Κλειστά λόγω… απουσίας αρμοδίων / της Φωτεινής Σαμαρά

Πάρος

Θυμός, αγανάκτηση, αίσθημα αδικίας, απόγνωση και πολλά αναπάντητα ερωτήματα εναλλάσσονται στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και μαρτυρούν το αίσθημα και τις σκέψεις των πολιτών μετά τα έκτακτα μέτρα που εξήγγειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παραμονή της Παναγίας και πάγωσε το καλοκαίρι στην Πάρο.

 

Αυτό το παράξενο καλοκαίρι όλοι πήραν τα ρίσκα τους, οι επιχειρηματίες που αποφάσισαν την τελευταία στιγμή αν θα ανοίξουν την επιχείρησή τους με στόχο όχι το κέρδος αλλά την  λιγότερη ζημιά και καλά έκαναν, οι επισκέπτες που αποφάσισαν να κάνουν διακοπές εν μέσω πανδημίας και καλά έκαναν, και…η κυβέρνηση παίρνει το δικό της ρίσκο και αυξάνει το ποσοστό πληρότητας των καραβιών και κακώς έκανε… μόνο που το ρίσκο της κυβέρνησης το πληρώνουν οι επιχειρήσεις και οι ταξιδιώτες ή οι πολίτες!

Ξέρουμε ότι ο Δήμος δεν είναι αρμόδιος για την ενημέρωση του κοινού για τον αριθμό των κρουσμάτων, αυτό είναι δικαιοδοσία του ΕΟΔΥ, όμως η παρακολούθηση της επιδημιολογίας του τόπου και η αξίωση από τον ΕΟΔΥ και την ΓΓΠΠ να ενημερώνουν τους τοπικούς φορείς ώστε αυτοί να δρουν εγκαίρως, αυτό είναι ολιγωρία του Δήμου. Αν τα αντανακλαστικά των αρμόδιων φορέων ήταν σε εγρήγορση θα προλαβαίνανε καταστάσεις.

Το ίδιο πρωινό της εξαγγελίας των έκτακτων μέτρων εις βάρος του νησιού μας ο Δήμαρχος φωτογραφίζονταν στο γραφείο του με την υφυπουργό υγείας και μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πλειοψηφίας, η κα υφυπουργός υγείας, αλήθεια, δεν ήξερε τίποτε για τα μελλούμενα;;;
Ως Δήμαρχος δεν αισθάνεστε θιγμένος από την στάση της;

Μέσα σε όλον αυτόν τον κυκεώνα η τοπική αυτοδιοίκηση βλέπει ακόμη και σήμερα τα πάντα να εξελίσσονται αρμονικά, και πέφτει από τα σύννεφα με τα έκτακτα μέτρα και συνεχίζει να επιμένει ότι είμαστε ένα θωρακισμένο νησί…

Ας σκουντήσει κάποιος τον Δήμαρχο  να του πει να γυρίσει σελίδα γιατί ο δάσκαλος έχει περάσει στο παρακάτω μάθημα…

Ο λαός λέει, ο έξυπνος παραδέχεται, ο πονηρός δικαιολογείται και ο ηλίθιος επιμένει…

Διαβάζω αποσπάσματα από την επιστολή του Δημάρχου προς τον υπουργό υγείας, για τα έκτακτα μέτρα που επιβλήθηκαν στο νησί και μεταξύ άλλων σημειώνω:

 

[…Θα ήθελα να σας μεταφέρω την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό των κατοίκων και επιχειρηματιών της Πάρου..].

Κύριε Δήμαρχε, ανησυχία και προβληματισμός υπήρχε ΠΡΙΝ την εξαγγελία των μέτρων, τότε που ο κόσμος ρωτούσε να μάθει και δεν έπαιρνε απαντήσεις, τώρα υπάρχει αγανάκτηση και απόγνωση!

[..πέραν της δημόσιας υγείας απειλούνται η κοινωνική συνοχή του νησιού μας, η αξιοπιστία των τοπικών κλιμακίων υγείας καθώς και η εγκυρότητα των θεσμών…]

Για την διάσπαση της κοινωνικής συνοχής ευθύνεται η απουσία ηγετικής και συνεκτικής φωνής που ενημερώνει και βάζει τα πράγματα σε τάξη, εξάλλου είναι γνωστό ότι η κοινωνική διάσπαση δηλαδή το «διαίρει και βασίλευε» είναι μάλλον παλιά καλή συνταγή όσων δεν μπορούν να διοικήσουν αλλιώς και… μάλλον σας βολεύει παρά ενοχλεί!

Δεν καταλαβαίνω πως απειλείται η αξιοπιστία των κλιμακίων υγείας, που ακριβώς ευθύνονται οι επαγγελματίες υγείας;
Σας θυμίζω ότι όταν η γιατρός του Πολυϊατρείου μου σας ενημέρωσε για θετικό κρούσμα έλαβε την απάντηση «ευχαριστώ για την ενημέρωση η διαχείριση γίνεται από τα κεντρικά, δεν είναι αρμοδιότητά μας…» και στην συνέχεια η ίδια σας έστειλε επιστολή με πλήρη περιγραφή όλων αυτών που σήμερα σας κάνουν να πέφτετε από τα σύννεφα!

Αγαπητέ Δήμαρχε,
και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα δεν γίνεται! θα έπρεπε από καιρό να είχατε τρίξει τα δόντια στους κεντρικούς φορείς γιατί οι δικές τους ανεπάρκειες μεταφράζονται σε οριζόντια μέτρα εις βάρος των επιχειρηματιών και των επισκεπτών του νησιού εις βάρος της υγείας και της ζωής μας. Οφείλατε να είχατε προνοήσει και να είχατε αξιώσει να ενημερώνεστε από τους κεντρικούς φορείς για τις επιδημιολογικές τάσεις του νησιού. Ακόμη και αν δεν το είχατε σκεφτεί το ζητούσαν τόσο επιτακτικά και επίμονα οι πολίτες αλλά και εμείς ως επαγγελματίες υγείας που θα έπρεπε να το καταλάβετε.

Διάβασα σήμερα στο διαδίκτυο ότι πολλοί αρκούμαστε να παρακολουθούμε από τον εξώστη τα γεγονότα και να ασκούμε κριτική. Η γόνιμη κριτική είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωση των πολιτών, όποιος ασχολείται με τα κοινά γνωρίζει ότι θα είναι αποδέκτης θετικών και αρνητικών κριτικών και όποιος έχει ανοικτό μυαλό μπορεί να ωφελείται από κάθε μορφής λόγο. Και επειδή δεν παριστάνω τον μετά Χριστό προφήτη, ο κος Δήμαρχος γνωρίζει πολύ καλά ότι όλα όσα λέω τα έχω αποτυπώσει και σε επιστολές μου προς τους αρμόδιους φορείς από τον Μάρτιο κιόλας ο ίδιος όμως ποιεί τη νήσσαν…

Συνοψίζοντας:

Τι θα ήθελαν οι πολίτες από την τοπική ηγεσία;

  • Στήριξη του ΚΥ σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό από το κράτος και όχι από δωρεές.
  • Ύπαρξη επικεφαλής της πανδημίας ώστε να υπάρχει άτομο αναφοράς διαχείρισης της πανδημίας.
  • Παρακολούθηση της τοπικής επιδημιολογίας από τον ΕΟΔΥ και την ΓΓΠΠ και ενημέρωση των πολιτών από την ιστοσελίδα του Δήμου. Και ΕΟΔΥ και η ΓΓΠΠ πολλές φορές φάσκουν και αντιφάσκουν στις οδηγίες που δίνουν. Η διύλιση των οδηγιών από τους τοπικούς φορείς είναι σημαντική.
  • Εντατικοποίηση των ελέγχων για αποφυγή συγχρωτισμού
  • Ύπαρξη επάρκειας σε μοριακά τεστ με την φροντίδα του Δήμου
  • Οι πολίτες θέλουν ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι αλλά και οι σύμβουλοι να κάνουν την δουλειά για την οποία ζήτησαν την ψήφο τους, να κρατήσουν το λόγο τους και να υπηρετήσουν τον τόπο παράγοντας έργο.

Φυσικά εμείς οι πολίτες δεν μπορούμε να εξαγγείλουμε έκτακτα μέτρα κατά των απερίσκεπτων ή/και αδαών διοικούντων, τοπικών ή κεντρικών; …το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη μας…

 

Φωτεινή Σαμαρά

ΜΒΑ, Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.