Με απειλές και παζάρια στρώνεται το έδαφος για συνεκμετάλλευση

> Ελλάδα

Συνεχίζεται αμείωτη η τουρκική επιθετικότητα, σε συνδυασμό με τα παζάρια και τις επικίνδυνες ευρωατλαντικές διευθετήσεις που δρομολογούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, με ορίζοντα τη συνεκμετάλλευση.

Η Τουρκία εξέδωσε Navtex με την οποία δεσμεύει περιοχή στη Μεσόγειο, βόρεια της Κύπρου, για άσκηση με πραγματικά πυρά από τις 12 έως τις 14 Σεπτέμβρη. Παράλληλα, αναμένεται νέα Navtex που θα παρατείνει την αποστολή του «Oruc Reis».

«Για να μειωθεί η ένταση, κάποιοι πρέπει απλώς να σωπάσουν. Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, απλώς να σωπάσουν», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χ. Ακάρ, με αφορμή τη χθεσινή σύνοδο των μεσογειακών κρατών και τις δηλώσεις Μακρόν. «Όσοι μπαίνουν σε συνωμοσίες εναντίον της Τουρκίας, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, θα πάθουν την ίδια ζημιά», είπε, καλώντας την Ελλάδα, να σωπάσει, «για να μην γίνει μεζές για τα συμφέροντα των άλλων».

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ κρατούν «ζεστές» τις διεργασίες και τα σχετικά παζάρια. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, δήλωσε ότι «οι Γερμανοί έχουν κάνει καλή δουλειά» στο να προσπαθήσουν να πείσουν Ελλάδα και Τουρκία να αρχίσουν συνομιλίες. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πραγματικές συνομιλίες και ελπίζουμε ότι τα πολεμικά πλοία που υπάρχουν εκεί θα αποσυρθούν ώστε να λάβουν χώρα οι συνομιλίες», πρόσθεσε.

Με τα σχέδια για συνεκμετάλλευση να βρίσκονται στο «τραπέζι», προκειμένου να αγκιστρωθεί η Άγκυρα στο «δυτικό» στρατόπεδο, ο Μ. Πομπέο φτάνει το Σάββατο εκτάκτως στην Κύπρο, για συναντήσεις με την κυπριακή κυβέρνηση.

πηγή:https://www.902.gr

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.