Κοντά σε Ρόδο και Καστελόριζο θα στείλει η Άγκυρα το «Oruc Reis»

> Ελλάδα

Την ώρα που ΕΕ και ΝΑΤΟ, στρώνουν τον δρόμο για τις επικίνδυνες διευθετήσεις σε Ελληνοτουρκικά, συνολικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο

, όπως επιβεβαίωσε με χαρακτηριστικό τρόπο η παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, η Άγκυρα κλιμακώνει την προκλητικότητά της, συνεχίζοντας την επιχείρηση δημιουργίας τετελεσμένων, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη του μήνα.

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας «Yeni Safak», αποτυπώνει τα σενάρια της προηγούμενης εβδομάδας για κλιμάκωση των προκλήσεων: Γράφει ότι μετά από τη τουρκική NAVTEX που λήγει στις 12 Σεπτέμβρη, το «Oruc Reis» θα συνεχίσει τις έρευνες του με νέα NAVTEX που θα επεκτείνει τον χώρο έρευνάς, στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων (6 ναυτικά μίλια) σε Καστελόριζο και Ρόδο. Οι έρευνες σύμφωνα με το δημοσίευμα θα συνεχιστούν μέχρι τις 25 Σεπτέμβρη, ημέρα που θα ολοκληρώνεται η σύνοδος της ΕΕ.

Την ίδια ώρα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, δημοσίευσε νέο προπαγανδιστικό βίντεο για την παρουσία του «Oruc Reis» σε διεθνή ύδατα πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνοντας ότι «οι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού συνεχίζουν το καθήκον της συνοδείας/προστασίας του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis το οποίο συνεχίζει το έργο του στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στην ανατολική Μεσόγειο. Καμία παράνομη πράξη ή πράξη εκφοβισμού δεν θα επιτραπεί στην περιοχή».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Κυριακή, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις, ενώ επανέλαβε την θέση για πολυμερή διάσκεψη, σημειώνοντας ότι μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν οι παρούσες διαμάχες. Στην ανακοίνωση της Τουρκικής προεδρίας για την τηλεφωνική επικοινωνία, αναφέρεται ότι:  «Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η στάση που θα κρατήσει η ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποτελέσει ένα τεστ ειλικρίνειας όσον αφορά το διεθνές δίκαιο και την περιφερειακή ειρήνη». Επιβεβαιώνοντας ότι η στάση της ΕΕ,  ρίχνει νερό στον μύλο της τουρκικής επιθετικότητας, η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας τονίζει ότι: «Ο πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη-μέλη να δείξουν υπευθυνότητα και να παραμείνουν δίκαιοι, αμερόληπτοι και αντικειμενικοί για όλα τα περιφερειακά ζητήματα, κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παράλληλα, φέρεται να διαμαρτυρήθηκε στην Γερμανίδα καγκελάριο για την στάση της Γαλλίας στην περιοχή, με αφορμή την άφιξη του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σάρλ ντε Γκωλ», ενώ στην ενδοϊμπεριαλιστική διαμάχη για τις εξελίξεις στην περιοχή, μπαίνει και η Αυστρία, συνεχίζοντας τις φραστικές αντεγκλήσεις με την Τουρκική κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι χθες ο Τούρκος πρόεδρος είχε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση και με τον δοτό πρωθυπουργό της Λιβύης, Φαγέντ Αλ Σάρατζ, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες.

πηγή:https://www.902.gr

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.