Επανεκκίνηση: Στήριξη της παριανής οικονομίας / Του Ν. Ραγκούση - Λαουτάρη

Πάρος

Οι αιφνιδιαστικές κρίσεις, όταν μάλιστα βιώνονται ως πρωτόγνωρες πολυσύνθετες και πολυδιάστατες, όπως η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, πλήττοντας τη δημόσια υγεία, την οικονομική δραστηριότητα, την κοινωνική συνοχή, την καθημερινότητα, τις συνήθειες και τις σχέσεις των ανθρώπων, δημιουργούν προβληματισμούς για την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επόμενη μέρα, η ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίσει φέτος την μεγαλύτερη κρίση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, το 2020 το ΑΕΠ της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά 9,7%, υποχωρώντας περισσότερο από αυτό της Ιταλίας (-9,5%) και της Ισπανίας (-9,4%).

Τον επόμενο χρόνο η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει, αλλά χωρίς να αναπληρώσει το σύνολο των απωλειών της. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, το 2021 το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 7,9%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδίδει το ισχυρό πλήγμα που θα δεχθεί η οικονομία της Ελλάδας στη μεγάλη σημασία που έχει ο τουρισμός για την χώρα και στο υψηλό μερίδιο των μικρών επιχειρήσεων.

Στη βάση αυτών των εκτιμήσεων, η διαδικασία της επανεκκίνησης της οικονομίας μας θα είναι μια πολύ επώδυνη διαδικασία και οφείλουμε ρεαλιστικά χωρίς αυταπάτες να δούμε το αύριο της δικής μας οικονομικής αναπτυξιακής πορείας. Μένουμε στο τόπο μας και οφείλουμε να σκεφτούμε ότι για μας επανεκκίνηση σημαίνει πρωτίστως στήριξη της παριανής κοινωνίας.

Η αλληλεγγύη και η αλληλοϋποστήριξη όλων των συμπολιτών μας, των επαγγελματιών, των παριανών παραγωγών προϊόντων και εν γένει του παριανού οικονομικού ιστού είναι το ζητούμενο αυτής της νέας φάσης στη ζωή μας. Είναι πολύ σημαντικό για ένα αισιόδοξο «αύριο» να επιμένουμε στην ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, της αγοράς και της κατανάλωσης. Στηρίζουμε τη δική μας παραγωγή και αγορά, ψωνίζουμε από τα καταστήματα του τόπου μας αλλά προπάντων καταναλώνουμε προϊόντα που παράγονται στο νησί μας. 

Το σύνθημα «σε κάθε παριανό τραπέζι στο σπίτι, στο εστιατόριο και στην ταβέρνα, να έχουμε (αν είναι δυνατόν) ΜΟΝΟ Παριανά προϊόντα» πρέπει να σημαδέψει την μετα-κορωνοϊό εποχή.

FAKOS 2

Πρωτογενής τομέας της Πάρου

Η υπάρχουσα κατάσταση αλλά και η δυσοίωνη προοπτική ανάκαμψης, δοκιμάζουν έντονα τις επιλογές των υφιστάμενων οικονομικών – παραγωγικών μοντέλων της κατά κύριο λόγο τουριστικής – εποχικής οικονομίας μας.

Αυτές οι μεγάλες και επώδυνες κρίσεις αποτελούν ευκαιρία για ανασύνταξη και επαναπροσδιορισμό των στόχων στους βασικούς τομείς της οικονομικής ανάπτυξης.

Μετά απ’ αυτή την εμπειρία είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η δυνατότητα ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στο πλαίσιο του οικονομικού μοντέλου  των νησιών μας. Έχοντας την πρόσφατη εμπειρία της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, που κάποιοι νέοι στράφηκαν στον πρωτογενή τομέα, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε  να υπάρξει ένα πιο ευέλικτο και ισορροπημένο  οικονομικό μίγμα στον σχεδιασμό της αναπτυξιακής πορείας των νησιών μας. Μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε σίγουρα να λειτουργήσει σαν προστιθέμενη αξία και στον τουριστικό τομέα, εμπλουτίζοντας την τουριστική ταυτότητα των νησιών μας και αναδεικνύοντας νέες πλευρές της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας.

Η γαστρονομία αποτελεί πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά. Η μαγειρική τέχνη και η γαστρονομία συνθέτουν το πακέτο ενός ταξιδιού γευσιγνωσίας και αναμνήσεων των τοπικών γεύσεων. Μέρος μιας εναλλακτικής μορφής τουρισμού μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ο Παριανός γαστρονομικός πλούτος. Το παράδειγμα με την καθιέρωση «του Ελληνικού  πρωινού» σε πολλά καταλύματα της ελληνικής επικράτειας (Γ. Πίττας) μας δείχνει τον τρόπο πως μπορούμε να «επιβάλλουμε» τα παριανά προϊόντα.

Κατά συνέπεια ο πρωτογενής τομέας θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους πυλώνες τις ανάπτυξης της «επόμενης μέρας», με στόχο να μειωθεί η απόλυτη εξάρτηση από τον τομέα του τουρισμού, των υπηρεσιών και του κατασκευαστικού τομέα.

Στην Πάρο ο πρωτογενής τομέας έχει να παρουσιάσει προϊόντα ποιοτικά εφάμιλλα με πολλά από τα γνωστά «εισαγόμενα» που βρίσκουμε στα ράφια των supermarket, από χώρες του εξωτερικού η ακόμα και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

 

2020 05 16 rakidio

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρασί η σούμα, η μπύρα, τα προϊόντα των μελισσοκόμων, τα αλιεύματα αλλά και τα οπωροκηπευτικά προϊόντα που σερβίρονται στο τραπέζι μας στο σπίτι η στα καταστήματα της Πάρου πρέπει πλέον να είναι παριανά, «Made in Paros».

Είναι σημαντικό για τα δύσκολά χρόνια που έρχονται να φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε σε μεγάλο βαθμό την διατροφική επάρκεια των κατοίκων των νησιών μας από τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα, όπως εξ άλλου σε κάποιο βαθμό γίνονταν και στο παρελθόν.

Η φετινή τουριστική περίοδος

Για την εφετινή τουριστική περίοδο εκφράζονται έντονες ανησυχίες για τη μεγάλη πτώση του τζίρου όλων των επιχειρήσεων της φιλοξενίας και της εστίασης. Οι ανησυχίες βασίζονται στα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις συνέπειες τις πανδημίας.

Τα ακόμα κλειστά διεθνώς σύνορα, τα δύσκολα και χρονοβόρα αλλά και κοστοβόρα  ιατρικά πρωτόκολλα, ο φόβος για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, η ανύπαρκτη ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης των καταλυμάτων σε περίπτωση κρούσματος αλλά και οι πολύ μεγάλες δυσκολίες στις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές κάνουν και τους ποιο αισιόδοξους να ανησυχούν πραγματικά.

Το εμπόριο, γενικά, αλλά και όλες οι άλλες δραστηριότητες είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον τουρισμό στις Κυκλάδες. Αυτή η απόλυτη άμεση ή έμμεση εξάρτηση όλων των τομέων της οικονομίας από τον τουρισμό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που θα πρέπει να μας προβληματίσει. Οφείλουμε άμεσα να αναζητήσουμε τους τρόπους αντιμετώπισής του, αφού όλοι οι τομείς θα υποστούν τις συνέπειες της κακής τουριστικής φετινής περιόδου. Μεγάλο πλήγμα θα υποστούν οι ντόπιοι παραγωγοί αφού δε θα υπάρξει η μεγάλη κατανάλωση που παρατηρείται συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στα τοπικά προϊόντα. Με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις πολλά καταλύματα αλλά και καταστήματα εστίασης δε θα λειτουργήσουν αυτό το καλοκαίρι, η πελατεία, σε όποια τελικά από τα καταστήματα της εστίασης ανοίξουν μάλλον θα είναι περιορισμένη και, κατά συνέπεια η ζήτηση των προϊόντων των παριανών παραγωγών θα είναι μικρή. Επίσης, περιορισμένες θα είναι και οι αγορές προϊόντων από τους επισκέπτες όπως και οι παραγγελίες που αποστέλλονται εκτός Πάρου.

Την ίδια στιγμή όμως, που η κατανάλωση θα είναι σε χαμηλά επίπεδα, η παραγωγή θα συνεχίζεται με κανονικούς ρυθμούς. Το γάλα, για παράδειγμα, θα συνεχίζει καθημερινά να συγκεντρώνεται στα τυροκομία αλλά τα τυριά θα μένουν στα ράφια. Τα αλιεύματα επίσης, αφού οι επαγγελματίες ψαράδες δε θα έχουν το καταναλωτικό κοινό, θα παραμένουν απούλητα. Το ίδιο σχεδόν  πρόβλημα θα παρατηρηθεί και μετά την περίοδο του τρύγου με τα οινοποιία που δε θα έχουν «αδειάσει» τις δεξαμενές της προηγούμενης περιόδου, όπως αντίστοιχα με τους μελισσοκόμους που μετά τον δικό τους «τρύγο», θα στοκάρουν το μέλι στις αποθήκες τους.

Ενισχύουμε τον πρωτογενή τομέα παραγωγής

Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής εκτός από όσα πιο πάνω αναφέρθηκαν για την καθημερινή προτίμηση στην κατανάλωση των παριανών προϊόντων, απαιτεί έναν ολοκληρωμένο επανασχεδιασμό.

Σ’ ένα κόσμο που αλλάζει, που εξελίσσεται τεχνολογικά αξίζει να επιδιώξουμε και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας. Μέσα από τη συνεχή ενημέρωση και την εκπαίδευση ακόμα και την εξοικείωση των παραγωγών μας με τις νέες τεχνολογίες και πρακτικές πρέπει να στοχεύσουμε στην βελτίωση της ποιότητας αλλά και του κόστους της παραγωγής.

Η αγροτική εκμετάλλευση πρέπει να γίνει ανταγωνιστική και προσοδοφόρα ώστε να προσελκύσει νέους ανθρώπους που θα αναπτύξουν αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα δίνοντας νέες προοπτικές στο μέλλον της περιοχής μας. Παράλληλα με τον σχεδιασμό της ανάπτυξής του πρωτογενούς τομέα, επιβάλατε η δημιουργία και ενός αναλόγου δικτύου προβολής και προώθησης των Παριανών προϊόντων σε αγορές και εκτός Πάρου, το οποίο είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν, με την ανεργία των νέων, συνέπεια της δύσκολής οικονομικής κατάστασης που διαμορφώνεται, μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένα βαθμό και με τη στροφή των νέων στο πρωτογενή τομέα. Είναι φανερό ότι πρέπει να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση να δοθούν τα κίνητρα εκείνα που θα τους βοηθήσουν σε μια τέτοια επιλογή.

 

2020 05 16 PSARADES

Δυναμικός πρωτογενής τομέας σημαίνει ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη για τους παριανούς και τους αντιπαριώτες.

Ο επανασχεδιασμός του πρωτογενούς τομέα παραγωγής ολοκληρώνεται με ενέργειες που προωθούν την διαφήμιση των τοπικών προϊόντων, της τοπικής γαστρονομίας. Η προβολή αυτή σε συνδυασμό με προγράμματα αγροτουρισμού και αλιευτικού θαλάσσιου τουρισμού συμβάλλει στη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας. 

Οι προτάσεις μας

Η απασχόληση σήμερα στην πρωτογενή παραγωγή ανέρχεται περίπου στο 11% της οικονομικής δραστηριότητας στην Πάρο (στοιχεία Π.Ν.Αι.). Για την ομαλή ανάπτυξη θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, που θα ενισχύουν  τις δράσεις αυτές, τόσο από την πολιτεία και τον δήμο όσο και από τους ιδιώτες που θα θελήσουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, έτσι ώστε να βοηθήσουν την ενασχόληση του πληθυσμού και κυρίως των νέων.

• Άμεσα η δημοτική αρχή πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό και να διεκδικήσει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης και την στήριξη των παριανών προϊόντων στο πρωτογενή τομέα.

• Πρέπει να λειτουργήσει υπηρεσία αγροτικής και κτηνιατρικής ανάπτυξης που προβλέπεται και να στελεχωθεί με γεωπόνο και κτηνίατρο που θα καλύπτουν επιστημονικά όλους τους απασχολούμενος στον τομέα αυτόν

.• Είναι ανάγκη ο δήμος και όλοι οι απασχολούμενοι να διεκδικήσουν τη μείωση του ΦΠΑ και ειδικότερα στα αγροτοεφόδια, να έχουν φτηνότερα καύσιμα για την κίνηση των αγροτικών εργαλείων και μειωμένο μεταφορικό κόστος για την αποστολή εμπορευμάτων εκτός Πάρου.

• Να δημιουργηθούν νέες δυνατότητες άρδευσης και να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες (ΤΟΕΒ Ναουσάς και του Δρυού) με τη συμβολή της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης – αποχέτευσης (ΔΕΥΑΠ) καθώς να δημιουργηθούν φράγματα ανάσχεσης  οβρίων, και ακόμα να αξιοποιήσουμε την τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων στους ΒΙΟΚΑ

.• Να αξιοποιήσουμε αναξιοποίητες εκτάσεις και να δοθούν σε νέους ακτήμονες που θα θελήσουν να ασχοληθούν.• Να δοθούν παροχές ενίσχυσης – κινήτρων για παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών για να μειώσουμε αντίστοιχα την εισαγωγή ζωοτροφών

2020 05 16 proto2

.• Βελτίωση μελισσοχλωρίδας με ξηροθερμικά φυτά, που έχουν περίοδο άνθησης διαφορετική από αυτή του θυμαριού, (φασκόμηλο, δενδρολίβανο, ρείκη, χαρουπιές, ευκάλυπτους κ.τ.λ.)

• Προτροπή για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που δεν απαιτούν ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες, για παράδειγμα καλλιέργεια κάπαρης

.• Δημιουργία μικρών  επιχειρήσεων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, μελισσοκομίας, ιχθυοπαρασκευασμάτων, συσκευασίας και τυποποίησης ελαιόλαδου.

Τέλος, να επαναλάβουμε ότι επιβάλλεται να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο τις εμπειρίες αυτής της νέας κρίσης προκειμένου να επαναπροσδιορίσουμε ένα νέο μοντέλο της οικονομικής αναπτυξιακής προοπτικής για τον τόπου μας.

Για την επιτυχία αυτού του σχεδιασμού, σημαντική βοήθεια θα είναι να δούμε την συνεταιριστική ανάγκη σε νέες υγιείς βάσεις με στόχο την καλύτερη διαχείριση της προώθησης των προϊόντων αλλά και τη συλλογική διεκδίκηση των κινήτρων και της πολιτικής των ενισχύσεων που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση αλλά και την στήριξη που απαιτείτε να παράσχει ο δήμος για την επιτυχή ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. 

Βασικός πυλώνας της οικονομίας μας παραμένει ο τουριστικός τομέας. Με τα νέα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται με τις εξελίξεις που προαναφέραμε πρέπει σοβαρά να μας απασχολήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Εμείς θα επανέλθουμε στις επόμενες εκδόσεις μας, και θα παρουσιάσουμε τις απόψεις των επιχειρηματιών και των ανθρώπων του τουρισμού.

Στις δυσκολίες που έρχονται η αλληλεγγύη πρέπει να είναι η πρώτη σκέψη σ’ όλες μας τις ενέργειες για ένα ευοίωνο μέλλον του νησιού μας.

Σε κάθε παριανό τραπέζι στο σπίτι, στο εστιατόριο και στην ταβέρνα, να έχουμε (αν είναι δυνατόν) ΜΟΝΟ Παριανά προϊόντα.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.