Υπερ-σύγχρονο αδειοδοτημένο & νόμιμο το καταφύγιο αδέσποτων ζώων

Πάρος

Είναι γεγονός πλέον ότι η Πάρος απέκτησε το δικό της υπερ-σύγχρονο αδειοδοτημένο και καθόλα νόμιμο καταφύγιο αδέσποτων ζώων.

Χάρη στις ακούραστες προσπάθειες των μελών της φιλοζωικής οργάνωσης PAWS και ειδικότερα της προέδρου Αργυρώ Ελευθεριάδου. έγινε κατορθωτό σε δέκα μόνο μήνες να συγκεντρωθούν 220.000 ευρώ και να κατασκευαστεί το καταφύγιο αυτό με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών.  Όπως τονίζει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παροναξίας, Καλλίνικος: «Η λειτουργία ενός τέτοιου νέου καταφυγίου το οποίο διαθέτει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές… αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός αφού αποτελεί δείγμα πολιτισμού και φιλοζωικής κουλτούρας, αλλά αποδεικνύει και την ευαισθησία με την οποία η κοινωνία μας προσεγγίζει και αντιμετωπίζει τα της διαβίωσης των ζώων».

Με βάση τον Νόμο 4039/2012 ο δήμος έχει την αρμοδιότητα και την εποπτεία της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στο νησί και κατά συνέπεια οφείλει πλέον όχι μόνο να εξασφαλίζει τη σωστή και απρόσκοπτη λειτουργία του καταφυγίου, αλλά να το εκμεταλλευτεί για να εκπαιδεύσει την τοπική κοινωνία και κυρίως τα νέα παιδιά στη φιλοζωία και στα δικαιώματα των ζώων.

Μια ομάδα εθελοντών πραγματοποίησε αυτό που με τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης φαντάζει ακατόρθωτο. Η ευθύνη από εδώ και μπρος περνάει στη δημοτική αρχή και αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την σωστή συνέχεια.

Δηλώσεις - Ομιλίες

Την περασμένη Κυριακή 19/7/2020 που έγιναν τα εγκαίνια του καταφυγίου στο Μαράθι είχαμε τις παρακάτω δηλώσεις:

2020 07 25 katafigio7

 

Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος

«[…] Η λειτουργία ενός τέτοιου νέου καταφυγίου το οποίο διαθέτει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ώστε να μπορεί να παρέχει ευπρεπή διαβίωση, ασφάλεια, περίθαλψη και σωστούς όρους υγιεινής σε ζώα που έχουν εγκαταλειφθεί από ανθρώπους ή έχουν κακοποιηθεί ή γενικά κυκλοφορούν αδέσποτα, αναζητώντας τροφή και στοργή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός αφού αποτελεί δείγμα πολιτισμού και φιλοζωικής κουλτούρας, αλλά αποδεικνύει και την ευαισθησία με την οποία η κοινωνία μας προσεγγίζει και αντιμετωπίζει τα της διαβίωσης των ζώων.

Ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι εγωπαθής αλλά οφείλει να προσέχει, να σέβεται και να συντηρεί την άλογη κτίση η οποία είναι δημιούργημα του Θεού. Τα ζώα είναι και αυτά δημιουργήματα του Θεού, που δημιουργήθηκαν από Αυτόν πριν από τον άνθρωπο ο οποίος αποτελεί την κορωνίδα της δημιουργίας. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι Άγιοι της Εκκλησίας μας, έχοντας λάβει χάρη από το Θεό, θεράπευαν και έδιδαν ίαση ασθενειών σε άρρωστα ζώα, αποδεικνύοντας έτσι ότι ο Θεός ενδιαφέρεται για τα δημιουργήματά του. Οφείλουμε λοιπόν εμείς οι άνθρωποι να σεβόμαστε την δοσμένη από το Θεό αξιοπρέπεια των ζώων, χωρίς βεβαίως να προβαίνουμε σε υπερβολές που πολλές φορές υποτιμούν εμμέσως την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η οποία συχνά παραμελείται σε πολλές και πολυπληθείς περιοχές του πλανήτη μας.

Εκφράζω τα θερμά συγχαρητήριά μου στο Συμβούλιο του Συλλόγου, τα Μέλη του και όλους τους εθελοντές φιλόζωους, αφανείς και εμφανείς, που εκδηλώνουν έμπρακτα την μέριμνά τους προς τα ζώα, τα περισυλλέγουν από τους δρόμους, τους προσφέρουν τροφή, περίθαλψη, στοργή, φροντίδα και αγάπη. Συγχαίρω επίσης και όλους όσοι συνέβαλαν οικονομικά  ή με οιονδήποτε άλλο τρόπο για να δημιουργηθεί στο Μαράθι της Πάρου ένα τέτοιο σύγχρονο καταφύγιο αδέσποτων ζώων, και εύχομαι να υπάρξουν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες ώστε να δημιουργηθούν περισσότερα παρόμοια κέντρα, που θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στο να εξασφαλίζεται στέγη σε κάθε περιπλανώμενο, πεινασμένο και ταλαιπωρημένο ζώο. Ο Θεός να ευλογεί τα καλά έργα σας και να στέψει με επιτυχία την προσπάθειά σας».

Πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Ζώων Πάρου-PAWS, Αργυρώ Ελευθεριάδου

 

2020 07 25 katafigio6

«Η σημερινή μέρα είναι μια ξεχωριστή μέρα για την Πάρο, για τους κατοίκους του νησιού, για όλους εμάς και κυρίως για όλα τα αδέσποτα ζώα που ζουν στους δρόμους και που δυστυχώς είναι ακόμα πολυάριθμα, παρόλες τις συνεχείς προσπάθειες των φιλοζωϊκών στο νησί τα τελευταία 20 χρόνια(!). Η σημερινή όμως μέρα είναι ξεχωριστή και για έναν άλλο λόγο! Γιατί σήμερα ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟ! (…).

Αυτό το υπερ-σύγχρονο, αδειοδοτημένο και καθόλα νόμιμο ιδιωτικό καταφύγιο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, σεβόμενο απόλυτα το περιβάλλον και κυρίως την ασφάλεια, υγιεινή και καλή διαβίωση των φιλοξενούμενων ζώων, πρέπει μια μέρα να είναι άδειο! Γιατί, όσο κι αν φανεί περίεργο, όνειρο όλων εμάς στον Σύλλογο και, πιστεύω όλων των φιλόζωων, είναι κάποια μέρα, να μην υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ πια στους δρόμους!  Η Πάρος, πρέπει να γίνει το 1ο νησί στην Ελλάδα ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ!

Πρέπει οι κάτοικοι να ανοίξουν την αγκαλιά τους και την καρδιά τους για να δώσουν σε όλα τα σκυλάκια και γατάκια ένα σπίτι. Γιατί εμείς οι λίγοι μπορούμε να κάνουμε λίγα, ενώ όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά! Γιατί μόνο τότε η Πάρος θα είναι και το πολιτιστικά 1ο νησί στην Ευρώπη που θα ελκύει ακόμα περισσότερους τουρίστες! Που δεν θα απογοητεύονται όταν έρχονται εδώ με  το να βλέπουν να γυρνούν τόσα αδέσποτα γατιά και σκυλιά στον δρόμο ψάχνοντας για βοήθεια και τροφή!... Αυτό το καταφύγιο δίνει σήμερα ελπίδα και προσμονή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής γεμάτης αγάπη και φροντίδα για όλα αυτά τα ζώα που καρτερικά προσμένουν μια οικογένεια να τα αγκαλιάσει και να γίνουν κι αυτά μέλη της! (…).

2020 07 25 katafigio4

 

Σήμερα, το νέο μας ιδιόκτητο νόμιμο καταφύγιο με τις σύγχρονες του εγκαταστάσεις, αποτελεί την μοναδική δομή αυτού του τύπου σε όλη την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και ίσως σε όλη τη χώρα! Είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες σε όλους εκείνους που μας βοήθησαν να συγκεντρώσουμε το σημαντικό ποσό των 220.000 ευρώ και να το ολοκληρώσουμε μόλις σε 10 μήνες! (…).  Θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτό το καταφύγιο θα παίξει ένα καταλυτικό ρόλο για μια νέα βελτιωμένη σχέση ανθρώπων και ζώων. Έχουμε τη βοήθεια πολλών εξαιρετικών εθελοντών που φροντίζουν καθημερινά για την περιποίηση, υγιεινή και άθληση των σκυλιών που φιλοξενούμε. Όμως, έχουμε και την τεράστια βοήθεια και στήριξη της φίλης μας οργάνωσης από τη Γερμανία, της PAROSHUNDE, που συμβάλλει σημαντικά στο να βρίσκονται καλές οικογένειες που υιοθετούν καθημερινά τα ζωάκια μας, με αποτέλεσμα να φεύγουν από την Πάρο κάθε χρόνο γύρω στα 200 ζωάκια.

2020 07 25 katafigio3

Βέβαια, όπως ήδη ανέφερα, το καταφύγιο από μόνο του δεν είναι λύση. Είναι μια προσωρινή κατάσταση ενώ το πρόβλημα παραμένει… και πρέπει να ψάξουμε την αιτία. Για αυτό όμως, χρειάζεται η έμπρακτη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, του δήμου, της Εκκλησίας και της Περιφέρειας, προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειές μας και να ευαισθητοποιήσουν τον λαό της Πάρου στην φιλοζωία και στα δικαιώματα των ζώων. Γιατί αυτά δεν μιλάνε, αλλά εμείς οφείλουμε να τα σεβόμαστε, να τα αγαπάμε, να τα φροντίζουμε και να τα προστατεύουμε. Μόνο τότε θα ζήσουμε σε μια καλύτερη και πιο πολιτισμένη κοινωνία. Υπάρχουν διάφορες απόψεις για τη στείρωση. Όμως, όταν τα ζώα κυκλοφορούν ελεύθερα και γεννούν ανεξέλεγκτα, δεν θα εκλείψει ποτέ(!) το δυσάρεστο φαινόμενο των αδέσποτων… Και όπως είναι γνωστό, τα μη στειρωμένα αδέσποτα κινδυνεύουν από πλήθος ασθενειών και η ζωή τους είναι σύντομη. Σε αντίθεση με τα στειρωμένα ζώα που δεν διατρέχουν παρόμοιους κινδύνους και συνήθως ζουν πολύ περισσότερο. Οφείλουμε λοιπόν να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία και κυρίως τα νέα παιδιά στη φιλοζωία γιατί και τα ζώα έχουν ψυχή, έχουν αισθήματα όπως κι εμείς! Λυπούνται, χαίρονται, απογοητεύονται, πεινούν και διψούν, νιώθουν τον πόνο και την απόρριψη! Νιώθουν όπως εμείς και θέλουν να τους συμπεριφερόμαστε και να τα μεταχειριζόμαστε όπως θα θέλαμε εμείς να μας συμπεριφέρονται οι τρίτοι!

Τα ζώα δεν είναι αντικείμενα να τα δένουμε και να τα βασανίζουμε! Να πληγώνονται και να ματώνουν από σχοινιά και αλυσίδες! Να τα αφήνουμε εκτεθειμένα μέσα στο λιοπύρι ή στο κρύο και στη βροχή, χωρίς μια προστασία! Δεν είναι για να πετάμε στα σκουπίδια τα νεογέννητα ή να τα εγκαταλείπουμε εδώ κι εκεί. Και πόσο μάλλον, όταν αυτά γερνούν!..

Είμαι σίγουρη πως σε κανένα μας δεν θα άρεσε να κάνουν κάτι τέτοιο! Τα γατιά, δεν είναι για να τα έχουμε να κυνηγάνε ποντίκια στις ταβέρνες και επιχειρήσεις, να τα ταΐζουμε όσο είμαστε εκεί και τον χειμώνα να τα παρατάμε στην τύχη τους. Γιατί, τα κατοικίδια όπως αποκαλούνται, είναι για σπίτι και οικογένεια! Το λέει εξάλλου και η ίδια η λέξη! Ας γυρίσουμε λοιπόν σελίδα κι ας προσπαθήσουμε όλοι μας να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας προς τα ζώα. Ας τα δούμε κι αυτά σαν υπάρξεις που έχουν ίσα δικαιώματα με εμάς σε αυτό τον πλανήτη. Αν εμείς δεν νοιαστούμε γι αυτά, ποιος θα νοιαστεί;

Και τώρα θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω όλους τους ευεργέτες, χορηγούς και δωρητές μας για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και την μεγάλη οικονομική τους στήριξη για την υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου για την Πάρο.

2020 07 25 katafigio8

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΣΤΟ: ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, ΤΟ ΚΟΙΝ/ΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ Ι.Σ. ΛΑΤΣΗ, ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Α.Γ.ΛΕΒΕΝΤΗ, ΤΗ ΔΕΔΔΗΕ, ΤΗΝ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΑΕ, ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΜΒΟ ΑΕ, ΤΗ LAFARGE BETON AΒΕE, ESPERANZA ApS ΔΑΝΙΑ. Επίσης, ευχαριστούμε από καρδιάς τους πιστούς μας πολύ καλούς φίλους κα TIPHAINE MOURIER από τη Γαλλία και κ. ANSSI KETO από τη Δανία, χωρίς τη βοήθεια και την τεράστια συνεισφορά των οποίων, δεν θα είχαμε καταφέρει να ξεκινήσουμε και ολοκληρώσουμε το σημαντικό αυτό έργο για τα αδέσποτα στην Πάρο! 

2020 07 25 katafigio9 

Βέβαια, χρειαζόμαστε αρκετά πράγματα ακόμα. Πρόσφατα ο δήμος, μετά την ολοκλήρωση του καταφυγίου, μας ενέκρινε ποσό 20.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό και ξεκινήσαμε ήδη με την προμήθεια 19 σκυλόσπιτων σε αντικατάσταση παλαιών φθαρμένων κλουβιών. Ευχαριστούμε θερμά τον δήμο Πάρου για αυτή τη σημαντική του βοήθεια! Κι επειδή το καταφύγιό μας, βάσει Νόμου, τελεί πλέον υπό την εποπτεία του δήμου, πιστεύουμε και ελπίζουμε στη διαρκή μελλοντική συνεισφορά της δημοτικής Αρχής, όχι μόνο για τη συντήρηση και καλή λειτουργία των εγκαταστάσεων μας, αλλά κυρίως για την εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του καταφυγίου!.

 Όπως είναι γνωστό, βάσει του Νόμου 4039/2012,  ο δήμος έχει την αρμοδιότητα και συνολική εποπτεία των αδέσποτων του νησιού. Κατά συνέπεια, οφείλει να φροντίζει και να βοηθάει με δικά του συνεργεία στην περισυλλογή αδέσποτων ζώων, να επιτηρεί την εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης όλων των δεσποζόμενων ζώων, να ενθαρρύνει τις στειρώσεις τους, να συμβάλλει στις υιοθεσίες αδέσποτων και να ασκεί εντατικό έλεγχο για την συμμόρφωση όλων των ιδιοκτητών ζώων προς τις από τον νόμο υποχρεώσεις τους για την σωστή και ασφαλή διαβίωση των ζώων τους.

Δεχόμαστε καθημερινά άπειρα τηλεφωνήματα και μηνύματα για εγκαταλειμμένα, πεταμένα κουτάβια και νεογέννητα γατιά καθώς και τραυματισμένα ζωάκια εδώ κι εκεί. Είμαστε ελάχιστοι εθελοντές, μετρημένοι στα δάχτυλα και είναι φύσει αδύνατον να ανταποκριθούμε στις τεράστιες ανάγκες των αδέσποτων του νησιού, χωρίς τη συνδρομή του δήμου. Επίσης, το ποσό των 20.000 ευρώ που δίνει ο δήμος κάθε χρόνο στους δύο κτηνιάτρους για στειρώσεις, εμβολιασμούς, ηλεκτρονική σήμανση κ.ά είναι μόνο ένα μέρος των πραγματικών συνολικών αναγκών! Αφού, μόνο ο σύλλογός μας δαπανά γύρω στα 70.000 ευρώ το χρόνο για τα αδέσποτα!

2020 07 25 katafigio5

Πρόσφατα δε, όπως ίσως γνωρίζετε, λόγω κορωναϊού, αναγκαστήκαμε να κλείσουμε και το μικρό μαγαζάκι που είχαμε εδώ και 9 χρόνια στην Παροικιά! Οπότε, χάσαμε μία ακόμα πηγή εισοδήματος που μας κάλυπτε αρκετές λειτουργικές μας ανάγκες. Κάνουμε λοιπόν έκκληση προς τον δήμο αλλά και όλη την επιχειρηματική κοινότητα του νησιού, να στηρίξει και να βοηθήσει το μοναδικό αυτό καταφύγιο στο νησί μας. Ας μη ζητάμε/απαιτούμε από μια χούφτα εθελοντών να κάνει θαύματα! Γιατί όταν υπάρχει η βούληση, βρίσκεται ο τρόπος! Χρειαζόμαστε περισσότερους εθελοντές, νέους κυρίως, που αγαπούν τα ζώα και θέλουν να βοηθήσουν. Ο PAWS χρειάζεται νέο αίμα και θα χαρούμε πολύ όσοι από εσάς θέλετε να έλθετε να βοηθήσετε να κάνουμε ακόμα πιο αποτελεσματική τη δουλειά μας! Παρακαλώ, μεταδώστε το μήνυμα όπως προσπαθούμε κι εμείς!

Με την ευχή λοιπόν κι ελπίδα για μία Πάρο χωρίς αδέσποτα, θέλω να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου που μας τιμήσατε με την παρουσία σας και να ευχηθώ σε όλους σας ΥΓΕΙΑ για ένα όμορφο και ξένοιαστο καλοκαίρι!».

 

4.jpg

Δήμαρχος Πάρου, Μ. Κωβαίος

«Συγχαρητήρια στους εθελοντές και προσωπικά στην κ. Ελευθεριάδου που έκαναν ένα τόσο μεγάλο έργο. Ο δήμος για το έργο αυτό δεν συνέδραμε οικονομικά όμως από σήμερα θα είμαστε στο πλευρό του συλλόγου. Η Πάρος θα είναι πάντα μπροστά ακόμα και για τα αδέσποτα».

 

3.jpg

Έπαρχος Π.Ε. Πάρου, Κ. Μπιζάς

«Συγχαρητήρια στην πρόεδρο του συλλόγου Αργυρώ Ελευθεριάδου, στα μέλη του Δ.Σ., στους εθελοντές και στους χορηγούς της κατασκευής αυτού του πρότυπου καταφυγίου στο νησί μας. Η προστασία και η αγάπη στα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού. Εύχομαι να είναι καλορίζικο!».

Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, Κ. Ροκονίδας

 

5.jpg

«Είναι ίσως το καλύτερο σε πανελλαδικό επίπεδο.
Το θέμα είναι από εδώ και πέρα πως θα βοηθήσει ο δήμος που έτσι και αλλιώς έχει πλέων την ευθύνη.
Το στοίχημα είναι αυτό και η πρόκληση για τον δήμο είναι μεγάλη όταν μια μικρή ομάδα εθελοντών έκανε ένα τέτοιο έργο.
Πρέπει όχι μόνο να στηρίξουμε τη λειτουργία του αλλά και να βοηθήσουμε την ολοκλήρωση του σε ό,τι εκκρεμούν ακόμα».2020 07 25 katafigio2

 

Εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, Εμ. Μαλαματένιος

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για τη δημιουργία του καταφυγίου για αδέσποτα ζώα από τον «PAWS» το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο με το περιβάλλον. Ο σύλλογος ακολούθησε τις σχετικές νομικές διατάξεις και δημιούργησε όλες τις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία των τετράποδων φίλων μας τοποθετώντας το νησί μας πολύ ψηλά στη φιλοζωική συνείδηση των πολιτών.  Όπως είχα πει και στο δημοτικό συμβούλιο στις 16/11/2018, δυστυχώς χωρίς να εισακουστώ από τους συναδέλφους μου, σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 4039/2012 ο δήμος μας υποχρεούται να μεριμνά για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Επίσης, για το σκοπό αυτό μπορεί να συνεργάζεται με φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία, εφόσον αυτά διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων.

Ύστερα απ’ αυτή την πολύτιμη προσφορά στον δήμο και τους συμπολίτες μας από το σύλλογο «PAWS» και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 1181/2019 απόφαση του δημάρχου, με την οποία με ορίζει ως υπεύθυνο σε ό,τι αφορά τις δράσεις για τα αδέσποτα ζώα, θα έχω τη χαρά της συνεργασίας με τους αξιολογότατους ανθρώπους του συλλόγου καθώς και της αμέριστης προσφοράς αρωγής από την πλευρά του δήμου. Ευχαριστώ πολύ τον «PAWS» για το έργο της και δηλώνω έτοιμος για μια αγαστή συνεργασία».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.