Και το όνομα αυτής... Ζηνοβία: Βουτιά της θερμοκρασίας και χιόνια από την Παρασκευή

> Ελλάδα

Το όνομα της επερχόμενης κακοκαιρίας είναι... Ζηνοβία και θα επηρεάσει κυρίως, τα ανατολικά και τα νότια τμήματα της Ελλάδας, από το βράδυ της Παρασκευής έως τη Δευτέρα.

«Ζηνοβία» είναι το όνομα της επερχόμενης κακοκαιρίας, η οποία αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την Ελλάδα, αρχής γενομένης από το βράδυ της Παρασκευής.

Πιο αναλυτικά, οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες, αρκτικής προέλευσης, θα κινηθούν προς τη χώρα τις βραδινές ώρες της 27ης Δεκεμβρίου, προκαλώντας σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Το κύμα κακοκαιρίας, το οποίο θα περιλαμβάνει κρύο, βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιόνια, θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα.

Η «Ζηνοβία» θα εντοπίζεται κυρίως, στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, όπου - εκτός από τις τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες - θα εκδηλωθούν και χιονοπτώσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν κατά τόπους και περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο.

Ποια ήταν η Ζηνοβία

Η Ζηνοβία, σύμφωνα με το «meteo», ήταν βασίλισσα της Παλμύρας, ρωμαϊκής αποικίας στη σημερινή Συρία, που βασίλευσε από το 267 ή 268 μέχρι το 272 μ.Χ. Το πλήρες όνομά της είναι Σεπτιμία Ζηνοβία.

Μετά τη δολοφονία του συζύγου της και κυβερνήτη της Παλμύρας, Οδαίναθού, η Ζηνοβία, κατέστησε τον εαυτό της βασίλισσα της Παλμύρας, παίρνοντας από μόνη της τον τίτλο της Αυγούστας και καθώς δεν ανεχόταν να παραμένει υποτελής στους Ρωμαίους, ξεκίνησε 269 μ.Χ. πόλεμο εναντίον τους.

Εντυπωσιασμένος ο Αυτοκράτορας Αυρηλιανός από την εκθαμβωτική ομορφιά της Ζηνοβίας, αλλά και το θάρρος της, πρόσφερε σ’ αυτή την ελευθερία της.  

Στη Ρώμη, η έκπτωτη «βασίλισσα της ερήμου» παντρεύτηκε ένα Ρωμαίο συγκλητικό και πέρασε την υπόλοιπη ζωή της μέσα σε ανέσεις και πολυτέλεια στη ρωμαϊκή έπαυλή του κοντά στο σημερινό Τίβολι της Ιταλίας.

Η ιστορία της θρυλικής βασίλισσας Ζηνοβίας έχει εμπνεύσει συνθέτες της όπερας, συγγραφείς και καλλιτέχνες.

Ο καιρός έως την Πρωτοχρονιά

Για την Πέμπτη αναμένονται βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στην ανατολική και νησιωτική Ελλάδα, ενώ τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην υπόλοιπη χώρα. Στα ηπειρωτικά ορεινά και στα ορεινά της Κρήτης δεν αποκλείεται να υπάρξουν χιονοπτώσεις.

Για την Παρασκευή αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά και μεμονωμένες καταιγίδες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση.

Για το Σαββατοκύριακο αναμένονται βροχές και χιονόνερο στα ανατολικά και νότια, σποραδικές καταιγίδες στα νότια, αλλά και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Ο υδράργυρος θα καταγράψει σημαντική πτώση.

Για τη Δευτέρα αναμένονται τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα ανατολικά, μεμονωμένες καταιγίδες στα νότια, χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και στα ορεινά της Κρήτης. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Για την Τρίτη, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αναμένονται τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα ανατολικά ηπειρωτικά, το Αιγαίο και την Κρήτη, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και μεμονωμένες καταιγίδες στα νότια. Ο υδράργυρος θα παρουσιάσει μικρή άνοδο.

πηγή:https://sputniknews.gr

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.