Πληρωμή τελών κυκλοφορίας: Οδηγίες, πρόστιμα και προθεσμίες

> Ελλάδα

Από 22 έως 1.380 ευρώ πρόκειται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων, ως τέλη κυκλοφορίας για το ερχόμενο έτος.

Πώς υπολογίζεται το ποσό και με ποια πρόστιμα κινδυνεύουν όσοι δεν τηρήσουν τις προθεσμίες.

Αναρτημένα στο TAXISnet είναι από τα μέσα Νοεμβρίου τα τέλη κυκλοφορίας 2020. Δεδομένου ότι φέτος δεν έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού τους, οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν από 22 ευρώ έως 1.380 ευρώ, με το ποσό να παραμένει αμετάβλητο σε σύγκριση με πέρσι.

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Πώς θα τα εκτυπώσετε

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να βρουν το ειδοποιητήριο με τον κωδικό πληρωμής μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ, επιλέγοντας στην υπηρεσία προς Πολίτες την ένδειξη «οχήματα».

Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα εκτύπωσης των ειδοποιητηρίων είτε με κωδικούς TAXISnet, είτε χωρίς κωδικούς.

Σε ό,τι αφορά την εκτύπωση των τελών με κωδικούς TAXISnet, επιλέγετε «Κατάσταση οχημάτων» για να εμφανιστούν τα οχήματα, ακολούθως «Εκτύπωση εντύπου τελών κυκλοφορίας» για τα εν κινήσει οχήματα και τέλος «Αρχείο σε Φύλλο Εργασίας» για Κατάσταση Τελών Κυκλοφορίας.

Σε ό,τι αφορά την εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet, οι ιδιοκτήτες καλούνται μέσα από την εφαρμογή της ΑΑΔΕ να συμπληρώσουν το ΑΦΜ, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, το έτος τελών κυκλοφορίας και ακολούθως επιλέγουν «αναζήτηση» και «εκτύπωση», αφού εμφανιστεί το μήνυμα «Επιτυχής αναζήτηση».

Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες

Το ποσό διαμορφώνεται βάσει των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή βάσει των κυβικών του κινητήρα και του έτους ταξινόμησης.

    Ειδικότερα, αυτοκίνητα τα οποία έχουν ταξινομηθεί από 1 Νοέμβριου 2010 και μετά, πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές CO2.Αυτοκίνητα τα οποία έχουν ταξινομηθεί μέχρι 31 Οκτωβρίου 2010, καθώς και μοτοσυκλέτες (ανεξάρτητα από ημερομηνίας ταξινόμησης) πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό και το έτος ταξινόμησης.

Πίνακες για τον υπολογισμό

Στην περίπτωση των τελών κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2/χλμ), ο υπολογισμός γίνεται ως εξής:

 

2019 12 10 pinakas2

Στην περίπτωση των τελών κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό και το έτος κυκλοφορίας, ο υπολογισμός γίνεται ως εξής:

 

2019 12 10 PINAKAS1

 

Οι προθεσμίες πληρωμές για τα τέλη κυκλοφορίας και τα πρόστιμα

Τα τέλη κυκλοφορίας 2020 μπορούν να καταβληθούν εμπρόθεσμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, σύμφωνα με τις τυπικές προβλέψεις.

Όσοι δεν πληρώσουν εντός προθεσμίας τα τέλη κυκλοφορίας, θα επιβαρυνθούν (εκτός του ποσού για τα τέλη) και με τα εξής πρόστιμα:

    Με το 100% των τελών εάν το όχημα είναι δίκυκλο, τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ.Με το 50% των τελών εάν το όχημα είναι επιβατικό ΔΧ, φορτηγό ή λεωφορείο.Με 30 ευρώ εάν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.