ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Συνεχίζονται η συγκέντρωση πολεμικών μονάδων, οι ασκήσεις και οι συνεκπαιδεύσεις

> Ελλάδα

Με σταθερούς ρυθμούς η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μετατρέπεται σε πεδίο ασκήσεων, συνεκπαιδεύσεων και περιπολιών, ολοένα και περισσότερων στρατιωτικών μονάδων από πολλές χώρες.

Στο επίκεντρο τα Πολεμικά Ναυτικά της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπου για τρίτη εβδομάδα, είναι ανεπτυγμένες πολύ μεγάλες δυνάμεις. Αρμόδιες πηγές δίνοντας μια εικόνα της κατάστασης, κάνουν λόγο για «εικόνα που δεν είχε παρατηρηθεί ούτε την εποχή των Ιμίων», ενώ η παρουσία στόλων και στολίσκων έρχεται να περιπλέξει επικίνδυνα το κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, αλλά και να κουρελιάσει τις «εγγυήσεις» που παρέχουν τάχα οι συμμαχίες της αστικής τάξης για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS WINSTON S. CHURCHILL», μια ημέρα μετά την άσκηση με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, την οποία η κυβέρνηση φρόντισε να αναδείξει, πραγματοποίησε άσκηση με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, στην επίμαχη ζώνη της ανατολικής Μεσογείου. Την είδηση, μάλιστα, φρόντισε να δώσει στη δημοσιότητα η ίδια η διοίκηση του 6ου Στόλου των Αμερικανών, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Η ανάρτηση της διοίκησης του 6ου Στόλου των ΗΠΑ για την άσκηση με το τουρκικό Πολεμικό ΝαυτικόΗ ανάρτηση της διοίκησης του 6ου Στόλου των ΗΠΑ για την άσκηση με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό

Θυμίζουμε ότι το αμερικανικό πλοίο είχε προχωρήσει τη Δευτέρα σε κοινή αεροναυτική άσκηση και με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με το ΓΕΕΘΑ να ...πανηγυρίζει κατόπιν, σε ανακοίνωσή του, ότι «η δραστηριότητα αποδεικνύει έμπρακτα τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που προσφάτως ενισχύονται συνεχώς και συνέβαλε περαιτέρω στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων τόσο σε διακρατικό όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο». Κάτι που, όπως φαίνεται, μπορεί να ισχυρίζεται και το τουρκικό Επιτελείο.

Η ανάρτηση της διοίκησης του 6ου Στόλου των ΗΠΑ για την άσκηση με το ελληνικό Πολεμικό ΝαυτικόΗ ανάρτηση της διοίκησης του 6ου Στόλου των ΗΠΑ για την άσκηση με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι το ιταλικό αντιτορπιλικό «ITS DURAND DE LA PENNE», που συμμετέχει στην κοινή άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ» των ΕλλάδαςΚύπρουΓαλλίας και Ιταλίας στην Κύπρο, επίσης έκανε τις προηγούμενες μέρες άσκηση με τουρκικές φρεγάτες με στόχο «να προωθήσουν συντονισμό και διαλειτουργικότητα», όπως ανακοίνωσαν οι Τούρκοι.

Σε ό,τι αφορά την «ΕΥΝΟΜΙΑ», κλιμακώνοντας την επικίνδυνη συγκέντρωση στρατιωτικών μέσων στην ανατολική Μεσόγειο, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για κάποιο «ατύχημα» και ανάφλεξη, πέρα από τα δύο οπλισμένα «F16» και τη φρεγάτα «Κουντουριώτης», χτες πέταξαν στην περιοχή της άσκησης μια επιπλέον εξάδα ελληνικών «F16», που κατόπιν επέστρεψαν στην Κρήτη.

Επίσης στη Σούδα, σταθμεύουν δύο μαχητικά F-16 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία πραγματοποιούν συνεκπαίδευση με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Τα F-15 των ΗΑΕ στη ΣούδαΤα F-15 των ΗΑΕ στη Σούδα

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.