O Κ. Μπιζάς εφ' όλης της ύλης

Πάρος

Η εφημερίδα μας στο πλαίσιο της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την ανάληψη καθηκόντων των νέων αυτοδιοικητικών Αρχών, απευθύνθηκε στον έπαρχο Π.Ε. Πάρου και αντιπεριφερειάρχη Υγείας – Πρόνοιας – Κοινωνικής Μέριμνας και Κοινωνικών Παντοπωλείων Κυκλάδων, Κώστα Μπιζά.

Η συνέντευξη του κ. Μπιζά έχει ως εξής:

Να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι οι περισσότεροι πολίτες των νησιών μας δεν έχουν κατανοήσει τη σημασία που έχει ένα επαρχείο. Μπορείτε εσείς να μας εξηγήσετε;

Κ.Μ.: «Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπως προέκυψε από τον νόμο «Καλλικράτης» στην αυτοδιοίκηση αποτελείται από δεκατρείς Περιφερειακές Ενότητες και είναι οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες που αντικατέστησαν τα πρώην επαρχεία. Δυστυχώς όμως η κατάργηση των επαρχείων το 2010 οδήγησε πολλούς υπαλλήλους να ζητήσουν μετάταξη σε δήμους ή υπουργεία διότι φοβήθηκαν ότι θα έχαναν τις θέσεις τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των Περιφερειακών Ενοτήτων από ικανά και έμπειρα στελέχη με αρνητικές συνέπειες για την εύρυθμη λειτουργία τους. Στην έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην Ερμούπολη της Σύρου, λειτουργούν οι διευθύνσεις Εσωτερικής Λειτουργίας, Ανάπτυξης, Μεταφορών, Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής, Αλιείας, Υγείας, Κοινωνικής Μέριμνας, Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, στη Σύρο, βρίσκεται και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, η οποία καταρτίζει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας (με πόρους από το ΕΣΠΑ), δημοσιεύει και αξιολογεί προσκλήσεις για χρηματοδότηση δημόσιων έργων».  

 

PRWTO_THEMA_2.jpg

Το επαρχείο Πάρου τι στελέχωση έχει και τι δυνατότητες έχει ο πολίτης για να ικανοποιηθούν αιτήματά του;

Κ.Μ.: «Στην Περιφερειακή Ενότητα Πάρου υπηρετούν έξι μόνιμοι υπάλληλοι (τμήμα διοίκησης, τμήμα τεχνικών έργων, τμήμα μεταφορών, τμήμα κτηνιατρικής). Θα πρέπει ν’ αναφέρω ότι την παρούσα χρονική στιγμή εργάζονται στην Π.Ε. Πάρου και έξι άτομα από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του Ο.Α.Ε.Δ. και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας στο τμήμα της διοίκησης, των μεταφορών και της αγροτικής οικονομίας. Είναι προφανές ότι από τους τίτλους των τμημάτων που λειτουργού στην Π.Ε. Πάρου προκύπτουν και οι υπηρεσίες που παρέχονται στους συμπολίτες μας στα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου».

 

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΘΑΛΑΜΩΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΤΟ Κ.Υ. ΠΑΡΟΥ

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΘΑΛΑΜΩΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΤΟ Κ.Υ. ΠΑΡΟΥ

Αντιμετώπιση της πανδημίας

Έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ανάληψη καθηκόντων της νέας περιφερειακής αρχής. Τι έχει επιτευχτεί σ’ αυτό το χρονικό διάστημα.

Κ.Μ.: «Όλοι γνωρίζουμε ότι η βασική πηγή εσόδων για τους νησιώτες είναι ο τουρισμός σε ποσοστό περίπου 90% του ΑΕΠ. Το 2019 η Περιφέρεια μας ήταν η 1η Περιφέρεια από το σύνολο των δεκατριών Περιφερειών της χώρας μας στον τομέα των τουριστικών εσόδων. Οι ενδείξεις και οι προκρατήσεις των δωματίων στα τουριστικά καταλύματα έδειχναν ότι το 2020 θα ήταν μια χρονιά με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα… Όμως από τον Φεβρουάριο του 2020, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορωνοϊού (covid-19). Η περιφερειακή Αρχή άμεσα συνειδητοποίησε το μέγεθος του προβλήματος (οικονομικό, επισιτιστικό, υγειονομικό) και προχώρησε σε ένα σχεδιασμό τριών βημάτων.

Πρώτο βήμα στη θωράκιση και στον εξοπλισμό των υγειονομικών μονάδων στα νησιά μας με τις παρακάτω ενέργειες: α) τη χρηματοδότηση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (μηχανήματα μοριακού ελέγχου στα νοσοκομεία, κλωβοί αρνητικής πίεσης με δωρεά στο ΕΚΑΒ, θάλαμοι απομόνωσης και υποδοχής iso box στα ΚΥ των νησιών μας, αναπνευστήρες, είδη ατομικής προστασίας κ.α.), β) τη χρηματοδότηση της αγοράς 39 ασθενοφόρων οχημάτων, γ) τη μισθοδοσία ιατρών και βοηθητικού προσωπικού που έχουν προσληφθεί στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και δ) τη συμβολή στη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με την καταβολή του επιδόματος των 450 ευρώ ανά μήνα, σε περίπου ογδόντα επικουρικούς και αγροτικούς ιατρούς.

Δεύτερο βήμα στη δωρεάν εκπαίδευση 26.000 νησιωτών στα υγειονομικά πρωτόκολλα μέσω τηλεδιασκέψεων από το ΚΕΚ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ της Περιφέρειας.

Τρίτο βήμα στη διαφήμιση των νησιών μας την κατάλληλη στιγμή και με στοχευμένες δράσεις προς τους υποψήφιους πελάτες μας αφού μας γνωστοποιήθηκε η ημερομηνία έναρξης των πτήσεων προς τα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου.

Οι παραπάνω ενέργειες αποσκοπούσαν στην υποστήριξη του βασικότερου οικονομικού κλάδου των νησιών μας, του τουρισμού. Συγχρόνως όμως οι αιρετοί της περιφερειακής Αρχής σε συνεργασία με τα στελέχη όλων των Διευθύνσεων εργάστηκαν για την επίλυση των θεμάτων της καθημερινότητας, τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με δήμους, τη χρηματοδότηση έργων, την προετοιμασία μελετών και την δημοσίευση προσκλήσεων για υλοποίηση έργων από το ΕΣΠΑ».

 

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ο αντιπεριφερειάρχης… Κ. Μπιζάς

Εσείς ως έπαρχος της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου έχετε επωμιστεί συγχρόνως και το φορτίο του αντιπεριφερειάρχη Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων. Ποια είναι τα καθήκοντά σας σ’ αυτόν τον τομέα.

Κ.Μ.: «Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, μου έκανε την ιδιαίτερη τιμή να μου αναθέσει την αρμοδιότητα του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Υγείας – Πρόνοιας – Κοινωνικής Μέριμνας και Κοινωνικών Παντοπωλείων Κυκλάδων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που ορίζεται αντιπεριφερειάρχης από την Π.Ε. Πάρου. Τα καθήκοντα μου έχουν να κάνουν με την εποπτεία και τον συντονισμό των διευθύνσεων Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Κυκλάδων. Όπως αντιλαμβάνεστε την συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι παραπάνω Διευθύνσεις έχουν αυξημένα καθήκοντα λόγω της πανδημίας.                                                                           Τα στελέχη της διεύθυνσης Υγείας έχουν ως αρμοδιότητα να ελέγχουν την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, να αδειοδοτούν και να ελέγχουν ιδιωτικά ιατρεία, φαρμακεία, να εξετάζουν τις καταγγελίες των πολιτών που αφορούν επικίνδυνες εστίες για τη δημόσια υγεία. Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω ενέργειες για τα 24 νησιά μας θα πρέπει να γίνουν από τους πέντε συνολικά επόπτες υγείας που υπηρετούν στις Κυκλάδες.

Τα στελέχη της δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας έχουν ως αρμοδιότητα την αδειοδότηση και τον έλεγχο κοινωνικών ιδρυμάτων (όπως είναι τα Γηροκομεία, τα ΚΗΦΗ, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί), τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Π.Ε. Κυκλάδων, την υλοποίηση επισιτιστικών προγραμμάτων κ.α.».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΚΩΝ.ΝΟ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΒΟΥΛΗ

Η νυν περιφερειακή Αρχή είναι υπεύθυνη στα νησιά μας επί 6 χρόνια. Πώς αποτιμάται εσείς το γεγονός και τι έχει προσθέσει η πολιτική που έχει ακολουθηθεί.

Κ.Μ.: «Όπως σωστά αναφέρατε η νυν Περιφερειακή Αρχή είναι υπεύθυνη στα νησιά μας εδώ και 6 χρόνια. Αντιμετωπίζουμε σημαντικά θέματα όπως το μεταναστευτικό – προσφυγικό, την οικονομική κρίση, τα εθνικά – κυριαρχικά ζητήματα από τους γείτονες και τους τελευταίους μήνες την πανδημία του κορωνοϊού.  Ως αυτοδιοικητικός και ως πολιτικός που υπηρετώ την αυτοδιοίκηση εκτιμώ ότι το έργο μας έχει θετικό πρόσημο και οι κάτοικοι των νησιών μας είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που ασκούμε διοίκηση στον Β’ βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η πολιτική που ακολουθούμε στηρίζεται στην αλήθεια και στον διαρκή αγώνα για καλύτερες συνθήκες στη διαβίωση των συμπατριωτών μας».

Ο θεσμός των Περιφερειών

Ο θεσμός των περιφερειών ανά την Ελλάδα, που έχει αντικαταστήσει τις παλιές Νομαρχίες τι έχει προσθέσει –αν έχει προσθέσει- και τι έχει αφαιρέσει από την κατάσταση που υπήρχε επί δεκαετίες με τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Εμείς έχουμε την εντύπωση ότι η κατάσταση σήμερα είναι πιο χαώδης ενώ πρώτα με τις Νομαρχίες ήταν πιο «μαζεμένα» τα πράγματα.

Κ.Μ. : «Ο θεσμός των Περιφερειών αντικατέστησε τις παλιές Νομαρχίες με τον νόμο «Καλλικράτης» το 2010. Δημιουργήθηκαν δεκατρείς Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα με στόχο την Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Οι Περιφέρειες εκτός των αρμοδιοτήτων που είχαν οι πρώην Νομαρχίες έχουν αναλάβει και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης που είναι αρμόδια για την ένταξη έργων στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (έργα που αφορούν τις υποδομές, τον αθλητισμό, την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική μέριμνα, την καινοτομία κ.α.).

Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου απαρτίζεται από 60 κατοικημένα νησιά και όπως αντιλαμβάνεστε η διακυβέρνηση είναι πολύ πιο δύσκολη σε σχέση με άλλες Περιφέρειες της χώρας μας. Υπάρχουν προβλήματα στη διασύνδεση των νησιών, στη μεταφορά των πολιτών και των προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση όμως όσοι υπηρετούμε την Περιφέρεια έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε στα προβλήματα και να εργαστούμε για την πρόοδο και την ανάπτυξη των νησιών μας. Η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων είναι σίγουρο ότι θα βελτιώσουν και θα επιταχύνουν την εξυπηρέτηση των νησιωτών. Σήμερα λόγω και της πανδημίας διαπιστώνουμε πόσο χρήσιμη είναι η αξιοποίηση των ηλεκτρονικών μέσων για τη συναλλαγή με τις δημόσιες υπηρεσίες, τις τράπεζες, την πραγματοποίηση συνεδριάσεων με τηλεδιάσκεψη. Έχουμε μπει σε μια νέα εποχή και οφείλουμε όλοι να εκπαιδευτούμε και να προσαρμοστούμε στην νέα πραγματικότητα». 

Να έρθουμε σε κάτι πιο ουσιαστικό και αν θέλετε αυτό είναι ένα ερώτημα που θέτουν πολλοί από την αρχή των Περιφερειακών Αρχών. Δηλαδή, π.χ. πώς μπορεί να υπάρχει ένα μοντέλο αυτοδιοίκησης που αφορά εδώ στο νότιο Αιγαίο μία τόσο μεγάλη περιοχή με τόσες ανισότητες μεταξύ τους και νησιά με πολλές διαφορές. Τι μπορεί π.χ. να ενδιαφέρει έναν κάτοικο της Ψερίμου η οποιαδήποτε τουριστική προβολή της Περιφέρειας. Τι κοινό μπορεί να υπάρχει με τα προβλήματα της Ρόδου και του Καστελλόριζου αντίστοιχα.

Κ.Μ.: «Προφανώς υπάρχουν σημαντικές ανισότητες ανάμεσα στα νησιά της Περιφέρειας μας. Όμως κάθε νησί είναι ιδιαίτερο, έχει ιστορία, πολιτισμό και παράδοση. Οι κάτοικοι όλων των νησιών ακόμη και του μικρότερου αξίζουν την προσοχή του επίσημου κράτους και της αυτοδιοίκησης. Η Περιφέρεια μας προσπαθεί να εκτελεί έργα σε κάθε νησί, όσο μικρό και αν είναι, συντηρώντας σχολεία, επισκευάζοντας αθλητικές εγκαταστάσεις, εξασφαλίζοντας κίνητρα για ιατρικό προσωπικό, κατασκευάζοντας βασικές υποδομές ώστε κανένας νησιώτης να μην αισθάνεται μόνος και αδικημένος. Η πατρίδα μας οφείλει να στηρίζει ισότιμα όλους τους κατοίκους της».

Πάρος - Αντίπαρος

Τι έργα έχουν γίνει σε Πάρο και Αντίπαρο αυτά τα έξι χρόνια της νυν περιφερειακής Αρχής;

Κ.Μ.: «Σε όλα τα νησιά μας υλοποιήθηκαν από τους Ευρωπαϊκούς Πόρους, τους Εθνικούς και ίδιους πόρους του προϋπολογισμού της Περιφέρειας μας σημαντικά έργα: εξοπλισμός νοσοκομείων, ΚΥ, ΠΠΙ και του στόλου του ΕΚΑΒ, χρηματοδότηση τηλεϊατρικής, ΚΗΦΗ, Κέντρα Κοινότητας, προγράμματα ψυχικής υγείας, μονάδες αφαλάτωσης, δίκτυα ύδρευσης (στην Πάρο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Κώστος – Παροικία με προϋπολογισμό 871.796,38 ευρώ και στην Αντίπαρο η κατασκευή δικτύου ύδρευσης οικισμού Αγίου Γεωργίου με προϋπολογισμό 975.000 ευρώ), στη συντήρηση - διαγράμμιση επαρχιακού οδικού δικτύου, κατασκευή σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών, κλειστών γυμναστηρίων, συντηρήσεις – επισκευές σχολικών μονάδων (στην Πάρο 375.000 ευρώ και στην Αντίπαρο 40.000 ευρώ, μέσω προγραμματικών συμβάσεων), κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στην Μάρπησσα, προμήθεια εξοπλισμού σε σχολεία, συντηρήσεις γηπέδων (ειδικά για την Πάρο χρηματοδότηση με 322.000 ευρώ για το γήπεδο της Παροικιάς το οποίο ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και  χρηματοδότηση με 200.000 ευρώ της συντήρησης του γηπέδου της Μάρπησσας μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τον δήμο που θα είναι ο φορέας εκτέλεσης του έργου), χρηματοδότηση των Vouchers για τα τροφεία παιδικών βρεφονηπιακών σταθμών, συνδιοργανώσαμε δράσεις στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και στην γαστρονομία, προβάλλαμε τα τοπικά μας προϊόντα στις μεγαλύτερες εκθέσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό, εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή των νησιών μας σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ, εγκρίναμε την χρηματοδότηση της υλοποίησης προγράμματος κουνουποκτονιών το οποίο ήδη υλοποιείται μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους δήμους των νησιών μας».

 

ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ

ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ

Υπάρχουν έργα που έχουν μείνει πίσω στα νησιά μας και ποια είναι αυτά;

Κ.Μ.: «Σίγουρα υπάρχουν περισσότερα έργα που έχουν ανάγκη τα νησιά μας. Έργα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές στον χώρο της υγείας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, των λιμενικών υποδομών, των αθλητικών εγκαταστάσεων, της διασύνδεσης των νησιών μεταξύ τους καθώς και με τον Πειραιά, της οδοποιίας, των αερομεταφορών κ.α. Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται να εκτιμήσουμε και τις αντοχές των νησιών μας. Δεν πρέπει να οικοδομηθούν όλες οι εκτάσεις, δεν πρέπει να συνεχίσουμε την αλόγιστη καταστροφή του ιδιαίτερου φυσικού τοπίου των νησιών μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την εγκατάσταση των βιομηχανικών αιολικών πάρκων στα βουνά μας. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε άλλες μορφές ΑΠΕ όπως η ηλιακή ενέργεια, η γεωθερμία, η υδροηλεκτρική».

Έχουμε την εντύπωση ότι σχεδόν έχετε «ριζώσει» στις Νομαρχιακές παλιότερα και τώρα στις Περιφερειακές εκλογές. Δε σας ενδιαφέρουν οι δημοτικές εκλογές;

Κ.Μ.: «Στις Νομαρχιακές εκλογές δεν είχα συμμετάσχει ποτέ. Το 2003-2010 υπήρξα δύο φορές εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Πάρου με τις δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας. Έβαλα υποψηφιότητα στις Περιφερειακές εκλογές τον Οκτώβριο του 2010 και εκλέχτηκα με την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας. Στις εκλογές του 2014 και του 2019 είμαι εκλεγμένος με την πλειοψηφούσα παράταξη και επικεφαλής Περιφερειάρχη τον Γιώργο Χατζημάρκο. Όπως βλέπεται έχω περάσει και από τους δύο βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και γνωρίζω την λειτουργία τους αλλά και τον σημαντικό ρόλο που παίζουν για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των νησιών μας. Προσωπικά συμμετέχω στην αυτοδιοίκηση διότι θεωρώ ότι είναι πιο κοντά στον πολίτη, αφουγκράζεται πιο εύκολα τα ζητήματα και αν κάποιος ασχολείται με ειλικρίνεια και εντιμότητα θα καταφέρει να βάλει ένα μικρό ή μεγάλο λιθαράκι για την πρόοδο της πατρίδας μας».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.