Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα την ώρα που οι «σύμμαχοι» «γκριζάρουν» την περιοχή

> Ελλάδα

«Την απόλυτη αποφασιστικότητα της» τουρκικής αστικής τάξης να υπερασπιστεί τα «δικαιώματα και συμφέροντά της» στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε σήμερα, την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει την επιθετικότητά της, ενώ οι «σύμμαχοι» της Ελλάδας (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) «χαϊδεύουν την πλάτη» της Άγκυρας

και προωθούν τη «συνεκμετάλλευση» στην περιοχή, προκειμένου να κρατήσουν την Τουρκία αγκιστρωμένη στο «δυτικό» στρατόπεδο.

Μετά το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, που φρόντισε να «γκριζάρει» τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας «αμφισβητούμενα νερά» την περιοχή που δεσμεύει η τουρκική NAVTEX, τη σκυτάλη πήρε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να «σπρώξει» τις επικίνδυνες «διευθετήσεις» στην περιοχή.

Μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χ. Μάας, στην Αθήνα, όπου δήλωσε ανοικτά ότι η Τουρκία «είναι στρατηγικά σημαντική χώρα», εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ ανέφερε πως «δεν επιθυμούμε καμία κλιμάκωση» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά «αντιθέτως, θέλουμε να υπάρχει συνετός διάλογος».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Ν. Μασραλί, δήλωσε ότι η τουρκική Navtex «δεν είναι χρήσιμη», προσθέτοντας (χωρίς να πει το παραμικρό για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα) ότι «η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη».

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλ. Πούτιν. Σύμφωνα με το Μαξίμου, «συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον ορθόδοξο κόσμο». 

Νωρίτερα. ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, ενώ από την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Navtex και αντι-Navtex 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η εφημερίδα «Bild» ισχυρίστηκε ότι η Αγκ. Μέρκελ «απέτρεψε» μια στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης η Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη όσο και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, στη λογική της ενθάρρυνσης του «διαλόγου».

Από το ΓΕΕΘΑ δεν επιβεβαιώνουν μια εικόνα αποκλιμάκωσης, καθώς παραμένουν αρκετά σκάφη των δύο πλευρών στην περιοχή. Ανάλογη εικόνα περί εξόδου μεγάλου αριθμού τουρκικών πολεμικών πλοίων μεταφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Για την ώρα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Rei» παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας. 

Μετά την αντι-Navtex που εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, η Ωκεανογραφική Υπηρεσία της Αττάλειας ανταπάντησε με δύο νέες NAVTEX, για να «ακυρώσει» αυτές της Ελλάδας και της Κύπρου.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νέα προκλητική ανακοίνωση, επιμένοντας ότι η περιοχή για την οποία εκδόθηκε η NAVTEX «εμπίπτει πλήρως στην τουρκική υφαλοκρηπίδα», αλλά και χαρακτηρίζοντας «μαξιμαλιστικές» τις διεκδικήσεις της Ελλάδας σε υφαλοκρηπίδα, όπως και «αντίθετες στο διεθνές δίκαιο, τη νομολογία και τις δικαστικές αποφάσεις».

Σύσκεψη για την Αγια-Σοφιά

Στο ελληνικό ΥΠΕΞ έγινε σήμερα σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Πολιτισμού, με τη συμμετοχή της αντιπροσώπου της χώρας στην UNESCO και άλλων παραγόντων, για τους τρόπους αντίδρασης στην μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί.

«Έχουμε αποφασίσει να αναδείξουμε το ζήτημα μέσα από διεθνείς πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε, ως Ευρωπαίοι πολίτες και ως πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας, συνομιλώντας με όλους τους διεθνείς οργανισμούς, προεξάρχουσας βεβαίως της UNESCO», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας.

πηγή:https://www.902.gr

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.