Οι «σύμμαχοί» σας ενθαρρύνουν την τουρκική προκλητικότητα - Καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική της κυβέρνησης

> Ελλάδα

«Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο "Ορούτς Ρέις'' επέστρεψε στην Αν. Μεσόγειο, κινείται σε περιοχή που εντάσσεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και πλησιάζει επικίνδυνα στο Καστελόριζο.

 

Φαίνεται, πως η τουρκική κυβέρνηση, αξιοποιεί τις ισχυρές οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Γερμανία, άλλα κράτη της ΕΕ, με τις ΗΠΑ, θέτει πρόσθετα ζητήματα που αφορούν τις γκρίζες ζώνες, ενώ εξυφαίνεται και το σενάριο της μερικής αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Παράλληλα, με απόφαση των τουρκικών και τουρκοκυπριακών αρχών, άνοιξε το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και το "Μπαρμπαρός" καταπατά διαρκώς την κυπριακή ΑΟΖ.

Με δύο λόγια, οι εξελίξεις περικλείουν μεγάλους κινδύνους και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει ''τινάξει στον αέρα'' τους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί αναδίπλωσης και υποχώρησης του Ερντογάν.

Τα σημειώνουμε αυτά γιατί πριν λίγες μόλις μέρες πανηγυρίζατε όλοι σας για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ του Πομπέο στην Ελλάδα, και μέχρι αηδίας χαιρετίσατε την επιθεώρηση που έκανε στη Θεσσαλονίκη και στην αμερικάνικη βάση της Σούδας, την προώθηση και των επιχειρηματικών και πολιτικο-στρατιωτικών κυρίως συμφερόντων τους, στην περιοχή.

Δεν είχατε λόγια για να εκφράσετε τη χαρά σας για την επίσκεψη και του άλλου γερακιού, του γγ του ΝΑΤΟ, του Στόλτενμπεργκ και την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟικού μηχανισμού "αντιμετώπισης κρίσεων", με το πρόσχημα λέγατε ότι αυτό θα έβαζε φρένο στην τουρκική επιθετικότητα.

Ποντάρατε στη Γερμανία, στη Γαλλία και δώσατε τα ρέστα σας για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, επιχειρώντας να ωραιοποιήσετε τις απαράδεκτες αποφάσεις που πήρε για την Τουρκία, κάνοντας γαργάρα τα περί κυρώσεων, οι οποίες άλλωστε, έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούν να ακυρώσουν τις ισχυρές στρατιωτικές οικονομικές σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, κι ενώ τα παζάρια και για το προσφυγικό είναι σε εξέλιξη.

Υπηρετείτε μονοπωλιακούς ομίλους που έχουν στα χέρια τους τα "κλειδιά" της οικονομίας στην Ελλάδα κι έχουν επιλέξει αυτές τις ευρωατλαντικές συμμαχίες για τα δικά τους συμφέροντα και προσπαθείτε συστηματικά να εξαπατήσετε το λαό μας, καλλιεργώντας ψεύτικες προσδοκίες καλλιεργώντας εφησυχασμό.

Αλλά οι εξελίξεις σας διαψεύδουν καθημερινά.

Κρύβετε ότι οι σύμμαχοί σας έχουν εγκληματικές ευθύνες για τους πολέμους στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη που έχουν βάλει και την ουρά τους όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ προωθούν τους δικούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή, σε ανταγωνισμό βέβαια με τη Ρωσία και την Κίνα, για τις ενεργειακές πηγές και αγωγούς.

Καλύπτουν και ενθαρρύνουν την τουρκική προκλητικότητα επιθετικότητα, επιδιώκοντας και έτσι να αποσπάσουν την Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας και να δυναμώσουν βέβαια τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Στόχος τους είναι η προώθηση αμερικάνικων και ευρωπαϊκών συμφερόντων στην περιοχή, η παραπέρα ανάπτυξη της δραστηριότητας των ενεργειακών κολοσσών.

Όλα αυτά βρίσκονται πίσω από την επιμονή τους στον ελληνοτουρκικό διάλογο για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, της Αν. Μεσογείου.

Κι εσείς, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, με ουρά τους τα άλλα κόμματα εδώ μέσα, εμπλέκετε τη χώρα στους επικίνδυνους σχεδιασμούς με βαριές συνέπειες στα κυριαρχικά δικαιώματα.

Ό,τι και αν ισχυριστείτε, τα γεγονότα αποδεικνύουν πως οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, όχι μόνο δεν αποτελούν "ασπίδα" για κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά αντίθετα εμπλέκουν ακόμα περισσότερο τη χώρα στους μεγάλους ανταγωνισμούς, στις επικίνδυνες διευθετήσεις που προωθούνται στο Αιγαίο και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, υπό ευρωατλαντική εποπτεία και με τη συμμετοχή των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Τι να πει κανείς και για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Ενώ συμπλέει στρατηγικά με την κυβέρνηση της ΝΔ και εννοούμε για τις αμερικάνικες βάσεις και την μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ, συνθηματολογεί μιλώντας για "κόκκινες γραμμές" και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης.

Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι δικαίωμα που απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και ισχύει για κάθε χώρα.

Όμως προσέξτε. Την ίδια στιγμή τονίζουμε ότι στα χέρια αυτών που έχουν την πραγματική εξουσία σήμερα, δεν μπορεί αυτό να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα, ούτε μπορεί να λειτουργήσει ως πανάκεια και να δώσει απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα. Αντίθετα, μπορεί και να περιπλέξει παραπέρα την κατάσταση, να οξύνει τους ανταγωνισμούς σε βάρος όλων των λαών της περιοχής.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μην επιδείξει καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική της κυβέρνησης, καμίας αστικής κυβέρνησης, κανενός κόμματος που υπηρετεί συμφέροντα και σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Εκφράζουμε την πεποίθηση ότι ο λαός μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής για τη διασφάλιση των δικών του συμφερόντων, να δυναμώσει την πάλη του για απεμπλοκή από αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς, να οδηγήσουμε με την πάλη μας τη χώρα σε αποδέσμευση από αυτές τις συμμαχίες». 

Από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα,  σήμερα στη Βουλή με αφορμή την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.