Τα σχολεία άνοιξαν | Ο προβληματισμός μένει…

Πάρος

Το άνοιγμα των σχολείων στην Πάρο στις 14/9/2020 (εκτός από τα όσα τραγελαφικά έγιναν), έφερε στο φως και πολλά προβλήματα που υπάρχουν ενώ οι ανακοινώσεις που είχαν προηγηθεί είχαν προϊδεάσει για την κατάσταση που υπάρχει τη φετινή χρονιά.

Για γέλια ή για κλάματα;

Οι πρώτες εκπλήξεις ήρθαν με τις μάσκες που θα μοίραζε το υπουργείο και επί ημέρες κόμπαζε γι’ αυτό η πολιτική του ηγεσία. Οι μάσκες έφτασαν με αγώνα δρόμου το περασμένο Σάββατο το βράδυ και άρον-άρον το επόμενο πρωί ενημερώθηκαν οι διευθύνσεις των σχολείων για να της παραλάβουν από το δημαρχείο. Κυριολεκτικά στο παρά πέντε δηλαδή.

Το πρωί του αγιασμού στα σχολεία «ανακαλύψαμε» ότι ο «θησαυρός» του υπουργείου με τις μάσκες –που ήταν μία τελικά- δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά ένα πανί διαστάσεων μικρού τραπεζομάντηλου… και όχι φυσικά κατάλληλο για να εφαρμόσει σε πρόσωπο μικρών παιδιών. Επί εβδομάδες η κυβέρνηση με την κ. Νίκη Κεραμέως κουνούσε το δάχτυλο για το πόσο «μεγαλόψυχη» ήταν η πολιτική ηγεσία με την παράδοση μασκών… Ούτε εκεί δεν τα κατάφεραν οι «άριστοι». Το μόνο που κατάφεραν ήταν να δώσουν με φαστ τρακ διαδικασίες τη δουλειά με τις μάσκες σε γνωστό επιχειρηματία -φίλο φυσικά του Κυριάκου Μητσοτάκη- με δραστηριότητα στην παραγωγή αλουμινίων…

Τα τραγελαφικά της κυβέρνησης φυσικά είχαν ξεκινήσει από την Παρασκευή 11/9 όταν ενώ οι εκπαιδευτικοί είχαν ενημερωθεί μόνο για τον αγιασμό της ημέρας αίφνης το υπουργείο Παιδείας άλλαξε με εγκύκλιο το πρόγραμμα. Έτσι, άρχισε ένας αγώνας δρόμου για να βρεθούν οι εκπαιδευτικοί και να τους ανακοινωθεί ότι άλλαξε το πρόγραμμα, ενώ το ίδιο πρόβλημα προέκυψε και με την προσέλευση των μαθητών…

. Καταδικαστέες προσπάθειες δημιουργίας αντιθέσεων κατά της μάσκας στα σχολεία, από το κόμμα του Λαγού με πέταγμα προκηρύξεων έξω από τα σχολεία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το δώρο με το περιβόητο παγουρίνο –το οποίο όπως είδαμε χωράει δε χωράει ένα ποτήρι νερό(!), αυτό δε μοιράστηκε ποτέ στην Πάρο, γιατί δεν ήρθε… Μην ξεχάσουμε άλλωστε ότι η δημοτική Αρχή είχε τάξει από πέρσι παγουρίνο στους μαθητές (από τη δωρεά που είχε κάνει το ίδρυμα Λασκαρίδη) και το οποίο «τάξιμο» του δήμου, δεν έφθασε ποτέ στους μαθητές…

Ειδικό Σχολείο

Κι αν στα υπόλοιπα σχολεία του νησιού μας είχαμε τα όσα τραγελαφικά έγιναν δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι υπήρχε και σχολείο που δεν άνοιξε λόγω δικών μας ζητημάτων… Δηλαδή, δεν έχει παραδοθεί ακόμα το σχολείο στις Καμάρες, για τη λειτουργία του ειδικού σχολείου, το οποίο μην ξεχνούμε, ότι με λάθη της δημοτικής Αρχής επί δύο χρόνια δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου –όπως ειπώθηκε- το σχολείο Καμαρών θα παραδοθεί καθαρό σήμερα (Παρασκευή 18/9), ώστε να λειτουργήσει τη Δευτέρα. Σημειώνουμε ακόμα, ότι στις 31/8/2020 για την ενημέρωση της ένωσης συλλόγων γονέων και κηδεμόνων δήμου Πάρου, ο δήμαρχος, Μ. Κωβαίος, ισχυριζόταν μεταξύ άλλων σε δελτίο Τύπου: «[…] Στο Ειδικό Σχολείο, το οποίο, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα στεγαστεί στο παλαιό Δημοτικό Καμαρών, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες εργασίες και είναι κτηριακά έτοιμο, ενώ αναμένεται η προμήθεια του εξοπλισμού από το Υπουργείο Παιδείας».

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει –και ακόμα δεν υπάρχει πληροφόρηση- είναι ότι στον συγκεκριμένο χώρο στεγάζεται το ΕΚΑΒ Πάρου. Το πού θα μεταφερθεί το τοπικό ΕΚΑΒ δεν είναι ακόμα γνωστό, καθώς επιστροφή στον παλαιό του χώρο (πίσω από το Κέντρο Υγείας), δεν υπάρχει αφού στο εκεί οίκημα που χρησιμοποιούσε έχει μεταβληθεί ως θάλαμος νοσηλείας για κρούσμα κορωναϊού, ενώ τον χρησιμοποιεί και το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

View fullsize

PRWTO_THEMA_1.jpg

Τα προβλήματα

Τα προβλήματα στα σχολεία του νησιού μας ποικίλουν, αν και τα μεγαλύτερα θέματα εντοπίζονται στις μικρότερες ηλικίες.

Συνολικά υπάρχουν οκτώ κενά εκπαιδευτικών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία για τα Τμήματα Παράλληλης Στήριξης. Τα κενά εντοπίζονται σε Μάρπησσα, Αντίπαρο, Λεύκες, 2ο δημοτικό Παροικιάς, Νάουσα και Αγκαιριά. Επίσης, υπάρχουν κενά ωρών για τη γυμναστική.

Σε ό,τι αφορά τις καθαρίστριες των σχολείων τα κενά φαίνεται να είναι λίγα και όλοι αναμένουν το ζήτημα να λυθεί πλήρως τις επόμενες ημέρες.

Ένα μεγάλο ζήτημα που υπάρχει είναι αυτό στα δημοτικά σχολεία που οι ηλικίες είναι μικρές. Εκεί υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα, όπως και στα ολοήμερα –που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα-. Υπάρχουν απλά προβλήματα (π.χ. με τη λειτουργία του εστιατορίου στα ολοήμερα) ή ακόμα πιο περίπλοκα, με τα παιδιά που προέρχονται από διαφορετικές τάξεις και θα πρέπει να μπουν σε μία αίθουσα ολοήμερου.

Σημειώνουμε ότι με τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας εκτός των εκπαιδευτικών τους καθηκόντων οι δάσκαλοι θα πρέπει να έχουν και τον ρόλο του γιατρού-νοσοκόμου σε περίπτωση υποψίας κρούσματος, του παιδονόμου στα διαλείμματα και του επόπτη για τις μάσκες…

Τέλος, έχουν καταστραφεί οι βρύσες από τα συστήματα αντλιών για καθαρό νερό στα σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί

Ο σύλλογος εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Πάρου-Αντιπάρου, «Π. Καλλιέρος» λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν τα σχολεία σε ανακοίνωσή του για την απόφαση της κυβέρνησης σημειώνουν:

«- Δεν έχει καλύψει τα κενά σε εκπαιδευτικούς. Ενδεικτικά σε Πάρο και Αντίπαρο 4 τάξεις θα ξεκινήσουν χωρίς Δάσκαλο τμήματος, 8 παιδιά σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία, αν και υπάρχει έγκριση, δεν θα έχουν παράλληλη στήριξη, ένα σχολείο δεν θα έχει γυμναστή. Οι επόμενες προσλήψεις θα γίνουν 17 Σεπτεμβρίου. Οι εκπαιδευτικοί με δυσκολία θα παρουσιαστούν στα σχολεία πριν τις 21 Σεπτεμβρίου.

- Δεν έχουν καλυφθεί επαρκώς οι θέσεις καθαριστριών/ών στις σχολικές μονάδες.

- Δεν έχουν παραδοθεί οι μάσκες.

- Δεν έχει σταλεί η εγκύκλιος για τον αγιασμό των μαθητών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά.

- Δεν υπάρχει ενημέρωση για το νομικό πλαίσιο με το οποίο θα καλύπτονται οι εκπαιδευτικοί, διευθυντές/τριες Δ. Σχολείων και προϊστάμενες Ν/γείων για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας κατά του covid-19 σε περίπτωση που:

- γονείς: α) αρνηθούν τη χρήση μάσκας β) αποφασίσουν να μην παρακολουθήσουν μαθήματα τα παιδιά τους γ) κινηθούν νομικά εναντίον των εκπαιδευτικών για τους παραπάνω λόγους.

- για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών σε περίπτωση σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Σας ενημερώνουμε ότι σε σχολεία της Πάρου εκπαιδευτικοί που εργάζονταν στο νησί την προηγούμενη χρονιά, κατήγγειλαν ότι βιντεοσκοπήθηκαν με κινητό τηλέφωνο τα μαθήματα σύγχρονης διδασκαλίας που παρέδιδαν, αναρτήθηκαν στο δημοφιλές σε νεαρές ηλικίες μέσο κοινωνικής δικτύωσης Tik-Tok. Γονείς κατήγγειλαν ότι τα παιδιά τους επισκέφθηκαν ιστοσελίδες αυστηρά ακατάλληλες. Γονείς ανακάλυψαν ότι τα παιδιά τους χρησιμοποίησαν τις πιστωτικές κάρτες τους.

Η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών θα έπρεπε αποτελεί προτεραιότητα και να προηγείται  των μαθημάτων σύγχρονης διδασκαλίας από  το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την αποτροπή τόσο σοβαρών περιστατικών».

Η παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου, υπό τον τίτλο: «Όλα είναι έτοιμα από καιρό;», δημοσιοποίησε μία ημέρα πριν τον αγιασμό των σχολείων το παρακάτω δελτίο Τύπου:

«Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου ξεκινά μια νέα σχολική χρονιά. Αυτή όμως η σχολική χρονιά με ατόφια την κυβερνητική ευθύνη, εκτός από τα προβλήματα του παρελθόντος, ξεκινά χωρίς ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας για τα παιδιά μας, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες όλων μας.

Τα 23 σχολεία του νησιού μας θα ανοίξουν:

- Στη πλειοψηφία τους με στοιβαγμένους μαθητές σε τμήματα άνω των 20 ατόμων

- Με ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό

- Με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας

- Με τη μια μάσκα της τελευταίας στιγμής ανά μαθητή και εκπαιδευτικό

- Με τις γνωστές ελλείψεις των υποδομών της Δημόσιας Υγείας.

Είχαν μήνες ολόκληρους να προετοιμάσουν την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεδομένης της πανδημίας. Πολιτική βούληση δεν είχαν.

Αποκορύφωμα της πολιτικής τους είναι το «αλαλούμ» με την εγκύκλιο που στάλθηκε στα σχολεία Παρασκευή μεσημέρι 11 Σεπτεμβρίου για την ώρα προσέλευσης των μαθητών, όταν «μετά κόπων και βασάνων» τα σχολεία είχαν κάνει τον προγραμματισμό της πρώτης  ημέρας και είχαν ανακοινώσει τις ώρες προσέλευσης των μαθητών.

Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής:

- Ανυπαρξία προγραμματισμού απόκτησης κτιριακών υποδομών για σχολική στέγη. Παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία της Παροικιάς που ασφυκτιούν, στεγάζονται  σε μισθωμένα, ακατάλληλα για εκπαιδευτική χρήση κτίρια.

- Η μελέτη για το νέο Γυμνάσιο της Παροικιάς, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, ανατέθηκε σε μελετητή με καθυστέρηση πέντε ετών. Είναι προκλητική η αδιαφορία και η απραξία του Δημάρχου, παρά τις συνεχείς πιέσεις μας και τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την προμήθεια επιπλέον προκάτ αιθουσών, ώστε να καλυφθούν προσωρινά οι ανάγκες αυτού του Σχολείου.

- Καμιά κινητικότητα εδώ και οκτώ μήνες, παρά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για ανάθεση μελέτης συμπληρωματικών εγκαταστάσεων στο 2ο Δημοτικό Παροικιάς.

- Καμιά καταγραφή και διεκδίκηση του απαιτούμενου αριθμού καθαριστριών πλήρους απασχόλησης, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες καθαριότητας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

- Τέλος ας μη θυμηθούμε τα παγουρίνια που «μοίρασε» πέρσι ο κ. Κωβαίος αλλά που οι μαθητές δεν τα είδαν ποτέ.

View fullsize

PRWTO_THEMA_3.JPG

Αυτή είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνεται με ευθύνη της κυβέρνησης και τη συνενοχή της Δημοτικής Αρχής.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς καλούνται να διαχειριστούν μια πολιτική γεμάτη αντιφάσεις, με ελλείψεις μέτρων και προϋποθέσεων, που απενοχοποιεί τους υπεύθυνους και στοχοποιεί την ατομική ευθύνη μαθητών και εκπαιδευτικών.

- Μπορούμε να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς τους.

- Μπορούμε να διεκδικήσουμε τα σχολεία που δικαιούνται τα παιδιά μας και ανταποκρίνονται στις  σύγχρονες ανάγκες.

- Καλούμε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να συντονίσουν τα βήματα τους για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.

Εμείς θα είμαστε μαζί τους μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο όπως άλλωστε και μέχρι σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο άμεσα θα φέρουμε ως θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο:

- Τη μετατροπή των καθαριστριών μερικής απασχόλησης σε πλήρους για την κάλυψη όλων των αναγκών καθαριότητας στα σχολεία μας. Βέβαια είναι σκόπιμο να γίνει γνωστό ότι  σύμφωνα με την ισχύουσα πρόσφατα νομοθεσία «η δαπάνη που προκαλείται από την αύξηση ωρών καλύπτεται αποκλειστικά από ίδιους πόρους…» δηλαδή από την τσέπη των δημοτών.

- Τον έλεγχο για την υλοποίηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που είχαμε προκαλέσει τον Δεκέμβριο του 2019, σχετικά με τα σχολικά κτίρια.

Λόγω των μέτρων που προβλέπουν παρουσία μόνο μαθητών και εκπαιδευτικών, οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης δε θα παραστούν στην έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, διευκολύνοντας το έργο των εκπαιδευτικών.

Παρά τις δυσκολίες ευχόμαστε καλή, αγωνιστική, αποδοτική και διεκδικητική χρονιά σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα».

Ανακοίνωση ΚΝΕ

Η Οργάνωση Βάσης Πάρου της ΚΝΕ υπό τον τίτλο: «Και κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή, μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή», δημοσιοποίησε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτέμβρη. Δεν έχει εξασφαλίσει όμως πώς θα ανοίξουν στην πράξη τα σχολεία, με ποια προετοιμασία, με τι μέτρα προστασίας, αν θα έχουμε περισσότερους καθηγητές, αν θα έχουμε το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, τι θα γίνει με τις ευπαθείς ομάδες, τι θα γίνει με την ίδια την προστασία της υγείας μας, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών μας!

Την ίδια στιγμή προσπαθούν να μας πείσουν πως αν οι μαθητές πλένουμε τα χέρια μας και φοράμε μάσκες, οι οποίες δεν έφτασαν ακόμα στα σχολεία τότε δεν θα έχουμε διασπορά του ιού! Σε καμία περίπτωση βέβαια το μέτρο αυτό δεν καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών, αφού ήδη οι γονείς μας έχουν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη όλο αυτό το διάστημα για αγορά υγειονομικού υλικού και πιθανόν θα κληθούν να το κάνουν ξανά, μιας που η κυβέρνηση αρέσκεται στην ατομική ευθύνη και τόσο καιρό μας πετάει το μπαλάκι σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία της υγείας μας μέσα σε τόσο δύσκολες υγειονομικές συνθήκες.

Ενώ δεν πήραν κανένα μέτρο για την ανάπτυξη των σχολικών υποδομών, μας ζητάνε να κρατάμε αποστάσεις μέσα σε αίθουσες κλουβιά. Μας ζητάνε δηλαδή να κρατάμε αποστάσεις την ίδια στιγμή που εν μέσω πανδημίας το υπουργείο Παιδείας νομοθέτησε την ύπαρξη έως και 25 μαθητών ανά τμήμα!

Χαρακτηριστικά το Γυμνάσιο Παροικιάς με τους 330 μαθητές θα αναγκαστεί να λειτουργήσει με τμήματα από 21 μέχρι 23 μαθητές και χωρίς να έχει τις απαραίτητες αίθουσες από ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής. Γενικότερα τα υπάρχοντα σχολικά κτήρια δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες πανδημίας.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με επιχειρήματα δήθεν επιστημοσύνης προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι πιο ασφαλές να λειτουργεί μια τάξη με 25 παρά με 15 μαθητές ξεχνώντας ότι έλεγαν οι ίδιοι πριν ένα μήνα. Μέχρι σήμερα δεν έχουν εξασφαλίσει μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία, ώστε να υπάρχει συχνός και καλός καθαρισμός, ενδιάμεσα και στο τέλος του σχολικού ωραρίου.

Τέλος οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι δεδομένες.

Σπατάλησαν όλο το χρόνο που είχαν από τον Ιούνη, που κερδίσαμε εμείς και οι οικογένειες μας με την υπεύθυνη στάση μας, μηδενίζοντας σχεδόν τα κρούσματα, και δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο στη δημόσια υγεία, στις συγκοινωνίες, στα σχολεία, και την ίδια στιγμή στοχοποιούν τη νεολαία για την έξαρση των κρουσμάτων.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

View fullsize

PRWTO_THEMA_4.jpg

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ:

Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μας κατά το άνοιγμα των σχολείων με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση. Ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Πάρου, δημόσια και δωρεάν υγεία για εμάς και τις οικογένειές μας. Να προσληφθεί άμεσα ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών για να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά. Να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος αριθμός μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων. Να καταργηθεί κάθε νομοθετική διάταξη που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και     OnLine μετάδοση των μαθημάτων. Να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο. Να την πάρουν πίσω, όπως την έφεραν στα κλεφτά εν μέσω πανδημίας. Όπου απαιτείται η μεταφορά μαθητών με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να εξασφαλιστεί η ασφαλής και δωρεάν μετακίνηση τους με περισσότερα δρομολόγια διαφόρων μέσων. Φτάνει πια η απαράδεκτη κατάσταση με τα λεωφορεία στα νησιά των Κυκλάδων! Σε σχολεία με σοβαρά κτηριακά προβλήματα να εξασφαλιστούν άμεσα άλλοι κατάλληλοι χώροι. Να εγκατασταθούν άμεσα προσωρινά προκάτ και να επισπευσθούν με ευθύνη της δημοτικής αρχής οι διαδικασίες για κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων!

Η Οργάνωση Βάσης Πάρου της ΚΝΕ καλεί τους μαθητές της Πάρου-Αντιπάρου να οργανώσουν από τώρα τη διεκδίκηση τους μέσα από τα πενταμελή και τα 15μελή, τα συλλογικά μας όργανα μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές μας!».

Οι γονείς

Από την ένωση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων δήμου Πάρου, δημοσιεύτηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Αγαπητοί γονείς, για άλλη μια φορά η νέα σχολική χρονιά μας βρίσκει αντιμέτωπους με συσσωρευμένα προβλήματα όπως τα κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό, το ανεπαρκές προσωπικό καθαριότητας, οι μικρές αίθουσες με τα 25άρια τμήματα, η μη εξασφάλιση νέων αιθουσών διδασκαλίας όπου αυτές είναι απαραίτητες και όλα αυτά εν μέσω της πανδημίας COVID-19.

Γονείς και Σύλλογοι Γονέων δηλώνουμε την ανησυχία μας! Δεν αρκεί μόνο η χρήση της μάσκας. Πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής.

Καλούμε λοιπόν από την πρώτη μέρα τους Συλλόγους Γονέων να βρίσκονται στα σχολεία και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς να συμβάλλουν στο βαθμό που τους αναλογεί ώστε να τηρηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα τα προβλεπόμενα μέτρα, με πρωταρχικό στόχο, πάντα την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Ως Ένωση Γονέων ευχόμαστε μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς όλοι μαζί ενωμένοι, να δουλέψουμε ώστε να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά με επιτυχία με ασφάλεια και πάνω από όλα με υγεία!

Καλή Αρχή και Καλή Σχολική Χρονιά!».

Το άνοιγμα των σχολείων στην Πάρο στις 14/9/2020 (εκτός από τα όσα τραγελαφικά έγιναν), έφερε στο φως και πολλά προβλήματα που υπάρχουν ενώ οι ανακοινώσεις που είχαν προηγηθεί είχαν προϊδεάσει για την κατάσταση που υπάρχει τη φετινή χρονιά.

Για γέλια ή για κλάματα;

Οι πρώτες εκπλήξεις ήρθαν με τις μάσκες που θα μοίραζε το υπουργείο και επί ημέρες κόμπαζε γι’ αυτό η πολιτική του ηγεσία. Οι μάσκες έφτασαν με αγώνα δρόμου το περασμένο Σάββατο το βράδυ και άρον-άρον το επόμενο πρωί ενημερώθηκαν οι διευθύνσεις των σχολείων για να της παραλάβουν από το δημαρχείο. Κυριολεκτικά στο παρά πέντε δηλαδή.

Το πρωί του αγιασμού στα σχολεία «ανακαλύψαμε» ότι ο «θησαυρός» του υπουργείου με τις μάσκες –που ήταν μία τελικά- δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά ένα πανί διαστάσεων μικρού τραπεζομάντηλου… και όχι φυσικά κατάλληλο για να εφαρμόσει σε πρόσωπο μικρών παιδιών. Επί εβδομάδες η κυβέρνηση με την κ. Νίκη Κεραμέως κουνούσε το δάχτυλο για το πόσο «μεγαλόψυχη» ήταν η πολιτική ηγεσία με την παράδοση μασκών… Ούτε εκεί δεν τα κατάφεραν οι «άριστοι». Το μόνο που κατάφεραν ήταν να δώσουν με φαστ τρακ διαδικασίες τη δουλειά με τις μάσκες σε γνωστό επιχειρηματία -φίλο φυσικά του Κυριάκου Μητσοτάκη- με δραστηριότητα στην παραγωγή αλουμινίων…

Τα τραγελαφικά της κυβέρνησης φυσικά είχαν ξεκινήσει από την Παρασκευή 11/9 όταν ενώ οι εκπαιδευτικοί είχαν ενημερωθεί μόνο για τον αγιασμό της ημέρας αίφνης το υπουργείο Παιδείας άλλαξε με εγκύκλιο το πρόγραμμα. Έτσι, άρχισε ένας αγώνας δρόμου για να βρεθούν οι εκπαιδευτικοί και να τους ανακοινωθεί ότι άλλαξε το πρόγραμμα, ενώ το ίδιο πρόβλημα προέκυψε και με την προσέλευση των μαθητών…

. Καταδικαστέες προσπάθειες δημιουργίας αντιθέσεων κατά της μάσκας στα σχολεία, από το κόμμα του Λαγού με πέταγμα προκηρύξεων έξω από τα σχολεία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το δώρο με το περιβόητο παγουρίνο –το οποίο όπως είδαμε χωράει δε χωράει ένα ποτήρι νερό(!), αυτό δε μοιράστηκε ποτέ στην Πάρο, γιατί δεν ήρθε… Μην ξεχάσουμε άλλωστε ότι η δημοτική Αρχή είχε τάξει από πέρσι παγουρίνο στους μαθητές (από τη δωρεά που είχε κάνει το ίδρυμα Λασκαρίδη) και το οποίο «τάξιμο» του δήμου, δεν έφθασε ποτέ στους μαθητές…

Ειδικό Σχολείο

Κι αν στα υπόλοιπα σχολεία του νησιού μας είχαμε τα όσα τραγελαφικά έγιναν δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι υπήρχε και σχολείο που δεν άνοιξε λόγω δικών μας ζητημάτων… Δηλαδή, δεν έχει παραδοθεί ακόμα το σχολείο στις Καμάρες, για τη λειτουργία του ειδικού σχολείου, το οποίο μην ξεχνούμε, ότι με λάθη της δημοτικής Αρχής επί δύο χρόνια δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου –όπως ειπώθηκε- το σχολείο Καμαρών θα παραδοθεί καθαρό σήμερα (Παρασκευή 18/9), ώστε να λειτουργήσει τη Δευτέρα. Σημειώνουμε ακόμα, ότι στις 31/8/2020 για την ενημέρωση της ένωσης συλλόγων γονέων και κηδεμόνων δήμου Πάρου, ο δήμαρχος, Μ. Κωβαίος, ισχυριζόταν μεταξύ άλλων σε δελτίο Τύπου: «[…] Στο Ειδικό Σχολείο, το οποίο, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα στεγαστεί στο παλαιό Δημοτικό Καμαρών, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες εργασίες και είναι κτηριακά έτοιμο, ενώ αναμένεται η προμήθεια του εξοπλισμού από το Υπουργείο Παιδείας».

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει –και ακόμα δεν υπάρχει πληροφόρηση- είναι ότι στον συγκεκριμένο χώρο στεγάζεται το ΕΚΑΒ Πάρου. Το πού θα μεταφερθεί το τοπικό ΕΚΑΒ δεν είναι ακόμα γνωστό, καθώς επιστροφή στον παλαιό του χώρο (πίσω από το Κέντρο Υγείας), δεν υπάρχει αφού στο εκεί οίκημα που χρησιμοποιούσε έχει μεταβληθεί ως θάλαμος νοσηλείας για κρούσμα κορωναϊού, ενώ τον χρησιμοποιεί και το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

View fullsize

PRWTO_THEMA_1.jpg

Τα προβλήματα

Τα προβλήματα στα σχολεία του νησιού μας ποικίλουν, αν και τα μεγαλύτερα θέματα εντοπίζονται στις μικρότερες ηλικίες.

Συνολικά υπάρχουν οκτώ κενά εκπαιδευτικών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία για τα Τμήματα Παράλληλης Στήριξης. Τα κενά εντοπίζονται σε Μάρπησσα, Αντίπαρο, Λεύκες, 2ο δημοτικό Παροικιάς, Νάουσα και Αγκαιριά. Επίσης, υπάρχουν κενά ωρών για τη γυμναστική.

Σε ό,τι αφορά τις καθαρίστριες των σχολείων τα κενά φαίνεται να είναι λίγα και όλοι αναμένουν το ζήτημα να λυθεί πλήρως τις επόμενες ημέρες.

Ένα μεγάλο ζήτημα που υπάρχει είναι αυτό στα δημοτικά σχολεία που οι ηλικίες είναι μικρές. Εκεί υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα, όπως και στα ολοήμερα –που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα-. Υπάρχουν απλά προβλήματα (π.χ. με τη λειτουργία του εστιατορίου στα ολοήμερα) ή ακόμα πιο περίπλοκα, με τα παιδιά που προέρχονται από διαφορετικές τάξεις και θα πρέπει να μπουν σε μία αίθουσα ολοήμερου.

Σημειώνουμε ότι με τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας εκτός των εκπαιδευτικών τους καθηκόντων οι δάσκαλοι θα πρέπει να έχουν και τον ρόλο του γιατρού-νοσοκόμου σε περίπτωση υποψίας κρούσματος, του παιδονόμου στα διαλείμματα και του επόπτη για τις μάσκες…

Τέλος, έχουν καταστραφεί οι βρύσες από τα συστήματα αντλιών για καθαρό νερό στα σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί

Ο σύλλογος εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Πάρου-Αντιπάρου, «Π. Καλλιέρος» λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν τα σχολεία σε ανακοίνωσή του για την απόφαση της κυβέρνησης σημειώνουν:

«- Δεν έχει καλύψει τα κενά σε εκπαιδευτικούς. Ενδεικτικά σε Πάρο και Αντίπαρο 4 τάξεις θα ξεκινήσουν χωρίς Δάσκαλο τμήματος, 8 παιδιά σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία, αν και υπάρχει έγκριση, δεν θα έχουν παράλληλη στήριξη, ένα σχολείο δεν θα έχει γυμναστή. Οι επόμενες προσλήψεις θα γίνουν 17 Σεπτεμβρίου. Οι εκπαιδευτικοί με δυσκολία θα παρουσιαστούν στα σχολεία πριν τις 21 Σεπτεμβρίου.

- Δεν έχουν καλυφθεί επαρκώς οι θέσεις καθαριστριών/ών στις σχολικές μονάδες.

- Δεν έχουν παραδοθεί οι μάσκες.

- Δεν έχει σταλεί η εγκύκλιος για τον αγιασμό των μαθητών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά.

- Δεν υπάρχει ενημέρωση για το νομικό πλαίσιο με το οποίο θα καλύπτονται οι εκπαιδευτικοί, διευθυντές/τριες Δ. Σχολείων και προϊστάμενες Ν/γείων για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας κατά του covid-19 σε περίπτωση που:

- γονείς: α) αρνηθούν τη χρήση μάσκας β) αποφασίσουν να μην παρακολουθήσουν μαθήματα τα παιδιά τους γ) κινηθούν νομικά εναντίον των εκπαιδευτικών για τους παραπάνω λόγους.

- για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών σε περίπτωση σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Σας ενημερώνουμε ότι σε σχολεία της Πάρου εκπαιδευτικοί που εργάζονταν στο νησί την προηγούμενη χρονιά, κατήγγειλαν ότι βιντεοσκοπήθηκαν με κινητό τηλέφωνο τα μαθήματα σύγχρονης διδασκαλίας που παρέδιδαν, αναρτήθηκαν στο δημοφιλές σε νεαρές ηλικίες μέσο κοινωνικής δικτύωσης Tik-Tok. Γονείς κατήγγειλαν ότι τα παιδιά τους επισκέφθηκαν ιστοσελίδες αυστηρά ακατάλληλες. Γονείς ανακάλυψαν ότι τα παιδιά τους χρησιμοποίησαν τις πιστωτικές κάρτες τους.

Η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών θα έπρεπε αποτελεί προτεραιότητα και να προηγείται  των μαθημάτων σύγχρονης διδασκαλίας από  το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την αποτροπή τόσο σοβαρών περιστατικών».

Η παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου, υπό τον τίτλο: «Όλα είναι έτοιμα από καιρό;», δημοσιοποίησε μία ημέρα πριν τον αγιασμό των σχολείων το παρακάτω δελτίο Τύπου:

«Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου ξεκινά μια νέα σχολική χρονιά. Αυτή όμως η σχολική χρονιά με ατόφια την κυβερνητική ευθύνη, εκτός από τα προβλήματα του παρελθόντος, ξεκινά χωρίς ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας για τα παιδιά μας, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες όλων μας.

Τα 23 σχολεία του νησιού μας θα ανοίξουν:

- Στη πλειοψηφία τους με στοιβαγμένους μαθητές σε τμήματα άνω των 20 ατόμων

- Με ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό

- Με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας

- Με τη μια μάσκα της τελευταίας στιγμής ανά μαθητή και εκπαιδευτικό

- Με τις γνωστές ελλείψεις των υποδομών της Δημόσιας Υγείας.

Είχαν μήνες ολόκληρους να προετοιμάσουν την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεδομένης της πανδημίας. Πολιτική βούληση δεν είχαν.

Αποκορύφωμα της πολιτικής τους είναι το «αλαλούμ» με την εγκύκλιο που στάλθηκε στα σχολεία Παρασκευή μεσημέρι 11 Σεπτεμβρίου για την ώρα προσέλευσης των μαθητών, όταν «μετά κόπων και βασάνων» τα σχολεία είχαν κάνει τον προγραμματισμό της πρώτης  ημέρας και είχαν ανακοινώσει τις ώρες προσέλευσης των μαθητών.

Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής:

- Ανυπαρξία προγραμματισμού απόκτησης κτιριακών υποδομών για σχολική στέγη. Παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία της Παροικιάς που ασφυκτιούν, στεγάζονται  σε μισθωμένα, ακατάλληλα για εκπαιδευτική χρήση κτίρια.

- Η μελέτη για το νέο Γυμνάσιο της Παροικιάς, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, ανατέθηκε σε μελετητή με καθυστέρηση πέντε ετών. Είναι προκλητική η αδιαφορία και η απραξία του Δημάρχου, παρά τις συνεχείς πιέσεις μας και τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την προμήθεια επιπλέον προκάτ αιθουσών, ώστε να καλυφθούν προσωρινά οι ανάγκες αυτού του Σχολείου.

- Καμιά κινητικότητα εδώ και οκτώ μήνες, παρά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για ανάθεση μελέτης συμπληρωματικών εγκαταστάσεων στο 2ο Δημοτικό Παροικιάς.

- Καμιά καταγραφή και διεκδίκηση του απαιτούμενου αριθμού καθαριστριών πλήρους απασχόλησης, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες καθαριότητας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

- Τέλος ας μη θυμηθούμε τα παγουρίνια που «μοίρασε» πέρσι ο κ. Κωβαίος αλλά που οι μαθητές δεν τα είδαν ποτέ.

View fullsize

PRWTO_THEMA_3.JPG

Αυτή είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνεται με ευθύνη της κυβέρνησης και τη συνενοχή της Δημοτικής Αρχής.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς καλούνται να διαχειριστούν μια πολιτική γεμάτη αντιφάσεις, με ελλείψεις μέτρων και προϋποθέσεων, που απενοχοποιεί τους υπεύθυνους και στοχοποιεί την ατομική ευθύνη μαθητών και εκπαιδευτικών.

- Μπορούμε να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς τους.

- Μπορούμε να διεκδικήσουμε τα σχολεία που δικαιούνται τα παιδιά μας και ανταποκρίνονται στις  σύγχρονες ανάγκες.

- Καλούμε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να συντονίσουν τα βήματα τους για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.

Εμείς θα είμαστε μαζί τους μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο όπως άλλωστε και μέχρι σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο άμεσα θα φέρουμε ως θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο:

- Τη μετατροπή των καθαριστριών μερικής απασχόλησης σε πλήρους για την κάλυψη όλων των αναγκών καθαριότητας στα σχολεία μας. Βέβαια είναι σκόπιμο να γίνει γνωστό ότι  σύμφωνα με την ισχύουσα πρόσφατα νομοθεσία «η δαπάνη που προκαλείται από την αύξηση ωρών καλύπτεται αποκλειστικά από ίδιους πόρους…» δηλαδή από την τσέπη των δημοτών.

- Τον έλεγχο για την υλοποίηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που είχαμε προκαλέσει τον Δεκέμβριο του 2019, σχετικά με τα σχολικά κτίρια.

Λόγω των μέτρων που προβλέπουν παρουσία μόνο μαθητών και εκπαιδευτικών, οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης δε θα παραστούν στην έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, διευκολύνοντας το έργο των εκπαιδευτικών.

Παρά τις δυσκολίες ευχόμαστε καλή, αγωνιστική, αποδοτική και διεκδικητική χρονιά σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα».

Ανακοίνωση ΚΝΕ

Η Οργάνωση Βάσης Πάρου της ΚΝΕ υπό τον τίτλο: «Και κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή, μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή», δημοσιοποίησε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτέμβρη. Δεν έχει εξασφαλίσει όμως πώς θα ανοίξουν στην πράξη τα σχολεία, με ποια προετοιμασία, με τι μέτρα προστασίας, αν θα έχουμε περισσότερους καθηγητές, αν θα έχουμε το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, τι θα γίνει με τις ευπαθείς ομάδες, τι θα γίνει με την ίδια την προστασία της υγείας μας, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών μας!

Την ίδια στιγμή προσπαθούν να μας πείσουν πως αν οι μαθητές πλένουμε τα χέρια μας και φοράμε μάσκες, οι οποίες δεν έφτασαν ακόμα στα σχολεία τότε δεν θα έχουμε διασπορά του ιού! Σε καμία περίπτωση βέβαια το μέτρο αυτό δεν καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών, αφού ήδη οι γονείς μας έχουν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη όλο αυτό το διάστημα για αγορά υγειονομικού υλικού και πιθανόν θα κληθούν να το κάνουν ξανά, μιας που η κυβέρνηση αρέσκεται στην ατομική ευθύνη και τόσο καιρό μας πετάει το μπαλάκι σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία της υγείας μας μέσα σε τόσο δύσκολες υγειονομικές συνθήκες.

Ενώ δεν πήραν κανένα μέτρο για την ανάπτυξη των σχολικών υποδομών, μας ζητάνε να κρατάμε αποστάσεις μέσα σε αίθουσες κλουβιά. Μας ζητάνε δηλαδή να κρατάμε αποστάσεις την ίδια στιγμή που εν μέσω πανδημίας το υπουργείο Παιδείας νομοθέτησε την ύπαρξη έως και 25 μαθητών ανά τμήμα!

Χαρακτηριστικά το Γυμνάσιο Παροικιάς με τους 330 μαθητές θα αναγκαστεί να λειτουργήσει με τμήματα από 21 μέχρι 23 μαθητές και χωρίς να έχει τις απαραίτητες αίθουσες από ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής. Γενικότερα τα υπάρχοντα σχολικά κτήρια δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες πανδημίας.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με επιχειρήματα δήθεν επιστημοσύνης προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι πιο ασφαλές να λειτουργεί μια τάξη με 25 παρά με 15 μαθητές ξεχνώντας ότι έλεγαν οι ίδιοι πριν ένα μήνα. Μέχρι σήμερα δεν έχουν εξασφαλίσει μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία, ώστε να υπάρχει συχνός και καλός καθαρισμός, ενδιάμεσα και στο τέλος του σχολικού ωραρίου.

Τέλος οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι δεδομένες.

Σπατάλησαν όλο το χρόνο που είχαν από τον Ιούνη, που κερδίσαμε εμείς και οι οικογένειες μας με την υπεύθυνη στάση μας, μηδενίζοντας σχεδόν τα κρούσματα, και δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο στη δημόσια υγεία, στις συγκοινωνίες, στα σχολεία, και την ίδια στιγμή στοχοποιούν τη νεολαία για την έξαρση των κρουσμάτων.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

View fullsize

PRWTO_THEMA_4.jpg

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ:

Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μας κατά το άνοιγμα των σχολείων με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση. Ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Πάρου, δημόσια και δωρεάν υγεία για εμάς και τις οικογένειές μας. Να προσληφθεί άμεσα ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών για να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά. Να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος αριθμός μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων. Να καταργηθεί κάθε νομοθετική διάταξη που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και     OnLine μετάδοση των μαθημάτων. Να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο. Να την πάρουν πίσω, όπως την έφεραν στα κλεφτά εν μέσω πανδημίας. Όπου απαιτείται η μεταφορά μαθητών με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να εξασφαλιστεί η ασφαλής και δωρεάν μετακίνηση τους με περισσότερα δρομολόγια διαφόρων μέσων. Φτάνει πια η απαράδεκτη κατάσταση με τα λεωφορεία στα νησιά των Κυκλάδων! Σε σχολεία με σοβαρά κτηριακά προβλήματα να εξασφαλιστούν άμεσα άλλοι κατάλληλοι χώροι. Να εγκατασταθούν άμεσα προσωρινά προκάτ και να επισπευσθούν με ευθύνη της δημοτικής αρχής οι διαδικασίες για κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων!

Η Οργάνωση Βάσης Πάρου της ΚΝΕ καλεί τους μαθητές της Πάρου-Αντιπάρου να οργανώσουν από τώρα τη διεκδίκηση τους μέσα από τα πενταμελή και τα 15μελή, τα συλλογικά μας όργανα μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές μας!».

Οι γονείς

Από την ένωση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων δήμου Πάρου, δημοσιεύτηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Αγαπητοί γονείς, για άλλη μια φορά η νέα σχολική χρονιά μας βρίσκει αντιμέτωπους με συσσωρευμένα προβλήματα όπως τα κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό, το ανεπαρκές προσωπικό καθαριότητας, οι μικρές αίθουσες με τα 25άρια τμήματα, η μη εξασφάλιση νέων αιθουσών διδασκαλίας όπου αυτές είναι απαραίτητες και όλα αυτά εν μέσω της πανδημίας COVID-19.

Γονείς και Σύλλογοι Γονέων δηλώνουμε την ανησυχία μας! Δεν αρκεί μόνο η χρήση της μάσκας. Πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής.

Καλούμε λοιπόν από την πρώτη μέρα τους Συλλόγους Γονέων να βρίσκονται στα σχολεία και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς να συμβάλλουν στο βαθμό που τους αναλογεί ώστε να τηρηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα τα προβλεπόμενα μέτρα, με πρωταρχικό στόχο, πάντα την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Ως Ένωση Γονέων ευχόμαστε μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς όλοι μαζί ενωμένοι, να δουλέψουμε ώστε να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά με επιτυχία με ασφάλεια και πάνω από όλα με υγεία!

Καλή Αρχή και Καλή Σχολική Χρονιά!».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.