Το άγνωστο οδοιπορικό των τελευταίων ημερών του Χρ. Βλαχογιάννη

Πάρος

Ο πολυαγαπημένος Χρήστος Βλαχογιάννης, εξαιρετικός αυτοδιοικητικός παράγοντας του νησιού μας και σπουδαίος άνθρωπος, έφυγε από τη ζωή τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 24 Οκτωβρίου 2020 στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, νικημένος από τον κορωνοϊό.

Ο λόγος της σιωπής μας

Η «Φωνή της Πάρου» ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας του Χρ. Βλαχογιάννη, από την πρώτη στιγμή της περιπέτειάς του, δηλαδή την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2020.

Σε όλο αυτό το διάστημα επιλέξαμε τόσο στην έντυπη έκδοση, όσο και στις ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις, να μη δημοσιοποιήσουμε το γεγονός, καθώς η οικογένειά του έδινε μία άλλη μάχη και ήταν σίγουρο ότι η δημοσίευση θα τους προκαλούσε άλλα προβλήματα αφού το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας ήταν μεγάλο και ήθελαν να ενημερωθούν όλοι από τους συγγενείς, που την ώρα εκείνη είχαν άλλες προτεραιότητες… και όχι φυσικά τις ατελείωτες συζητήσεις για την πορεία της υγείας του. Η ομάδα συντακτών της εφημερίδας μας προσπαθούσε όλο αυτό το χρονικό διάστημα να επικοινωνεί καθημερινά σε συγκεκριμένη ώρα με τη σύζυγό του Άννα και να μαθαίνει την κατάσταση σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κάτι το οποίο η κ. Βλαχογιάννη έκανε, έστω και αν και εκείνη περνούσε μία άλλη περιπέτεια. Σημειώνουμε ότι η κ. Βλαχογιάννη ήταν κλεισμένη στην οικία τους στη Διάβα Καλαμπάκας (όχι αυτή που ξεκίνησε η περιπέτεια του τέως δημάρχου), αφού και εκείνη κάθισε επί 15 ημέρες σε καραντίνα.

Η περιπέτεια της υγείας του

Ο Χρήστος Βλαχογιάννης -κι εδώ είναι το οξύμωρο- ήταν καλά ενημερωμένος για τον κορωνοϊό και μάλιστα ήταν εξ εκείνων οι οποίοι ακολουθούσαν κατά γράμμα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που καθόταν στο ταμείο της οικογενειακής επιχείρησης δεν έβγαζε καθόλου τη μάσκα από το πρόσωπό του, σε σημείο τέτοιο που του έκαναν διάφορους αστεϊσμούς γι’ αυτό. Το ίδιο έπραττε και στο χωριό του στη Διάβα, όπου και εκεί δεχόταν αστεϊσμούς γι’ αυτό και την εμμονή του να τηρεί κατά γράμμα τις οδηγίες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ο Χρήστος Βλαχογιάννης έφυγε από την Πάρο και πήγε στη Διάβα, αφού η μητέρα του ήταν σε άσχημη κατάσταση υγείας και μάλιστα είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας. Ήταν άλλωστε γνωστή η αγάπη του Χρ. Βλαχογιάννη για τη μητέρα του και έτσι, έσπευσε αμέσως, να είναι κοντά της. Όταν πήγε στη Διάβα, η μητέρα του, Ευτυχία, 95 ετών, ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση και κατάκοιτη στο κρεβάτι. Εκεί, υπήρχε μία κυρία-νοσοκόμα που κοιτούσε για τις ανάγκες της γηραιάς κυρίας. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από αυτήν την κυρία –που ασθένησε από κορωνοϊό- μεταδόθηκε η ασθένεια σε όλους τους υπολοίπους (μητέρα, Χρήστος και άλλους συγγενείς στο χωριό).

Λίγο πριν αφήσει την τελευταία της πνοή η Ευτυχία Βλαχογιάννη (κηδεύτηκε στον Άγιο Δημήτριο Καλαμπάκας το πρωί της Δευτέρας 5 Οκτωβρίου 2020), ο Χρήστος Βλαχογιάννης αισθανόταν επί ημέρες αδυναμία και είχε πυρετό. Από την πρώτη στιγμή ο Χρήστος συνειδητοποίησε ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του και έσπευσε να κάνει τεστ για τον κορωνοϊό, αφού και η μητέρα του, αν και αρχικά η γνωμάτευση ήταν ότι πέθανε από γαστρεντερίτιδα, τελικά πέθανε από κορωνοϊό. Εδώ ξεκινάει μία άλλη περιπέτεια, καθώς το θέμα του έγινε και κύριο θέμα στις ειδήσεις τηλεοπτικών Μέσων των Αθηνών, αφού όπως έγινε γνωστό από την κόρη του, Έφη, ο πατέρας της Χρήστος, έκανε απανωτά τεστ αντισωμάτων για κορωνοϊό, τα οποία έδειχναν αρνητικά!

2020 11 09 blaxogiannis3

Η αρνητική συνέχεια

Ο πυρετός δεν έπεφτε (συνεχώς στους 38 βαθμούς). Ο Χρ. Βλαχογιάννης συνέχισε να επισκέπτεται γιατρούς και να κάνει τεστ για κορωνοϊό, που πάντα είχαν αρνητικό αποτέλεσμα. Τέσσερις ημέρες πριν τον θάνατο της μητέρας του επισκέφθηκε ιδιώτη γιατρό, που αφού τον ακροάστηκε του είπε ότι έχει κάποια λοίμωξη, η οποία όμως δεν γνωρίζει από πού προέρχεται. Τα ίδια έγιναν και στην επίσκεψή του σε παθολόγο και τα νέα τεστ που έκανε! Παντού αρνητικά.

Τη Δευτέρα 5/10 ο Χρ. Βλαχογιάννης παρουσίαζε πολύ άσχημη κλινική εικόνα, ήταν ωχρός κλπ. Αμέσως η σύζυγός του Άννα, που έσπευσε στη Διάβα, τον πήγε στο νοσοκομείο, όπου εκεί για πρώτη φορά το δείγμα που του πήραν ήταν θετικό. Εκεί ξεκίνησε η άλλη περιπέτεια. Διασωληνώθηκε επί τρεις εβδομάδες, μέχρι την κατάληξή του… Άρχισαν να υπολειτουργούν τα όργανά του, είχε χαμηλό οξυγόνο, άρχισε αιμοκαθάρσεις κλπ. Είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος με τα αρνητικά τεστ…

Η συνέχεια γνωστή, η οδύνη στην Πάρο και στη Διάβα, ο θάνατος, η κηδεία…

Ποιος ήταν

Ο Χρήστος γεννήθηκε στη Διάβα το 1954 (ήταν 66 ετών) και σπούδασε στην παιδαγωγική ακαδημία της Λάρισας.

Στην Πάρο ήρθε το 1978. Υπηρέτησε σε σχολεία του νησιού και συγχρόνως αναδείχθηκε μέλος του ΔΣ των δασκάλων του νησιού μας και αντιπρόεδρος. Το 1990 εκλέχτηκε κοινοτικός σύμβουλος Μάρπησσας και αντιπρόεδρος της ίδιας κοινότητας το 1998.

Στις εκλογές του 2002 με το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, «Ενότητα για το Μέλλον», εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος Πάρου και από 1/1/2003 ήταν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Την ίδια θέση είχε και από το 2007 που εκλέχθηκε και πάλι με το ίδιο ψηφοδέλτιο έως και τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Τότε, με τη μετατόπιση του Γ. Ραγκούση στην κεντρική πολιτική σκηνή, τα μέλη του συνδυασμού τον εξέλεξαν δήμαρχο με ψήφους 8-6 έναντι του Στρατή Παυλάκη. Στις εκλογές του 2010 ηγήθηκε του συνδυασμού «Ενιαία Κίνηση Πολιτών, η Ενότητα για το Μέλλον» και κέρδισε τις εκλογές απέναντι στη Γρ. Πρωτολάτη. Ήταν δήμαρχος έως το 2014 και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου στη συνέχεια. Μετά από 25 χρόνια απασχόλησης με τα κοινά αποσύρθηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση και το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ατελείωτα ψηφίσματα και οι ανακοινώσεις

Ο θάνατος του Χρ. Βλαχογιάννη προκάλεσε τη θλίψη πολλών, ενώ δεκάδες ήταν τα ψηφίσματα και οι ανακοινώσεις από συνεργάτες του, κόμματα, φορείς, τοπικές οργανώσεις κλπ.

Μεταξύ αυτών ήταν η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η αναφορά του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση στη Βουλή, του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Ν. Συρμαλένιου, του έπαρχου Π.Ε. Πάρου, Κ. Μπιζά, του δημάρχου Πάρου, Μ. Κωβαίου, των τοπικών πολιτικών οργανώσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ), του δημοτικού συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης, συνδικαλιστικών οργανώσεων δασκάλων, της ένωσης δήμων Κυκλάδων και δεκάδων άλλων φορέων. Ακόμα, ο Χρ. Βλαχογιάννης κηδεύτηκε με τιμές δημάρχου εν ενεργεία μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου.

Τέλος, η οικογένειά του σε ανακοίνωσή της ευχαρίστησε όλους όσοι τους συμπαραστάθηκαν και ζήτησε αντί στεφάνου τα χρήματα να δοθούν στο γηροκομείο Πάρου.

TO_THEMA_THS_EVDOMADAS_2.JPG

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.