Ιστορικό αρχείο της «Φωνή της Πάρου» | Δεν έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του!

Πάρος

Δέκα χρόνια μετά την παράδοση του ιστορικού αρχείου της εφημερίδας μας από τον εκδότη Ν. Ραγκούση-Λαουτάρη και την παραλαβή του από τους εκπρόσωπους του δήμου Πάρου, η ψηφιοποίησή του δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Η πρόθεση του εκδότη, αποσκοπούσε στο να γίνει η εφημερίδα διαχρονικά «κτήμα» όλων των Παριανών και Αντιπαριωτών, αφού, αυτό το αρχείο, είναι η ζωντανή ιστορία των νησιών μας από την 1η Οκτωβρίου 1945, οπότε και κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, με την υπ’ αριθμ. 35/2010 της 26ης  Ιανουαρίου 2010 ομόφωνη απόφασή του έκανε αποδεχτή την προσφορά του αρχείου. Ο μοναδικός όρος της προσφοράς αυτής -που έγινε αποδεκτός- ήταν το αρχείο να ψηφιοποιηθεί και το υλικό να είναι αξιοποιήσιμο από όλους τους Παριανούς και Αντιπαριώτες και από όλους όσους θα εκδήλωναν ενδιαφέρον. 

Η εφημερίδα «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ» ήδη διανύει το 75ο έτος αδιάλειπτης κυκλοφορίας της.  Συμπληρώνει 75 χρόνια ιστορίας. Όλης δηλαδή της μεταπολεμικής περιόδου, καταγράφοντας ζωντανά τα τεκταινόμενα στα νησιά μας Πάρο και Αντίπαρο. 

Στο πλαίσιο αυτής της επετείου και επειδή πολλοί θα θελήσουν να «ξεφυλλίσουν» το ιστορικό αρχείο της εφημερίδας, το οποίο είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο αλλά χωρίς το πεδίο της οπτικής αναγνώρισης δηλαδή την «αναζήτηση» για μια ακόμα φόρα αιτούμεθα την ολοκλήρωση της ψηφιακής παρουσίασης αυτού του αρχείου.

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σε ερώτηση, σχετικά με το θέμα αυτό, του αντιδημάρχου, Πάνου Κεμπάμπη, η απάντηση του δημάρχου ήταν γενική και αόριστη, όπως συμβαίνει κάθε φορά που επαναφέρουμε το θέμα τα τελευταία δέκα χρόνια.

Για την ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού παραθέτουμε επιγραμματικά τις ενέργειες που έχουν γίνει τα δέκα αυτά χρόνια μέχρι και σήμερα:

Στις 27 Ιουλίου 2017 με νεότερη επιστολή του ο εκδότης και παραχωρησιούχος Νικόλαος Νικόλαος Ραγκούσης-Λαουτάρης, έθετε εκ νέου το θέμα της πολύχρονης καθυστέρησης της ανάρτησης στο διαδίκτυο του ιστορικού αρχείου της «ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ». Στην επιστολή αυτή, υπήρχε και προειδοποίηση του εκδότη της εφημερίδας ότι θα αναγκαστεί να ανακαλέσει την προσφορά  παραχώρησης του ιστορικού αρχείου, αν σε εύλογο χρονικό διάστημα δεν ολοκληρωνόταν η ηλεκτρονική αξιοποίηση του αρχείου.

Στις 11/11/2019 και με αριθμό πρωτοκόλου18380/11 κατατέθηκε αίτημα της επιτροπής εορτασμού των 75 χρόνων της «ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ» για την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του ιστορικού αρχείου με την δυνατότητα της «οπτικής αναγνώρισης OCR». Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει επίσημα και γραπτώς μία απάντηση.

Στις 13/07/2020 με αριθμό πρωτοκόλλου 10768 εστάλη η παρακάτω επιστολή στο δημοτικό συμβούλιο:

«Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε

Αγαπητέ κύριε πρόεδρε του δημοτικού συμβουλίου

Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι

Στις 11/11/2019 και με αριθμό πρωτοκόλλου18380/11 κατατέθηκε αίτημα της επιτροπής εορτασμού των 75 χρόνων της «ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ» για την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του ιστορικού αρχείου με την δυνατότητα της «οπτικής αναγνώρισης OCR».

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει επίσημα και γραπτώς μία απάντηση. 

Στην συνάντηση του κ. δημάρχου με δύο μέλη της επιτροπής παρουσία του κ. Λουκά Σκιαδά ειπώθηκε ότι το κόστος αυτής της εργασίας είναι περί τις εκατό χιλιάδες ευρώ (100.000) και φυσικά δε θα μπορούσε ο δήμος να προχώρηση σε μια τέτοια δαπάνη. Κύριε πρόεδρε όπως μου μεταφέρατε προφορικά η αρμόδια υπηρεσία σας ενημέρωσε για ακόμα ποιο εξωφρενικά ποσά (200.000- 300.000 ευρώ!).

Κυρίες και κύριοι

Επειδή η δυνατότητα «οπτικής αναγνώρισης» είναι απαραίτητο εργαλείο για όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει ως πηγή πληροφόρησης το ιστορικό αρχείο αναζητήσαμε στην αγορά και σας επισυνάπτω προσφορές που ζητήσαμε και πήραμε από εταιρείες  πληροφορικής, για να έχετε μια πραγματική εικόνα του κόστους της συγκεκριμένης εργασίας που στη χειρότερη περίπτωση δεν υπερβαίνει τις 5580 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ.

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι

Ερωτάστε αν θεωρείτε πλέον εφικτό να αποφασίσετε αυτή τη δαπάνη, ώστε να μπορεί το ιστορικό αρχείο της εφημερίδας «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ» να είναι προσβάσιμο από όλους όσοι θέλουν να μελετήσουν τη σύγχρονη ιστορία των νησιών μας. 

Ερωτάστε αν με ένα τέτοιο ποσόν θα μπορούσαμε να τιμήσουμε τα 75 χρόνια αδιάλειπτης κυκλοφορίας μιας από τις αρχαιότερες τοπικές εφημερίδες

Με εκτίμηση 13/07/2020

Νίκος Ραγκούσης – Λαουτάρης

Επισύναψη: Α)Αίτημα επιτροπής εορτασμού 75 χρόνων.

                    Β) Απόσπασμα πρακτικού 2/2010 του Δημ. Συμβουλίου

                    Γ) Απόσπασμα πρακτικού 18/2011 του Δημ. Συμβουλίου

                    Δ)Προσφορά: 1)indigital 2)HIPAC ΑΕΒΕ 3)BIS 4) S.R.C. Statistics&Informatics».

Μετά από όλα αυτά, ένα ερώτημα παραμένει αναπάντητο: 

Ποιος και γιατί δεν θέλει να εκπληρωθεί ο μοναδικός όρος της παραχώρησης του ιστορικού αρχείου της εφημερίδας «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ» που είναι: 

το αρχείο να ψηφιοποιηθεί και το υλικό να είναι αξιοποιήσιμο από όλους τους Παριανούς και Αντιπαριώτες και από όλους όσους θα εκδήλωναν ενδιαφέρον. 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.