα παραγόμενης ισχύος (…). Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράσταση μας στον τηνιακό λαό που προσπαθεί να αποτρέψει την εγκατάσταση υποδομής 3 ανεμογεννητριών (Α/Γ)  με χαρακτηριστικά σαν και αυτά των Α/Γ των Καμαρών. Στο πρόσφατο παρελθόν με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» το δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε 2 φορές ψηφίσματα συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους Τηνιακούς (…).

Για να εγκατασταθούν αυτές οι Α/Γ: Θα ανοιχτούν δρόμοι με τεράστιο πλάτος, θα καταστραφούν  πεζούλες, χωράφια, βοσκοτόπια και ότι άλλο θα βρουν μπροστά στο πέρασμά τους. Θα υποβαθμίσουν τη πολιτιστική μας κληρονομιά. Θα επέμβουν στους δρόμους του νερού με καταστροφικές συνέπειες για τον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού. Θα κατασκάψουν τις κορυφές των βουνών μας και θα τις γεμίσουν με τόνους μπετόν. Θα δεσμευτούν χιλιάδες στρέμματα γης σε βοσκοτόπια, προστατευόμενες περιοχές, ακόμα και καλλιεργήσιμες. Τα βουνά αλλά ακόμα και οι πεδινές περιοχές θα γεμίσουν με νέες σειρές από κολόνες ή υπόγειες διαδρομές με καλώδια μεταφοράς του ηλεκτρ. ρεύματος για την εξαγωγή του. Μπορούμε να φανταστούμε πως θα είναι η ζωή μας αν επιτρέψουμε αυτή την εξέλιξη;

Οι συνέπειες θα είναι τραγικές: Για την υγεία μας με το θόρυβο και τα μαγνητικά πεδία, για την πανίδα και την χλωρίδα του νησιού μας, για τη μείωση της πρωτογενούς παραγωγής για την απαξίωση του βασικού οικονομικού πυλώνα της Πάρου, του τουρισμού.

Και τι θα μας μείνει; Τα σκουριασμένα κουφάρια τους, να ασκημαίνουν ακόμα περισσότερο τη ζωή μας, μια και ο χρόνος ζωής τους είναι περίπου 20 χρόνια. Μετά τις εγκαταλείπουν να διαλυθούν μόνες τους (…).

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο αγώνας μας είναι δύσκολος. Αντιστρατεύεται τη πολιτική που έχουν χαράξει ΕΕ και διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1990 με κύριο στόχο την προάσπιση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Μπροστά σε αυτά για το αστικό πολιτικό μας σύστημα δεν μετράνε τα λαϊκά συμφέροντα.

 

2020 02 22 anemogenitries2

Άλλοι διαμόρφωσαν την διαδικασία αδειοδότησης των αιολικών πάρκων, άλλοι υπέγραψαν τις άδειες, άλλοι όπως η προηγούμενη κυβέρνηση πρόβαλλαν τη συνέχεια του κράτους για να μην ανακαλέσουν τις άδειες και άλλοι όπως η σημερινή κυβέρνηση δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Κ. Χατζηδάκη λένε καθαρά τις προθέσεις τους. Να μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ομιλίας του στις ετήσιες εκδηλώσεις του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ):

«Στηρίζουμε την αναβάθμιση και ενίσχυση των δικτύων, σύμφωνα όσα έχουν ανακοινωθεί σε Πελοπόννησο και Κυκλάδες (…).  Γι’ αυτό  το λόγο:

–  Δρομολογούμε την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49% (…). Έτσι θα εκσυγχρονισθεί ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ και το δίκτυό του, ώστε να μπορούν να συνδέονται περισσότερα πάρκα.

– Ιδιωτικοποιούμε περαιτέρω τον ΑΔΜΗΕ (…).

– Διασυνδέονται μεγάλα τμήματα της επικράτειας και ιδίως στα νησιά, ώστε και εκεί να μπορούν να κατασκευαστούν πολλοί νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί:

Ενισχύουμε άμεσα τον ΕΛΑΠΕ, ώστε να διασφαλίσουμε τις πληρωμές προς όλους τους παραγωγούς ΑΠΕ. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Απλοποιούμε και επιταχύνουμε τις αδειοδοτήσεις για τις ΑΠΕ με νομοσχέδιό μας που καταθέτουμε το Φεβρουάριο. Μία βασική μας πρόταση είναι η αντικατάσταση της υφιστάμενης άδειας παραγωγής από μια Βεβαίωση Καταχώρησης στο Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ. Στόχος είναι η καθιέρωση μιας σύντομης διαδικασίας εξέτασης για τις νέες αλλά και για τις 2.000 ήδη συσσωρευμένες αιτήσεις, με μείωση δικαιολογητικών και χρήση αυτοματοποιημένων ελέγχων. Μέχρι το καλοκαίρι θα προχωρήσουμε και σε περαιτέρω απλοποιήσεις των διαδικασιών για τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας. Απλοποιούμε περαιτέρω και τη διαδικασία έκδοσης ΑΕΠΟ με το νέο νομοσχέδιό μας».

Καθαρές λοιπόν κουβέντες. Αυτή την πολιτική έχουμε να αντιπαλέψουμε, που αγκαλιάζει, στηρίζει και δουλεύει για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Οργανωμένα συμφέροντα, δημοσιογραφικά παπαγαλάκια σε διατεταγμένη υπηρεσία που συκοφαντούσαν τον αγώνα μας, προσπάθεια αποσιώπησης των κινητοποιήσεων μας ήταν αυτά που στο παρελθόν βρήκαμε μπροστά μας και είναι αυτά που θα βρούμε και στη συνέχεια μπροστά μας. Θέλουν να μας εμφανίσουν πολέμιους των ΑΠΕ και υπέρμαχους της καταστροφής του περιβάλλοντος από τρόπους παραγωγής ενέργειας που το επιβαρύνουν.

Λένε ότι φροντίζουν για το περιβάλλον, αντικαθιστώντας ή υποβαθμίζοντας τρόπους αδιάλειπτης παραγωγής ενέργειας με ασταθή παραγωγή όπως οι Α/Γ και τα φωτοβολταϊκά. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στη Γερμανία με 14% ονομαστική συμμετοχή των Α/Γ στο ενεργειακό της μείγμα, αποδίδουν 1 με 5% των αναγκών της.

Λένε ότι εργάζονται για το συμφέρον των καταναλωτών όταν τα «πράσινα τέλη» στους λογαριασμούς του ρεύματος αποτελούν χαράτσι πριμοδότησης για τους επενδυτές και η αξία της κατανάλωσης για τα λαϊκά στρώματα διαρκώς ακριβαίνει(…)».

Ο κ. Ροκονίδας τελείωσε την ομιλία του λέγοντας: «Ο αγώνας θα καθορίσει τις τύχες μας και τις τύχες των παιδιών μας».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.