Έρχονται αυξήσεις - σοκ στα εισιτήρια των πλοίων; Σκέψεις για ανατιμήσεις έως και 10%

> Ελλάδα

Οι ναυτιλιακές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από 7% έως 10%.

Αιτία η ανατίμηση στο κόστος των ναυτιλιακών καυσίμων.

Το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από 7% έως 10% φέρεται να εξετάζουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Το κύμα ανατιμήσεων, το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί εντός της προσεχούς τουριστικής περιόδου, αποδίδεται στην αύξηση του κόστους των ναυτιλιακών καυσίμων κατά 25%.

Κι αυτό διότι από 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) για τη χρήση ναυτιλιακών καυσίμων μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο (από 3,5% σε 0,5%).

Στόχος του νέου μέτρου είναι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του ατμοσφαιρικού αποτυπώματος της διεθνούς ναυτιλίας.

Ωστόσο, η χρήση του νέου καυσίμου από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες έχει προβληματίσει τις ναυτιλιακές, οι οποίες εξετάζουν το ενδεχόμενο μετακύλισης ενός μέρους της επιβάρυνσης στον τελικό καταναλωτή, δηλαδή τον ταξιδιώτη.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, στελέχη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, εξήγησαν ότι η τιμή του νέου καυσίμου ανέρχεται πλέον στα 575 ευρώ ανά τόνο, ενώ μέχρι πριν από λίγες ημέρες κυμαινόταν πέριξ των 450 ευρώ ανά τόνο.

Πρόκειται, δηλαδή, για αύξηση της τάξης του 25%, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα καλυφθεί από τη μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές.

Ως εναλλακτικό μέτρο προτείνεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στον κλάδο της ναυτιλίας. Βέβαια, πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξήγησαν ότι παρότι η συγκεκριμένη πρόταση τελεί υπό εξέταση, υπάρχουν σαφείς ενδοιασμοί.

πηγή:https://sputniknews.gr/

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.