Ιστορίες καθημερινής τρέλας στην Πάρο! | Στο παρά πέντε προλάβαμε…

Πάρος

Στις 11 Ιουνίου 2020 το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα: «εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων (ΤΠΣ).

Το πρόγραμμα είχε καθυστερήσει να ενεργοποιηθεί και πολλοί το περίμεναν, αφού βρέθηκε χρηματοδότηση γι’ αυτό, και συνεπώς είναι δυνατή η έναρξή του.

Τα ΤΠΣ συνιστούν το 1ο επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, δεδομένου ότι σ’ αυτό το επίπεδο καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης κάθε Δημοτικής Ενότητας. Σκοπός του προγράμματος είναι η ταχεία ολοκλήρωση των ΤΠΣ για το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων της χώρας, ούτως ώστε μέσω αυτών να θεσμοθετηθούν σχέδια χρήσεων γης για όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ η χρηματοδότηση του προγράμματος θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ή/και πόρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Οι δήμοι δε θα έχουν οικονομική επιβάρυνση.

Σε ό,τι αφορά τις Δημοτικές Ενότητες που διαθέτουν ήδη πολεοδομικό σχεδιασμό 1ου επιπέδου (κυρίως εγκεκριμένα ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ του Ν.2508/1997) ο οποίος, κατά την άποψη των ΟΤΑ, χρήζει αναθεώρησης.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος στην ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι θα προτεραιοποιήσει τις Δημοτικές Ενότητες που θα ενταχθούν σε κάθε φάση υλοποίησης με βάση κριτήρια, μεταξύ των οποίων είναι κάποια που ενδιαφέρουν άμεσα την Πάρο, όπως η έντονη οικοδομική δραστηριότητα, οι μεγάλες ελλείψεις σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, και οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι ή μνημεία μέσα στον οικιστικό ιστό.

Τέλος, η πρόσκληση ενδιαφέροντος όριζε ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων στις 10/7/2020.

Η επιστολή Μαρινόπουλου

Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Αθ. Μαρινόπουλος, δημοσιοποίησε επιστολή του στην οποία ενημέρωνε για το παραπάνω γεγονός μεταξύ άλλων τα εξής:

«[…] Υπογραμμίζουμε την ημερομηνία για το «απειροελάχιστο ενδεχόμενο» να μην το έχουν πάρει χαμπάρι οι αρμόδιοι.

Επίσης πρέπει να δηλωθεί η Παροικιά στην πρώτη βαθμίδα που σημαίνει σε πολύ υψηλή προτεραιότητα. Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια θα καθορίζουν χρήσεις γης, όρους δόμησης και επεκτάσεις σχεδίων ή και νέες αναπτύξεις. Ακόμη θα περιλαμβάνουν και οριοθέτηση οικισμών χωρίς όρια και χαρακτηρισμούς τοπικών δρόμων, τοπικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και τοπικό σχέδιο διαχείρισης καταστροφών και κινδύνων.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να προχωρήσουμε και ταυτόχρονα να έχουμε στα χέρια μας το εργαλείο που θα σημάνει μια νέα αναπτυξιακή πορεία για την Παροικιά και για όλα τα διαμερίσματα με τους αναγκαίους και αντίστοιχους δημόσιους χώρους που θα δημιουργηθούν (…)».

Το μετά…

Η επιστολή Μαρινόπουλου, που ουσιαστικά έγινε γνωστή μέσω της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας μας (www.fonitisparou.gr), προκάλεσε το ενδιαφέρον των πολιτών, οι οποίοι ζητούσαν από πρωτοκλασάτα στελέχη του δήμου Πάρου να τους πουν τι γίνεται με την υπόθεση αυτή.

Παρά ταύτα και ενώ η πρόσκληση ενδιαφέροντος ήταν ξεκάθαρη για το ποιους αφορά, τα στελέχη διέψευδαν ότι η πρόσκληση αφορά το νησί μας, σε βαθμό τέτοιο που ο κ. Μαρινόπουλος επισκέφθηκε ο ίδιος τον δήμο και ζήτησε από στελέχη του να του απαντήσουν γιατί δε μας αφορά…

Η συνεδρίαση στο παρά πέντε!

Στις 9 Ιουλίου 2020, δηλαδή ακριβώς μία ημέρα πριν την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οικονομική επιτροπή συνεδρίασε στο νησί μας.

Σύμφωνα με την πρόσκληση (της οικονομικής επιτροπής δήμου Πάρου), η συνεδρίαση ήταν κατεπείγουσα, διότι την επόμενη ημέρα έληγε η προθεσμία!

Όπως υποστήριξε δε στην απόφαση που έλαβε, η Δημοτική Ενότητα Πάρου κατατάσσεται στην πολλή υψηλή προτεραιότητα για την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, λόγων των αναπτυξιακών χαρακτηριστικών (επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιώτες, έντονης οικοδομικής δραστηριότητας και προγραμματισμένες δημόσιες επενδύσεις και των πιέσεων που δέχεται η περιοχή, εξαιτίας αυτών).

Επίσης, η απόφαση έκανε λόγο για περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά για περιοχές που έχουν ενταχθεί στην Περιοχή Ειδικής Προστασίας (Ζώνες Δικτύου Natura 2020), έχουν θεσπιστεί μεταβατικοί όροι δόμησης και απαιτούνταν η εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών για τον ακριβή προσδιορισμό της προστασίας τους, οι οποίες ανατέθηκαν ήδη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ακόμα, ότι υπάρχουν περιοχές εντός Σχεδίου (Παροικιά και Νάουσα), οι οποίες έχουν μεγάλη πυκνότητα κατοίκησης και χρήζουν επέκτασης.

Όλα αυτά τα σπουδαία για το πώς θα είναι ο τόπος μας και τις ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν συζητήθηκαν κυριολεκτικά στο πόδι, μία ημέρα ακριβώς πριν την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής. Όλα αυτά έγιναν δίχως να έχουμε επί μέρες κατανοήσει το Πρόγραμμα, σε μία επιτροπή που συνεδρίασε στις 8 το πρωί!

Ευτυχώς προλάβαμε!

Ζητήσαμε από τον δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης, Θ. Μαρινόπουλο, να μας σχολιάσει την παραπάνω υπόθεση, καθώς ήταν ο πρώτος που έβαλε το θέμα στον δήμο Πάρου. Ο κ. Μαρινόπουλος μας είπε αρχικά «ευτυχώς προλάβαμε» και υπό τον τίτλο: «Διάβασμα», μας έγραψε:

«Ο αείμνηστος Ευθύμιος Κεμπάμπης έλεγε ότι ο ιατρός πρέπει καθημερινά να διαβάζει -τουλάχιστον δύο ώρες- ιατρικά συγγράμματα και δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά προκειμένου να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα του και να βελτιώνεται διαρκώς.

«Αν δεν διαβάζεις κάθε μέρα θα μείνεις πίσω και αυτό θα είναι εις βάρος των ανθρώπων που σε εμπιστεύονται». Αυτό σήμαινε τότε «υπευθυνότητα». Αυτό σήμαινε «προσφορά στον συνάνθρωπό μου».

Αυτό σημαίνει και σήμερα η μήπως όχι; Οι έννοιες δεν αλλάζουν, αλλάζουν οι εποχές και μαζί τους οι άνθρωποι, ίσως;

Σε αντιστοιχία, όπως συμβαίνει με το λειτούργημα του ιατρού, πρέπει και με όλες εκείνες τις περιπτώσεις που υπηρετούν τον πολίτη να επιδεικνύεται η ανάλογη υπευθυνότητα.

Είναι λοιπόν υποχρέωση των δημάρχων, πρόεδρων νομικών προσώπων και των μελών των δημοτικών συμβουλίων να αναλίσκουν καθημερινά ένα χρονικό διάστημα μελετώντας νόμους, εγκυκλίους και έντυπα σχετικά με τα καθήκοντα τους;

Υποχρέωση ίσως όχι, συνειδητή επιλογή όμως που δείχνει υπευθυνότητα σίγουρα ναι».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.