Έπεσαν υπέρ πατρίδος (Μέρος 4ο)

Πάρος

Οι φωτογραφίες των πεσόντων:

11.jpg

Σημείωση του Λυκούργου κάτω από τη φωτογραφία

Ακόμα μια φωτοτυπία από 9 φαντάρους της παλιάς εποχής και όσα γράφω από κάτω (εκτός από τα στοιχεία τους) τα κρατούσα στη μνήμη μου, από το στόμα του μακαρίτη του πατέρα μου που μας τα έλεγε κατά καιρούς.

Εννέα (9) στρατιώτες πεζικού κλάσεως 1911 από τις Λεύκες ΠΑΡΟΥ

Α΄. σειρά όρθιοι από αριστερά:

Εμμανουήλ Δημητρίου Πανώριος (Σβούρος) με τη σάλπιγγα στο χέρι Ιωάννης Γεωργίου Σκανδάλης (γιος της κυρα-Βαγγελιώς ή Βαγγέλας) Νικόλαος Γεωργίου Χανιώτης (Λιλής) Κων/νος Μάρκου Κονταράτος (Μάξιμος) Γεώργιος Ιωάννου Χανιώτης (Μηλαπίδης) αδελφός του παπά-Μάρκου τ. ηγουμένου Ιεράς Μονής των Αγίων Θεοδώρων-Πάρου.

Β’ σειρά καθιστοί από αριστερά:

Γεώργιος Εμμανουήλ Κρητικός (κουνιάδος της θειας Χρυσούλας Νοσοκόμας) έπεσε μαχόμενος κατά των Τούρκων στη μάχη του Σαλιχλί - Μ.Ασίας στις 22/8/1922. Ήταν άριστος σκοπευτής και ανήκε στο 5/42 Σύνταγμα του Ν. Πλαστήρα. Γεώργιος Κων/νου Χανιώτης, αδελφός του μπαρμπ’ Αντρέα Χανιώτη, έπεσε κατά την μετάβαση του Στρατού μας από τον Τσεσμέ προς Χίο τον Αύγουστο 1922. Αντώνιος Περούλη Χανιώτης (μπαρμπ’ Αντώνης Φούρναρης) και Παύλος Γεωργίου Καστανιάς (Κρεοπώλης)

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη κάπου στα έμπεδα της Αθήνας (Γουδί ή Ρούφ) το 1911-12.

Σημείωση στο πίσω μέρος της φωτογραφίας:

View fullsize

12.jpg

Διεύθυνσις: 43ον  Σύνταγμα Πεζικού, 3ος Λόχος – Τ.Τ.927.

Από αριστερά: Κων/νος Γεωργίου Ρούσσος (Γυαλιστής), επέστρεψε σώος από τη Σμύρνη το Σεπτέμβριο 1922. Σταμάτιος Κων/νου Ξενάκης (ετεροθαλής αδελφός του Γεωργίου Σιταρά-Πανταζοπούλου) εξηφανίσθη τη τελευταία στιγμή της επιβίβασης του Στρατού μας στα Πλοία στη παραλία της Σμύρνης, στη προσπάθειά του να πάη σε κάποιο κοντινό μπακάλικο να πάρη ψωμί και τυρί για το ταξίδι του γυρισμού….. Μαρτυρία από το 1ο Κων. Γ. Ρούσσο (Γυαλιστή) εικονιζόμενο.

Σημείωση στο πίσω μέρος της φωτογραφίας:

View fullsize

13.jpg

Αντώνιος Μιχαήλ Τριαντάφυλλος, έπεσε σε ενέδρα με άλλους τρεις ιππείς, νύχτα, ενώ περνούσαν από ένα στενωπό σημείο στις όχθες του ποταμού (Πουρσάκ).

Μαρτυρία: Από το συνταγματάρχη Αλεξάκη… και από εκπομπή του ραδιοφώνου το 1977 υπό τον τίτλο «Πολεμικές αναμνήσεις».

Σημείωση στο πίσω μέρος της φωτογραφίας:

View fullsize

14.jpg

Δύο Λοχίες: Ο ένας είναι ο Ιωάννης Αλ. Καλόπλαστος, έπεσε υπέρ Πατρίδος στη μάχη της Δράμας κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σημείωση στο πάνω μέρος της φωτογραφίας:

View fullsize

15.jpg

Αναστάσιος Κων/νου Ραγκούσης (αδελφός της κυρα-Ζαμπέτας Παν. Βιτζηλαίου-Βαράϊνας, μάνας του Νικολ. Παν. Βιτζηλαίου-Κλαρίνου). Πιθανόν να έχει φονευθεί εις Κιουτάχειαν Μ. Ασίας τον Αύγουστο 1922.

(Συνεχίζεται)

Ευάγγελος Νικ. Καστανιάς

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.