Ετήσια δράση φροντίδας ιπποειδών στην Πάρο

Αντίπαρος

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2019 η επισκέφθηκε το νησί της Πάρου, για να παράσχει κτηνιατρική, οδοντιατρική και πεταλωτική φροντίδα στα ιπποειδή εργασίας (γαϊδουράκια, άλογα, μουλάρια) του νησιού.

Η κτηνίατρος, ο πεταλωτής και ο οδοντίατρος ιπποειδών προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε 34 ιπποειδή του νησιού τα οποία δεν έχουν καμία πρόσβαση σε αντίστοιχους επαγγελματίες κατά τη διάρκεια  του υπόλοιπου χρόνου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η ομάδα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους ιδιοκτήτες και να τους συμβουλέψει πάνω σε θέματα διατροφής, υγείας και ευζωίας, ενημερώνοντας τους παράλληλα για την υπάρχουσα νομοθεσία για τον περιορισμό των ζώων μέσα από την πρακτική του «παστουρώματος» (δέσιμό ποδιών) και συζητώντας για τους εναλλακτικούς τρόπους περιορισμού.

Τα ιπποειδή που φρόντισε η ομάδα στο σύνολό τους ήταν σε πολύ καλή θρεπτική κατάσταση, με ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να περνά στο άλλο άκρο, αυτό της παχυσαρκίας, λόγω της αφθονίας ξηρού χόρτου στην ύπαιθρο της Πάρου. Δεν παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα υγείας, με εξαίρεση κάποια χρόνια προβλήματα χωλότητας και υπερμεγέθων οπλών και κάποιους τραυματισμούς ως αποτέλσμα ατυχημάτων.
Αξίζει να αναφερθεί πως αρκετά από τα ζώα υποφέρουν από χωλότητα λόγω χρόνιας ενδονυχίτιδας η οποία οφείλεται στις μεγάλες ποσότητες καρπού (κριθάρι συνήθως) που προσφέρεται στα ζώα είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω οικονομικών λόγων, αλλά και στην αφθονία φρέσκου χόρτου την εποχή της άνοιξης.
Επιπλέον, η ομάδα παρατήρησε πως ένας εξίσου σημαντικός λόγος για τον οποία ορισμένα από τα ζώα αντιμετωπίζουν προβλήματα χωλότητας είναι και η χρόνια χρήση της παστούρας. Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και αναζήτηση των ιδιοκτητών των ζώων στο νησί, είχε, όπως και κάθε χρόνο, ο δημόσιος κτηνίατρος Νίκος Τσιγώνιας.

Παστούρωμα

Σε ό,τι αφορά την πρακτική του «παστουρώματος», αυτό εξακολουθεί να αποτελεί ένα χαρακτηριστικό της περιοχής που δεν τιμά το νησί και τους πολίτες της.
Όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο για να αλλάξει ως νοοτροπία και συνήθεια και για το λόγο αυτό η «Animal Action Hellas» δουλεύει συνεχώς για την προσέγγιση και ενημέρωση των ιδιοκτητών, προσβλέποντας πάντα και στην υποστήριξη του Νίκου Τσιγώνια ως δημόσιου κτηνιάτρου.

Μεγάλη ευχαρίστηση προσέφερε στην ομάδα που ήρθε στην Πάρο, το γεγονός ότι δύο από τους ιδιοκτήτες που συνάντησε, δήλωσαν ότι εφαρμόζουν τη χρήση του ηλεκτρικού φράκτη αντί του παστουρώματος, τόσο σε ιπποειδή όσο και σε αγελάδες, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, τόσο στην ποιότητα ζωής των ζώων, όσο και στη γαλακτοπαραγωγή.

Τέλος, θετική ήταν και η συνάντηση ανάμεσα σε εκπρόσωπο της Animal Action Hellas και τον δήμαρχο Μ. Κωβαίο σχετικά με την ευζωία των ιπποειδών εργασίας του νησιού καθώς επίσης και τις μελλοντικές δράσεις της Animal Action Hellas.

Τέλος, η «Animal Action Hellas» ευχαριστεί όλους όσοι συμμετείχαν στη δράση αυτή και προγραμματίζει την επόμενη δράση της ευελπιστώντας και πάλι στη στήριξη όλων των συμμετεχόντων.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.