Η "Φωνη" των Παριανών παραγωγών

Πάρος

Η «Φωνή της Πάρου», συνεχίζει την καμπάνια που ξεκίνησε στο προηγούμενο φύλλο της για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής του νησιού μας, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Η εφημερίδα μας παρουσιάζει σήμερα επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα στο νησί μας και τους απεύθυνε τις τρεις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Ποιο είναι το αντικείμενο της δικής σας παραγωγής;
  • Πόσο πιστεύετε ότι θα σας επηρεάσει η δύσκολη κατάσταση που όλοι βιώνουμε.
  • Ποια μέτρα και αποφάσεις πιστεύετε ότι θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Πάρο.

Νίκος Τσιγώνιας, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου δραστηριοποιείται παραγωγικά στους τομείς των γαλακτοκομικών και οινικών προϊόντων με ένα τυροκομείο και ένα οινοποιείο. Συγκεντρώνει γάλα και σταφύλια από παραγωγούς-μέλη του και παράγει μεγάλη γκάμα προϊόντων που κυκλοφορούν τυποποιημένα. Στον κλάδο του λαδιού παρέχει υπηρεσίες έκθλιψης ελαιοκάρπου σε παραγωγούς με την λειτουργία ενός φυγοκεντρικού ελαιουργείου. Η υγειονομική κρίση που περνάμε έχει μετατραπεί σε οικονομική και κοινωνική κρίση με δυναμική και πιστεύουμε ότι θα επηρεάσει καθοριστικά την πορεία της τοπικής και διεθνούς οικονομίας. Η κρίση αυτή σχετίζεται και με τα αδιέξοδα του αγροδιατροφικού μοντέλου που έχει επικρατήσει παγκόσμια και το ξεπέρασμά της θα απαιτήσει δομικές αλλαγές η βασικότερη των οποίων πρέπει να είναι η στροφή στην τοπική παραγωγή που ικανοποιεί τις αειφορικές αρχές εγγύτητας και της αυτάρκειας. Κατ’ αρχάς πρέπει να υπάρξει ένα ρεύμα τόνωσης της αγοράς τοπικών προϊόντων ως μια νέα καταναλωτική κουλτούρα που θα ξεπερνάει τον ορίζοντα της παρούσας κρίσης και θα εγκατασταθεί ως μόνιμο κοινωνικό χαρακτηριστικό που θα εξασφαλίσει τον μέγιστο δυνατό βαθμό διατροφικής ασφάλειας και επάρκειας για τις τοπικές κοινωνίες.

Το κράτος θα πρέπει κατά τη νομοθετική του λειτουργία να λαμβάνει υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες και να μην υιοθετεί άκριτα τις λογικές των Βρυξελλών που υπηρετούν τις παραγωγικές ανάγκες χωρών με άλλα από την Ελλάδα αγροτικά χαρακτηριστικά. Το κράτος επίσης πρέπει να παίξει τον ρόλο του στην προστασία των Ελλήνων παραγωγών από αθέμιτες πρακτικές των διεθνών και ελληνικών μεταπρατικών κυκλωμάτων. Η αλλαγή της καταναλωτικής κουλτούρας για την στήριξη της τοπικής παραγωγής και η εν γένει ανάπτυξη της διατροφικής κουλτούρας θα πρέπει να αποτελούν βασικό άξονα της εκπαιδευτικής πολιτικής του κράτους ως βασικό αναπτυξιακό εργαλείο.

Τέλος, ο δήμος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του (σφαγεία, λαϊκές αγορές, τουριστική προβολή…) θα πρέπει και αυτός να στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και τα τοπικά προϊόντα.

Δημήτρης Σκιαδάς πρόεδρος συλλόγου παράκτιας αλιείας Πάρου

Εκπροσωπούμε τους επαγγελματίες ψαράδες της Πάρου. Ο στόλος μας μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν ο μεγαλύτερος του Αιγαίου. Σήμερα συνεχίζουμε αυτή την παράδοση με πολλές δυσκολίες. Δυστυχώς τα νέα παιδιά δεν έχουν κίνητρα για να «βγουν στη θάλασσα» και αυτό ίσος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο μας.  Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στη δουλειά μας είναι μεγάλες και μέχρι στιγμής παρά τις πολλές υποσχέσεις δεν έχουμε δει βοήθεια από πουθενά. Ενώ σε άλλους κλάδους του πρωτογενούς τομέα (αγροτική και κτηνιατρική παραγωγή) προβλέπετε η κρατική μέριμνα με αποζημιώσεις στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, σε εμάς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Όταν καταστρέφονται τα δίχτυα μας από τη θαλασσοταραχή ή από τα δελφίνια και τις φώκιες και χάνουμε και τα εργαλεία μας και τα αλιεύματα μας δεν θεωρείτε φυσική καταστροφή και μένουμε όχι μόνο με την απώλεια της παραγωγής μας, αλλά και με το κόστος της ζημιάς στα εργαλεία μας. Οι βασικοί πελάτες μας είναι τα καταστήματα της Πάρου και ειδικά κατά την περίοδο της τουριστικής περιόδου. Η φετινή προβληματική περίοδος θα είναι και για τον κλάδο μας ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει η αλληλοβοήθεια από όλους τους επαγγελματίες για να απορροφηθούν τα αλιεύματα από τα παριανά νερά και όχι από τα ψάρια του Ατλαντικού ή του Μαρόκου. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξουν μέτρα στήριξης του κλάδου μας όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής της περιόδου αλλά γενικότερα και σε βάθος χρόνου. α) Κίνητρα για να προσελκύσουμε νέους στο επάγγελμα μας. β)Φορολογικές και ασφαλίστηκες ελαφρύνσεις  στους επαγγελματίες αλιείς. γ) Αποζημιώσεις στις καταστροφές από φυσικά φαινόμενα.

Κατερίνα Μόσχου, γαλακτοκομία - τυροκομία

Παραγωγή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων Ήδη παρατηρήθηκε για τον μήνα Απρίλιο μείωση του τζίρου 50% και είναι δεδομένο ότι λόγω του μικρού αριθμού τουριστών που θα επισκεφτούν το νησί θα μειωθεί κι άλλο ο τζίρος. Η δύσκολη κατάσταση θα επηρεάσει στο 100% καθώς η Πάρος είναι ένας τουριστικός προορισμός όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων πάνω στο νησί δουλεύει τη σεζόν. Τους υπόλοιπους μήνες απλά συντηρούμε τις επιχειρήσεις μας, στοκάρουμε εμπορεύματα με σκοπό να διακινηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα που θα έρθει ειδικά λόγω της καθυστερημένης πληρωμής των οφειλών τους έως και 5 μήνες από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. α) Έλεγχος του παρεμπορίου καθώς πολλοί παράγουν τυριά παράνομα τα οποία και διακινούν χωρίς να έχουν άδεια και χωρίς να τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής όπως είναι η παστερίωση του γάλακτος θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία αλλά και την εικόνα του νησιού σε περίπτωση για παράδειγμα που παρουσιαστεί κρούσμα με μελιταίο πυρετό.

β) Ευαισθητοποίηση τόσο των Παριανών όσο & των επιχειρήσεων πχ εστιατόρια, ξενοδοχεία να στηρίζουν τα ντόπια παριανά προϊόντα ακόμα & αν θεωρούν ότι είναι ακριβότερα (το κόστος παραγωγής ενός προϊόντος σε μια μικρή επιχείρηση στην Πάρο δεν μπορεί να συγκρίνεται με τις πολυεθνικές ή ακόμα & με άλλα νησιά όπως την Κρήτη). Γενικά να αλληλοϋποστηριχτούμε αυτή την περίοδο ώστε το χρήμα να ανακυκλώνεται στο νησί.

γ) Μείωση του συντελεστή του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ ώστε να είναι βιώσιμη μια επιχείρηση

δ) Διαφημιστική καμπάνια από τον δήμο Πάρο ώστε να έχουμε επισκέπτες και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες εφόσον αυτό δε θέτει σε κίνδυνο για κρούσματα κορωναϊού.

 Παντελής – Μπέτυ Ανουσάκη, Οινοποιία, Μελισσοκομία

Το αντικείμενο της παραγωγής μου είναι η οινοποιία. Παράγω οίνο λευκό ξηρό, ροζέ ξηρό, οίνο λιαστό ερυθρό και τσίπουρο από στέμφυλλα. Επίσης, η μελισσοκομία με την οποία επαγγέλλομαι 34 χρόνια και παράγω θυμαρίσιο μέλι, πρόπολη, βασιλικό πολτό, κηραλοιφές, παραδοσιακό χειροποίητο παστέλι κ.α. τα οποία τυποποιώ στο συσκευαστήριο μου που λειτουργεί στη Μάρπησσα. Στις δύσκολες ώρες που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και κατ’ επέκταση ο τόπος μας καλούμεθα να φανούμε δυνατοί. Σαφώς θα επηρεαστεί και ο δικός μας κλάδος ως απόρροια της δραματικής μείωσης του τουρισμού. Η κλιματική αλλαγή, η κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων και ο covid 19 επιτάσσουν αποφάσεις και δράσεις. Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να στηριχτεί με κυβερνητική μέριμνα και ακολούθως από τον δήμο. Η τοπική κοινωνία εξακολουθεί να μας στηρίζει και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Την ευχαριστούμε μέσω του εντύπου σας! 

Μωραΐτης Θεόδωρος, οινοποιία

Το οινοποιείο της οικογένειας Μανώλη Μωραΐτη βρίσκεται στην παραλία των Αγίων Αναργύρων Νάουσας. Εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Μωραΐτη καλλιεργεί στον ιδιόκτητο βιολογικό αμπελώνα 150 στρεμμάτων γνωστές ποικιλίες σταφυλιού όπως η Μονεμβασιά, η Μανδηλαριά, η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο, αλλά και σπάνιες γηγενείς ποικιλίες του νησιού σαν το Αηδάνι Μαύρο και τη Βάφτρα. Επίσης, κάθε χρόνο συγκεντρώνει περί τους 400 τόνους σταφυλιών της Πάρου και της Αντιπάρου στηρίζοντας τη μακρόχρονη παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας του νησιού, αλλά και το εισόδημα περισσότερων από 80 αμπελουργών. Το οινοποιείο συνδυάζει τη μακρόχρονη παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία και παράγει υψηλής ποιότητας κρασιά αναδεικνύοντας το μοναδικό terroir της Πάρου. Έχει ταυτιστεί με την ποιοτική παραγωγή εμφιαλωμένων οίνων ΠΟΠ Πάρος και ΠΓΕ Κυκλάδων με βραβευμένους διεθνώς οίνους, αναδεικνύει την Πάρο και στις αγορές του εξωτερικού καθώς το 30% της παραγωγής εξάγεται, ενώ ταυτόχρονα δέχεται χιλιάδες  επισκέπτες κάθε χρόνο που γεύονται από κοντά τους ποιοτικούς οίνους. Η κατάσταση που βιώνουμε εδώ και δυο μήνες, μας έχει επηρεάσει αρνητικά σε πολύ μεγάλο βαθμό καθώς η αγορά όχι μόνο της Πάρου, της χώρας, αλλά και του εξωτερικού, έχει παγώσει. Η εξαιρετική παραγωγή του 2019 έχει εμφιαλωθεί και περιμένει πότε θα ανοίξει η αγορά για να φθάσει στον καταναλωτή. Ο τουρισμός της χώρας μας έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και έτσι θα καταναλωθούν πολύ λίγα από τα παραγόμενα προϊόντα του τόπου κατά τη σεζόν αυτή. Από την άλλη μεριά ο τρύγος του 2020 πλησιάζει, ενώ τα αποθέματα του 2019 παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αδιάθετα θέτοντας σε αμφιβολία την ερχόμενη συγκομιδή. Πιστεύουμε ότι όποια μέτρα και αποφάσεις ληφθούν θα πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα και να μην είναι μια προσωρινή ανακούφιση. Ίσως τώρα να ήταν μια καλή ευκαιρία να επανέλθει η έκπτωση στο ΦΠΑ των νησιών, κάτι που θα τονώσει την αγορά. Επίσης, σίγουρα θα πρέπει όλοι μας να στραφούμε περισσότερο στα επώνυμα προϊόντα της Πάρου στηρίζοντας έτσι τους παραγωγούς που επενδύουν συνεχώς σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και μονάδες τυποποίησης. Μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να διαμορφώσουμε και να προβάλλουμε τον πλούτο της τοπικής γαστρονομίας.

Νίκος Παυλάκης, Μικροζυθοποιία Πάρου

Η μικροζυθοποιία Πάρου ξεκίνησε την παραγωγή μπύρας και τη διάθεσή της στην αγορά τον Απρίλιο του 2016. Από τότε η δυναμικότητα της έχει διπλασιαστεί και έχει κερδίσει διεθνή βραβεία, τα όποια έχουν αναδείξει τόσο το προϊόν όσο και το τόπο προέλευσης. Τα 2 είδη μπύρας που παράγουμε τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι:

Pilsner Μπύρα. Με πλούσιο αφρό, ζυμωμένη με τις δροσερές γεύσεις του παριανού κριθαριού, που φύεται κάτω από τον ήλιο στις ακτές του Αιγαίου. Η χρήση του κριθαριού, το οποίο καλλιεργείται στο νησί, δίνει έναν ιδιαίτερο γευστικό χαρακτήρα στην μπύρα που οφείλεται στο μικροκλίμα του τόπου. Η αλμύρα της θάλασσας, η ηλιοφάνεια και η ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται, προσθέτουν στην γεύση  αναδεικνύοντας  τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά της. Ενώ η χρήση ποικιλιών ποιοτικού λυκίσκου από διάφορες χώρες αλλά και βύνης με έντονα αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα, αναδεικνύουν τα επιμέρους συστατικά της συνταγής.

Μπύρα Wit. Η Aegean Wit συνδυάζει το χαρακτήρα της βελγικής Wit με τις τοπικές γεύσεις, είναι συνδεδεμένη με την πλούσια παράδοση της αλλά βαθιά μέσα της παραμένει παριανή. Χρησιμοποιώντας παριανό σιτάρι χωρίς βυνοποίηση, το οποίο δίνει ένα ελαφρύ σταρένιο χρώμα με απαλή θολότητα, συνδυάζει άψογα τα αρώματα των εσπεριδοειδών με τα τοπικά μπαχαρικά. Ο συνδυασμός των παραπάνω δημιουργεί μια δροσιστική και χυμώδη Wit.

Δεδομένης της ιδιαίτερης κατάστασης την οποία βιώνουμε, η επιχείρησή μας θα επηρεαστεί σημαντικά από δυο παράγοντες. Αφενός μεν θα υπάρχει μείωση της ζήτησης, από τη στιγμή που οι επισκέπτες του νησιού μας θα μειωθούν δραματικά.  Αφετέρου δε, η αγοραστική δύναμη των επισκεπτών θα μειωθεί λόγω της επικειμένης κατάστασης. Επιπλέον, αγορές στις οποίες η εταιρεία μας έχει επεκταθεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια , όπως για παράδειγμα η Αμερική, βρίσκονται ακόμα σε δυσμενή θέση. Οι εκτιμήσεις με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, ανέρχονται σε πτώση του συνολικού τζίρου της τάξεως του 60-70%. Ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση στην χώρα μας ανέρχεται στο 11,3% του ΑΕΠ. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αφετέρου διπλάσιο από το μέσο όρο τον υπόλοιπων χωρών της ΕΕ, είναι όμως σαφώς μικρότερο από τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες. Με τη συνεχή αύξηση της αξίας των εξαγόμενων αγροτικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια, ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση αξίζουν μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή προσέγγιση. Θα πρέπει να παρθούν μέτρα στήριξης και προώθησης  των εκάστοτε τοπικών παραγωγών και προϊόντων. Το υψηλό κόστος παραγωγής και τα προβλήματα που σχετίζονται με την νησιωτικότητα, όπως η δυσκολία πρόσβασης σε μεγάλες αγορές και το αυξημένο κόστος μεταφοράς, είναι θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, από τους αρμοδίου τοπικούς φορείς σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς. Ενδεικτικά κάποια από αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να είναι η μείωση ΦΠΑ στο σύνολο των συντελεστών κόστους παραγωγής, το αφορολόγητο πετρέλαιο, μέτρα με τα οποία στηρίζεται η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων καθώς και η ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Τέλος, θα μπορούσε να συσταθεί μια ομάδα ανάδειξης των τοπικών προϊόντων σε μεγάλες αγορές εκτός Πάρου και να βελτιωθεί το αυξημένο κόστος μεταφοράς με μαζικές αποστολές.

Άγγελος Πιτσικάλης, μελισσοκομία

Όπως σε όλους τους κλάδους, έτσι και στη μελισσοκομία ο Covid-19 δημιουργεί εκτός από προβλήματα λειτουργικά, και ένα αβέβαιο μέλλον για τους παραγωγούς του νησιού. Ανάμεσα στους παραγωγούς το νησιού μας υπάρχει η ανασφάλεια και ο φόβος για το που θα διατεθεί η παραγωγή τους, εφόσον βέβαια αυτή υπάρξει και φέτος. Προβλήματα δημιουργούνται σε αρκετούς που έχουν τα μελίσσια τους στο γειτονικό μας νησί, την Αντίπαρο, καθώς η μετακίνησή τους εκεί, δεν μπορεί να γίνει λόγω των μέτρων. Αυτό θα τους επηρεάσει αρνητικά τόσο στην παραγωγή τους αλλά ακόμα και στην επιβίωση των μελισσιών τους. Μπορούμε όλοι να καταλάβουμε ότι η απώλεια πληθυσμών είναι κάτι που μπορεί να τους επηρεάσει σοβαρά και στο μέλλον, όχι μόνο φέτος.

Ο τουρισμός στο νησί μας είναι μια αλυσίδα για όλους. Όταν κάποιος κλάδος πληγεί δε θα αργήσει να πληγεί και κάποιος άλλος. Έτσι μετά τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, την ακτοπλοΐα και τα καταστήματα τροφίμων θα πληγούμε και εμείς ως κλάδος, διότι όταν δεν έχουμε επισκέπτες στο νησί μας δε θα έχουμε που να διαθέσουμε την παραγωγή μας με αποτέλεσμα να παραμείνει στις δεξαμενές μας. Αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα ως προς το προϊόν, διότι το μέλι όπως γνωρίζουμε όλοι δεν χαλάει, αλλά θα είναι πρόβλημα ως προς την επιβίωση μας. Επιβίωση που είναι σημαντική ώστε να είμαστε όλοι εδώ και τα επόμενα χρόνια.

Χρειαζόμαστε άμεσα την αποδέσμευση στις μετακινήσεις από τα μέτρα κατά του Covid-19, αλλά και την οικονομική στήριξη του κράτους όπως έχει δοθεί αυτή και σε άλλους κλάδους. Είναι απορίας άξιο για πιο λόγο οι αγρότες είναι ακόμα εκτός αυτών των μέτρων και όλα είναι σε επίπεδα συζήτησης.

Γιώργος Μωραΐτης, οινοποιία

Η δική μας παραγωγή αφορά σε παραγωγή βιολογικού κρασιού. Τα προϊόντα μας είναι το «Το κρασί του Νησιού» Οίνος Ερυθρός Ξηρός με χρυσό βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό βιολογικών κρασιών «AMPHORE» που διεξήχθη στο Παρίσι , «Το κρασί του Νησιού¨Οίνος Λευκός Ξηρός με αργυρό βραβείο και το «Ροδί του Νησιού» Οίνος Ροζέ Ξηρός με χρυσό βραβείο αντίστοιχα. Όλα τα προϊόντα μας είναι από σταφύλια βιολογικής γεωργίας των ποικιλιών Μαντηλαριά, Μονεμβασιά, Μαυροτράγανο, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά τοπικής παραγωγής της Πάρου και πιστοποιούνται από οργανισμό ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Η κρίση της πανδημίας του κορωναϊού πλήττοντας την οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως και ειδικότερα την τουριστική δραστηριότητα της Πάρου θα μειώσει σε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της πωλήσεις των προϊόντων μας. Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών θα συρρικνωθεί το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 9,7%. Η αύξηση του πρωτογενούς τομέα μπορεί να επιτευχθεί με παροχές ενίσχυσης από κρατικά ή ευρωπαϊκά κονδύλια, με φορολογικά μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων, με πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής στην προώθηση των τοπικών ελληνικών προϊόντων και στη γενικότερη εκπαίδευση των ελλήνων στην προτίμηση αυτών.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.