Ανησυχία και απογοήτευση | Πόντιος Πιλάτος ο Κωβαίος…

Πάρος

Ανησυχία και απογοήτευση κυριαρχεί στην παριανή κοινωνία με τα όσα διαδραματίζονται στην παράταξη του δημάρχου Μάρκου Κωβαίου, όπως ομοίως ανησυχία και απογοήτευση επικρατεί και στους συμβούλους της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου δήμου Πάρου.

Ανησυχία γιατί με τις αδιέξοδες πολιτικές επιλογές του κ. Κωβαίου τα μεγάλα προβλήματα γιγαντώνονται χωρίς προοπτική αντιμετώπισης τους. Απορρίμματα, έλλειψη σχολικών αιθουσών, master plan λιμανιού Παροικιάς. Ανεπαρκή αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας σε περιβάλλον πανδημίας. Επίσης, ακόμα και για τα πολύ απλά θέματα όπως η ανάληψη της ευθύνης και των υποχρεώσεων για το νέο καταφύγιο αδέσποτων ζώων αλλά και τόσα άλλα μικρά ή μεγάλα που απασχολούν την παριανή κοινωνία, και παραμένουν μετέωρα.

Απογοήτευση γιατί με την στάση του ως «Πόντιος Πιλάτος» ο δήμαρχος, Μ. Κωβαίος, έχει αφήσει την παράταξή του να σπαράσσεται από τις συναδελφικές αντιπαραθέσεις χωρίς να αφήνεται χώρος και χρόνος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του παριανού λαού.

Εμφύλιος πόλεμος δήμου - εργαζομένων

Απίστευτες εικόνες έχουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα στον δήμο Πάρου, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τη διοίκηση του δήμου, κάνουν στάση εργασίας, ενώ απειλούν και με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα στις 30/7 ο σύλλογος των εργαζομένων του δήμου Πάρου κατήγγειλε τον αντιδήμαρχο, Π. Κεμπάμπη, για τη συμπεριφορά του και ότι εξύβρισε υπάλληλο της οικονομικής υπηρεσίας.

Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι ανακοινώσεων (ένθεν και ένθεν), ενώ οι υπάλληλοι έκαναν –διαμαρτυρόμενοι- στάση εργασίας στις 30/7, ημέρα των γεγονότων. Ακόμα, οι συνδικαλιστές του δήμου Πάρου συνεδρίασαν στις 3/8 προκειμένου να επανεκτιμήσουν τα συμβάντα και απειλώντας με απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που το δημοτικό συμβούλιο –που παρέπεμψε το θέμα- δεν επισπεύσει την ψήφιση νέου Οργανισμού εσωτερικής λειτουργίας του δήμου.

Η διένεξη

Στις 30 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο για τη λειτουργία της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν δεκάδες τιμολόγια πληρωμής προς εργολάβους και προμηθευτές του δήμου τα οποία είναι σε καθυστέρηση πληρωμής και υπάρχουν σωρεία αντιδράσεων από εκείνους που έχουν κόψει τα τιμολόγια και τους καθυστερούν τα χρήματά τους. Αυτό γίνεται διότι πλέον η νομοθεσία έχει αλλάξει και έχει καταργηθεί ο προληπτικός έλεγχος που υπήρχε στο παρελθόν. Αντί αυτού, τώρα, υπογράφει για την πληρωμή ο υπεύθυνος της Οικονομικής Υπηρεσίας. Αν όμως διαπιστωθεί στη συνέχεια από την εποπτεύουσα Αρχή ότι η πληρωμή δαπάνης δεν έγινε σύμφωνα με τον Νόμο ή υπάρχει παρατυπία, τότε το ποσό που έχει πληρωθεί στον εργολάβο γίνεται απαιτητό από τον υπάλληλο που υπέγραψε το ένταλμα πληρωμής, ενώ δεσμεύεται γι’ αυτό ο προσωπικός τραπεζικός του λογαριασμός.

Έτσι, οι υπάλληλοι έχουν γίνει διστακτικοί στις πληρωμές αν δεν υπάρχουν όλα τα αποδεικτικά που απαιτούνται με αποτέλεσμα στην καθυστέρηση των τιμολογίων στους δικαιούχους εργολάβους του νησιού.

Για το παραπάνω λόγο στη σύσκεψη του δημαρχείου με τα στελέχη του δήμου, ο αντιδήμαρχος Π. Κεμπάμπης πήρε την πρωτοβουλία να πάει ο ίδιος στην Οικονομική Υπηρεσία και να δει τι συμβαίνει ή κατά άλλους να λύσει το πρόβλημα… (Πρόβλημα βέβαια που δεν ήταν της αρμοδιότητάς του, αλλά του ίδιου του δημάρχου… και φυσικά κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει σ’ αυτό το νησί ότι ο κ. Κεμπάμπης είναι ο πλέον κατάλληλος για δημόσιες σχέσεις…). Όλα αυτά αφού προηγουμένως τον είχε «φτιάξει» κατάλληλα ο κ. Κωβαίος ότι για όλα φταίνε οι υπάλληλοι που είναι σχολαστικοί, όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο κ. Κεμπάμπης στην ανακοίνωσή του.

Οι ευθύνες Κωβαίου

Σημειώνουμε ότι για την πληρωμή ενταλμάτων στους εργολάβους και άλλους προμηθευτές του δήμου Πάρου, μπορεί την υπογραφή που αρνείται να βάλει για τους Χ-Ψ λόγους ο υπάλληλος της Οικονομικής Υπηρεσίας αυτό να γίνει από τον ίδιο τον δήμαρχο και να τελειώσει το θέμα. Αν στη συνέχεια διαπιστωθούν παρατυπίες από την εποπτεύουσα Αρχή, τότε ισχύουν τα ίδια και με τον δήμαρχο όπως και με τους υπαλλήλους σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση των χρημάτων και τη δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού. Έτσι πλέον και οι δήμαρχοι δεν επιθυμούν να βάλουν την υπογραφή τους για την πληρωμή, αλλά αφήνουν γι’ αυτό τους υπαλλήλους της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Όμως, σύμφωνα με τους εργαζομένους η υπογραφή Κωβαίου σε εντάλματα πληρωμής είναι επιλεκτική. Δηλαδή, αλλού αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη για την πληρωμή και αλλού νίπτει τας χείρας του. Ένα θέμα λοιπόν το οποίο είναι της αρμοδιότητάς του και γνωρίζει ο ίδιος το πρόβλημα που υπάρχει, άφησε για να το «καθαρίσει» ο αντιδήμαρχός του, που έτσι και αλλιώς δεν έχει την απαραίτητη γνώση του θέματος και κινήθηκε ουσιαστικά πιστεύοντας ότι φταίνε μόνο οι υπάλληλοι του δήμου. Ο κ. Κωβαίος που γνώριζε την υπόθεση άφησε τον αντιδήμαρχο και στη συνέχεια όπως θα διαβάσετε πιο κάτω στην ανακοίνωσή του, σχεδόν δεν τον γνωρίζει… και τον «αδειάζει» μεγαλοπρεπώς, προσπαθώντας να πάρει αποστάσεις απ’ αυτόν, και να απαντήσει στις καταγγελίες των εργαζομένων και στο δελτίο Τύπου της αντιπολίτευσης. «Δε με ξέρεις, δε σε ξέρω, υποφέρω και υποφέρεις», που έλεγε και ο Χατζηχρήστος στον Βέγγο στην ελληνική ταινία «Ο Ηλίας του 16ου».

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο σύλλογος των εργαζομένων καλεί τον δήμαρχο Πάρου να σταματήσει να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο σ’ όλα αυτά τα αλλοπρόσαλλα, ενώ εντύπωση κάνει ότι στην ίδια ανακοίνωση γράφει εντός εισαγωγικών τη λέξη «διοικεί» για τον κ. Κωβαίο!

Η καταγγελία

Στις 30/7 από τον ΣΕΟΤΑΠΑ (Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Πάρου-Αντιπάρου), δημοσιοποίησε την παρακάτω καταγγελία:

«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά του Αντιδημάρχου κ. Παναγιώτη Κεμπάμπη, ο οποίος, σε συνάντηση που είχε σήμερα 30-7-2020 με την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, καθύβρισε όλους τους συναδέλφους και ιδιαίτερα την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης της συγκεκριμένης Υπηρεσίας.

Κατόπιν των προαναφερομένων, το ΔΣ του Συλλόγου αποφασίζει τη στάση εργασίας των συναδέλφων σε όλα τα Τμήματα και Γραφεία της Οικονομικής Υπηρεσίας από τις 12:00 έως τη λήξη της βάρδιας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη συμπεριφορά του Αντιδημάρχου και καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση όλους τους εργαζόμενους του Δήμου τη Δευτέρα 3-8-2020 και 12:30 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για τον καθορισμό των περαιτέρω ενεργειών μας.

Ως εργαζόμενοι του Δήμου έχουμε γίνει πολλές φορές δέκτες επίρριψης ευθυνών από την πολιτική Διοίκηση για δικές της παραλήψεις, αλλά αυτό που έγινε σήμερα ξεπέρασε κάθε όριο αυταρχισμού. Έχουμε πει κατ' επανάληψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του Δήμου καταθέτουν εαυτόν στις υπηρεσίες όπου απασχολούνται και είναι τουλάχιστον άδικο να γίνονται δέκτες τέτοιων απαράδεκτων και πεζοδρομιακού επιπέδου συμπεριφορών.

Καλούμε:

Τον Αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Κεμπάμπη να ζητήσει εγγράφως συγνώμη για την απρεπέστατη συμπεριφορά του. Τους Αντιδημάρχους κ.κ. Βατίστα Ρούσσο, Δώρα Σαρρή και Αθανάσιο Σάμιο να καταδικάσουν αυτή τη συμπεριφορά του συναδέλφου τους, η οποία έγινε παρουσία τους. Το Δήμαρχο να σταματήσει ως νέος Πόντιος Πιλάτος να νίπτει τας χείρας του σε όλα αυτά τα αλλοπρόσαλλα που συμβαίνουν στο Δήμο που «διοικεί».

Εμείς ως ΔΣ δεσμευόμαστε για τις περαιτέρω ενέργειές μας οι οποίες θα εξελιχθούν σύμφωνα με τις αποφάσεις που θα παρθούν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Δευτέρας».

Η παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Με όλα τα συμβάντα, το ίδιο βράδυ (30/7), η Λαϊκή Συσπείρωση δημοσιοποίησε την παρακάτω ανακοίνωση-καταγγελία:

«Καταγγέλλουμε την απαξιωτική, υβριστική και αυταρχική συμπεριφορά του Αντιδημάρχου Π. Κεμπάμπη προς όλους τους υπαλλήλους της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου και ιδιαίτερα προς την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης της συγκεκριμένης Υπηρεσίας.

Η συμπεριφορά του Αντιδημάρχου σε υπαλλήλους του Δήμου αλλά και σε δημότες που τον έχουν καταγγείλει για αυτό, δεν είναι πρωτόγνωρη. Η Δημοτική Αρχή αυτές τις καταγγελίες δεν τις έχει φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ακολουθώντας την τακτική να βάζει τα προβλήματα «κάτω από το χαλί». Ο Δήμαρχος κατά την πάγια τακτική του νίπτει τας χείρας του, αποποιούμενος  την ευθύνη του για τον Αντιδήμαρχο που ο ίδιος έχει ορίσει. Ο Δήμος Πάρου, θύμα και αυτός της κυβερνητικής πολιτικής και των μνημονίων, θα έπρεπε να διαθέτει διπλάσιο προσωπικό για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του με βάση τις αρμοδιότητες του.

 Έξι χρόνια η Δημοτική Αρχή του Μ. Κωβαίου:

- Δεν έχει διαμορφώσει Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Δήμου.

- Δεν έχει τολμήσει να ορθώσει ανάστημα απέναντι στην κάθε κυβέρνηση και να διεκδικήσει το απαραίτητο προσωπικό.

- Με κάθε ευκαιρία για να «ξεγλιστρήσει» από την κριτική για τις δικές της ευθύνες, εύκολα τα φορτώνει στους υπαλλήλους απαξιώνοντας το έργο και την προσφορά της συντριπτικής πλειοψηφίας τους. Αν υπάρχουν κάποιοι υπάλληλοι που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, όφειλε η Δημοτική Αρχή να τους στείλει στη «σέντρα» και όχι εκ του πονηρού να τους «κανακεύει» για να αμαυρώνει το έργο της πλειοψηφίας του προσωπικού.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά η τακτική των ισορροπιών που ακολουθεί ο Δήμαρχος, ανάμεσα σε μέλη της πλειοψηφίας του, δεν έχει αρχή και τέλος.

Πολλά τους χωρίζουν και λίγα τους ενώνουν, χωρίς στόχο, ιδανικά, προσανατολισμό, σχεδιασμό, αρχές αλλά με αγοραία αντίληψη, προσωπικές φιλοδοξίες, τακτική πολιτικής επιβίωσης στη βάση της συναλλαγής και «συντροφικά μαχαιρώματα».

Ο κύριος υπεύθυνος της σημερινής κατάντιας και των διαλυτικών φαινομένων στο Δήμο είναι ο Μ. Κωβαίος, ο οποίος αποκτά ένα μοναδικό «προνόμιο». Για πρώτη φορά το προσωπικό του Δήμου Πάρου στρέφεται με κινητοποιήσεις ενάντια σε Δημοτική Αρχή.

Συμπαραστεκόμαστε στην Αναπληρώτρια Προϊσταμένη και το σύνολο του προσωπικού της Οικονομικής Υπηρεσίας, μιας υπηρεσίας υποστελεχωμένης που γνωρίζουμε τις προσπάθειες της, να ανταπεξέλθει στις ανάγκες με τη «δαμόκλειο  σπάθη» του καταλογισμού ευθυνών πάντα πάνω από το κεφάλι της.

Απαιτούμε να πάρουν θέση ο Δήμαρχος για τη συμπεριφορά του Αντιδημάρχου του και όλοι οι παρευρισκόμενοι στο σημερινό γεγονός Αντιδήμαρχοι».

View fullsize

TO_THEMA_THS_EVDOMADAS_2.jpg

Η ανακοίνωση «αδειάζω τον Κεμπάμπη»

Στις 31/7 από τον δήμο Πάρου για το περιστατικό της αντιπαράθεσης Κεμπάμπη με τους υπαλλήλους, έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η διοίκηση του Δήμου Πάρου, με αφορμή πρόσφατα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας, αισθάνεται την ανάγκη να ξεκαθαρίσει ότι καταδικάζει συμπεριφορές και χαρακτηρισμούς οι οποίοι  δεν συνάδουν με τους κανόνες ορθής διοικητικής συμπεριφοράς, απ’ όπου και αν προέρχονται.

Σε μία δύσκολη και ιδιαίτερη περίοδο για τη χώρα, οφείλουν όλοι να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, ασκώντας τα καθήκοντά τους με σύνεση, μετριοπάθεια και αίσθημα ευθύνης προς εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και των πολιτών.

Οι αιρετοί και οι κρατικοί λειτουργοί οφείλουν άλλωστε πρώτοι να δίνουν το καλό παράδειγμα, συμβάλλοντας στην απρόσκοπτη, ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Δήμου».

Τι ισχυρίζεται ο Κεμπάμπης

Στις 3/8/2020 ο αντιδήμαρχος, Πάνος Κεμπάμπης, με επιστολή που έστειλε στα ΜΜΕ για τα συμβάντα στο δημαρχείο με τους υπαλλήλους ισχυρίζεται:

«Για να γνωρίζει ο παριανός και ο κάτοικος Πάρου.

Από τον χειμώνα υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του δήμου, με τους εργολάβους, μηχανικούς, σιδεράδες, εμπόρους, χονδρέμπορους, εστιάτορες και γενικά με επαγγελματίες οι οποίοι συνεργάζονται με τον δήμο Πάρου, διότι δεν τους πληρώνει ο δήμος.

Έχουν εκτελέσει έργο, έχουν βάλει χρήματα από την τσέπη τους, γνωρίζοντας βέβαια ότι θα πληρωθούν σε λίγους μήνες, αλλά οι λίγοι μήνες γίνονται χρόνος και περνάει και ο χρόνος. Έτσι χάνονται προθεσμίες και στο τέλος ο δήμος τους συμβουλεύει να βάλουν δικηγόρο και με δικαστική λύση ίσως πληρωθούν.

Όταν ερωτώ τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο οικ. υπηρεσίας, η απάντηση είναι ότι δεν υπογράφει η διευθύντρια, είναι πολύ σχολαστική (καλά κάνει), τσακώνονται οι υπάλληλοι μεταξύ τους. Όταν ρωτάω τους υπαλλήλους, μου λένε ότι είναι λίγοι, έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας, πολλές υποθέσεις και άλλες προτεραιότητες. Ποτέ δεν ανέφεραν θέμα μη νομιμότητας. Έτσι φθάσαμε στο σημείο να μείνουμε χωρίς απορριμματοφόρο γιατί δεν επισκευάζονται λόγω χρέους αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Με τον δήμαρχο να μη δίνει λύση και θα δινόταν η λύση με δική του υπογραφή (εντέλεσθαι όπως μαθαίνω), παίρνοντας τις πολλές υποθέσεις από την οικ. υπ. και βάζοντας ο ίδιος τις προτεραιότητες, μια-μια, ελέγχοντας έτσι και τον υπάλληλο και όχι γεμίζοντας το γραφείο του με φακέλους πνίγοντάς τον. Έτσι λοιπόν ζήτησα συνάντηση με τους υπάλληλους της οικονομικής υπηρεσίας και έγινε την Πέμπτη 30 Ιουλίου. Συμμετείχαν 4 αντιδήμαρχοι, 3 υπάλληλοι της οικονομικής, ο προϊστάμενος καθαριότητας και ο πρόεδρος του ΣΕΟΤΑΠΑ που μπαινόβγαινε.

Μετά την εισήγηση του αντιδημάρχου οικονομικών, έλαβα τον λόγο και είπα στην αναπληρώτρια διευθύντρια ότι είναι «βαρίδι στη λειτουργία του δήμου, είναι άχρηστη». Αυτές είναι οι ύβρεις που καταγγέλλουν.

Στη συνέχεια η διευθύντρια, αρχικά με έλουσε με ένα «άι στο διάολο ρε μαλάκα, δεν έχεις ιδέα, είσαι άσχετος», αντί να μου δώσει λύση, αυτή η σχετική, έμπειρη υπάλληλος, με χρόνια στον δήμο. Κουβέντα για νομιμότητα η όχι των υποθέσεων.

Στη συνέχεια είχαμε τα κλάματα (παλαιό γυναικείο όπλο), αλλά δεν έπιασε, έτσι μετά το λούσιμο με ξέβγαλε με ένα «να πάω να γ.., και με έχει γραμμένο στα α… της». Αυτά για να ξέρει ο κόσμος ποιος έβρισε ποιον. Μετά βρήκαν ευκαιρία για στάση εργασίας και άρχισαν οι καταγγελίες και οι ανακοινώσεις.

ΣΕΟΤΑΠΑ-απαράδεκτη συμπεριφορά και καθύβριση όλων των συναδέλφων, ιδιαιτέρως της αναπληρώτριας. Η συντεχνία δεν χρειάστηκε να μάθει, τι πραγματικά έγινε, αλλά με μονόπλευρη πληροφόρηση από τον πρόεδρο της, άρχισε να καταγγέλλει, αλλά και όταν έμαθε και εξεπλάγει, για τη λάθος ενημέρωση, καμιά διόρθωση, τίποτα για την υπάλληλο, νιετ.

Λαϊκή Συσπείρωση -Καταγγέλλει την απαξιωτική, υβριστική και αυταρχική συμπεριφορά μου, προς όλους τους υπαλλήλους και ιδιαίτερα στην αναπληρώτρια. Βέβαια η Λαϊκή Συσπείρωση κάνει τη δουλειά της, ότι τη βολεύει και βλέπει και ακούει μόνο αυτά που θέλει, χαρά της να μη γίνει τίποτα και όταν εγώ ο Κεμπάμπης φωνάζω και λέω τα αυτονόητα, τότε είμαι υβριστικός, αυταρχικός, απαξιωτικός και πολλά αλλά που μου έχουν πει 11 μήνες τώρα.

Ωραία Πάρος -Το θύμα μου, όπως γράφετε, η οικονομική υπηρεσία, σίγουρα και είναι υποχρεωμένη να κινείται μέσα στον νόμο, όπως είναι υποχρεωμένη να απάντηση θετικά ή αρνητικά και να το αιτιολογήσει, μέσα σε ορισμένο χρόνο και όχι να λιμνάζουν οι υποθέσεις μήνες. Το συμπέρασμά σας ότι πίεσα τους υπαλλήλους για μη νόμιμες ενέργειες και αρνήθηκαν και για αυτό η ανάρμοστη συμπεριφορά μου, είναι χοντρή λάσπη, ειδικά για μένα. Λοιπόν κύριε ωραίε του 70-80, ή παίρνεις πίσω αυτά που έγραψες και να πεις λάθος, ή βγάλε το τι μη νόμιμο ζήτησα εγώ.

Ανακοίνωση δημοτικής αρχής -Τυποποιημένη, ετοιματζίδικη, τύπου «με όλους καλά να περνάει ο καιρός, και αν θα αδειάσουμε κάποιον, θα είναι κάποιος μ…ς, αφελής, ονειροπόλος».

Τυγχάνει να είμαι εγώ αυτός, αλλά τυγχάνει να είμαι και αυτός (με άλλους 2) που φόρτωσα τον παριανό λαό με εσένα για άλλα 4 χρόνια. Πρέπει να σε στηρίξω για την Πάρο. Ίσως ο τρόπος μου να μην είναι σωστός, άλλα είδα τόσα χρόνια και τον άλλο, τον δικό σας, τον σωστό.

Σε παρακαλώ δώσε εντολές, μη στρογγυλεύεις τις γωνιές. Με καμπύλες δε γεμίζεις το κάδρο, θέλει γωνιές, αλλά αυτές πονάνε».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.