Οδός Στ. Ποπολάνου

Πάρος

Ο Στέλιος Ποπολάνος γεννήθηκε στη Νάουσα το 1889.

Ο Στέλιος Ποπολάνος γεννήθηκε στη Νάουσα το 1889.

Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια αφού έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς. Τις γυμνασιακές σπουδές τελείωσε στην Αθήνα και ακολούθως εισήχθη στη νομική σχολή.

Τελειόφοιτος της νομικής επιστρατεύτηκε και συμμετείχε στους βαλκανικούς πολέμους 1912-1913 καθώς και στις επιχειρήσεις του 1ου παγκόσμιου πολέμου 1915-1918. Το 1919 νυμφεύθηκε την Μαρίκα Κοκκίνη, από την Άνδρο, με την οποία απέκτησε τον Νίκο και τη Μαρίνα. Το 1920 επιστρατεύτηκε πάλι και συμμετείχε στην Μικρασιατική εκστρατεία. Μετά την καταστροφή 1922 επέστρεψε στην Ελλάδα με τον βαθμό του υπολοχαγού και αποστρατεύτηκε. Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου ασχολήθηκε με επιχείρηση εισαγωγής σαμπάνιας στην Ελλάδα από την Γαλλία.

Το 1924 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Πάρο, όπου άνοιξε γραφείο για νομικές υποθέσεις και ανάπτυξε δραστηριότητα στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου επί σειρά ετών. Το 1929 νυμφεύτηκε σε δεύτερο γάμο την Αικατερίνη Ρούσσου και θα αποκτήσουν τον Αναστάσιο, τον Αντώνη και την Εύα.

Στην Παροικιά, ο Ποπολάνος, θα αναπτύξει έντονη πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα. Υπήρξε η ψυχή της Φιλολογικής Στέγης Πάρου που έφερε την προσωνυμία «Αρχίλοχος», το 1934. Το 1937 ο Ποπολάνος σε συνεργασία με τον θεολόγο καθηγητή του γυμνασίου Πάρου, Κώστα Ψυχογιό, εκδίδουν την ιστορία της Πάρου, με τίτλο «Η Πάρος, από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή».

Αλλά και στη λογοτεχνία ο Ποπολάνος δοκίμασε τις δυνάμεις του, με το μυθιστόρημα του «Η Κλωθώ», που δημοσιευόταν από τα μέσα του 1954 ως το τέλος του 1961, στη «Φωνή της Πάρου». Υπήρξε ενεργό μέλος και πρόεδρος του Συνδέσμου Παρίων Αντιπαρίων «Η Εκατονταπυλιανή». Κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41 επιστρατεύτηκε και πάλι παρά την ηλικία του (51 ετών) και υπηρέτησε ως υπολοχαγός καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Στην κατοχή βρισκόταν στην Πάρο όπου ασχολούνταν με το γραφείο του και την καλλιέργεια των κτημάτων του, ενώ παράλληλα εμψύχωνε και ενημέρωνε σε καθημερινή βάση τους συμπολίτες του με τα δελτία ειδήσεων του απαγορευμένου τότε ραδιοφωνικού σταθμού του Λονδίνου, με μεγάλο κίνδυνο.

Στις 5 Δεκεμβρίου 1961 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών.

Πηγές: «Παριανά» τευχ. 63

Η οδός ξεκινάει από την οδό «Ναυάρχου Ιπποκράτους Παπαβασιλείου», έως την οδό «Ανδρέα Σαρρή».

Χριστόδουλος Μαούνης

Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.