ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ Αγώνας με διάρκεια και πολυμορφία

> Ελλάδα

«Ο αγώνας μας θέλουμε να έχει διάρκεια γιατί οι ανάγκες μας είναι διαρκείς.

Οι εκατοντάδες καταλήψεις μας και οι πορείες μας ανάγκασαν τους πάντες να μας ακούσουν. Για αυτό και πιστεύουμε πως πρέπει να συνεχίσουμε» δήλωσαν εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας που έδωσαν συνέντευξη Τύπου για στον αγώνα τους που έχει αγκαλιάσει όλη τη χώρα εδώ και τέσσερις εβδομάδες.

Οι μαθητές - μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, Αντώνης ΛάζοςΧρήστος ΣτάμοςΚωνσταντίνα Παντελάρου και Νίκη Κωτσαδάμ μετέφεραν έναν απολογισμό αυτών των τεσσάρων εβδομάδων κινητοποιήσεων και μίλησαν για τις μορφές συνέχισης του αγώνα τους που συζητούν σε κάθε σχολείο, με επόμενο σταθμό τα συλλαλητήρια της Πέμπτης μαζί με τους καθηγητές. Και από το σημερινό βήμα, οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής ξεκαθάρισαν προς κάθε κατεύθυνση πως «ό,τι αποφασίζουμε το αποφασίζουμε συλλογικά και το αποφασίζουμε οι μαθητές».

Οι μαθητές δεν κλείνουν τα σχολεία εθιμοτυπικά

Όπως σημειώθηκε, «ο πρώτος μήνας λειτουργίας των σχολείων ολοκληρώνεται με πολύ μαζικές μαθητικές κινητοποιήσεις, τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων. Σε όλη τη χώρα συνέχισαν να λειτουργούν από πέρσι ή ιδρύθηκαν πάνω από 30 Συντονιστικές Επιτροπές σχολείων και μαθητών, σύμφωνα με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν πάνω από 800 καταλήψεις σε σχολεία όλης της χώραςβγήκαν στο δρόμο σχεδόν 25.000 μαθητές. Και μόνο αυτά τα στοιχεία δείχνουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, δείχνουν πως δεν κλείνουν οι μαθητές τα σχολεία τους "εθιμοτυπικά"».

Για άλλη μια φορά από την πλευρά των μαθητών τονίστηκε πως επιδιώκουν σχολεία ανοιχτά και ασφαλή, με προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας, περισσότερα δωρεάν δρομολόγια για τους μαθητές από και προς το σχολείο. Διεκδικούν παράλληλα να παρθεί πίσω η Τράπεζα Θεμάτων που νομοθετήθηκε μέσα στην καραντίνα, σημειώνοντας πως «ειδικά σε μια τέτοια χρονιά που η κατάσταση στα σπίτια μας διαρκώς χειροτερεύει, με την ανασφάλεια, την ανεργία και τις αλλαγές στη δουλειά των γονιών μας, πιστεύουμε ότι είναι τουλάχιστον προκλητικό να δώσουμε εξετάσεις με ακόμα πιο εξοντωτικό και απαιτητικό σύστημα».

«Αναγκαία και ρεαλιστικά» όσα διεκδικούν οι μαθητές

«Πιστεύουμε πως τα αιτήματα μας έχουν δικαιωθεί ήδη στην πράξη. Έχουν αποδειχθεί ως αναγκαία και απολύτως λογικά, απολύτως ρεαλιστικά» δήλωσαν οι μαθητές, αναλύοντας τους λόγους:

-- «Γιατί μας στηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, των οικογενειών μας», είπαν, σημειώνοντας πως αυτά που λένε οι μαθητές εκφράζουν την καθημερινή πραγματικότητά όλων ενώ αναφέρθηκαν στην συμπόρευση με γονείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, εργαζόμενους.

-- «Γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκρύψει πως καθημερινά κλείνουν εκατοντάδες σχολεία λόγω κρούσματος κορονοϊού σε όλη τη χώρα, ακριβώς γιατί δεν υλοποιεί τα αιτήματά μας». Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής έκαναν λόγο για σχολεία στην Αττική, όπου η κατάληψη των μαθητών δέχτηκε καταστολή και μόλις άνοιξαν - έκλεισαν από κορονοϊό, όπως σε περιοχές του Δυτικού ή Βόρειου Τομέα. Επίσης, για τμήματα στη Θεσσαλονίκη που κάνουν μάθημα 39 μαθητές σε 40 τετραγωνικά και παραμένουν κλειστά από κρούσμα. «Όσο δεν υλοποιούνται τα αιτήματά μας, η σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθητές θα διακόπτεται κάθε τρεις και λίγο», τόνισαν αποδομώντας τις δηλώσεις από πλευράς κυβέρνησης πως φταίνε οι καταλήψεις που μένουν πίσω τα παιδιά στα μαθήματά τους.

-- «Γιατί έχουμε αποδείξει με χίλιους δυο τρόπους, κάτι που ενοχλεί την κυβέρνηση και για αυτό μας ρίχνει λάσπη, πως είναι επιλογή της να θεωρεί κόστος ότι ζητάνε οι μαθητές», σημείωσαν αναφερόμενοι στις δαπάνες που κατευθύνονται για πολεμικό εξοπλισμό, στους μεγαλοκαναλάρχες, στους εφοπλιστές και τους βιομηχάνους.

Αναφορά έγινε και στα όσα κατέκτησαν ήδη: «Η κυβέρνηση αναγκάστηκε κάτω από την πίεση των αγώνων μας να καλύψει πιο γρήγορα κάποια κενά καθηγητών σε σχέση με πέρυσι, αναγκάστηκαν κάποιοι δήμοι και Περιφέρειες να σκύψουν πάνω από ζητήματα μετακίνησης, αναγκάστηκαν διευθύνσεις σχολείων να προμηθεύσουν τα σχολεία με απαραίτητα αναλώσιμα, π.χ. αντισηπτικά. Φυσικά ότι έχει γίνει είναι μακρυά από τις ανάγκες μας. Αλλά είναι απόδειξη πως έχουμε δίκιο που "φωνάζουμε". Φυσικά, ταυτόχρονα γίνονται και ανορθόδοξα πράγματα, όπως για παράδειγμα εν μέσω πανδημίας συγχωνεύσεις τμημάτων, όπως κατήγγειλαν την Παρασκευή μαθητές από το 13ο Γυμνάσιο στο Ηράκλειο Κρήτης».

«Τώρα - τόνισαν - και για πρώτη φορά το υπουργείο Παιδείας αποδέχεται να συναντηθεί με τη Συντονιστική, αφού βέβαια πρώτα μας έπνιξαν στα χημικά. Φυσικά και να μας περιμένουν! Τα αιτήματά μας θα κατατεθούν αγωνιστικά και στο υπουργείο Παιδείας».

Απάντηση στη συκοφάντηση και στην καταστολή

Οι μαθητές αναφέρθηκαν στην εχθρική στάση που αντιμετώπισαν από την κυβέρνηση, το υπουργείο, στελέχη εκπαίδευσης, τοπικού παράγοντες. «Κατά βάση προσπαθούν να εμφανίσουν τους μαθητές που αγωνίζονται είτε ως παράλογους, είτε ως παράνομους. Ο λόγος είναι αυτός που εξηγήσαμε παραπάνω: Η παραδοχή της αναγκαιότητας των αιτημάτων μας σημαίνει για την κυβέρνηση να τα υλοποιήσει και έχει επιλέξει να μην το κάνει» σημείωσαν και απάντησαν αναλυτικά:

Συγκεκριμένα:

  • «Έχουμε δεχτεί την κατασυκοφάντηση του αγώνα μας: "αρνητές μάσκας", "αλήτες", "κακομαθημένα", "χαβαλέδες" και πάει λέγοντας. Φυσικά και ο τρόπος με τον οποίο κινητοποιούμαστε ίσως διαφέρει λίγο από τον τρόπο με τον οποίο έχουν συνηθίσει οι παλιότερες γενιές, τους φαντάζει περίεργο που έχουμε μουσική στις καταλήψεις, τύμπανα, σφυρίχτρες και μπαλόνια στις πορείες μας, αλλά αυτό δε σημαίνει πως κάνουμε "χαβαλέ". Κανείς δε δέχεται απειλές, δε τρώει χημικά για "χαβαλέ". Μας είπαν υποκινούμενους, λες και κάποιος πρέπει να μας πει πως δεν είναι ασφαλή τα σχολεία μας, δεν το βλέπουμε μόνοι μας!
  • Έχουμε δεχτεί επίθεση πως "φταίνε οι καταλήψεις" για την εξάπλωση του ιού, πως είναι υγειονομικές βόμβες. Το ίδιο και πως φταίνε οι αγώνες που χάνεται μάθημα. Μερίδα ΜΜΕ εναρμονίστηκε με τα παραπάνω.
  • Έχουμε δεχτεί καταστολή από παρέμβαση εισαγγελέα σε διάφορες πόλεις, απειλές, τρομοκρατία, μέχρι και προσαγωγές είχαμε σε σχολείο στο Κερατσίνι πριν 2 εβδομάδες μαθητών Γυμνασίου.
  • Έχουμε δεχτεί ωμό εκβιασμό για τηλε-απουσίες και τηλεμαθήματα. Το υπουργείο κυριολεκτικά ζήτησε από τους καθηγητές μας να γίνουν ρουφιάνοι και να διακρίνουν ποιος μαθητής μπορεί να κάνει τηλεμάθημα ανάλογα με το αν ήταν ή όχι στην κατάληψη. Φυσικά, αυτή η πρακτική έφαγε κυριολεκτικά πόρτα από καθηγητές και μαθητές, επί της ουσίας δεν εφαρμόστηκε. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή των καθηγητών μας που δήλωσαν από την πρώτη στιγμή πως "Δε θα γίνουμε ο βούρδουλας και το μακρύ χέρι της κυβέρνησης ενάντια στους αγωνιζόμενους μαθητές!!"».

Ως αποκορύφωμα των παραπάνω χαρακτήρισαν τα γεγονότα την περασμένη Παρασκευή έξω από το υπουργείο Παιδείας την οποία χαρακτήρισαν ως τη μαζικότερη μαθητική πορεία που έχει γίνει ποτέ έξω από το Υπουργείο, με από 2.000 μαθητές από δεκάδες σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά και χωρίς τεράστιο αριθμό κατειλημμένων σχολείων. Περιγράφοντας το πως ξετυλίχτηκε το όργιο καταστολής, σημείωσαν: «Εκ μέρους της Συντονιστικής είχαμε στείλει email από την προηγούμενη μέρα ζητώντας συνάντηση με την κα. Ν. Κεραμέως. Στο αίτημα αυτό δεν μας έκλεισαν απλά τις πόρτες, επιτέθηκαν με βία κυριολεκτικά σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, πετώντας μας δακρυγόνα και χημικά. Διμοιρία ΜΑΤ ήταν παρατεταγμένη έξω από το υπουργείο. Μας κυνήγησαν μέχρι και έξω από το MALL. Μαθητές πνίγηκαν σε χημικά, άλλοι έπεσαν κάτω, άλλοι έπαθαν κρίση πανικού. Συνέλαβαν μέχρι και συμμαθητή μας, ο οποίος αφέθηκε ώρες μετά ελεύθερος κάτω από την κατακραυγή. Αξιοποίησαν, ακόμα μια φορά το γνωστό παιχνίδι ανάμεσα στα ΜΑΤ και σε μεμονωμένες και περιθωριακές ομάδες -πολλοί δεν είναι ούτε καν μαθητές- για να διαλύσουν την συγκέντρωσή μας.

Η στάση της κυβέρνησης δεν είναι επίδειξη δύναμης. Αν πιστεύει πως με την τρομοκρατία και την καταστολή θα αλλάξουμε γνώμη ή δε θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, πιστεύει λάθος!», τόνισαν.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.